Şimdi Ara

Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
0
Favori
19.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kulaklığı bugün aldım. Birkaç saattir kullanıyorum. Açıkçası beklediğimden çok daha kaliteli bir kulaklık çıktı. Hemen incelemeye geçelim.

    Kutusundan Çıkanlar :

    - Kulaklık
    - Deri taşıma çantası (gerçek deri olduğunu belirteyim)
    - Kulaklığı sarmak için aparat
    - Üç farklı boyutta kulak adaptörü
    - Kullanım kılavuzu, garanti belgesi vs.


    Görünüm

    Kulaklığın kasası alüminyumdan imal edilmiş. Bu sayede titreşim engellenerek özellikle bas seslerin daha düzgün çıkması sağlanmış. (Bu açıdan kulaklığı V-Moda Vibe'a benzetebiliriz, onda da metal kasa kullanılıyor) Aynı Vibe gibi bu kulaklık da diyaframlı bir kulaklık, 13.5mm çapında bir diyaframa sahip. Kulaklığın dış görünüşünü "earphone" diye tabir edilen klasik dizayna "IEM"lerdeki kulak yolunun daha derinlerine giren kulak adaptörünün eklenmiş hali olarak tanımlayabiliriz. Bu dizayn Sony'nin aynı sınıftaki diğer bazı modellerinde de kullanılıyor. Belirtmek gerekir, bu kulaklık Sony'nin bahsettiğim kulak içi sınıfındaki en üst modeli. Japonya'da satılan MDR-EX90SL diye bir model daha var, fakat teknik açıdan bu modelle karşılaştırıldığında herhangi bir üstünlüğü yok, tek farkı kablosunun kısa olması ve uzatma kablosu ile birlikte gelmesi.

    Kulaklığın gövdesi ilk başta biraz büyük gözüküyor fakat kulağa tam oturacak şekilde tasarlanmış. Doğru adaptörle birlikte kullanıldığında kulaklık kesinlikle yerinden oynamıyor. Yani spor yaparken rahatlıkla kullanılabilir.

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding


    Kulaklığın kablosundan bahsetmek gerekirse, oldukça yumuşak olduğunu söyleyebiliriz. Yumuşak olması sizi yanıltmasın. Öyle hemen arıza çıkaracak bir kabloya benzemiyor. Zaten kutudan kulaklığı sarıp da taşımak için bir aparat çıkıyor. Bu aparata sarıp bir de çantasına koyup taşırsanız hiç bir problem çıkmaz. Kulaklıkta asimetrik kablo kullanılmış. Yani sağ kulağa takılan kulaklık boynun arkasından dolaştırılıyor. Bu tip kablo kullanılan kulaklıkları aslında pek sevmem. Fakat sanırım Sony'nin hemen hemen tüm modellerinde bu tip kablo kullanılıyor, yani yapacak bir şey yok.

    Unutmadan, kulaklıkta L tipi altın kaplama jack kullanılmış.


    Karşılaştırma

    İncelemeyi okuyan arkadaşların akıllarına hemen "acaba şundan iyi mi" ya da "şundan kötü mü" şeklinde sorular geliyordur. Ben de hemen cevap vereyim. Bu kulaklık şu ana kadar kullanmış olduğum kulak içi kulaklıklardan Sennheiser CX300'den ve IE4'ten genel olarak çok daha iyi bir sese sahip. Yalıtım konusunda onlardan iyi değil, kendi kulağımdan yola çıkıp karşılaştırırsam (elimde bilimsel bir veri yok ama) Sennheiser'ların yarısı kadar bir yalıtıma sahip olduğunu söyleyebilirim. Dışarıdan gelen sesleri kesmede çok da iyi değil açıkçası. Fakat hemen belirteyim kulaklığın kutusunun hiç bir yerinde "noise cancelling" tarzı, yalıtım ile alakalı bir ibare yer almıyor. Yani belki de bu açıdan kulaklıkları karşılaştırmak yanlış olur, çünkü Sony'nin öyle bir iddiası yok.

