Şimdi Ara

Soğuk Motorda Akselarasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
608
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 20 yaşında benzinli atmosferik motora sahip manuel vitesli aracım var. Sabahları aracı çalıştırıyorum, tam trafiğin aktif olduğu saatlerde caddeye/ana yola çıkıyorum motor soğukken ve trafiğin akışına uymak amacıyla hızlanmam gerekiyor. Trafik hızlı akıyor çünkü. Normalde soğuk motorda 3 bin deviri asla geçmem; ama hızlanmam gerektiği için şöyle yapıyorum: her bir viteste 3000 devire geldiğimde vites yükselterek aracı hızla 80 km hıza çıkarıyorum. Yani hızla birinci vites 3000 devir, hızla ikinci vites 3000 devir, hızla üçüncü…. Böyle gidecek şekilde. Her ne kadar motor devrini motor soğukken bu şekilde asla 3000’i geçmeyecek şekilde ayarlasam da motor soğukken hızlıca devir yükseltiyor ve kısa sürede hızlanıyor olmak sizce motor sağlığı için problem oluşturur mu? Launch control tarzı eylemlerde bulunmuyorum sadece bu şekilde kısa sürede beşinci viteste 80 km/h hıza ulaşmaya çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 5 Mayıs 2023; 20:39:13 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Öncelikle aracınızı sabah çalıştırdığınızda 1 dk kadar gaz vermeden çalıştırmanızı tavsiye ederim bulunduğu yerde. Böylece motor yağı motorun üst noktalarına kadar pompalanmış olacaktır.
    Yola çıktığınızda sakin devam edin, hızlanacağınız ana yola çıktığınızda bahsettiğiniz gibi hızlanmanın bir sakıncası yok bana kalırsa.
    Aracınız atmosferik, turbo yok ki onu düşünesiniz. Kullandığınız motor yağı da kaliteliyse, ön yağlama prosedürü sonrası 3000 devir çok yüksek bir değil.
    Bir de kullandığınız aracın yaşı sebebiyle motorda bir miktar mekanik aşınma zaten vardır, siz dikkatli kullanırsanız daha ileri boyutta bir aşınma olmayacaktır.
    Kullandığınız yağ noktasında da örneğin 5w40 yerine 0w40 kullanırsanız soğuktaki yağlaması daha hızlı olacaktır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Yanıtınız için teşekkür ederim. Atmosferiklerde yağlama amacıyla aracı ilk çalıştırınca durduğu yerde bekletmenin gerekliliği bir tartışma konusu. Genel kanı gerek olmadığı, hatta bunun zararlı olduğu yönünde bildiğim kadarıyla. Çalıştırıp sakince yürütmek yağlama için daha doğru sanıyorum. Genel okumalarımdan edindiğim fikir bu yönde; ama yanlışsa öğrenmek ve düzeltmek isterim.

Aracın motoru Ocak ayında komple rektifiye edildi. Yeniden farksız şu anda.

Normalde 10w40 kullanılıyor, eski tip Euro 3 atmosferik motorlar bunlar. Karterde Mobil’in 10w40 yarı sentetik yağı var. Bir de sıcak bir şehirde yaşıyorum. Yine de bundan sonra mobil/motul 5w40 tam sentetik motor yağına geçeceğim, soğuk motorda yağlamayı ve yağ ömrünü iyileştirmek düşüncesiyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 5 Mayıs 2023; 21:4:37 >
  • hiçbir şey olmaz lpg'siz 2010 honda city var dayımda işe gidip gelmek için kullanıyor genelde, her sabah çalıştırır hemen yola çıkar gaza basmaktan da çekinmez 2500-3500 devir, alındığından beridir bu şekil kullanılıyor motorda bir sıkıntı yok kullanılan yağ motul ve mobil1 esp 0w40 başka yağ asla kullanılmadı eksiltme de yok, araç 116bine yeni girdi ama araç dizelse yağ kalınsa en azından benim görüşüm olarak 3-4dk yüksek devir çevirmemek gerekli

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yaptığın tamamen doğru aslında. Otomatik araçlarda soğuk havalarda biraz daha geç vites atar ki motor daha çabuk ısınsın. Tabii ki redline derecesinde değil. Normalde 1700 devirde vites atarken DSG mesela 2000-2500 de atar düşük viteslerde.

Kaldı ki 3 bin devir de fazla değil benzinli araca göre. Başlığa girerken 5 6 bin devir bekliyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 6 Mayıs 2023; 1:23:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

PSN:TheCaliph_TR
    XBOX:ThecaliphTR
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sıcak havada motorun teklemesi?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Darkcığım benim 1986 Fransız motorlu weber karbüratörlü renault R9 aracımda bahsettiğin gibi kullanıyorum yağ su eksiltme yok. Redline yapmadığın sürece sür gitsin 20w-50 Renault ELF motor yağı kullanıyorum.

