Şimdi Ara

SÖZELCİLER İÇİN HER ŞEY BURADA | Kitap ve Çalışma tavsiyesi + SS

5 sn
70
Cevap
36
Favori
11.453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
15 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  SÖZELCİLER İÇİN HER ŞEY BURADA | Kitap ve Çalışma tavsiyesi + SS SÖZELCİLER İÇİN HER ŞEY BURADA | Kitap ve Çalışma tavsiyesi + SS

Sevgili sözelciler,
    Yukarıda sizlerle paylaştığım programı kendim için yapmıştım. Gördüğünüz gibi bu program ile günde 4-5 konunun üzerinden geçebilirsiniz. Çalışmaya yeni başlayacaksanız programa uyun ve edebiyata vs. şimdiden başlayın, ihmal etmeyin. 30 günün sonunda her konu hakkında altyapınız oluşacak.

Yani 15 Eylül'de başlanırsa 15 Ekim gibi her konuyu yüzeysel bir şekilde bitirmiş olacaksınız. Bundan sonrası artık bol soru ve deneme ile tamamlanacak. Sınava son 30 gün kala tekrar için yine bu programa başlayabilirsiniz

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: SAKIN AMA SAKIN YGS ÇALIŞIP LYS’Yİ İHMAL ETMEYİN!!

Ben bu hatayı yaptım ve lys’nin ağır konularını çok kısa zamanda bitirmeye çalıştım. Biter mi diye sorarsanız ben bitirdim sınava eksiksiz girdim ama keşke ygs değil de lys çalışsaydım diye çok üzülüyorum hala.

Size tavsiyem ygs’yi aklınızdan çıkarıp sadece lys’ye odaklanmanız çünkü sözelde ygs konuları ile lys konuları aynıdır sadece lys’de 2-3 konu fazladan ekliyor o kadar. Aradaki fark ne diye sorarsanız YGS yüzeysel LYS derinlemesine, bilgi ölçen sorular soruyor.
    Yani özet geçmek gerekirse, siz Eylül’de başlayacağınız çalışmalara direk ben LYS çalışacağım diye başlayın. Böyle yaparsanız zaten YGS’de çalışmış olursunuz.

• Çalışma planı için önce baştan sona kadar çalışmanız gereken bütün konuları yazmanızı ve duvarınıza asmanızı tavsiye ederim. Mesela atıyorum tarihte sınavda çıkması muhtemel 40 konu başlığı varsa hepsini bir afişe yazıp duvarınıza asın böylece aklınızda kalmış olur

Okuyarak mı çalışılmalı, yazarak mı diye sorarsanız ben hiçbiri derim. Bazı konular var ki sadece okuyarak öğrenilmiyor bazı konularda ise yazmak zaman kaybı oluyor. Bunu konulara çalışmaya başlayınca fark edeceksiniz zaten. Bu soru çalışmaya başlamamış tecrübesiz kişiler için geçerlidir, sene başında bende böyleydim.

Size tavsiyem bir konuya başlamadan önce 10-15 dk ayırıp baştan sonra bir okuyun. Neler öğreneceksiniz, bilmediğiniz neler var tanıyın, ondan sonra detaylıca çalışmaya başlayın. Tanımadığınız bir yere girmek istemezsiniz değil mi? Önce tanıyın

• Kaynaklara gelince onları çok iyi seçmeniz gerekiyor. Benim tavsiye edeceğimiz kaynakları ben çok araştırdım ve kullandım. Daha iyileri çıkarsa bilemem o da sizin uğraşınız olsun :)) Kaynak için tavsiyem 3-5 ne varsa almak değil nokta atışı yapmanız. Ben dahil çok kişi ne zararı var deyip biri sürü kaynağı boş bıraktık, siz yapmayın. O kaynaklara ulaşamayan bir sürü insan var!!

• Biliyorsunuz ama hatırlatmakta fayda var. Sözel için;
    - Türkçe
    - Tarih
    - Coğrafya
    - Felsefe
    - Edebiyat
    - Psikoloji
    - Sosyoloji
    - Mantık

Derslerine ağırlık vermek gerekiyor. Sırayla her ders için tavsiyelerimi yazacağım. Beğenir ve uyarsanız benim değil sizin yararınıza olacaktır...

