Şimdi Ara

Soğuk algınlığı tarihe karışabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Tıp çağımızda bir hayli ileri seviyeye gelmiş durumda. Buna karşın bazı hastalıklara karşı halen çözüm bulunamamışken bazılarına karşı ise semptomatik tedaviden öteye geçilemiyor. İşte o rahatsızlıklardan birisi de soğuk algınlığı.

    Soğuk algınlığı çoğumuz için sıcak bir şeyler içilerek atlatılan, kimimize göreyse annemizin yaptığı tavuk suyu çorbasıyla üstesinden gelinebilen bir durum. Buna karşın yaşlılar ve çocukların yanı sıra KOAH hastaları için de hayati tehlike arz eden bu rahatsızlığa karşı bilim adamları uzun bir süredir efektif bir tedavi yöntemi arayışı içindeler.

    Aşılar ne kadar etkili?

     
    Bildiğiniz üzere gribe karşı önlem olarak aşılama yöntemine özellikle yaşlılar ve çocuklarda sıkça başvuruluyor. Öte yandan gribe sebep olan virüsün her yıl değişim geçirmesi nedeniyle aşının doğru suşlara karşı hazırlanması oldukça zor ki bu da bazen aşıların işlevsiz kalmasına neden oluyor. Ki aşıların neden olduğu yan etkiler de cabası.

    Şu anki tedavinin temeli

     
    Bu arada grip tedavisi demişken önemli bir hususa değinmemiz yerinde olacaktır. Hali hazırdaki grip tedavisi yalnızca semptomatik düzeyde, yani doktorunuz size sadece ağrılarınızı, burun akıntınızı ve halsizliğinize iyi gelecek şeyler yazabilir.
     

    Gripte antibiyotikler neden etkisiz?

     
    Bunun sebebi ise soğuk algınlığının viral bir enfeksiyon olması ve şu an için etkili bir küratif tedavisinin (hastalığın nedenine yönelik tedavi) bulunmaması. Dolayısıyla antibiyotik aldığınız durumda 1 haftada iyileşebileceğiniz gibi antibiyotik almadığınız durumda ise 7 günde sağlığınıza kavuşabiliyorsunuz.
     
     

    Kökten çözüm

     
    Konuyu daha fazla dağıtmadan devam edelim. Imperial College London’dan bilim adamlarının yaptığı son çalışma da soruna kökten çözüm arayışının bir neticesi aslına bakacak olursak. Uzmanların çıkış yaptığı nokta ise etkene karşı uygulamalar geliştirmek yerine etkenin vücutta yer edinememesini sağlamak olmuş.
     
     
    Soğuk algınlığı virüslerinin çoğu vücudumuza girdiklerinde N-myristoyltransferase adı verilen ve protein sentezinden sorumlu enzimi ele geçirirler ki böylece kolayca replike olup korunmak adına kendilerine bir kapsid ürettirirler.
     

    İnsan vücudu dirençli hale getirilebilir

     
    Bilim adamlarıın geliştirdikleri IMP-1088 molekülü de tam bu aşamada devreye giriyor ve virüsün korunma kalkanı vazifesi gören kapsidini üretmesini engelliyor ki bireyler böylelikle gribe karşı direnç kazanmış oluyor.
     
     
    Bu yöntem daha önce akla gelmedi mi diyecek olursanız, bilim adamları temelde aynı mantığa dayanan teknikleri daha önce de gelişmişler ancak bu yöntemler vücutta toksik etkiye sahip oldukları için fayda/zarar oranı gözetilerek uygulamaya alınmamış.

    Hızlı sonuç alınabiliyor

     
    Buna karşın yeni tedavi tekniğininse yapılan testlere göre vücuda zararlı bir yanı yok. Hatta yeni çözümün güzel bir yanı da inhalasyon yolu ile uygulanabilmesi sayesinde erken dönemde de etkili olabilmesi.
     
    Tabi şu an için labaratuar koşullarında test edilen tedavi yönteminin uygulamaya geçildiğinde ne tür sonuçlar vereceği belirsiz. Son olarak araştırmanın sahaya ne zaman ineceği henüz bilinmiyor ancak binlerce yıldır bekleyen insanlık bizce biraz daha bekleyebilir.







