Şimdi Ara

SpaceX, Trump'ın Altın Kubbe'si için 600 uydu üretecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SpaceX, Trump'ın Altın Kubbe'si için 600 uydu üretecek
    SpaceX’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Golden Dome” (Altın Kubbe) isimli savunma projesi kapsamında 2 milyar dolarlık bir anlaşma alması bekleniyor. Kaynaklara göre proje, “hava hareketli hedef göstergesi” sistemini oluşturmak amacıyla 600’e kadar uyduyu içerecek.



    Wall Street Journal’ın haberine göre bu, Elon Musk’ın yönettiği şirketin Pentagon ile yürüttüğü diğer uydu projelerine ek olarak yeni bir savunma girişimi olacak. SpaceX halihazırda Pentagon için “Starshield” adlı gizli uydulara ve terminallere dayanan “Milnet” isimli askeri iletişim ağı üzerinde çalışıyor. Hem Pentagon hem de SpaceX konu hakkında yorum yapmazken, resmi bir duyuru da henüz yapılmadı. Ancak bu proje için gerekli finansman, Trump’ın Temmuz 2025’te imzaladığı “One Big Beautiful Bill” adlı yasa kapsamında onaylanmış durumda. Yalnızca hangi savunma yüklenicisine verileceği henüz açıklanmadı.



    175 milyar dolarlık dev proje



    Golden Dome, uydular, önleme sistemleri, komuta-kontrol sistemleri ve diğer destekleyici altyapılardan oluşan gelişmiş bir füze savunma kalkanı olarak tasarlanıyor. Toplam maliyetin en az 175 milyar dolar olacağı, bazı uzmanlara göre ise bu rakamın çok daha yukarı çıkabileceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla SpaceX’in alacağı 2 milyar dolarlık pay, ABD Savunma Bakanlığı’nın bu devasa projesi içinde sadece küçük bir bölümü oluşturuyor.



    Ayrıca SpaceX’in projedeki tek yüklenici olması da beklenmiyor, birçok savunma şirketi ve teknoloji girişimi de projeye katkıda bulunacak. Bu şirketler arasında Anduril Industries ve Palantir Technologies gibi yeni oyuncuların yanı sıra Lockheed Martin, Northrop Grumman ve L3Harris gibi savunma devleri de bulunuyor. 



    Projenin büyüklüğü nedeniyle hem yasama hem yürütme organları, yalnızca SpaceX’e bağımlı kalma fikrine sıcak bakmıyor. Florida Senatörü Rick Scott, Washington’un füze savunma sistemini oluştururken tek bir firmaya bel bağlamak istemediğini söyledi. Pentagon’un Savunma Bilim Kurulu da bu tür bir tedarikçi bağımlılığının yeniliği engelleyip fiyatları yükselterek piyasa rekabetini zayıflatabileceği uyarısında bulundu.



    Ayrıca Bkz.NASA astronotları, Artemis 2 görevi için maaş almadan çalışıyor



    İsrail'in Demir Kubbe'sinden ilham alıyor



    Trump’ın füze savunma projesi, İsrail’in yüksek başarı oranına sahip “Iron Dome” (Demir Kubbe) sistemine benzer bir yapıda, ancak çok daha büyük ölçekli olacak. Iron Dome’un yaklaşık %90 başarı oranıyla roket ve havan gibi tehditleri durdurabildiği biliniyor. Bununla birlikte Golden Dome’un kökleri, 1980’lerde Başkan Ronald Reagan tarafından ortaya atılan “Stratejik Savunma Girişimi”ne (SDI) kadar uzanıyor. SDI, Sovyetler Birliği’nden gelebilecek balistik füze saldırılarına karşı uzay tabanlı lazerler ve gelişmiş savunma sistemleriyle koruma sağlamayı hedefliyordu. Ancak o dönemde gereken teknoloji yeterince gelişmediği için proje uygulanabilir bulunmamış ve Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle rafa kaldırılmıştı.



    Günümüzde hipersonik füzeler gibi yeni tehditlerin ortaya çıkması, mevcut savunma sistemlerinin yetersiz kalmasına neden oluyor. Golden Dome bu nedenle yalnızca yeni bir füze savunma sistemi değil; karadan denize, uzaya ve hatta siber alana uzanan entegre bir savunma ağı olmayı hedefliyor.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/elon-musks-spacex-will-reportedly-receive-usd2-billion-for-trumps-golden-dome-project-system-to-include-up-to-600-satellites-to-track-fast-moving-airborne-targets
    Kaynak:https://www.wsj.com/politics/national-security/elon-musks-spacex-set-to-win-2-billion-pentagon-satellite-deal-c0a51325







  • Bi kubbedir gidiyo bakalım ne çıkacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Savaşlar üzerine Dünya yeniden şekilleniyor. Kötülük hiçbir zaman boş durmuyor...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • kimin elinde olacak bilmiyorum ama eninde sonunda o kubbeler başlarına yıkılacak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
    &amp;amp;#1576;&amp;amp;#1587;&amp;amp;#1605; &amp;amp;#1575;&amp;amp;#1604;&amp;amp;#1604;&amp;amp;#1607; &amp;amp;#1575;&amp;amp;#1604;&amp;amp;#1585;&amp;amp;#1581;&amp;amp;#1605;&amp;amp;#1606; &amp;amp;#1575;&amp;amp;#1604;&amp;amp;#1585;&amp;amp;#1581;&amp;amp;#1610;&amp;amp;#1605;
  • nikola tesla kökenli teknolojiler. bu kadar ciddi yatırım alması ve prpjelerin içinde lm, ng, l3h gibi savunma şirketlerinin olması, gizli uzay programı ile ilgili olduğunu anımsatıyor. gizliliği kaldırılmayıp komplo teorisi diyerek üzeri kapatılan küresel hava deneyleri de diğer amaçlar dışında bu deneylerin parçası gibi görünüyor. parçaları birleştirmeye çalışıyoruz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hipersonik füzelere karşı yeni savunma sistemi yapılacak. bu savunma sistemine karşıda ultra hipersonik füzeler üretilecek. belki füze uzaya çıkıp hedefe yöneldiğinde ilk bu uyduları vuracak, kubbe tespit etsede engelleyemeyecek. teknolojide bi son yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
    Yerli malı yurdun malı her kez onu kullanmalı. Kahrolsun amerikan emperyalizmi...
  • Yani bir mermiyi tespit edip onu başka bir mermi ile vurmak !...
    Çok zor bir iş ama bakalım pratikte çalışacak mı?

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • pek işe yaramaz.


    tek çözüm: düşman füzeyi attığında havada hidrojen patlatarak tüm tehlikeyi kökten bertaraf etmek. amerika kuzeyden gelen bombalara karşı kullanamaz. kanada var üstte. rusya ise kuzey kutbundan sadece 5000km ötede.

    _____________________________
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Hidrojen olsun atom olsun terminal aşamasındaki çok başlıklı füzelere engel olmak için çaresiz üstüne üstlük birde elektro manyetik atım ürettikleri için o an o füzeyi takip eden nekadar radar elektronik alt yapı varsa kızartiyorda, günümüz dünyası eletronik üzerine dönüyor ülke o saldırıdan bu yöntemle sağ çıksa bile savaşı kaybetmiş sayılır işin sonunda...

  • parayı kimden Araplardan

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.