Şimdi Ara

SMA Kampanyaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
3
Favori
5.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SMA Kampanyalarını sosyal medyada sıklıkla görüyoruz, ünlüler canlı yayın yapıyor, her gün story’ler paylaşıyor... Şu ana kadar SMA Yardım Kampanyalarına hiç bağış yapmadım. Neden yapmadığımı, kampanyaya bağış yaptığınızda neden iyilik meleği olmadığınızı ve bunun neden ikiyüzlülük olduğunu anlatmak istiyorum.


    1-) Mali Boyut

    SMA Hastalarına uygulanan onay almış birkaç tedavi var. Bunlardan bizi ilgilendirenler Zolgensma (2,1 milyon dolar, kampanyalar bunun için) ve Spinraza (yıllık 750 bin dolar, devlet karşılıyor). Şimdi lütfen 2,1 milyon doların ne kadar büyük bir para olduğunu düşünün, 15 milyon 600 bin TL diyelim kolay olsun. 5.800 adet asgari ücret, günde 300 ile 500 kişinin faydalanacağı Afrika’da 1000 civarı temiz su kuyusu, geleceğimiz olan binlerce öğrenciye burs imkanı... Böyle yüksek bir parayı gidip kesin iyileşmeyecek tek bir insana neden veriyoruz, hadi açıklayın!


    2-) Bu hastalığın kesin bir çözümü yok!

    2,1 milyon dolar fiyatı ile Zolgensma şu an dünyadaki en pahalı tedavi olsa da kesin bir çözüm değil.


    3-) Önlenebilir ve aile hatası sonucu ortaya çıkan bir hastalık

    SMA genetik yollarla oluşan bir hastalık türüdür. Çoğumuz bilir ki genetik yollarla oluşan hastalıkların baş tetikleyicisi akraba evliliğidir. Akraba evliliği yapacak olan kişilere (ki asla yapmayın), sma gibi bazı hastalıkların testleri yapılması gerekiyor. Bu da kesin bir çözüm yolu olmasa da büyük ölçüde önleyebiliyor. Hastalık geni taşımayan hücrelerle döllenme yapılıyor ve olasılık en aza çekiliyor. Şu an bazı insanlar inkar etse de SMA hastalığının ülkemizde bu kadar yaygın görülmesinin nedenlerinden birisi akraba evliliği, Yapmayın, yaptırmayın! Aynı zamanda anne karnında hastalık tespit edilebiliyor.


    4-) Tedavi hakkı

    Hangi çocuğun tedaviyi alıp hangisinin alamayacağına ailesinin interneti iyi kontrol etmesi mi karar veriyor? Bana kalırsa öyle. Bazı çocuklar hiç duyulmazken bazı çocuklar parayı toplayıp gidiyor. Twitter'da spam tweetlerde, instagram'da ünlülerin paylaşımlarında ise genelde aynı birkaç isim dönüyor.


    5-) Bağışlar çocuğa değil şirkete gidiyor

    Bu tedaviyi geliştiren ve satan İsviçreli Novartis şirketi, ailelerin çıkartıp 2,1 milyon dolar vermesini beklemiyordu zaten. Bu tedavinin maliyeti bundan çok çok daha az, ama şirket bu hastalık için bağış kampanyaları açılacağını bildiğinden fiyatı bu bantta tutuyor. Bir sürü kişinin 50-100-200-1000 lira vereceklerini tahmin etmişlerdi ve ona göre fiyat koydular yani.


    Bu maddelere rağmen bazı insanlar var, ben istatistiklerle mantıkla konuştukça bana “vicdansız”, “bir çocuğun gülüşünden daha mı değerli” demekten başka cevap veremiyorlar. 50-100 lira yardım yaptığı için kendini en vicdanlı, en iyilik meleği kişi sanıyorlar. Şu aile faturasını ödeyemiyor, şu çocuk eğitim alamıyor desek ise umurunda olmuyor tabii. Madem bir çocuğun gülüşünden daha değerli değil, neden araban son model, neden bir giydiğini bir daha giymiyorsun desen verecek cevabı yok. Lütfen aşağıda gelip "şunun harcaması şu kadar", "şu şirketin vergi borcu affedildi" vb yorumlar yazmayın, bunların doğru olduğunu kimse söylemiyor ve bunların konuyla hiçbir alakası yok.








  • Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Bugün bir haberde gördüm, bir aile bir çocuğunu SMA'dan kaybetmiş ama buna rağmen ikinci bir çocuk yapmışlar ve maalesef o da SMA hastası. Yani bu kadar da olmaz diyorum. Hasta olacağını bile bile neden tekrar çocuk yaparsın? Kendi duygularının tatmini gerçekten başka bir şey değil. Annelik babalık yaşayacakmış ama onlar bunu yaşayacak diye zavallı çocuk acı çekecek. O kadar çok istiyorsan illa çocuk git bir ailesiz çocuğu sahiplen daha iyi değil mi yani? Binlerce çocuk var böyle. Nedir bu ülkedeki "benim çocuğum,benim kanım" sevdası anlamıyorum... İlerde kesinlikle yasa falan çıkmalı çocuk yapabilmek için, gerekli testleri geçemeyen ve çocuğa maddi manevi gelecek sunamayacak insanlar çocuk yapamasın.

    Sma tip2 hastasi 17 aylik oglum var. Hastalığı 2020 Şubat ayinda öğrendik tanidik. Esim ve ben ayri memleketteniz ama ikimizde taşıyıcı çıktık ne ailede nede sülalede gorulmedi. Keşke devletimiz genetik testi mecbur kilsada bu durumu yaşamasak.

