Şimdi Ara

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Personeliyim, Soruları Alayım (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
414
Cevap
5
Favori
17.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • C.robert C kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, başınız sağ olsun.

    Kötü haber vermek istemem ama..

    Babanızın 5 yıllık sigortalılık süresine sahip olsa da 900 prim gün sayısının bulunmaması nedeniyle askerlik süresini borçlanarak ödemesi halinde dahi.. ölüm aylığı alması sözkonusu değil.. Ölen sigortalı için borçlanma yapılarak prim gün sayısının 1800 güne ulaşması halinde, yetim aylığı alınması imkan dahilinde ama 750 günü bulunan bir sigortalı için askerlik süresini borçlanarak prim gün sayısının 1800 güne ulaşması mümkün değil.

    %5 yanılma payımı saklı tutuyorum.. Ama ne yazık ki aylık bağlanma durumu yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sruiv -- 24 Şubat 2016; 8:49:47 >
  • KyLeGs kullanıcısına yanıt
    Size sadece işçiden yapılan kesintileri yazdığım için farklı görünüyor.
    İşveren paylarını da eklediğimizde sizin verdiğiniz tablodaki oranlara ulaşılır;
    Kısa vadeli sigorta kolları primi: %2, tümü işverenden
    Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi: %11 işverenden, %9 işçiden
    Genel sağlık sigortası primi: %7,5 işverenden, %5 işçiden
    İşsizlik sigortası primi: %2 işverenden, %1 işçiden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sruiv

    Ben sözleşme devam ederken ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durum nedeniyle iş akdinin feshi durumundan söz ettim.

    Sözleşmen belirli süreli dahi olsa da.. sözleşme bitiminde aynı iş verene ait şirkette ki kıdemin 1 yılın üstündeyse kıdem tazminatına hak kazanırsın.

    Örnek vermek gerekirse;

    01.01.2015-01.02.2016 tarihleri arasında bir iş yerinde belirli süreli iş sözleşmesine tabi olarak bir çalışman var ve işverenin "iş bitti, küçülmeye gidiyorum" diyerek senin kıdem tazminatını ödemeden iş akdini feshedemez.. Çünkü iş yerinde ki kıdemin 1 senenin üstünde.

    Ama

    01.01.2015-01.09.2015 tarihleri arasında ki çalışma sonrasında iş yerinde ki kıdemin 1 senenin altında kalacağı için işveren işin bitiminde herhangi bir tazminat ödemeden iş akdini feshedebilir.



    peki yil sonunda girdi cikti yapılıyor is veren kafasına göre bu konuda bilgi verirmisin benim ayin*10 da ocak , 1 yilim doluyordu ocak 1 de giris 2 de cikis yapmışlar ben imza filan atmadım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mogolo -- 24 Şubat 2016; 18:45:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aynı işverene ait işyerlerinde çalışılan süreler toplam olarak değerlendirilir, giriş çıkış yapması bir şey ifade etmez. İşverenler bu işlemler ile Kıdem hakkınızı sıfırlayamaz.

    Ayrıyeten Belirli süreli iş sözleşmeleri birden fazla zincirleme olarak yapılamaz. Yapıldığı taktirde belirsiz süreli iş sözleşmesi şartlarına tabii olur.

    6 yıllık çalışma sonrasında, sizin gibi her sene giriş çıkış yapılan ve hiç bir ödeme yapılmadan iş akdi feshedilen bir arkadaşımız için işvereninden kıdem tazminatını aldık. Hizmet tespiti önemli bu durumda, iş vereniniz kötü niyetliyse, oyunu onun istediği gibi oynamalısınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sruiv

    Aynı işverene ait işyerlerinde çalışılan süreler toplam olarak değerlendirilir, giriş çıkış yapması bir şey ifade etmez. İşverenler bu işlemler ile Kıdem hakkınızı sıfırlayamaz.

    Ayrıyeten Belirli süreli iş sözleşmeleri birden fazla zincirleme olarak yapılamaz. Yapıldığı taktirde belirsiz süreli iş sözleşmesi şartlarına tabii olur.

