Şimdi Ara

Sosyal Medyanın En Temel 7 Kötü Etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1-Depresyon ve Anksiyete; Sosyal medyada günde iki saatten fazla zaman geçiren birisi iseniz ruh haliniz bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir. Sosyal medyanın size herhangi bir psikolojik sorun vermemesi için sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi azaltmanız yeterli olacaktır. Birçoğunun önerisi, günde sadece yarım saatinizi sosyal medyaya harcamanızdır.


    2-Siber Zorbalık; Gerçek anlamda çok önemli bir konu, zorbalık, sosyal medya kullanımı bu kadar popülerleşmeden önce yüz yüze yapılan birşeydi ama sosyal medyanın yaygınlaşması ile bu öylesine basit bir hal aldı ki kimliği belirsiz bir kimsenin, herhangi diğer bir kimseye zorbalık etmesi artık o kadar da zor değil. Bu konuya yer veren filmler, diziler ve hatta kitaplar o kadar fazla ki günümüzde siber zorbalığın ne anlama geldiğini hemen herkes az çok biliyor. Sosyal medya arkadaş edinmeyi kolaylaştırdığı gibi avcıların da kurban bulmasını kolaylaştırıyor. Küçük, önemsenmeyecek gibi görünebilir ama çoğu zaman kurbanların depresyona girmesine, intihar etmesine yol açabiliyor. Ayrıca siber zorbalığın sadece çocukların üzerinde değil, aynı zamanda yetişkinlerin üzerinde de derin izler bırakacağı unutulmamalı.


    3-FOMO (Fear of Missing Out); Dünyadaki gelişmelerden habersiz olmanın, sosyal medya paylaşımlarından geri kalmanın, insanların ne gibi aktiviteler yaptığını öğrenememenin sonucunda ortaya çıkan bir tür psikolojik rahatsızlıktır. FOMO, genellikle aşırı biçimde sosyal medya kullanan insanlarda görülen bir rahatsızlıktır. İstenilen zamanda sosyal medyanın kullanılmaması, kişide endişeye neden olabilir.


    4-Gerçekçi Gelmeyen Hayaller; Sosyal medya, gerçekleşmesinin imkansıza yakın olduğu bilinen beklentilere gerçekleşecek gözüyle bakmamızı sağlayan sihirli bir araçtır. Buna en çok neden olan sosyal ağlardan bazıları; Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat’tir. Bu sorunu ortadan kaldırmanın en temel yolu, sosyal medya kullanıcılarının yalan söylemeyi bırakmasıdır ama Instagram ve YouTube fenomenlerinin para kazanmak için girdiği çabalar göz önünde bulundurulduğunda bu yakın bir zamanda gerçekleşmeyecek gibi duruyor. HERŞEYİN GÖSTERİLDİĞİ GİBİ OLMADI AYNI ZAMANDA İÇERİK ÜRETİCİLERİN HAYATLARIDA İSTİSNA BİR KAÇ KİŞİ HARİÇ GÜNLÜK GÜNEŞLİK BİR ORTAM DEĞİL. Hatta hayatı bir çok normal düzen içinde yaşayan insanlardan çok daha sıkıcı bir durumda olduğu kanaatindeyim, hayatı iyi giden biri o kadar saçma sapan videolara gireceğini pek düşünmüyorum.


    5-Uyku Bozukluğu; Yoğun sosyal medya kullanımı, depresyonun ve endişenin artmasının yanı sıra uyku bozukluğuna da neden olabiliyor. Sayısız kez yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanımının artmasının uyku kalitenizi olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Uyku kalitenizin bozulduğunu, işlerinizde yeteri kadar verimli olmadığınızı düşünüyorsanız sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi olabildiğinden daha fazla azaltmanız gerekiyor.


    6-Beden İmgesi; Bedenin görünüşü, günümüzde hem kadınlar hem de erkekler için büyük bir sorun teşkil etmektedir. İnstagram’da herhangi bir ünlünün profiline girdiğiniz zaman fotoğraflarda muhtemelen pahalı kıyafetlere denk geleceksiniz. Bedenin görünüşüne son derece önem veren insanlar, bedenlerini ön planda tutmak için genellikle en pahalı, en güzel giysileri tercih ederler ve bedenlerinin daha iyi görünmesini sağlayacak her türlü imkanı zorlamaktan çekinmezler. Estetik gibi operasyonları defalarca geçirmeyi dahi göz önüne alabilirler.


    7-Genel Bağımlılık; Sosyal medyanın sigaradan ve alkolden daha çok bağımlılık yaptığı bilinir. sevdiğiniz sosyal mecralardan herhangi biri hemen, şu saniyede kapanıverse ne gibi bir tepki verirsiniz? Az önce sosyal medya bağımlısı olduğunuzu mu fark ettiniz? Sakin olun, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok zira birçok insan da sizinle aynı durumda. Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için bir anda bütün hesaplarınızdan vazgeçmenize gerek yok, ama onları silmek, onlardan sonsuza dek kurtulmak istiyorsanız hemen şimdi harekete geçebilirsiniz. Yeterli ölçüde kullanmayı öğrenir, bu ölçünün dışına çıkmamayı kendinize hedef olarak belirlerseniz ortada hiçbir sorun kalmayacaktır.

    kaynak https://mustafaozkanbulut.blogspot.com/2021/04/sosyal-medya-platformlarinin-olumsuz.html








  • İnstagram twitter hepsini kapattım kafam rahat

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.