Şimdi Ara

Sol şeridi sürekli işgal etmek kuralını uygulamayıp uygulatmaya çalışanlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
155
Cevap
1
Favori
9.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2 şeritli yolda, sol şeritte giderken kamyon-tır sollarken emniyet şeridinden doğru gelip sağdan önüme kırıp ona vurayım diye birkaç kere ani fren yapan trafik canavarına ne yapabilirim? Türk insanında eğer 150 ile gitmiyorsanız sol şeride giremezsiniz diye bir algı oluşmuş. Hız sınırlarında sollamaya çıkmış birisine sol şeridi sürekli işgal etmek yasak diyerek tepki gösteriyorlar. Ama asıl sol şeridi sürekli işgal ederek ve hız sınırını aşarak iki kuralı birden ihlal edenler kendileri. Bizim gibi hız limitlerine uyan yavaş sürücüleri geçtim, siz hızlı sürücüler 150 ile değil, 1500 ile de gitseniz sol şeridi sürekli işgal edemezsiniz. Tampona yapışamazsınız. Dengesizce selektör yapıp kornaya basamazsınız. Hem sol şeridi sürekli işgal ediyorsunuz hem de hız sınırını aşıyorsunuz. Yaptığınızın cezası ABD'de hapis.

    Dün gece 1 civarı D100 istanbul-izmit karayolunda 3 şeritli bölümlerde iken orta şeritten 80-90 ile gidiyordum. Şeritlerin 2'ye düştüğü bir yerde önümde kamyon olduğu için sol şeride geçtim. Hızım 90. Kamyonu yavaş yavaş geçiyorum. Arkama da yavaştan bir araç yaklaşıyor ve sollamaya çıktığımı gördüğü için beni sıkıştırmıyor ve arkamdan takip mesafesi kadar bir mesafeden öteye yanaşmıyor.

    Bu şekilde biraz devam ederken kamyonu geçmiş oluyorum ve birazdan sağ şeride geçecekken en arkadan bir araç belirdi ve kamyonu emniyet şeridinden sağladı. Benim önüme de sağdan geçti ve pislik yapmak için ani frenler yapmaya başladı. Bunu 3-4 kere yapınca uzunları çaktım. O da rahatsız olup hızlandı. Hemen peşinden de onun gibi lüks bir araç daha sağdan girip ona yetişti ve yarışlarına devam ettiler.

    Yani arkadaki araçtan yol istese o verecek ve sonra benden isteyecek ben de yol vereceğim. Ama tam da sağ şeride geçmek üzereydim yine de arkamdaki geçmek ister diye. Bu sonradan arkadan fırlayan araçlar büyük ihtimalle yarış yapıyorlardı ve bir tanesi biz sol şeritte yavaş gidiyoruz diye düşünerek (hız sınırı 90) pislik yapmak istedi. Her zaman aynaları kontrol eden biriyim. Bir araç gördüğümde sağ tarafım müsaitse hemen yol veriyorum zaten.

    Sağdan önüme tabiri caizse tamponun tozunu alarak geçti. Çok az mesafede ani frenler yaptı. Ben de onun yüzünden ani frenler yapmak zorunda kaldım. Arkamdaki ya da benim biraz dikkatsizliğim olsa zincirleme kaza olması işten bile değildi.



    Örnek: Alman otobanları. 3:18 sn'de 245 km ile giderken öndeki araç ondan 100 km düşük bir süratle sollamaya çıkıyor. Hem de tek aracı değil bir sürü aracı toplu sollamaya çıkıyor ve C450'yi uzun bir süre bekletiyor. C450 ise sabırla bekliyor. Bizim trafik öküzleri gibi ne tampona yapışıyor, ne kornaya basıyor, ne de yanından geçerken pislik yapmaya çalışıyor. Görgü budur. Trafik etiği budur.

    Ek: Arkadaşlar forumda hiç mi trafik polisi yok?

    Gelen yorumlardan en ilginci ise sol şeridi sürekli işgal edemezsin kuralını bana söyleyenler. Yahu sol şeridi sürekli işgal edenlerin alayı zaten araçlarını 150 ile 180 ile sürenler... Yani bizim gibi hız sınırında sollamaya çıkanlara sol şeridi sürekli işgal edemezsin kuralını hatırlatmak yerine, öncelikle siz hız sınırını aşmayın. Üstelik siz 150 ile değil, 1500 ile de gitseniz sol şeridi sürekli işgal edemezsiniz.


    Sol şeridi sürekli işgal etmek kuralını uygulamayıp uygulatmaya çalışanlar

    Sol şeridi sürekli işgal etmek kuralını uygulamayıp uygulatmaya çalışanlar

    Sonuç: Araç içi kamera takıyorum araca. Sonraki trafik canavarıyla karşılaşmamda emniyete vereceğim görüntüler olsun diye.