    6 yıllık çalışma sonrasında, sizin gibi her sene giriş çıkış yapılan ve hiç bir ödeme yapılmadan iş akdi feshedilen bir arkadaşımız için işvereninden kıdem tazminatını aldık. Hizmet tespiti önemli bu durumda, iş vereniniz kötü niyetliyse, oyunu onun istediği gibi oynamalısınız.



    asgari ücret zamlaninca zarar ediyoruz diye bizim yol parasini kestiler is verenin yol ve yemek parasi vermek gibi bi zorunluluğu yokmuş yani adam bize sadece 1400tl + yemek seklinde odeme yapacaklarıni soykedi böyle bi hak var mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Taraflar arasında imzalanan iş sözleşmelerinde, "işveren yol ve yemek masraflarını nakdi olarak karşılayacaktır" şeklinde bir madde söz konusu ise bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Aksi halde iş kanununda böyle bir düzenleme söz konusu değil.
  • Geçen sene liseden yeni mezun oldum. Sınava tekrar hazırlanıyorum. Devletin çıkarttığı yeni yasada ,sanırım 6663 sayılı kanunda, liseden yeni mezunlar için 2 sene boyunca GSS nin devlet tarafından karşılanacağı söyleniyor. SGK ya gittiğimde daha yürürlüğe girmediği söylendi. 500 tl civarıda bir borcum birikti. Şimdi bu yürürlüğe girdiğinde 500 tl borçta silinir mi ? Gelir testi yaptırmıştım. Aylık 50 tl ödemem gerekiyordu. Birde en yakın ne zaman yürürlüğe girer ?
  • S.Aleyküm ,

    Vergi mükellefiyim , Bağkurumu kendim yatırıyorum,

    Fakat başka bir işe girme durumum var(İBB) Bu sorun teşkil eder mi ?

    Bağkurumu dondurmam mı gerekir? İzlemem gereken yol nedir ?

    Kolay gelsin
  • genc_yazar kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Kanunun hangi dönemleri kapsayacağı, kanun yürürlüğe girince kesinleşir. Ne zaman yürürlüğe gireceği ise önceden bilinememektedir.
  • Merhabalar;

    Bağkurlu iken herhangi bir işyerinde 4/a kapsamında çalışmanızda problem bulunmamaktadır. 4/a sigortası kapsamında çalışan kişinin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan geçişi yapılır.
  • maliyeci18 M kullanıcısına yanıt
    Stajyer lerin sigorta ları sgk ya dahil olmuyordu. Onu normal sigorta ya eklemek için çalışma falan yapıyorlar dı. Bir bilginiz var mı bu konu hakkında?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Byteks1 kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Stajerlik dönemindeki çalışmaların sigortaya dahil olması konusunda sonuçlanmış bir çalışma şu anda bulunmamaktadır.
  • Gelir testi sonucunu kim belirliyor? Yani kim neye göre g0 yada g1,g2,g3 olarak sonuç çıkartıyor? Buna itiraz etmek istediğimizde nereye başvurmalıyız?
  • Selamlar

    Babam 01.03.2016 tarihi ile birlikte emekliliğe hak kazanıyor. Yani salı gününe. Kendisi ile birlikte sgk'ya gidip işlemlere yardımcı olacağım. Acaba emeklilik başvurusu yapmak için ne gibi belgeler ile sgk'ya gitmemiz gerek?
  • ImPerspektif I kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Emeklilik müracaatları ile ilgili bilgiler aşağıdadır.

    Türkiye’de, milyonlarca insan emekli olabilmek için çalışmaktadır. Ve prim günü dolmuş ve yaşını bekleyen kişi sayısı bile 5 milyonun üzerindedir. Emeklilik şartları tamamlanıp da Sosyal Güvenlik Kurumlarında bürokratik engellere takılmamak ve zaman kaybetmemek için, uygun yöntemlerle emeklilik başvurusu yapmanın önemi ortaya çıkıyor. Bu bağlamda emeklilik için dilekçe vermeden önce yazımızın içeriğini oluşturan ipuçlarına bir göz atmak eminim zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

    Emekli maaşı sigortalının talebi doğrultusunda işlem gören bir uygulamadır. Emekli olacak kişinin “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” adlı matbu dilekçe ile SGK’ ya başvuru yapması gerekir. Bu matbu dilekçe dışında başka bir belge ile yapılan emeklilik talebi kabul edilmez. “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” ile başvuru yapıldığı ayı takip eden aybaşından itibaren sigortalıya maaş bağlanır.