    şu an aldigimiz ilacin çok faydasini gördük cok şükür devam ediyoruz. Pahali olan gen tedavisi ilacida cok arastirdik ama büyük bir mucizesi olmadigi için hiç üstüne düşmedik. Allah kimseyi evladi ile sınamasın.

    1 kişinin iyileşmesindense 100.000 kişi iyileşecekse onu tercih ederim. Tedavinin kesin sonucu yok ve masrafı çok büyük. Neticede ülkede birsürü down sendromlu, organ yetmezliği çeken, sağlık sorunları olan ve engelli vatandaşlar var. Onlar insan değil mi

    Millet yine sosyal medyada trend neyse ona yöneliyor. Duyar peşinde.

  • Bir çocuğun gülümsemesi senin gibi 10.000.000 insandan daha değerlidir. Yardım edebiliyorsan et, yapmıyorsanda bu şekilde saçma sapan yazılar yazma.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 200.000, 500.000 liralık bir masraf olur toplanır ama 10-15 milyon liranın kampanya yaparak toplanmaya çalışması çok mantıksız. SMA destek kampanyasına 50 lira atacağına, askıda fatura öde hiç değilse bir işe yaramış olur.

  • işin özeti kısaca şu;


    herkes kendi sütünü yoğurt yapmaya çalışıyor


    o adamlar kendi evlatlarının derdinde başka hastalıkla uğraşan kendi derdinde


    suriler avrupaya göçme derdinde vs.....


    kimseyi böyle suçlama


    kendi adıma 2.1 milyon doları kendi yakınım vs... değilse


    gidipte bu hastalığa yatırmam memlekette ve dünya da daha az maliyetle kurtarılacak insan var vs...


    Allah c.c. yardım etsin diyorum hepsine

  • Yardım edeceksen et, bir taş da sen koyacaksan koy, öbür türlü bıdı bıdı yapma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben elimden geldiğince yolluyorum

    Önemli husus bu bebeler 2 yaşına kadar anca tedavi olabiliyorlar. İlacın 2 yaşından sonraki bebelerde etkisi yok.

    Birde şöyle bir hesap yaptım. 5milyon kişi 20 TL yollarsa bir bebenin sağlık masrafı karşılanıyor.

    İşin birde tuhaf boyutu var bu ülkede sma hastası oranı Avrupa ortalamasından çok daha yüksek...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir baba veya anne %1 bile olsa şansını dener yardım edebilecek güçte olanlar ediyor zaten etmek istemeyen veya edemeyen gölge etmesin yeter. Düşünsene bir çocuk tedavi oldu ve 20 tl de olsa katkın var o çocuk koşacak gülecek oynayacak okuyacak okula gidecek bu muazzam bir şey

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sissil S kullanıcısına yanıt
    Tuhaf değil, bunun sebebi yukarıda da yazdığım gibi akraba evliliği. Benim akrabalarımdan aralarında evlilik yapanlar da var. Sadece SMA değil, farklı farklı hastalıklara da sebep oluyor. Yapmayın, yaptırmayım!
  • ....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muradisdan -- 5 Ocak 2021; 0:56:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • SMA kampanyalarını televizyonlar haber yaptı ve bağışlar çığ gibi büyüdü.
    Bunun üzerine meclisten yasa geçti ve vali izni olmadan bağış kampanyası yapan ve bu kampanyalara para bağışlayanlara ciddi para cezaları geldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sma tip2 hastasi 17 aylik oglum var. Hastalığı 2020 Şubat ayinda öğrendik tanidik. Esim ve ben ayri memleketteniz ama ikimizde taşıyıcı çıktık ne ailede nede sülalede gorulmedi. Keşke devletimiz genetik testi mecbur kilsada bu durumu yaşamasak.

    şu an aldigimiz ilacin çok faydasini gördük cok şükür devam ediyoruz. Pahali olan gen tedavisi ilacida cok arastirdik ama büyük bir mucizesi olmadigi için hiç üstüne düşmedik. Allah kimseyi evladi ile sınamasın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yiyen paraları yiyor geçiş garantili ihaleler veriyor onlara laf yok ama hastalara para toplayınca vay be paralar şirkete gidiyor diye laf edin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Para toplanacağına devlete baskı yapılıp devletin tedaviyi ödemesi sağlanabilir. Madem herkes bu kadar çok fazla istiyor bu çocukların iyileşmesini ama devlete sesini çıkaran yok. Devletin çerez parası 15 milyon. Ki anlaşma yapsa rahat 7 8 milyona indirebilir. Veyahut bu para arge çalışmalarına yatırılır ve tedaviyi Türk doktorları yapar. Para toplamak karıncanın yangına su götürmesinden başka bir şey değil. Bu çocuklara itfaiye arabası lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Kullanıcı_Adı_ -- 4 Ocak 2021; 0:3:36 >
  • Bu hastalığın maalesef radikal bir tedavisi yok. Konuyu açan arkadaşa katılıyorum.
  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt
    Ben altta sen daha bunu yazmadan önce ne yazmışım? Bana bunlarla gelmeyin, bunların doğru olduğunu kimse iddia etmiyor ve bunların konuyla alakası yok diye cevabını vermemişmiyim?
  • Sağlık ücretsiz diyen hükümet ya çocukların tedavisini yaptırsın, ya da para toplamalarına engel olmasın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hapocod kullanıcısına yanıt

    adam sana akraba evlılıgı yapma dıyor yardım etmemı dıyor.

  • Kullanıcı adı yorum uyuşmazlığı olmuş.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.