TÜRKÇE

Sözelcilerin en korktukları ama en çok boşladıkları ders bana göre. Öncelikle paragrafı sakın abartmayın. Bir sürü paragraf kitapları almayın. Kısa ve net piyasadaki paragraf kitaplarının hepsi çöp! İlla çözecekseniz ÇIKMIŞ PARAGRAF SORULARI çözün. ÖSYM’den kaliteli paragraf sorusu bulamazsınız ve kitaplar genelde yıllara göre ayrıldığı için kolaydan zora etkisini hissedeceksiniz. Başka kaynağa gerek yok.
    Dil bilgisi de bir o kadar abartılan bir konu. Evet, bende çok abarttım ama bunun böyle olmadığını öğrendim. Sizde abartmayın. Dil bilgisi için size tavsiyem TONGUÇ AKADEMİ videoları. Çoğu kişi küçümser ve beğenmez ama bana dil bilgisini öğreten Talha Hoca’dır. Dil bilgisi konularını çok yüzeysel geçer ama video bittikten sonra bir şeyler anladığınızı ve öğrendiğinizi hissedeceksiniz. Dil bilgisi için ayrı bir kitap almaya gerek yok. Fem Simetri konu anlatım olarak yeterli olacaktır. Ayrıca deneme ve çıkmış sorularda bolca pratik yapmış olursunuz.
    Türkçe için tavsiye ettiğim kaynaklar bunlar:

- Fem Simetri Konu Anlatım
    - Güvender Çözümlü Türkçe Çıkmış Sorular
    - Güvender Ustasından Çözümlü Türkçe Denemeleri (20)
    - Karekök veya Denge YGS Türkçe deneme kitaplarından biri. İkisi de iyidir

TARİH

Benim en sevdiğim ama bir o kadarda zorlandığım derstir. Bazen konuların arasında bir bağ kuramayıp çıldırırsınız ama her öğrendiğiniz şey sadece net olarak değil, genel kültür olarak geri döner  En başta dediğim gibi tarih dersi hem YGS hem de LYS için en önemli derstir. Konular aynıdır fakat LYS’de modern yani 20.YY’dan sonraki tarih eklenir. Eylülde başlanacak bir tarih sınavlara kadar rahat rahat biter bundan emin olabilirsiniz.
    Tarih biraz Pratik gerektirdiği için bolca sorur çözmek gerekir. Ayrıca tarih için konu anlatım kitabı piyasada genelde 2 bölüm halinde satılır. Çalışmak için size belgesel izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle 2.Dünya Savaşı, Soğuk vs. gibi konulara belgeseller sayesinde hakim olabilirsiniz.

Tarih için önerdiğim kaynaklar bunlar:

- Güvender YGS Tarih Konu Anlatım
    - Fem Simetri LYS Tarih Konu Anlatım
    - Güvender Ustasından Çözümlü YGS Tarih Denemeleri (20)
    - Bilfen YGS Tarih Soru Bankası
    - FDD LYS Tarih Soru Bankası
    - Körfez LYS Tarih Soru Bankası

• Dikkat ettiyseniz 2 ders için de Güvender Ustasından Çözümlü denemeleri tavsiye ettim. Bu kitaplar benim en sevdiğim denemelerdir. Kolay gözükür ama bir soru bankasından daha fazla şey öğretir. Özellikle çözümlerinin her biri konu tekrarı gibidir. Diğer dersler içinde tavsiye edeceğim bunları  Bu deneleri çözmek 1 gününüzü bile almaz ve fiyatları ucuzdur

COĞRAFYA

Gelelim korkulu rüyaya
    Bir kere coğrafya en zevk aldığım dersti benim için. Sakın yanlış anlaşılma olmasın bende sizler giyidim yani çalışmaya sıfır olarak başladım. Hiçbir bilgim ve alakam olmayarak, korkarak başladım.

