Şimdi Ara

Snapdragon 8cx Gen 3 yonga seti Apple M2’den çok yavaş (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Sağlayamadı derken? M1 dediğin işlemci için arkasında AMD Eypc işlemcisinin hazır altyapısı var, bu kadar başarılı olmasının nedeni o. Üstelik rekabet edebilecekleri kimse de yoktu. Eypc, Eypc diyoruz da bu işlemci intel'in en kral sunucu işlemcileri yok eden bir seridir. Teknolojisi zaten ortada. Amd + Apple emeğiyle süper bir seri çıktı. Apple ya da bu ekip sıfırdan oluşturmadı yani M1 serisini. Şu anda ise 8cx Gen 3 ile yine teknolojik olarak çok büyük iş başarmış durumdalar. Prototip sayılabilecek işlemci mevcut x86 mimarisinde 6C/12T işlemcilerle kafa kafaya gidiyor. Sence bu başarısız bir model mi? Sentetik testlere ne bakıyorsun sen. Microsoft Arm mimarisine sağlam destek verirse bu ekibin önü açık.

  • oray kullanıcısına yanıt

    Sanane birader istediğim gibi yazarım senmi öğreteceksin bana türkçeyi önce sen kuralları öğren sonra ders ver. Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır.

  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt

    Yok öyle bir dünya dostum en fazla yüzde 10 falan pazar payı olur ARM'ın total hacmi, o da ultrabooklarda falan olur ağırlıklı olarak. Yüzlerce firma işi gücü bırakacak, bir tane şirket para kazansın diye pazardan çekilecek mi sanıyorsun? Ayrıca intel, Amd, Nvidia, Samsung, Asus, Lenovo, Gigabayte, Foxconn gibi devler olmasa bilgisayar ve elektronik sektörü gelişir mi sanıyorsun? Bakmayın siz M1'e falan, çok iyi işlemci olmasına rağmen Apple'ın geçişi bütün dünya gibi intel'in saçmalıklarından ve saçma sapan dayatmalarından kurtulmak ve kendi ekosistemini kendi çatısı altına toplamak istemesinden kaynaklanıyor, Arm mimarisine yani, yoksa Apple'ı deli dürtmedi elinde hazır ekosistem varken her şeyi riske edip farklı bir ekosisteme "ben kaçtım hadi eyv" dercesine ayrılamazdı yani.


    Arm mimarisine sanki daha önce mevcut bilgisayar sektörü geçiş yapmayı denememiş gibi bir düşüncelere girmiş herkes ama yok öyle bir dünya, Arm mimarisi ısınmayan ve düşük güç tüketen bir platform olsa da tekli işlemlerde çok iyi multitasking'de ve yük altında stabil ve güvenilir değil. Multitasking derken aynı anda oyun oynatıp arka planda tarayıcı çalıştırmayı kastetmiyorum. Sunuculardaki durumundan bahsediyorum. Hiç kapatmadan 7/24 sürekli tam yükte çalışan sistemlerde en ufak hata, devasa maddi kayıplara ve sıkıntılara neden olur. En basiti instagram, google falan birkaç dakikalığına çalışmadığı anda bütün dünya nasıl çıldırıyor görmüyor musunuz? Arm mimarisi bu tarz işlemlerde güvenilir olmadığını en başından gösterdiği için firmalar giriş yapmıyor.


    Ek olarak Arm mimarisi diye ölüyor herkes ama çok kritik bir konu daha var, Arm mimarisinde bütün bileşenler anakarta lehimli ve özelleştirme imkanı yok. Müdahale şansın yok. X86'da ise bütün donanımlar parça parça satılıyor, en ufak arıza durumunda 2 dakikalık sök tak ile bütün sistemi kurtarabiliyorsun. Arm mimarisinde ise en ufak arıza durumunda sistem iptal. Bu nedenle ultrabook gibi cihazlardan öteye geçebileceğini sanmıyorum.





  • zdniz Z kullanıcısına yanıt

    İstediğin gibi yazamazsın. Blok!