    “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi”nin tam ve eksiksiz doldurulması önem arz etmektedir. Başvurunun yapıldığı ay işten çıkanlar için işverenleri tarafından e-sigorta yoluyla işten çıkış bildirgesi verilmesi gereklidir.

    SGK’nın sigortalıya emekli maaşı bağlaması için Kanunda öngörülen sigortalılık süresi, prim ödeme gün ve yaş şartının tamamlanması gerekir.


    Çalışma hayatı boyunca birden fazla SSK Sicil numarası olan kişinin emeklilik başvurusundan önce iptal-ipka (sicil birleştirme) için yazılı başvuruda bulunması gerekir.


    Birden fazla ilde çalışması olan, birden fazla statüde sigortalı olanların (4/a, 4/b, 4/c, Banka Sandıkları) emeklilik talebinden en az 6 ay önce hizmet birleştirme dilekçesi ile son tabi olduğu sigortalılığın bağlı olduğu SGK birimine yazılı başvuru yapması gerekir.

    4/b sigortalılığı olanların emeklilik başvurusundan önce kapanış yapması ve 4/b prim borcunun bulunup bulunmadığını kontrol etmesi gerekir. Daha önceki Bağ-Kur basamak intibakının işlenip işlenmediğinin öğrenilmesi, işlenmemişse işlettirilmesi, intibak nedeniyle çıkan borcun ödenmesi emekli maaşının bağlanması için gereklidir.

    4/b sigortalılığına dayalı prim borcu bulunanlara aylık bağlanmaz. Borcun ödenir, aylık başlama tarihi borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşıdır. Ayın son gününün hafta tatiline rastlaması halinde ilk iş günü başvuru yapılmış olsa dahi maaş başvuruyu takip eden aybaşı değil, başvurunun yapıldığı aybaşından itibaren başlatılır.

    SSK (4/a) ya da Bağ-Kur (4/b) kapsamında aylık bağlama işlemi yapılırken sigortalının Bağ-Kur hizmetlerinden dolayı tahsis talep veya ölüm tarihinde 15 TL ve altında borcu bulunanların aylık bağlama işlemleri tahsis talep veya ölüm tarihini takip eden aybaşı itibariyle yapılır ve borç birikmiş aylıklarından kesilerek ödeme yapılır.

    SSK (4/a) sigortalılarının emeklilik talebi için işten ayrılmaları gerekir. Emeklilik için başvuru yapan kişi ertesi gün Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi olarak çalışmaya başlayabilir.

    Emeklilik başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu ’na yazılı başvuru yapılabileceği gibi adi posta veya kargo yolu ile yapılabilmekte , aylık bağlanması için, sigortalı veya hak sahibince tahsis talep tarihi olarak dilekçenin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınmaktadır. Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, SGK ’ya intikal tarihi olarak kabul edilmektedir.

    Sosyal Güvenlik Kurumu ‘nun resmi internet sitesinde tahsis işlemlerinde sigortalı ve hak sahiplerinden her bir işlem için istenilecek belgeler belirtilmiştir. Tüm sigortalılarwww.sgk.gov.tr. sitesinden emeklilik ve gelir bağlanmasında hangi evrakların gerekli olduğunu öğrenebilirler.

    Askerliğini yedek subay olarak yapanlar Ssk (4/a) yada Bağ-Kur (4/b) statüsünden emekli olacakları zaman bu sürelerini, en az altı ay önceden hizmet birleştirmesi için başvuruda bulunmaları emeklilik işlemlerini hızlandıracaktır. Askerliğini yedek subay olarak 01.10.2008 tarihinden önce yapanlar Emekli Sandığı (4/c) kapsamında emekli olurken yedek subaylıkta geçen fiili hizmet sürelerine yıpranma süreleri de eklenerek daha erken emekli olacaklardır.

    Basın çalışanları ve gemi adamları için de 30.09.2008 tarihine kadar fiili hizmete tabi yıpranma süreleri hem sigortalılık süresine hem de yaş haddine sayılacak ve daha erken emekli olabileceklerdir. Bu sürelerin bilinerek takip edilmesi de emeklilik açısından önem arz etmektedir.

    Tahsis talep formunun kuruma verileceği tarih, aylığın bağlanacağı tarihe de etki etmektedir. Emekliliğe hak kazanmak için gerekli (sigortalılık süresi ,prim günü ve yaş) koşulların tamamlandığı tarihin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi durumunda taleplerini kuruma veremeyen sigortalıların, resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar kuruma verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilmektedir.Bu bağlamda konu ile ilgili bu bilgiyi bilmek de önem arz etmektedir.

