Bilim = Tıp mı? Gerçekten tartışma konusunun bağlamını oldukça yanlış yere koyuyorsunuz. |
Sözde gelismiş bilimin aslında 1 adım dahi gidememesi (2. sayfa)



-
-
Bu tip şeylerin çözümü binlerce yıldır var , şuan ulaşılması daha kolay vs o ayrı
-
Bilim gelişti ancak bazı ergenlerin hayal ettiği gibi değil. Çoğu şey hatta şuan kanun diye kabul ettiğimiz şeyler bile yanlış olabilir. Newton öncesinde fizik yoktu resmen, şimdi Newton fiziği çocuk oyuncağı gibi kalıyor düşünün ilerlemeyi. Belki 100 yıl sonra Einstein'ın kanunlarını 1. sınıfta basit ve yanlış yorumlanan kanunlar olarak söz edilecek?
-
Öncelikle başınız sağolsun insanın yakını vefat ettikten sonra gerisinin pek de önemi olmuyor maalesef ama bilgi amaçlı yazmak istedim, konuda da bahsedilmiş bir sürü kanser türü var ve hepsine aynı yaklaşım gerçekleştirilemiyor. Erken evrede teşhis en güzel örnek rahim ağzı kanseri verilebilir, pap smear isimli çok ucuz ve basit bir testle örnek alınıp inceleniyor ve çok yüksek başarı oranlarıyla erken evrede yakalanıp tedavi edilebiliyor. Başka bir örnek mamografi verilebilir, 40 yaş üstü her kadına yılda 1 mamografi önerilir eğer memede herhangi bir oluşum varsa erkenden tespit edilip önlenebilir. 50 yaş üstü herkese kolonoskopi önerilir bağırsak kanseri tespit edilip önlenebilir gibi. Lenfoma için maalesef böyle bir test henüz bulunmuyor. Lenfoma genelde kendini hızlı kilo kaybı, halsizlik, ateş, terleme gibi belirtilerle gösterir ve bu belirtileri vermeye başladığında zaten çoktan evresi ilerlemiş oluyor
-
Yanlış yorumlanan kanunlar diye bir şey hiçbir yüzyılda olmayacaktır. Çünkü kanunlar yorumsuz ifadelerdir. Kanunlar evrenin gerçekliğini ifade eder. Var olan şeyi dile getirip ne olduğunu ifade etme durumudur. Varsa vardır, yoksa yoktur. Bir cümleyle bile bir kanun ifade edilebilir. Çok geneldir, kısa ve özdür. Yorumlar teorilerde olur. O kanunda belirtilen şeyin nasıl oluştuğunu, gerçekleştiğini vs. açıklama yoludur. Bu yorumlar da birilerinin oturduğu yerden "bence öyledir ya" diyerek ortaya atılmış şeyler değildir. Tonlarca delilin, gözlemin ışığında bu yorumlara ulaşılır. Bir sürü hipotez ortaya atılır. Tek tek yanlislanarak elenir. Ta ki yanlislanamayan hipotezi bulana kadar. Hadi buldun. Bu da yetmez bilim dünyasina bunu anlatman, kabul ettirmen gerekir.quote:
Orijinalden alıntı: Halikarnas ŞakşakçısıBilim gelişti ancak bazı ergenlerin hayal ettiği gibi değil. Çoğu şey hatta şuan kanun diye kabul ettiğimiz şeyler bile yanlış olabilir. Newton öncesinde fizik yoktu resmen, şimdi Newton fiziği çocuk oyuncağı gibi kalıyor düşünün ilerlemeyi. Belki 100 yıl sonra Einstein'ın kanunlarını 1. sınıfta basit ve yanlış yorumlanan kanunlar olarak söz edilecek?
Ayrıca teoriler daha doğrusu bilim birikimli ve eklektik bir süreçtir zaten. Sürekli mevcut bilgiler kullanılarak üstüne yeni bilgiler inşa edilir. Fakat yeni bilgiler eski bilgiler üzerinde çok köklü, baştan aşağı değişikliklere pek sebep olmaz. Böyle bir şey olabilmesi için elimizdeki bilgilerin çok zayıf, başlangıç aşamasında olması gerekirdi. Oysa şuan birçok teori çok sağlam ve çok sayıda kanıta dayanan teoriler. Yeni bilgiler bir teoriyi baştan kaldırıp çöpe atamaz yani. Birçok teoride o aşamalar çoktan geçildi. Bu şimdiye kadar bulunan kanıtları delilleri birden yokmuş gibi düşünmekle eş değerdir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X