Coğrafya için şunun ayrımını yapmakta fayda var: YGS coğrafyası ile LYS coğrafyası 2 ayrı dünya. İkisi de zor ve şaşırtıcı. Sınavdan çıkarken full bekleyip sonucunda yarısının yanlış çıkma ihtimali en yüksek ders. Tecrübesizliğimden dolayı bu sene benim başıma gelen olay. Bunun önüne geçmek için eksik konu ve bilgi bırakmamak lazım zira ÖSYM ters köşe yapabiliyor sınavda. Bazen çok çalışsanız da hayatta çözemeyeceğiniz sorular da çıkabiliyor. Size tavsiyem 1-2 soruyu gözden çıkararak hesap yapmanız, ne olur ne olmaz!!

Konulardan kaçmayın. Hiçbiri zor değiller. İç ve Dış kuvvetlerde kafanız çok karışabilir bunun için bilgilerin ayrımını iyi yapmanız gerek. Diğer konular zevkli ve zor değildir. Hele çok korkulan saat hesaplamaları falan en kolay konudur. Sınavda çıkması için dua edeceksiniz

LYS coğrafyasında daha güncel ve yorum gibi gözüken ama bilgi içeren sorular içeren sorular bulunuyor. Benim gibi konuların kolaylığına aldanıp bir yol kazası yaşamak istemiyorsanız eksik konu ve bilgi sakın ama sakın bırakmayın.

Coğrafya için önerdiğim kaynaklar bunlar:

- Güvender YGS Coğrafya Konu Anlatım
    - Güvender veya Zafer LYS Coğrafya Konu Anlatım
    - Güvender Ustasından Çözümlü YGS Coğrafya Denemeleri
    - Bilfen YGS Coğrafya Soru Bankası
    - Bilfen 30’lu YGS Coğrafya Denemeleri
    - Fem LYS Coğrafya Soru Bankası

FELSEFE

YGS’de Felsefem hiç iyi geçmedi onu belirteyim önce  ama bu başarısızlık bana büyük tecrübe kazandırdı. Sınavda sorulan sorular paragraf değil, sakın söylenenlere inanmayın. Türkçedeki paragraf ile uzaktan yakından alakası yok. Fazla ilgisi olmayan kişilere çok ağır gelebilir bu yüzden hepsinden biraz daha fazla çalışmak gerekebilir tabi hedefiniz ilk 1000 ise.

YGS felsefesinde tanımlar çok önemli. Maalesef bunları ezberlemek zorunda kalacaksınız. Ayrıca bazı konuların içerikleri olacaktır. Onlara da çalışmak zorundasınız. Her konuyu dibine kadar öğrenmek zorunda değilsiniz ama bazı konular için bu gerekebilir. Ben Fem Simetri konu anlatımını kullandım ama daha iyisini bulursanız onu alabilirsiniz. Simetrinin en güzel tarafı kitabın sonunda felsefe sözlüğü bulunması, sadece buradan çalışarak da bir şeyler yapabilirsiniz.

- Fem veya Güvender YGS Felsefe Konu Anlatım
    - Güvender Ustasından Çözümlü YGS Felsefe Denemeleri (20)

EDEBİYAT

Tam bir dipsiz kuyu
    Çalışılması en zevkli ders ama bir süre sonra yoruyor. Benim gibi 3 aya sıkıştırmazsanız size Edebiyatı full yapma garantisi bile verebilirim. Edebiyat için 3 çok önemli kural var

1) Çalışmaya erkenden başlayın
    2) Zamana yayarak çalışın
    3) Bol soru çözün

Çalışma sisteminiz böyle olsun. En geç Eylül’de başlayın ama bir anda bütün konulara yığılmayın. Haziran’a kadar bol bol vaktiniz olacak.
    Edebiyatta toplam 35-40 konu başlığı var. Bu konuların bazılarını adam akıllı bitirmek 1 saatte sürebildiği gibi 10 günde sürebilir. Zaten konuları tanıyınca siz bu dengeyi kurabileceksiniz.
    Burada amaç YGS’nin yapılacağı tarih olan Mart ayına kadar bütün konuları bitirmek. Bitiremem demeyin, bitince bana hak vereceksiniz…
    Mart ayında biten konular sayesinde dolu dolu bir 3 ayınız kalıyor. O 3 ay için bana teşekkür edeceksiniz. Sadece kendinize güvenin ve çalışmaktan kaçmayın.