    Ses karakteristiği açısından bir karşılaştırma yaparsak, bilindiği üzere IE4, baslarıyla ünlü bir kulaklık. Fakat tizlerde ve özellikle mid-range'de eksiklikleri var. Belki eq ayarlarıyla oynayıp frekansları yükseltip alçaltarak bir denge elde edilebiliyor fakat bu yolla alınan ses kanımca pek de doğal olmuyor (en azından ben Cowon A2 ile elde edememiştim o doğallığı) Sony'den bahsedecek olursak daha burn-in yapılmamış haliyle bile bence karakterini ortaya koyan bir kulaklık. Basları test etmek için araba tesisatçılarının hemen hatırlayacağı "Bass I Love You" parçasını kullandım. Tekrar belirteyim burn-in yapılmamış haliyle bile parçadaki bütün alt frekansları duydum. (buradan yola çıkarak söyleyebilirim, bence IE4'ten hiç bir eksiği yok, ki belki bir-iki ay sonra kulaklık biraz daha açılırsa fazlası olabilir) Bu sanırım bas konusunda merakınızı gidermiştir. Tizlerden ve mid-range'den bahsedecek olursak, kulaklığın bu frekanslarda da hiç bir sıkıntısı yok. Özellikle mid'ler çok hoşuma gitti. Kulaklığın kutusunda "Precision Monitor Quality" diye bir yazı var. Bence bu doğru, atmasyon bir ifade değil, kulaklık gerçekten de stüdyo kalitesinde bir kulaklık. Her frekansın üstesinden geliyor. (Hatırlatmak gerekir kulaklığın frekans aralığı 5-25000Hz, ki bu oldukça geniş bir aralık bence)

    Not : Okuduğum yabancı bir forumdaki karşılaştırmada bu kulaklığın V-Moda Vibe'dan da daha iyi olduğu vurgulanmıştı. Linkini bulunca buraya koyarım.


    Teknik Özellikler

    Tip : Kapalı, dinamik
    Sürücü Birimleri : 13.5 (ccaw uyumlu), kubbe tipi
    Güç Kullanım Kapasitesi : 200 mW (IEC)
    Empedansı : 1khz'de 16 ohm/
    Duyarlılık : 106 bd mW
    Frekans Tepkisi : 5 - 25000hz
    Kablo : Yaklaşık 1.2 metre OFC litz kablo
    Fiş : Altın kaplama stereo mini fiş
    Ağırlık : Kablosuz yaklaşık 7g (0.25 ons)

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding


    __________________________

    edit : Sayfanın aşağısında yer alan modifikasyon işlemleriyle ilgili bilgileri de ana incelemenin içine taşıdım.

    __________________________

    Modding

    1. (28.2.2008) Arkadaşlar kulaklık üzerinde ufak bir modifikasyon gerçekleştirdim, bir çift kulaklık süngeri buldum, kenarlarında kulak adaptörü takılan uzantıları içinden geçirmek için ufak delikler açtım ve kulaklığa monte ettim. ilk izlenimlerimi aktarayım, yalıtım kulaklığın süngersiz haline göre olağanüstü iyileşti, dışarıdan gelen sesleri çok daha az duyuyorum. genel olarak ses bayağı bir dolgunlaştı, baslar zaten iyiydi ama süngerleri takınca daha da iyileşti. midler ve tizler ayni netlikte duyuluyorlar yani bir iyileşme söz konusu değil ama zaten çok iyiydiler.

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding


    Bu modifikasyonu bu kulaklığı kullanan herkese tavsiye ederim

    2. (14.3.2008) Kulaklıkta ufak bir modifikasyon daha gerçekleştirdim, kulak adaptörünün takıldığı yerin içindeki sünger parça (13) ile filtreyi (14) söktüm (bu yöntemi de head-fi'den öğrendim) seste belirgin bir iyileşme oldu, baslarda ve tizlerde yeni yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Mid ile tiz arasında yer alan frekanslar daha ön plana çıktı, daha iyi duyulmaya başladı. Bu işlemden sonra kulaklık genel karakter olarak bana sanki farklı bir kulaklık, daha doğrusu bu kulaklığın bir üst modeliymiş gibi gelmeye başladı.