    Madde 56: Sürücülerin; araçlarını zorunlu bir neden olmadıkça, diğer araçların ilerleyişine engel olacak şekilde veya işaretle belirtilen hız sınırının çok altında sürmeleri, güvenlik nedeni veya verilen herhangi bir talimata uyulması dışında, başkalarını rahatsız edecek veya tehlikeye sokacak şekilde gereksiz ani yavaşlamaları yasaktır.

    Madde 51: Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
    https://www.egm.gov.tr/sayfalar/ihbar.aspx



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 21 Mayıs 2017; 4:1:58 >



  • konu sahibine kesinlikle katılıyorum.

    özellikle yakıt parasını kendisi vermediği için devamlı dip gaz giden şirket araçları ve güvenli sürüşten bir haber türk insanı maalesef çokça yapıyor bu tarz hareketleri. üstüne üstlük hem suçlular hemde inatla haklı olduklarını zannediyorlar.
  • Size yapılan yanlış tartışmaya gerek yok.



    ancak sollama adabını bilmeyen o kadar çok sürücü var ki, kamyonu sollarken kamyonla aynı hıza düşeni mi ararsın sol şertten sağa geçemeyeni mi ararsın. Hız sınırı 90 sollamaya çıktın kamyonda 88 le gidiyorsa çileden çıkabiliyor arkadan gelenler. Hızlıca sollanır sağa geçilir kimsede sizi sağdan geçmez. Sağdan araba gelebiliyorsa demekki sol şertteki sürücüde sıkıntı var olabiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önünüzde ki kamyonu Yavaşça solladiginizi söylüyorsunuz ve hız sınırı 90 sizde 90 la gidiyorsunuz madem hız sınırına uyuyosunuz kamyonun arkasına takılin kamyonda o hızlarda yada hız sınırını asla geçmem diyen bir sürücü iseniz neden sollamaya çıkıyorsunuz . Tamam size yapılan yanlış ama sizinde o hızda gereksiz yere sol şeridi işgal etmeniz yersiz.
    Edit : Konuyu tekrardan okuduğum da, konuyu açan beyefendi'ye bende hak verdim kamyon 70 civarı hızda giderken limitler içinde sollama yapmış ve çok geriden gelen bir spor arabadan rahatsız olmuş yani o spor araç biraz nezaketli bir şekilde bekleyebilir olayın farkına varıp hız kesebilirdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eddstafford -- 21 Mayıs 2017; 14:51:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Böyle insanlar sürücüyüm diye geçiniyor gülüp geçiyorum.



    İnsanlar kendi canında başkalarını düşünmez oldular.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sollama yaparken hız sınırı ihlal edilebilir diye biliyorum.
  • Bu gibileri 2 kurşunla öte tarafa yollamak şart gerçekten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: krkmz1666

    Sol şeridi boşalltabilirsin

    Arkamdaki araç da benimle aynı hızda ilerliyordu. Benden yol istemedi. Bu şahıs bir anda ortaya çıkıp emniyet şeridinden benim önüme geçip bu hareketleri yaptı yani.

    Dediğim gibi sürekli arkamdaki araçları kontrol ederim, özellikle sol şeritteysem.

    @cndnlrr @georgekarelias
  • quote:

    Orijinalden alıntı: splendidhdmi

    Size yapılan yanlış tartışmaya gerek yok.



    ancak sollama adabını bilmeyen o kadar çok sürücü var ki, kamyonu sollarken kamyonla aynı hıza düşeni mi ararsın sol şertten sağa geçemeyeni mi ararsın. Hız sınırı 90 sollamaya çıktın kamyonda 88 le gidiyorsa çileden çıkabiliyor arkadan gelenler. Hızlıca sollanır sağa geçilir kimsede sizi sağdan geçmez. Sağdan araba gelebiliyorsa demekki sol şertteki sürücüde sıkıntı var olabiliyor.

    Bence bu yanlış bir düşünce. O yolu biliyorum ve kamyonlar kum vs dökebiliyorlar. Hız sınırını ihlal eden sürücüler gidecekleri yere 5 dk önce gitsin diye, 1 saat boyunca sürekli kamyon arkasında toz mu yiyelim yani? Yol 2 şeritliymiş. Kamyon 88 ile gidiyorsa benim onu 89 ile sollama hakkım var diye düşünüyorum. Bide araba sağdan değil emniyet şeridinden gelmiş

    @digiogi Keşke olay anında hemen 155'i arayıp plakasını verseydiniz. Gerçi gece 1 de ilgilenirler miydi bilmiyorum. Bu herifler de hız yapacaklarsa neden otobanı kullanmamışlar onu da anlamadım. Bunları yakaladığın anda ehliyetlerine el koymak gerek. Hatta adam öldürmeye teşebbüsten yargılamak lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: georgekarelias

    Heh.