Edebiyat için daha sonra bazı paylaşımlarım olacak, onları takip edin…

Konu anlatım olarak ben Fem Simetri kullandım ama daha iyisini alabilirsiniz. Kitabın kalınlığı değil içeriği önemli. İçerik olarak Fem’in yettiği kanaatindeyim. Çalışmaya Fem Edebiyat soru bankası ile başlayın. Bu kitap size çok iyi bir temel atacaktır. Fem soru bankasından sonra kesinlikle Birey soru bankası çözün. Bu iki kitaptan sonra aklınızda konular hakkında bir soru işareti kalmayacaktır. Bundan sonra çözeceğiniz her kitap sizin faydanıza olacaktır. Limit soru bankası da çok ünlüdür

Edebiyat için önerdiğim kaynaklar bunlar:

- Fem Simetri Edebiyat Konu Anlatım
    - Limit Edebiyat El Kitabı (çok tavsiye ediliyor, ben kullanmadım)
    - Fem Edebiyat Soru Bankası (Beyaz Kitap)
    - Birey Edebiyat Soru Bankası
    - Bu iki kitaptan sonra istediğinizi çözebilirsiniz (Limit ve Yayın Denizi kalitelidir)

PSİKOLOJİ, SOSYOLOJİ, MANTIK

Psikoloji ve Sosyoloji daha çok okumaya dayalı derslerdir. Bunları çalışırken, tanımları öğrenirken sıkılmazsınız ve çabuk öğrenebilirsiniz. Burada zorlayıcı olan Mantıktır. Ama işin içinden çıkılmaz değildir. Biraz üstünde durursanız Mantığı da kavramanız zor olmayacaktır. Ben konu anlatım olarak diğerlerinin aksine Birey’in kitabını kullandım. İnce, özet gibi ama eksiksiz bir kitaptır ve ucuzdur. Kesinlikle tavsiye ederim

Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık için önerdiğim kaynaklar bunlar:
    - Birey LYS Felsefe Grubu Konu Anlatım (İnce, beyaz kapaklı kitap)
    - Fem LYS Felsefe Grubu Soru Bankası

Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden gidin.
    Mutlu bir gelecek dileğiyle...
    JilberProduct

Devamı gelecek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A D M I R A L -- 1 Kasım 2015; 12:51:33 >

Denize bir dakika durup bakmaya vakitleri olmadığını söyleyen bu insanlar, ne zevksiz mahluklar...

• Benim için en belalısı edebiyat ve coğrafya oldu 2 3 yanlış beklerken çok kötü patladım :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Psn:Brkeyp
  • @JilberProduct diyorsa doğrudur!

All Rights Reserved©

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Denize bir dakika durup bakmaya vakitleri olmadığını söyleyen bu insanlar, ne zevksiz mahluklar...
  • Coğrafya soru bankası olarak odtü yayınlarını ekle bence edebiyat içinde güvenderi ekle bence onun dışında faydalı konu.

• Güvenderi çözmedim ama siz iyi diyorsanız iyidir :)) Bilfen'in edebiyat da güzeldir, tavsiye ederim tekrar için

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Güzel konu olmuş elinize sağlık.

• Vaay be eline sağlık

Allah razı olsun

YENİ FOTOLAR EKLENDİ

• hocam şu coğrafya'da coğrafi konumu anlamadım gitti çok karışık

birde şu saat hesaplama yerel saat hesaplama filan ösym sınavlarında hiç görmedim neden kitaplara koyuyorlar ki o zaman
    son 2 senedir çıkmıyor o konular. Ama çıkmış soruları çözdüğünüz zaman 2 sene öncesine kadar en çok çıkan konular olduğunu göreceksiniz. Çalışmakta fayda var ki bence coğrafyanın en kolay konuları onlardır. Kitaptan konuları bir incelemem lazım yarın detaylıca anlatırım size o konuları

Bu konular için Cafer Elitoğ hocanın videoları var. Ben o videolar sayesinde öğrendim bu konuları, izlemenizi tavsiye ederim :))

• Tamam birde hocam not alarak mı çalıştınız lys edebiyat ve tarih için

sizi haberdar ederim :))

• quote:

Orijinalden alıntı: JilberProduct

cumhuriyet dönemi ile ilgili bir pdf paylaşacağım hafta içinde...
    sizi haberdar ederim :))

eyvallah, sağolasın
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.