Şimdi Ara

Sosyal Medyada Beğenilerdeki Düşüklüğün Sebebi (Shadowban ve Çözümü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alıntıdır: https://www.technogezgin.com/shadowban-nedir-begenilerdeki-dusukluk/

    Shadowban nedir? Eminim çoğunuz ilk kez duydunuz. Ama çok ama çok önemli bir şey zira beğenilerdeki düşüklüğün muhtemel sebebi budur. Hani normalde 200 civarı beğeni alırken birden ne olduğunu anlamadan yüzde ellinin üzerinde düşer, hatta yüzde seksen doksan falan. Ahanda bunları sebebi shadowban olayıdır.

    *******Shadowban Nedir ve Niçin Vardır?*******
    “Bir şirketiniz var, insanlara hizmet sunuyorsunuz. İnsanların sürekli hizmetinizden yararlanması lazım ki sürekli olarak para kazanabilesiniz. İnsanların sürekli olarak hizmetten yararlanması için de sunduğunuz hizmetin kaliteli olması lazım. Trollerin, hilecilerin, sahtekarların barınamaması lazım.” İşte burada da araya bu tarz şeyler giriyor. Mesela en basitinden instagram ise bu sebeple gölge yasağı anlamına gelen shadowban uygulamasını yapmaktadır. Google’daki blackhat (siyah şapka) olayına benzer bu durum.

    Gölge yasağı (ya da nam-ı diğer shadowban) yüklediğiniz fotoğrafları sadece sizi takip eden kişilerin görmesini sağlar. Üstü kapalı engel yiyorsunuz yani.

    Hem ünlü geliştiricilerden hem de bazı instagram fenomenlerinden gelen iddialara göre beğenilerin düşmesinin nedeni gölge banlama adı verilen bir sistem. Instagramın kullanıcıların gönderilerine göre böyle bir sisteme gittiği ve instagram tarafından bazı hesaplara fark edilmeden yasaklamalar yapıldığı belirtiliyor. Tabi bu noktada bahsedilen yasaklama sistemi tam olarak anladığımız yasaklama sistemiyle aynı değil. Yani doğrudan hesabınızın engellenmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Bununla beraber kullanıcıların gönderi yapmalarında veya yorumlarında da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. (A)

    Fark etmesi zor oluyor bu sistemde. İnternet’te çok güzel açıklamışlar diğer sitelerde bu durumu: “Shadowban adı verilen bu sistemler beraber, kullanıcılar klasik paylaşımlarını yapabilirken, bu paylaşımlar takipçilere bildirilmiyor ya da keşfet bölümünde gözükmüyor.” Takipçiler hesabınıza girerek öğrenebiliyorlar yani. Bu da ciddi bir trafik düşüklüğü demek…

    *******İşletme Profili Kullananlara Ekstra Geçmiş Olsun (Shadowban)*******
    Bu yasak yüklediğiniz fotoğrafları sadece sizi takip eden kişilerin görmesiyle sonuçlanan bir ceza şeklidir diyebiliriz. Yani hashtag sayfalarına çıkamaması demek. Örneğin bir fotoğrafınızı #eğitim diye etiketlediyseniz bunu o etiket altında sadece kendi hesabınızla görebilirsiniz. Başka bir hesap aynı etiket altında sizin fotoğrafınızı göremez. Yani şunu demek istiyorum; keşfedilme oranınız çok ciddi şekilde düşer.

    Eğer bir şirket, alış satış yaptığınız mekan tarzı bir yer ise kendinizi pazarlamanız gerekiyorsa geçmiş olsun, en olmaması gereken şeyi shadowban durumunu yaşıyorsunuz. Nasılsa sürekli büyümeye ihtiyacınız var değil mi?

    *******İnstagramda Shadowban Yemenizin Sebepleri Nelerdir?*******
    Tam olarak kesin olmamakla birlikte bir çok kişi shadowban durumunun olası sebeplerinin şunlar olduğunu söylemektedirler:

    *Bot takipçi kullanmak

    *Takipçi veya beğeni satın alarak gönderi şişirmek

    *Sürekli aynı etiketleri kullanmak (bunu bizzat tecrübe etmişliğim vardır)

    *Paylaştığınız şeylerle alakasız etiketler kullanmak

    *Müstehcen içerikli ve yasaklanmış etiketleri kullanmak

    Bu arada shadowban yeyip yemediğinizi test edebilen bazı siteler varmış.

    *******Shadowban İçin Çözüm Önerileri*******
    Yerli yabancı pek çok kaynak taradım. Herkesin söylediği ortak bazı maddeler var. Sonuç garantili değil ama denemesi serbest. Bu öneriler ise şunlar:

    1) Etiketlerin Düzenlenmesi: Riske etmeden hesabınızda gönderilerdeki tüm etiketleri kaldırın. Spam yemiş olabilirsiniz.

    2) Programları Kaldırın: Mesela otomatik like botları, takipçi botları, yorum botları, etiket bulan programlar falan ne kullanıyorsanız hepsini silin. Bu programların size zararı yararından kat kat fazla olur.

    3) İşletme Profilini Normale Çevirin: Açık ve net…

    4) Bir Süre Uzaklaşın: Bir kaç gün / hafta instagramı kullanmayın. Hesabınıza hiç girmeyin bile. Sonra yeniden fotoğraf yüklemeyi deneyin, bakalım gölge yasağımız geçmiş mi…

    NOT: Şahsen ben denedim ama işe yaramadı. Aynı etiketlerin devamlı kullanımı yüzünden şu hesabım shadowban yemişti mesela ama 2 aylık hesap dondurma işe yaramadı. Ayrıca instagram’ın kendi kurallarına uyun. Maalesef yapay zekayı (algoritmaları) kandırmak imkansıza yakın. Diğer sitelerde yazdığı gibi bu aldatma yöntemlerini sizinle birlikte milyarlarca kullanıcı daha deniyor ve bu deneme işlemi sonunda herkes için hüsranla sonuçlanıyor.

    Tabi organik etkileşim her zaman sahte / bot etkileşimden (beğeni, yorum vb.) çok daha fayda sağlar. Shadowban (gölge yasağı) durumunun da önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca kullanım koşullarını da iyice okuyun. Zira ben gölge yasağını yiyene kadar etiket kullanım şartlarını bilmiyordum 😀 Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek hoşça kalın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaptanyaziyor -- 1 Ağustos 2019; 16:35:0 >







  • Sonuç olarak düzelmiyor mu bu hocam ?
  • Luke Cage kullanıcısına yanıt
    yazıdaki önerileri uygulayınca %30 gibi bir ihtimal var
    ama genelde düzelmiyor
  • kaptanyaziyor kullanıcısına yanıt
    Yeni hesap mı açmak gerekiyor sizce :( Garantisi de yokki kimisi diyor %40 kimisi diyor %70 Kimisi %10 enterasan ya.Net bir çözümü yok anlaşılan.
  • Luke Cage kullanıcısına yanıt
    yabancılardan bu yöntemlerle düzelten olmuş
    benim başıma geldiğinde işe yaramamıştı
    yeni hesap açın hocam ama yeni hesabı da farklı kullanııc adı & e posta ile açın
  • kaptanyaziyor kullanıcısına yanıt
    hocam eski hesabınızı kontrol ettiniz mi peki hiç son zamanlarda düzelme vs belki vardır
  • Luke Cage kullanıcısına yanıt
    geçen sene olmuştu, 3 ayda düzelmeyince sildim bende :D
    zira baya kural ihlali yapmışız farkında olmadan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.