• Durduğu yerde çalıştırmanın nasıl bir zararı olabilir? Bazı ülkelerde emisyonlar sebebiyle yasaklıyorlar durduğu yerde egzoz salınımı yaptığı için. Onun haricinde bir arabayı 45 saniye 1 dakika durduğu yerde çalıştırmanın hiçbir zararı olmaz. Eğer motorunuz çalıştıktan bir dakika sonra hararet yapacak kadar ısınan bir motorsa onu bilemem.
    Marşa bastığınızda motor yağının gitmesi gerektiği yerlere ne kadar sürede ve nasıl ulaştığına dair bir video ekliyorum:
    www.instagram.com
    𝗩 𝗔 𝗟 𝗟 𝗘 𝗦 𝗔 on Instagram: "Este es el viaje que hace el aceite dentro de tu motor 📖#reel #instagramreels #vallesa #greenscreen"
    https://www.instagram.com/reel/CrOnrd6q6ek/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Sıfır motor yapılmış bir araçta ön yağlama yaptırmadan yola çıkılırsa çok kısa zamanda mekanik aşınma meydana gelecektir. Hem bu konuda hassas olduğunuz için konu açmışsınız hem de ön yağlamanın araca zararı var demişsiniz. Ben anlayamadım, teknik bilgi veya kaynak varsa gönderin ben de okumak isterim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EKE58 -- 6 Mayıs 2023; 10:27:15 >

• EKE58 kullanıcısına yanıt

Zarar demeyelim de, rolantide bekleyerek motorun ısınmasını geciktiriyorsunuz.. rolantide daha az aşınacağını düşünerek aslında farkında olmadan çalışma sıcaklığına daha geç ulaşmasına sebebiyet veriyorsunuz..

Bunu 45 saniye için söylemiyorum, 45sn 1dk bir şey değil.. ama 3-4 dakika motor ısınsın diye beklemek biraz anlamsız.

İçten yanmalı motorlar yük altında, yani hareket ettiğiniz zaman daha çabuk ısınır çünkü birinci viteste kalktığınız an birden çok daha fazla yakıt sevkedilmeye başlar, trafikte 1-2-1-2 derken sevkedilen yakıt ısı üretir.. ve motor az aşınacağı sıcaklıklara daha çabuk ulaşır. ama istisnaları da var, eğer kışın motoru çalıştırıp şehir içi trafiğe değil de, hemen açık yola 70-80 km/h hızlara çıkıyorsanız bu kez de soğuk havayı yiyen motor geç ısınacaktır, özellikle dizeller.. böyle bir güzergahta biraz rolantide beklemek faydalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVeloceJota -- 6 Mayıs 2023; 11:8:29 >
    Yazdıklarınıza katılıyorum zaten ben motoru ısıtmak demedim ön yağlama dedim. Dizel motor durduğu yerde 1 saat de çalışsa ısınmaz, benzinli ısınır verimsiz bir durum motor ilk yağlanmasını yaptıktan sonra yola çıkınca sakin sürüşle beraber ısınır zaten hemen.
    3-4 dakika çalıştırmak yakıt israfı :)

• Aslında kaput altı soğukken motora soğuk/daha yoğun hava girdiği ve enjektörlü araçlarda düşük sıcaklıkta yakıt oranı arttırıldığı için soğuk motorda performans daha yüksek olur. Sizin Tempra karbüratörlü ise belki ayar gerekiyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 6 Mayıs 2023; 20:25:4 >
  • Rölantide yağ basıncı düşük olur, yağlama da azalır. Bu yüzden rölantide çok beklememek gerek

HOCAM GENELDE DİZELLERDE GEÇERLİ BU DURUM. SOĞUK HAVALARDA 2 DAKİKA NORMAL HAVALARDA 1 DAKİKA BEKLEYİP ÖYLE YÜRÜMEK LAZIM. BENZİNLİDE YAPMASANIZ DA OLUR.

Ama yağı tekrar filtre ile değiştirmenizde fayda var. Mağlum motor alışması ve çapaklar için. Ya da sadece filtre değisimi de olur. Eksilen miktarda yağı tamamlamanız lazım.

Yazdığınızı anlayamadım. Zaten rektifiyeden sonra sıfır yağ ve filtre konulan araçta 2000 km sonra yağ ve filtreler değişti, bundan sonra 10 binde bir yağ ve filtreler değişiyor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.