Şimdi Ara

Snapdragon 820 resmileşti : Eski günlere dönüyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Snapdragon 820 resmileşti : Eski günlere dönüyoruz


     

    Uzun yıllar üst seviye yongasetlerinde özelleştirilmiş ARM çekirdekleri kullandığına şahit olduğumuz Qualcomm, biraz da piyasayı kaçırmamak adına Snapdragon 810 yongasetinde standart ARM mimarisine geçiş yapmayı tercih etmişti. 




    Ancak geçiş o geçiş bir türlü istediği verimi yakalayamayan Qualcomm, üstüne bir de aşırı ısınma sorunları eklenince Samsung gibi önemli bir müşterisini kaybetti ve bu yıl mobil cihaz pazarında büyük hayal kırıklığı yaşadı. 




    Qualcomm halen mobil yonga sektörünün lideri konumunda ancak üst seviye segmentte beklediği satışları yapamaması kar marjını olumsuz etkiledi ve mali tablolarda da kayıplar ardı ardına geldi. Firma şimdi Snapdragon 820 yongasetini resmen duyurarak yeni bir sayfa açma hazırlığında. 




    Snapdragon 820 yongaseti bilindiği gibi 4 adet özelleştirilmiş 64-bitlik çekirdeğe sahip. Bu çekirdeklerin Hydra olarak isimlendirildiğini duymuştuk. Ancak Qualcomm 4 çekirdekten oluşan bu işlemciyi Kryo olarak adlandırmış. Çekirdek ismi konusunda bir bilgi yok. Kryo ayrıca firmanın ilk özelleştirilmiş 64-bitlik işlemcisi durumunda.




    Snapdragon 820 yongaseti 14nm FinFET teknolojisi ile üretilecek. Bu noktada firmanın Samsung'un döküm tesislerine yöneldiği tahmin ediliyor zira Samsung geçen yıl sonlarından bu yana 14nm FinFET süreci ile üretim yapıyor ve oldukça da tecrübeli. TSMC 16nm FinFET teknolojisini geliştirdiği için muhtemelen Qualcomm'dan şimdilik bir pay alamayacak. 




    Üretim teknolojisi sayesinde Snapdragon 820 hem performans hem de enerji tüketimi açısından bir gömlek daha ileriye gidiyor. Snapdragon 810 yongasetine göre 2 kat performans artışı ve 2 kat enerji tasarrufu artışından bahsediliyor. Qualcomm yeni yongasetinde aşırı ısınma problemleri yaşamamak adına önemli optimizasyonlar yapmış. 




    Qualcomm heterojen işlem teknolojisi sayesinde tüm yongasetini en verimli şekilde kullanmaya çalışıyor. Qualcomm Symphony System Manager adındaki yeni optimizasyon yazılımı; sistemdeki işlemci, grafik birimi, ekran sürücüsü, sinyal işlemcisi gibi tüm çekirdekleri yönetiyor ve iş yüküne göre devreye sokuyor, hızını artırıyor veya azaltıyor. Bir senfoni orkestrası gibi hareket eden sistem bu sayede akıcı, yüksek performanslı ve enerji tasarruflu çalışabiliyor. 




    Snapdragon 820'nin diğer bir önemli noktası Adreno 530 grafik birimi. Bu birim Adreno 430'a göre yüzde 40 daha iyi performans ve yüzde 30 daha az enerji tüketimi değerlerine ulaşıyor. Grafik birimi ile ilgili diğer bir dikkat çekici konu işlemci ile ortak 64 bit değerinde sanal bir bellek paylaşıyor oluşu. Birimi biraz daha rahatlatacağı düşünülen bu bellek ile bahse konu enerji tüketimi değeri sağlanabiliyor. 




    Çift kanal LPDDR4 bellek arabirimini 1866MHz seviyesine kadar destekleyen yongaseti, 28MP çözünürlüğe kadar sensörlere imkan tanıyan programlanabilir bir görüntü işlemcisi barındırıyor. Programlanabilir olması sayesinde üreticilerin kamera konusunda farklılaşabileceği belirtiliyor. Ayrıca 60 kare/saniye hızına kadar 4K video kaydını da destekliyor.




    Yine Hexagon 680 dijital sinyal işlemcisi asıl işlemciden önemli miktarda yükü üzerine alarak daha az enerji harcamasını ve daha uzun kullanım süresi sunmasını sağlayacak. Qualcomm resmi olarak tanıtım yapmasına rağmen yongasetinin çıkış tarihi ile ilgili bir açıklama yapmadı. Bu bakımdan yıl sonunu beklemek gerekecek.  