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding
     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding


    Bu modifikasyon da oldukça iyi sonuç veriyor, kulaklığın filtresi sökülüyor belki, ama aşağıda bir tane daha filtre olduğu için kulaklığa bir zarar gelmiyor. Bu işlemi de performansı önemli ölçüde arttırdığı için tavsiye ediyorum.

    3. (9.4.2008) Kulaklıkta daha da iyileştirebileceğim bir yön olup olmadığını düşünüyordum, aklıma kulak adaptörleri geldi. Kulak adaptörleri çok ince bir kauçuktan yapılmış ve oldukça rahatlar, fakat içleri dolu değil (içleri dolu olanlar ayrı modeller ve farklı bir malzemeden yapılıyorlar farkındayım ama elmasepeti'nde bunların en ucuzunun 5 çiftine 75 milyon istiyorlar ve ne yazık ki tek tek satmıyorlar) bu yüzden eğer bunların içini doldurursam daha iyi bir yalıtım ve belki de daha iyi bir ses elde edebilirim diye düşündüm. İçlerine çekmecemin derinliklerinde bulduğum kulaklık süngerlerini itinayla, adaptörleri deforme etmeden yerleştirdim. Adaptörler böylece kulağın içine daha iyi oturur hale geldi ve ilk izlenimime göre yalıtım biraz daha iyileşti. Daha sonra ağırlıklı olarak jazz müzikle testler yaptım. Basların biraz daha iyileştiğini söyleyebilirim. Mid'lerde ve tizlerde ise bir değişiklik yok.

    Grafiklerle bu işlemlerin kulaklıkta meydana getirdiği değişimleri anlatmaya çalışayım.

    - Standart

    ıııııııııııııı[]ııı (Tiz)
    ııııııııııııııı[]ıı (Mid)
    ıııııııııııı[]ııııı (Bas)
    ııııııııı[]ıııııııı (Yalıtım)

    - 1.Mod'dan sonra

    ıııııııııııııı[]ııı (Tiz)
    ııııııııııııııı[]ıı (Mid)
    ııııııııııııııı[]ıı (Bas)
    ııııııııııı[]ıııııı (Yalıtım)

    - 2.Mod'dan sonra

    ıııııııııııııııı[]ı (Tiz)
    ıııııııııııııııı[]ı (Mid)
    ıııııııııııııııı[]ı (Bas)
    ııııııııııı[]ıııııı (Yalıtım)

    - 3.Mod'dan sonra

    ıııııııııııııııı[]ı (Tiz)
    ıııııııııııııııı[]ı (Mid)
    ııııııııııııııııı[] (Bas)
    ııııııııııııı[]ıııı (Yalıtım)


    __________________________


    Fiyatı

    165YTL (200YTL - 18.5.2008) - Mediamarkt | Sony yetkili satıcılarında halen ~170YTL'ye alınabiliyor.


    Son Söz

    Aslında kulaklığa daha büyük bir bütçe ayırmıştım, Westone UM2 almayı planlıyordum. Fakat şu anda bu kulaklığı satın almış olduğum için mutluyum. Westone belki teknik olarak çok daha üstün bir kulaklık, fakat belki beni bu kulaklığın tatmin ettiği kadar tatmin etmeyecekti. Bu açıdan çok doğru bir tercih yapmış olduğumu düşünüyorum. Bu kulaklığı herkese tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolamanli -- 18 Mayıs 2008; 22:19:20 >