  • Teknolojinin en büyük getirileri aslında son zamanlarda tıp alanında gerçekleşiyor. Tabi bunlarla ilgili pek bir haber olmadığı için bilgimiz dahi olmuyor. Sürekli daha basit daha kolay tedaviler ameliyatlar gerçekleşiyor. Ama bu başarılı olursa belki en büyük insanlık buluşlarına aday olabilir.

  • Dünyada güzel şeyler de oluyor dedirtiyor böyle haberler insana.

  • Bu yazıdan anladığımız 7 gün 1 hafta değilmiş.

  • BeAr B kullanıcısına yanıt
    halk arasında bu şekilde tiye alınır. Şeklen bu şekilde söylenerek kinayeyle bir işe yaramadığı anlatılır.

  • Haberi yazan arkadaşa sormak lazım, bir hafta ile 7 gün arasındaki süre farkı nedir ?

  • ironiden de mi anlamıyorsunuz arkadaş ne takılmışsınız 1 hafta 7 gün işine

  • Bu tedaviden herkes olursa ilaç firmaları ne yapacak. Her sene grip aşısı olanlar var.Gripin ve antibiyotik vb firmaları kendilerinin zararına olacak şeyi insanlığa hediye edeceklerine inanmıyorum.İnsanın aklına işin içinde başka bir şey var mı şüphesi gelmiyor değil.

  • Dünya sağlık örgütü kansere çare bulan bilim adamlarını birer birer öldürüyor
    Cesetler hep infaz edilmiş şekilde bulunuyor ve çalışmaları gitmiş oluyor onlarca doktor var böyle
    Kesinlikle buna izin vermezler kesinlikle bunda kötü bişey var
    Virüsten daha kötü bişeyin ortaya çıkmasını sağlıcaklar kiminde kanser kiminde başka bşy çıkartıcaklar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu yazıdan en çok çıkardığım ders sonumuzun kötüye gittiği!
    1 hafta değil 7 gün espirisini anlayamanlar var yandık anam yandık!

  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    kaç yaşındasınız merak ettim.

    bir yerden birşey okumuşsunuz da inanmışsınız muhtemelen.

    dünya sağlık örgütünün ne olduğunu bilmiyorsunuz anlaşılan.
    kısaca adı WHO olan bu örgüt maddi çıkar güten bir örgüt değildir tam aksine toplum ve halk sağlığı üzerine çalışır.

    hadi ilaç şirketleri desen bir nebze de ..
  • Soğan da aynı işi yapıyormuş diyorlar
  • Şimdi çözüm var mı yok mu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tür haberleri okuyunca Will Smith'in I'm Legend filminin girişi aklıma geliyor hep, kanserin kesin tedavisini bulduk diye çıkıyorlar, klinik deneylerde %99 başarı falan fistan sonunda insanlığın sonunu getiriyorlar.

  • BeAr B kullanıcısına yanıt
  • Eğer işin içinde konuda da bazı arkadaşların belirttiği gibi farklı düşünceler yoksa gayet sevindirici bir haber. Ancak birileri bu yolla başka virüsler çıkartıp insanlara başka türlü zararlar vermeyi düşünüyorlarsa o da büyük bir sıkıntı maalesef. Sonuç olarak artık paranoyak mı olduk yoksa insanlara olan güvenimizi mi kaybediyoruz? Bu da ayrı bir tartışma konusu tabii..
  • Küresel ısınmadan dolayı kimse üşütmeyecek mi diye geldim gidiyorum
  • BeAr B kullanıcısına yanıt
    Siz bir çok şeyi yanlış anlamışsınız bu zamana kadar :D :D

  • Hastalıklar özellikle ölümcül olmayan hastalıklar ruh ve sinir sağlığını rehabilite ediyor ve yenilenme hissi sağlıyor benim şahsi fikrim tabi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: idombayci

    Bu tedaviden herkes olursa ilaç firmaları ne yapacak. Her sene grip aşısı olanlar var.Gripin ve antibiyotik vb firmaları kendilerinin zararına olacak şeyi insanlığa hediye edeceklerine inanmıyorum.İnsanın aklına işin içinde başka bir şey var mı şüphesi gelmiyor değil.
    Lobiler her yerde maalesef. Adeta insan ırkının bir laneti gibi.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.