  • Dostum,

    Haklı olduğun konularda olabilir fakat.

    Hele sunucularda daha çok ARM kullanılacak. Çok ciddi sunucu tarafında yatırım var.

    O Yüzden dediklerin tam doğru olmayabilir. 5 Sene sonra tekrardan konuşuruz.

  • Kaçırdığınız temel nokta Apple her ne kadar dünyanın en iyi işlemcisini çıkarsa da bu firmalara rakip olamaz çünkü koskoca milyar dolarlık bir oyun sektörü var. Yine sunucu sektörü var. Apple bu sektöre ürün çıkarmayacak. Onların ihtiyacını karşılamayacak. M serisi işlemci esasında bunların dışındaki insanları hedefliyor. Kim bu insanlar? Developer ve video/fotoğraf/müzik dışında esasında hiç de teknik arayışı olmayan insanlar. Öğretmenler, doktorlar, avukatlar, öğrenciler, beyaz yakalar... Çünkü bu insanlar şık, hafif, taşınabilir, şarjı uzun giden cihaz arayışındalar. M serisi çok ama çok fazla zaten bu tür insanlara. Yapacakları şey web app, Office, Chrome, Netflix şeyleri kullanmak. Mesela bir avukat bir cafede oturup saatlerce dokümanlarla ilgilenecek. Bu insanlar oyun oynamayacak.



    Kısacası Apple rakibi firmalar bu pazar için yarışıyor yine Apple ile. Diğer sektörler ceplerinde zaten. Ama işte Apple ortalama kullanıcıları çoktan kazandı. Bırakın da o kadarcık da pazarı olsun. Diğer firmalar teknik alanlarda zaten koskoca pazara sahipler.





  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt

    Tamam kanka 50 sene sonra yazarım, yatırım olsa ne olur, 5 sene sonra diyor ya. Biz ölünce 2300'lerde falan insanlık bilinçlerini sunucularda saklayıp bir nevi ölümsüz olacak, 3000'lerde falanda insanlar tip 1 ölçeğini aşmış olacaklar brom. :D Şurada 15 sene önce tuşlu telefon kullanıyorduk :D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0B3097644 -- 21 Haziran 2022; 17:0:46 >
  • scientia kullanıcısına yanıt

    Evet, işte söylüyoruz anlamıyorlar. Neymiş M1 çok güçlüymüş :D Ulan adam 1 tane ssd takmana, ram arttırmana, işlemci değiştirmene, ekran kartı bağlamana, güç kaynağını, anakartını değiştirmene izin vermiyor. Soketi koymuş, para dışarı gitmesin diye ssd portunu donanım katmanından engellemiş. Yetkili teknik servise gidip sadece Apple'ın sattığı ve özel olarak soketini farklı ürettirdiği ssd'yi taktırmazsan çalışmıyor.


    Şirketler sunucu tarafında ve süper bilgisayarlarda sar bana oradan 50 bin tane Macbook demeyecek, atıyorum 250 bin tane 3090 gönder diyecek, Apple ne yapacak peki, M1'i dörde bölüp mü gönderecek? Ya da oyun oynamak istiyorum diyelim, Elden Ring 3 çıktı diyelim, sadece konsol ve Windows'a çıkarttı yine, eee M1'in ne anlamı kaldı? Neymiş yatırım yapıyorlarmış. He he yatırım yapıyorlar. 10 sene sonra alırız artık bugün oynamak istediğimiz oyunları. Anlamıyorlar arkadaş.


    Bu nedenlerle Arm sektörü ultrabook düzeyindeki cihazlardan öteye geçmeyecektir diye düşünüyorum. Arm kötü değil ama pratikte verimli değil. Anakarta lehimli minicik bir çip, arızalandığında yapacak bir şey yok, yükseltme veya değiştirme imkanın yok. Yok oğlu yok, çok güçlü olsa ne yazar bir tane işlemciyi değiştirip elde olanı kullanmaya devam edemedikten sonra ne anlamı var.