    Karşı tarafın yaptığı yanlış onda hemfikiriz ama sizde de yanlış var bana göre.Kamyon 90'la gidiyosa sizde bi zahmet hızınızı arttırıp sollayın kamyonu geçin sağa.



    Bahsettiğiniz yolu bende sürekli kullanıyorum,sizin araba kullandığınız gibi onlarca şöför var.Trafiği katletmekten başka bi işe yaramıyolar.

    Nasıl trafiği katletmek oluyor anlamadım onu? Adam emniyet şeridinden kamyonu da sağlayarak geldi.

    Hız sınırı 80, yani sollama yaparken 88. Hadi araçlarda 2-3 km eksik gösteriyor diyelim, 90 diyorum düz olarak. Arkadan birisi hızla yaklaşsa bile sollamanın bitmesini beklemesi lazım.

    Sonuçta eğer orada herhangi bir tür radar kuruluysa ve 100 ile o şekilde sollarken bile yakalanırsam trafik cezası kesilir? Çünkü trafik polisleri o kişi hız limitini aştıysa senin de mi aşman lazımdı, normal hızda gitseydin diyorlar. Daha önce konusu açılmıştı bunun.

    160 ile giden bir sürücü düşünün. Gece o saatlerde sağ şeritlerin de çoğu yerde müsait olduğunu düşünerek, bu kişinin sürekli sol şeridi işgal etme hakkı var mı peki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 7 Nisan 2017; 22:9:50 >
  • 2 deli bir araya gelmemeli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hızınızı artırıp sollama yapsaydınız nerden baksan koskoca 6-7 saniyede arkadaki aracın hızlı gitme isteğinden yarış yapma isteğinden çalmamış olacaksınız. Birde gelmiş forumda bunu yazmışsınız hocam çok ayıp.

    Şaka bir yana. Sizin yerinizde yaşlı bir şoför de olabilirdi o an dalgın biri de olabilirdi. Sonuna kadar haklısınız. Ama burda bile sizi suçlu çıkarabilirler. Muasır medeniyetler seviyesine ulaştığımızda, insana saygı göstermeyi öğrendiğimizde, bu tarz şeylerin yaptırımı ağır olduğunda kurtulabiliriz. Başka yolu yok.

    Allah korumuş geçmiş olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hız sınırında %10 luk bir pay vardır. Bir aracı sollarken hız sınırı 90 ise 99 u geçerseniz size ceza yazılabilir. Eğer ben hız sınırı 90 olan yolda 120 ile gitmek istiyorum derseniz kendi yolunuzu yaptırabilirsiniz. Yüzde 10 luk oran sollama gibi durumlar için konulmuştur. Eğer aracınızda araç kamerası gibi sistem olsaydı ve siz arkadan yavaşlayamayıp vurduğunuzu kanıtlasaydınız. Arkadan vuran siz olduğunuz halde trafik kanunu 56 madde de şöyle bir ifade var.

    d) Yavaş sürme ve yavaşlama :
    Sürücülerin; araçlarını zorunlu bir neden olmadıkça, diğer araçların ilerleyişine engel olacak şekilde veya işaretle
    belirtilen hız sınırının çok altında sürmeleri, güvenlik nedeni veya verilen herhangi bir talimata uyulması dışında, başkalarını
    rahatsız edecek veya tehlikeye sokacak şekilde gereksiz ani yavaşlamaları yasaktır.


    Yani aniden yavaşlaması yasak aslında çünkü takip mesafesi bırakamazsın önüne geçip fren sıkan birisi karşısında. Arkadan vuran siz olduğunuz halde suçlu o olurdu. Tabii kanıtlamak burada önemli.


    Madde 51 – Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak
    zorundadırlar.
    (Değişik: 8/1/2003 - 4785/4 md) Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız
    sınırlarını yüzde ondan yüzde otuza (otuz dahil) kadar aşan sürücülere 64 700 000 lira, yüzde otuzdan fazla aşan sürücülere
    131 900 000 lira para cezası uygulanır.



    Kanun hız sınırını aşmamak zorundasın diyor. Ama yüzde 10 dan sonra ceza yazarım diyor.
  • Sol serit = Sollama serididir. Kamyonu gecince "hemen" saga gecmen gerekir. 1/8 kusurlusun, 7/8 karsi taraf kusurlu.



    Ama ben trafikde yaris yapsam, sizin onunuzde ani fren falan yapmam, anlatmadiginiz birsey mi var :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trafik rejimi diye bir olay var. Siz olayın ilk kisminda trafik rejimine aykiri hareket ediyorsunuz. Amerika'da olsaniz ceza yazilir.