    Emekliliğe hak kazanmak için kanunda belirtilen yaş ve sigortalılık süresi şartlarından birini yerine getirememiş olan sigortalının tahsis talebi, talep tarihten itibaren bir ay içinde yerine getiriyorsa, bu şartın yerine getirildiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.

    Emekli Sandığı (4/c) bendi kapsamındaki aktif sigortalıların emeklilik ve malullük hallerinde, çalıştıkları kurumun emekliye sevk onayından sonra, görevleriyle ilişiklerinin kesildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanmaktadır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam Selamlar,

    Babam 99'da vefat etmişti. O günden bu yana yetim aylığı alıyorum. Üniversite 1.5 yıl önce bitti, ben süre zarfında işe başladım. SGK görevlisine sorduğum kadarıyla, 25 yaşına kadar alırsın demişti işe başlarken. Mevzuat 2008 de değişmiş sanırım. İşe girince de bu maaş kesilmedi ve bende bir bildirimde bulunmadım.
    Bugun prim bildirisi yaparken, şirketteki arkadaşlar bir uyarı görmüşler. xxx nolu kişi yetim aylığı almaktadır cinsinden. 170'no lu hattı aradağım zaman, okul bitince kesilmesi gerektiğini söylediler. Sistemde bir kayıt oluşturdular, 3 gün içersinde bir sonuca ulaşır dediler. Bunun peşine benim mi düşmem gerekiyordu? Okulum bitti maaşı kesin diye? Her yede öğrencilikten düşürmeyi bilen devlet, SGK'dan mı düşürmedi? Hayret doğrusu! Şimdi geriye dönük olarak 1.5 yıllık para mı ödeyeceğim? Var mıı bir bilginiz?

    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m_1907 -- 29 Şubat 2016; 11:47:58 >




  • m_1907 kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Kanunda,
    Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
    Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
    1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların
    her birine % 25'i,
    oranında aylık bağlanır.
    hükmü yer almaktadır.

    Sizin soruyu yönelttiğiniz tarihte öğrenci olduğunuzu göz önünde tutarsak, görevlinin kastettiği husus, sizin öğrenci oluşunuz şartı altında doğrudur. Fakat, yüksek öğrenim bittiği zaman, aylık hakkı da ortadan kalkar. Çalışma halinde ise zaten öğrenci olup olmama göz önünde tutulmadan kesme işlemi yapılabilir.

    Bahsettiğiniz şartlar altında, aylığın kesilmesi konusunda Kurumun ihmali var gibi görünüyor. Beklemenizi tavsiye ederim. Dilerseniz bu süre zarfında, öğrenim ve çalışma koşullarınızda meydana gelen değişikliği size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine de bildirebilirsiniz.




  • Hocam merhabalar, teyzem 65 yaşını geçti. 2007 eylülden beri isteğe bağlı bağ-kur yatırıyoruz. Daha önce sigorta girişi vs yok.

    1- ne zaman emekli olur? (Yıl olatak yani)
    2- ne kadar maaş alır, (525 tl yatırıyoruz)

    Teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maliyeci18 M kullanıcısına yanıt
    Merhaba;

    Önce çok faydalı bir iş yaparak bizim gibi insanları bilgilendirdiğin için teşekkürler. Sonra da kendi soruma geleyim;

    Banka personeliyim, bildiğin üzere bankaların kendi sandıkları var ben de o sandıklardan birine üyeyim. Eşim de çalışmadığı için benim üzerimden sağlık hizmetleri alıyordu. Ancak bir işe başladı 26.02.2016'da ve ne tesadüf ki geçen gün rahatsızlandı. Ne zaman SGK'nın sağlık tarifesinden yararlanabiliriz? Yani şu an direk gidip herhangi bir SGK'lı gibi sadece katkı payı ödeyerek muayene olabilir mi yoksa işe girdikten sonra belli bir süre beklemesi mi lazım?

    Şimdiden teşekkürler cevap için.
  • İmhungrydude kullanıcısına yanıt
    Merhabalar;

    Eşiniz, sigortalı olarak adına otuz gün prim ödendikten sonra sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanmaya başlanır.
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.