  • 5 sene abarttığın gibi bir zaman değil, M1 çıktı kaç sene oldu. Bir şeyleri geliştirmek piyasaya sürmek bir kaç ayda olmuyor sanırım.

  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt

    5 sene önce İphone 7 yeni çıkmıştı piyasaya, şu an iphone 13 eskimek üzere, arada 5 nesil var, çok uzun bir süre, neden abarttığım kadar var peki? bi 5 sene daha öncesine gidersen 4s yeni çıkmış oluyor. 5 sene daha geriye gidersen ortada İphone diye bir şey kalmıyor. Yani aradaki süreç teknolojik gelişim olarak devasa, çok uzun süreler yani. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki artık 6 ayda bir yeni nesil tanıtıyorlar farkında mısınız?


    Edit: M1 2020'de duyuruldu, üzerine M1 Pro, Max, Ultra modelleri duyuruldu. Şu modeller yanında M1 tırt işlemci. 2 senede oldu bunlar ve bu sene M2 tanıtıldı. yani 5 sene çok uzun bir süreç.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0B3097644 -- 21 Haziran 2022; 18:19:26 >
  • zdniz Z kullanıcısına yanıt

    İstediğin gibi yazarsan biri böyle dalga geçer işte, eminim pek bi eğitiminiz de yok. Emin ol ben de son olmayacağım. Türkçe konuşuyoruz, doğru yazmak en temel yükümlülüğümüzdür. Burada editörlere atıp tutarken iyi, siz en basit kelimeleri bile yanlış yazarken sanane oluyor. İyi valla...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oray -- 21 Haziran 2022; 19:41:44 >
  • yakazza kullanıcısına yanıt

    1- Cümle büyük harfle başlar.

    2- Nokta ve soru işaretinden sonra büyük harfle başlanır.

    3- "türkçe" değil Türkçe.

    Uyarın için teşekkür ederim. Bence de ilk harfi olabilidiğince büyük yazmak gerekiyor. Burası forum olduğu için dikkat etmemiştim. Daha dikkatli olurum.


    4- "gerçekden" değil gerçekten.

    Bu benim değil diğer arkadaşın hatası zaten :)


    5- Sondaki "ya" ???!!!

    Konuşma dilinde yazılabilir kelimeler, fakat yine de dikkat edebilirim.


    Fakat şunu eklemek isterim ki konunun "cahil cesareti"yle ilgisini hiç anlayamadım. Komik bi genelleme yapmışsınız. :) Ben sadece kullanılan dilin en iyi şekilde kullanılması taraftarıyım ki o dile saygını göstermiş olursun.

  • oray kullanıcısına yanıt

    Yazmak ile eğitimin ne alaka ? Bir ara gel ben sana edebiyat öğretmenlerinin falan kelimelerini yazımlarını göstereyeim o zaman anlarsınız nasıl bir ego sahibi kişiler olduğunuzu burası forum sayfası kimse dikkat etmek zorunda değil şaçmaladıkca saçmalıyorsunuz. Bu arada senden daha eğitimli olduğumdan eminim :D

  • milyonla milyarı ayıramayan gazeteciler, sunucular var!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    M1 dediğin işlemci için arkasında AMD Eypc işlemcisinin hazır altyapısı var, bu kadar başarılı olmasının nedeni o.


    Kaynak var mı?


    EPYC*

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

    Bunu bana soracağına Google'a sor, tonla kaynak çıkıyor.

  • Ama iddiayı ortaya süren sensin ya o bakımdan.


    M1 veya M2 ile EPYC mimarisinin alakası yok... Biri ARM, diğeri x86-64... Biri RISC, diğeri CISC...

  • Apple ARM SoC tasarımı konusunda yürüdü gitti, yakın rakibi bile yok. Umarım diğer firmalar da Apple'ın sırrını çözer de daha yakın rekabet görürüz.

    Windows tarafında da ultrabookların geleceği buna ve Microsoft'un Rosetta kadar verimli bir çözüm üretmesine bakıyor bence, düşük güç tüketimi

    gereken cihazlarda x86'nın pek anlamı kalmamaya başladı.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.