  • çok teşekkür ederim incelemen için bende yakında bu kulaklığı almayı düşünüyorum ama muhtemelen ebaydan alacam malum öğrenciyiz işte:) hayırlı olsun güle güle kullan
  • hayırlı olsun.bende bu modelden kullanıyorum.aldığım zaman pek beyenmedim sesini,sanki eksik eksik geliyodu sesler.ama 1 ay gibi bir süre sonra beni çok şaşırttı.alet açıldı resmen.şu an şahane,çok memnunum.
  • Teşekkürler arkadaşlar. Açıkçası ben kulaklığın şu anki halinden bile memnunum. Fakat bir ay sonra umarım dediğiniz gibi daha da açılır.
  • güzel bir inceleme olmus,tesekkürler.
  • bu kulaklığı ex82 ile karşılaştırırsak ses şiddeti ve kalitesi açısından bariz farklar var mı? ikisinide dinleyen biri varsa yardımcı olursa sevinirim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rstm

    bu kulaklığı ex82 ile karşılaştırırsak ses şiddeti ve kalitesi açısından bariz farklar var mı? ikisinide dinleyen biri varsa yardımcı olursa sevinirim


    sony nwz-a816 model mp3 playerım var.haliyle yanında gelen kulaklıklar mdr-ex082ler.bu 2 kulaklık arasında ses şiddeti açısından fark yok ancak kalitede var tabiki.öncelikle mdr-ex90 da hiçbir ses birbine karışmıyo.baslar tizleri öldürmüyo bummmmm edip.çok daha dengeli bir kulaklık.mdr-ex082 de duyamadığım veya çok az algılayabildiğim sesleri bu kulaklıkla daha net duydum.batery basları daha hoş geliyo bu kulaklıkla insanın kulağına.ses seviyesini açınca diğer kulaklık dağıtmaya başlarken mdr-ex90 gayet stabilize olmayı başarıyo.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: leylandi


    quote:

    Orjinalden alıntı: rstm

    bu kulaklığı ex82 ile karşılaştırırsak ses şiddeti ve kalitesi açısından bariz farklar var mı? ikisinide dinleyen biri varsa yardımcı olursa sevinirim


    sony nwz-a816 model mp3 playerım var.haliyle yanında gelen kulaklıklar mdr-ex082ler.bu 2 kulaklık arasında ses şiddeti açısından fark yok ancak kalitede var tabiki.öncelikle mdr-ex90 da hiçbir ses birbine karışmıyo.baslar tizleri öldürmüyo bummmmm edip.çok daha dengeli bir kulaklık.mdr-ex082 de duyamadığım veya çok az algılayabildiğim sesleri bu kulaklıkla daha net duydum.batery basları daha hoş geliyo bu kulaklıkla insanın kulağına.ses seviyesini açınca diğer kulaklık dağıtmaya başlarken mdr-ex90 gayet stabilize olmayı başarıyo.

    teşekkür ederim bilgilendirdiğin için kısmetse bende bu hafta ebaydan sipariş edicem bu kulaklığı




  • kanaliçi kulaklık için max güç kullanımı 200 mwatt!!



    şaka olduğunu söyleyin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theoden541 -- 20 Şubat 2008; 4:29:55 >




  • sony mdr-ex700 adlı model çıktı bu modelin devamı niteliğinde.13.5mm olan diyafram boyutu 16mm ye yükseltilmiş.şu an sadece japonyada satılıyor.

    http://www.atraclife.com/2007/09/15/av-watch-reviews-the-new-mdr-ex700sl/#more-262



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leylandi -- 20 Şubat 2008; 12:02:37 >
  • ex700 hoşuma gitti, fakat bana biraz şekilsiz geldi. sanki kulakta pek rahat durmuyor.

