Şimdi Ara

Soğuk cüzdan hakkında sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba öncellikle kripto para saklama üzerine temel bir kaç soru sormak istiyorum.


    1- cüzdan türlerinden soğuk depo dediğimiz flash bellek tarzı bir cihazda sakladığımız şey aslında kripto paramız değil ama onun private key (şifresi) yani değil mi ?

    1.1 O zaman bizim kripto paramız nerde duruyor ?

    1.2 Bu kripto para elinde bu flash (soğuk depo) olmayan biri tarafından hackelenebilir mi?

    1.3 elimizdeki flash(soğuk depo) kaybolursa kripto paramızda gider mi yoksa private key e bir yere not aldık ama elimeizde soğuk depo yok bu durumda kripto paramıza ulaşabilir başka bir cüzdana transfer edebilir miyiz?


    2- Soğuk depomuzdaki kripto paramızı sıcak cüzdana ya da borsadaki cüzdana transfer etmek istediğimizde bu soğuk depoya ait şirketin programı filan mı var onu mu kullanmak zorundayız ? yani 5 yıl sonra çekmek istiyorum soğuk depodan kripto paramı ama bu soğuk depo şirketi battı ya da yazılım desteği artık yok. Böyle bir durum olabilir mi?

    2.1 En çok kullanılan soğuk depo markası nedir acaba ?

    2.2 cüzdandan cüzdana transferde başarısızlık ya da paranın kaybolması olası mı ?

    2.3 aynı soğuk depo cüzdana farklı paralar konabilir mi ? Mesela bitcoin, btt , monero, litecoin etherum vs. Atabilir miyim ?


    3- Hot wallet olarak exodus ya da electrum gibi büyük şirketlerden hot wallet aldım yani privat key aldım bu şirketler 5 yıl sonra batarsa , kepenk kapatırsa benim hot wallet da yalan olur mu ? yani kriptolar da memintoymuş olur mu? :)


    şimdiler cevaplar için teşekkürler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 1 Evet, bu her zaman böyledir. Siz sadece blockchainde kaydı olan bir miktar kriptoparayı yönetme yetkisini saklıyorsunuz.

    1.1 Blockchainde hangi adreste ne kadar kriptopara olduğu yazıyor, siz elinizdeki şifreyle o hesap üzerinden işlem yapabiliyorsunuz. İsteyen blockchain indirip bakabiliyor, mesela Bitcoin'deki şimdiye kadar yapılmış tüm işlemleri gösteren bir site: https://blockstream.info/

    1.2 Pek mümkün değil, binlerce yıl geçsede birine ait bir hesabı bulmak çok zor. Şurada teknik ama iyi bir anlatım var: https://eksisozluk.com/entry/100422965

    1.3 Donanım cüzdanları sadece şifreyi (seed, private key) tehlikeye atmadan işlem yapmaya yarıyor. Donanım cüzdan kullandığınızda transfer işlemi bu cihazda imzalanıyor, private key bu cihazdan ayrılmıyor. Private keyleri internete bağlı olan ve içinde virüs olabilecek bir cihaza hiç girmediğiniz için şifrenin güvenliği sağlanıyor. Donanım cüzdan kullansanızda seedi bir yere not etmeniz lazım, çünkü bozulursa ya da kaybolursa hesabınızı kullanamazsınız. Seed elektronik ortama yazarsanız soğuk cüzdanın bir anlamı kalmaz bu yüzden kağıda yazıp, güvenli bir yerde tutmak gerekiyor.

    2 Bu cihazlar muhtemelen açık protokeller izliyorlardır. Bazı yazılım uygulumalarında ve borsalarda soğuk cüzdan destekpi olduğunu gördüm. Donanım cüzdanına göre değişiyor olabilir ama genel olarak sorun olmaz.

    2.1 Trezor ve Ledger ünlü markalar, başka markalar da var.

    2.2 Doğru adres yazarsanız sorun olmaz, gönderdiğiniz adresi yanlış yazarsanız para boşa gider. Zaten imzalanmış adresi yayınlamadan önce kendiniz bir göz atabilirsiniz hata var mı diye.

    2.3 Farklı kriptoparalar aynı cihazda saklanabilir, cihazın özelliklerine göre değişiyor çeşitler.

    3 Adresleri kendize ait güvenli bir cihazda oluşturmak lazım. En gücenlisi bu cihazın hiç internet bağlantısı olmaması bu sayede şifrenin başkalarının eline geçmesi engellenmiş olur. Bazı uygulama ve websiteleri var bunlar sizin yerinize kriptoparayı tutuyorlar, yani hesabın kontrolü sizde değil aslında. Private key sizden başkasında değilse sorun olmaz. Electrum'da kriptopara saklamak hizmeti yok, şifrenizi güvenli tuttuğunuz sürece sorun olmaz.

    Cüzdan kullanımını merak ediyorsanız şu konuda Bitcoin testnetinde nasıl transfer yapılacağı anlatılıyor: https://forum.donanimhaber.com/testnet-uzerinde-bitcoin-i-denemek--148407850





  • Çok teşekkür ederim dikkatlice okudum linklere de bakacağım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hiddencat H kullanıcısına yanıt

    Soğuk cüzdanın önemi nedir ki? Bende bu işlere yeni girdim ama soğuk cüzdan'a ihtiyaç neden var onu tam çözemedim? Borsalara güvenmeyip çökerlerse diye mi?

  • BlackLead kullanıcısına yanıt

    Borsada tuttuğunuz para borsanın kontrolünde, hacklenebilir ya da parayı geri vermeyebilir. Kendi cüzdanınızda tutarken en güvenli yol olduğu için soğuk cüzdan tercih ediliyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: hiddencat

    Borsada tuttuğunuz para borsanın kontrolünde, hacklenebilir ya da parayı geri vermeyebilir. Kendi cüzdanınızda tutarken en güvenli yol olduğu için soğuk cüzdan tercih ediliyor.

    Anladım teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.