     

     








  • ha şöyle Quallcomm s810 neydi öyle samsung'u tekel yapacaktın az daha... inşallah sıkıntısız olur hayırlı olsun :)

  • Kim ne derse desin, bugün Qualcomm s820'yi böyle ciddiye alıyorsa bu Samsung sayesindedir. S6'da s810 kullanmaması, üstüne kendi işlemcisinin çok iyi olması bugün Qualcomm'un böyle ürünler çıkarmasını sağladı.

  • Mediatek yükseliyor, ayağını denk alsın qualcom.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni Nexus cihazında kullanılması gereken işlemci işte bu. Umarım S810 fiyaskosuyla çıkarmazlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    ha şöyle Quallcomm s810 neydi öyle samsungu tekel yapacaktın az daha... inşallah sıkıntısız olur hayırlı olsun :)


    Haberi Okumadan Yorum çakmışsın, şuan dünyada 14 nm ile üretim yapabilen tek firma Samsung Haliyle 820 leride samsung üretecek, haberdede bundan bahsetmiş. Samsung Tekeloldu anlayacağın üretim bandına VE ARGEYE yatırım yaparak.

  • her yerden sıkıstırıyolar qualcomu , sadece samsung degil mediatek ve huawei'de sıkıstırıyor , sd820 olum kalim meselesi olacak.Rakipleri kadar degil rakiplerinden iyi olmak zorunda....

  • CPU'lar yine 1.5 ghz'de leş. 3.0 ghzde çalıştırabileceklerine inanan var mı ? ama GPU iyi görünüyor. Qualcomm eski günlerine dönüyorsa, Baseband'a devam etsin ve Apu içine entegre olabilecek GPU'lar yapsın. Yıllarca Krait'le kandırdı milleti şimdi adı Kryo oldu.

  • koskoca qualcomm.senelerdir bu işi yapıyor.para sıkıntısıda yok.tabiki yapar en iyisini

  • İşte bunlar hep rekabetin faydaları.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Artık rekabet var Qualcomm bir hata yaparda durum kötüye giderse mediatek,samsung,nvdia artık tablet ve telefona geçen ve intel var artık birde huwaei varki yeni çıkan kirin işlemcileri çok güçlü kimse kafasına göre işlemci çıkaramayacak tabi bu bize yarayacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trkarapanda123asd -- 4 Eylül 2015; 15:18:18 >
  • Her söylenti ve açıklama işlemci çıkmadan önce süper harika muhteşem bir işlemci geliyor şeklinde oluyor zaten. ama gerçekleri işlemciler çıktığında görüyoruz. 810da aynen böyle bekleniyordu. ama netice ortada. o yüzden bu tarz açıklamalar yeni işlemci için firmanın erken algı yaratma çabaları olarak da görülebilir. çıktığında ak kara belli olur..

  • Bir ara neydi ya 800, 801, 801ab, 801ac aynı işlemcinin frekansını yükselte yükselte sundu 1.5 yıl boyunca.
  • Bu yazida yazanlar gibi aciklamalari 810dada yapmisti qualcomm piyasaya cikmayan urune inannmam sahsen cikcak gorcez kullananlar olacak inceleyenler olacak o zaman hersey belli olur . Gerci bu saatten sonra android tarafi sadece fp urune oynar . Ben bile android sever olarak ios gectim elimi bi daha surmem androide

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her yeni cpu da gpu a ekranda onceki nesline gore daha az enerji tuketiyor daha fazla verim sagliyor. Peki bu neden pratikte olmuyor? Yeni bir telefon cikiyir bunlari okuyunca vatarya suresinde bir artis bekliyoruz ama gel gorki digeriyle ya esit sure aliyoraun yada daha az aliyorsun bu celiskiyo bir turlu cozemedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple kullan cekirdekmis yeniymis eskiymis şuymuş buymuş derdin olmasın, bilirsin ki herzaman en iyisi sen de ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demek ki mediatek exynos ve kirin gibi işlemciler olmasa Qualcomm bizlere snapdragon 800'ü bile anca vermişti :) Samsung'un 14nm FinFET teknolojisine geçmesi en çok bizlere yaradı. Umarım 820 ısınmaz ve Galaxy s7'de bu işlemciyi görürüz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: WB

    Apple kullan cekirdekmis yeniymis eskiymis şuymuş buymuş derdin olmasın, bilirsin ki herzaman en iyisi sen de ..

    iyide apple'ın işlemcileri en iyileri değil ki?tek çekirdekte geçilecek, çok çekirdekte iki kattan fazla fark yiyeli çok oldu zaten.ram desen 1 gb,hafıza desen 16 gb(64 ve 128 gb seçeneği var demeyin onlar fiyatlarıyla uçuk yerlerde),sd kart desteği yok,pil küçük....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • s810 sayesinde s6 ve iph6 rekor kırdı.o kadar
  • fuujitsu F kullanıcısına yanıt
    Rekabet güzeldir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.