    Bu Ornek icin kamyon 90 ile gidiyor, gitmesi gereginden(70) 20km/h hizli gidiyor. Siz ise gitmeniz gereken hizda giderek 90-99 araliginda sollama yapıyorsunuz bu demek oluyor ki 110-120km/h civarinda gitmiyorsaniz trafik rejimine uyarak kamyonu takip etmeniz gerekiyor. Siz sol seriti gereksiz isgal ediyor haldesiniz.



    Gerisini herkes demis trafik canavar zaten onlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DevrimSeven60

    Sol serit = Sollama serididir. Kamyonu gecince "hemen" saga gecmen gerekir. 1/8 kusurlusun, 7/8 karsi taraf kusurlu.



    Ama ben trafikde yaris yapsam, sizin onunuzde ani fren falan yapmam, anlatmadiginiz birsey mi var :)



    Benden sonra sağ şerit boştu. Bu durumda bu canavarların da sağ şeride hemen geçmeleri lazım değil mi?

    Hayır anlatmadığım bir şey yok. Diğer araç da geldi bu birkaç saniyelik olaydan sonra, defolup gitti o da diğerinin peşinden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chawush

    Hızınızı artırıp sollama yapsaydınız nerden baksan koskoca 6-7 saniyede arkadaki aracın hızlı gitme isteğinden yarış yapma isteğinden çalmamış olacaksınız. Birde gelmiş forumda bunu yazmışsınız hocam çok ayıp.

    Şaka bir yana. Sizin yerinizde yaşlı bir şoför de olabilirdi o an dalgın biri de olabilirdi. Sonuna kadar haklısınız. Ama burda bile sizi suçlu çıkarabilirler. Muasır medeniyetler seviyesine ulaştığımızda, insana saygı göstermeyi öğrendiğimizde, bu tarz şeylerin yaptırımı ağır olduğunda kurtulabiliriz. Başka yolu yok.

    Allah korumuş geçmiş olsun.

    Sağolun hocam.

    @ozgutozkan Bu canavarlara karşı yapacak bir şeyin olmamasına üzülüyorum. Araç içi kamera taksam, görüntüleri de polise versem ceza alır mıydı acaba aklıma o takıldı şimdi yorumları okurken.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aLLyC

    Trafik rejimi diye bir olay var. Siz olayın ilk kisminda trafik rejimine aykiri hareket ediyorsunuz. Amerika'da olsaniz ceza yazilir.



    Bu Ornek icin kamyon 90 ile gidiyor, gitmesi gereginden(70) 20km/h hizli gidiyor. Siz ise gitmeniz gereken hizda giderek 90-99 araliginda sollama yapıyorsunuz bu demek oluyor ki 110-120km/h civarinda gitmiyorsaniz trafik rejimine uyarak kamyonu takip etmeniz gerekiyor. Siz sol seriti gereksiz isgal ediyor haldesiniz.



    Gerisini herkes demis trafik canavar zaten onlar.





    Kamyon 90 ile gidiyorsa ben onu 91 ile bile sollayabilirim. Arkadakilerin beklemesi gerek.

    Amerika'da olsak bu arkadaş değil, hız sınırını aşanlar hapse atılırdı. Biraz araştırın
  • Bir ara polisin whatsapp uygulaması vardı vazgeçtiler. Bir ara park etmek için 2 arabanın arasına girdim izmir çankaya da tam giremedim ilk seferde ama park edebilirim arkadan gelen arabanın durumuna bağlı baktım polis karşımda benim arabanın fotoğrafını çekiyor. Fotoğraf çektim şimdi gidebilirsin filan diyor. Neden dedim park etmek de mi yasak? Diğer şeridi ihlal ediyorsun filan dedi. Sinirlendim tabii gittim oto parka.

    Ceza filan gelmedi tahminen bendeki bimden alınma 30 liralık kamerayı gördü büyük ihtimalle ceza yazarsa şikayet edebilirim diye cezayı yazmaktan vazgeçti.

    Sadece onun fotoğrafı ile ben suçlu olurdum.

    Kamera önemli düğün var yazın bitsin düzgün bir kamera alacağım.
  • invisible_jn kullanıcısına yanıt
    Arkadaşa verdipim cevap tek cümle , gerisi genel yazı. Lütfen dikkatli okuyun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Deli eder bunlar adamı, az önce Karşıyaka'ya gidiyorum tüneldeyim, bilen bilir hız sınırı 90 ve bazı saatler yoğun kamyon-tır trafiği oluyor. Ben de 100 km hızla sağda kuyruk oluşturmuş tırları geçiyorum, arkama bir tane öküz geldi dibime kadar girdi selektör atıp duruyor. Önümde de araçlar var zaten, ben de yaktım arka sisi, tekrar aynaya baktığımda mesafeyi baya artırmıştı, anlık görme kaybı yaşadı herhalde sığır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.