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolamanli -- 20 Şubat 2008; 21:37:21 >
  • bu kulaklığa ebayda rastgelmiştim geçenlerde yanlış hatırlamıyorsam 300$ dı yani pro bir kulaklık
  • ex700 ve ex90'ın bir karşılaştırmasını okudum. ex90'ın yüksek frekanslarda daha üstün, klasik müzik dinleyenler için daha uygun bir kulaklık olduğu yazıyordu. ex700 baslarda biraz daha iyiymiş (16mm > 13.5mm , olsun o kadar) ayrıca yukarıda bahsettiğim, ex90'da pek iyi olmayan yalıtıma ex700'de daha fazla önem vermişler. valla bu benim kendi yorumum, ama ben sırf ex90'dakinden biraz daha iyi bir basa ve yalıtıma sahip olduğu için 300$ vermezdim bu kulaklığa, çünkü aralarında öyle büyük bir kalite farkı olacağını zannetmiyorum, zaten ex700'ün tizlerde daha kötü olduğu belirtilmiş. bence ex90 bir çok kişiye yeter de artar.

    ex700'ün 300$'lık etiketinin sebebi sanırım biraz da yanındaki aksesuarların fazlalığı (6 boyda kulak adaptörü mü olur) ve eklenen ince ayrıntılar. (yiğidi öldürelim ama hakkını yemeyelim. ex700 bence çok kaliteli bir görünüme sahip)

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding

     Sony MDR-EX90LP İncelemesi + Karşılaştırmalar + Modding




  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolamanli -- 30 Mart 2008; 13:45:31 >
  • aldım ve başkasına hediye ettim.ben electronic müzik dinleyen birisiyim bu cihaz mid seslere yani classic müzik dinleyicisine uygun bence....burn murnu var diyenler var. urn yapmak için aylarca beklememin bir anlamını görmiyorum hpm 82 cep telefonu kulaklığı daha hassas.Bu cihaz güçlü çıkışı olan cihazlarda verimlidir fakat sağlıkcılar in ear budsları yüksek db de önermiyor malesefki.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: perperek

    aldım ve başkasına hediye ettim.ben electronic müzik dinleyen birisiyim bu cihaz mid seslere yani classic müzik dinleyicisine uygun bence....burn murnu var diyenler var. urn yapmak için aylarca beklememin bir anlamını görmiyorum hpm 82 cep telefonu kulaklığı daha hassas.Bu cihaz güçlü çıkışı olan cihazlarda verimlidir fakat sağlıkcılar in ear budsları yüksek db de önermiyor malesefki.


    soylediklerinize katiliyorum. fakat bir noktayi belirtmekte fayda var. bu kulakligin mid-sesleri basarili bir sekilde veriyor olmasi, baslarinin ve tizlerinin gucsuz oldugu anlamina gelmiyor. baslar konusunda kulakligin zamanla acildigina sahit oluyorum (ya da zamanla kulagim kulakliga alisiyor, bilemeyecegim). bu yuzden bas konusunda IE4'ten daha iyi oldugunu soyleyebilirim. tizleri ise zaten iyi, fakat tizleri ile one cikan ust duzey kulakliklari tecrube etmedigim icin onlarla karsilastirma yapamiyorum.




  • güzel iceleme.. zamanında bu kulaklık üzerine bende yapmıştım bi inceleme yazısı.

    kulaklık kullandıkça açılıyor, şuan kullandığım a810 serisi walkman ile dahada iyi bass ve tiz aldım..
    herkes kötülüyor dünyada daha iyi markalar olduğunu söyleyip duruyor ama bence sonynin fiyatına göre iyi bi performansı var..
  • @GnRh, yoksa sizin yazdiginiz inceleme yazisi bu mu ?http://www.thgtr.com/topluluk/index.php/topic,17437.0.html
    eğer öyleyse çok ilginç, çünkü bu incelemeyi okuduktan sonra kulaklığı almaya karar verdim (:



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bolamanli -- 24 Şubat 2008; 23:07:31 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bolamanli

    @GnRh, yoksa sizin yazdiginiz inceleme yazisi bu mu ?http://www.thgtr.com/topluluk/index.php/topic,17437.0.html
    eğer öyleyse çok ilginç, çünkü bu incelemeyi okuduktan sonra kulaklığı almaya karar verdim (:


    ta kendisi..

    1 kişiye bu kulaklığı aldırabildiğime ve verdiğim emeğe şimdi çok sevindim.



    buradada bi kopyası vardı ama kimbilir nerelerde..




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.