Şimdi Ara

Slovenya seçimleri: Popülist başbakan Jansa, siyasete 4 ay önce atılan solcu lider Golob'a yenildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Slovenya'da dün yapılan genel seçimler, 4 ay önce kurulan ve "ülkeye tekrar demokrasi getirmeyi" vadeden sol eğilimli Özgürlük Hareketi Partisi'nin sürpriz zaferiyle sonuçlandı.


    Slovenya seçimleri: Popülist başbakan Jansa, siyasete 4 ay önce atılan solcu lider Golob'a yenildi

    Slovenya'da dün yapılan genel seçimler, dört ay önce kurulan ve "ülkeye tekrar demokrasi getirmeyi" vadeden sol eğilimli Özgürlük Hareketi Partisi'nin sürpriz zaferiyle sonuçlandı.


    1,7 milyon nüfuslu ülkede oyların yüzde 98'inin sayımı tamamladı. Buna göre eski iş insanı Robert Golob liderliğindeki Özgürlük Hareketi oyların yüzde 34,5'ini, sağcı Başbakan Janez Jansa'nın lideri olduğu Sloven Demokrat Partisi (SDS) ise yüzde 24'ünü aldı.


    Bu sonuçlarla Özgürlük Hareketi'nin 90 üyeli parlamentoda 40, SDS'nin ise 28 milletvekili çıkarması bekleniyor.


    Özgürlük Hareketi'nin toplam 12 sandalyesi bulunan sol partilerle koalisyon kuracağı belirtiliyor.


    Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen ve Alman basınının "Mini Trump" lakabını taktığı popülist başbakan Janez Jansa, ülkede demokrasiyi geriletmek ve basın özgürlüğünü sınırlamakla suçlanıyordu.


    Slovenya seçimleri: Popülist başbakan Jansa, siyasete 4 ay önce atılan solcu lider Golob'a yenildi

    Daha önce üç dönem başbakanlık yapan Jansa, 2013'te yolsuzluktan iki yıl hapis cezası almış, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yargılama kararının ardından dava zaman aşımına uğramıştı.


    Komünist dönem sonrası bir reformcu olarak iş başına gelen 63 yaşındaki Jansa'nın siyasi çizgisi daha sonra sağa kaymış, hatta aşırı sağcı olarak nitelenmeye başlamıştı.


    Macaristan Başbakanı Victor Orban'la yakın ilişkisi olan Jansa, resmi haber ajansının fonlarını kesmeye çalışması ve Avrupa Birliği'nin (AB) yeni yolsuzlukla mücadele birimine savcıların atanmasını geciktirmeye çalışması nedeniyle AB'yle gerginlik yaşıyordu.


    Sahibi olduğu enerji yatırım şirketinin başkanlığından alındıktan sonra siyasete giren Robert Golob ise seçimleri bir "demokrasi referandumu" diye nitelemişti.


    Covid'e yakalandığı için teşekkür konuşmasını video bağlantısıyla yapan 55 yaşındaki Golob, "İnsanlar değişim istiyor. İnsanlar oylarıyla bu değişimi bizim getirebileceğimize inandığını gösterdi" dedi.


    https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/slovenya-secimleri-populist-basbakan-jansa-siyasete-4-ay-once-atilan-solcu-lider-goloba-yenildi-1929640








  • Ulkenin nufusuna bak

    Bizdeki suriyelilerden daha az



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkahn -- 27 Nisan 2022; 10:37:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok enteresan bir durum söz konusu. Herkes dünyada aşırı sağ yükselişte diyor (malum göçmen akınları yüzünden) ve haklı oldukları noktalar da var.


    Aşırı sağ partiler 90'larde ve 2000'lerde %3-4 üzeri oy alamaz iken şimdilerde %20 civarlarında geziyor ve ya 2. parti en kötü 3. parti oluyor. Hatta iktidara geldikleri bile oldu. (İtalya'da geçtiğimiz hükümetin koalisyon ortağı aşırı sağdı, aynı şekilde Türkiye'de de şu anda iktidarın bir kanadı aşırı sağ.)


    Ancak bunun her yere sirayet etmesini bekler ve sol partilerin çöküşe geçme beklersiniz değil mi? Ama tam tersine aşırı sağ, merkez sağın yıllardır sürdürdüğü iktidarlarına darbe vuruyor. Çünkü merkez sağdan aşırı sağa oylar kaymaya başladı bu da merkez sağı geriye atarak solu ön plana çıkarıyor. Bu sayede sol partiler başarı kazanmaya başladı. En büyük örnek Almanya. Şu anda Almanya SPD iktidarında (sol parti) ve başbakan solcu. Merkel'in yıllardır sürdürdüğü merkez sağ ana muhalefet oldu.


    İspanya'da şu anda hükümet merkez sol ve aşırı sol koalisyonundan oluşuyor. Portekiz'de de sol parti iktidarı var şu anda.


    Aynı şekilde geçenlerde Fransa'da Melenchon (Aşırı sol) %3 daha fazla oy alsa ya da Le Pen %3 az oy alsa 2. tura Macron vs Melenchon kalacak ve belki de aşırı sol Fransa'da iktidara gelecekti. Sol partiler Fransa'da Chirac döneminden bu yana en iyi dönemini yaşıyor.


    Ülkemize gelelim. Zafer Partisi (Aşırı sağ) oyları uçuracak, ister inanın ister inanmayın. MHP, her ne kadar ideolojisinden uzak olsada sonuçta aşırı sağ bir partidir. İyi Parti gene merkez sağ bir partidir. Ama buna karşın onlarca yıldır iktidar yüzü göremeyen CHP, iktidara yürüyor, çoğu ankette AKP ile aralarında 2-3 puan bir fark kaldı.


    Ve en güncel örnek de Slovenya olmuş.


    Umarım dediğimi anlatabilmişimdir. Bence aşırı sağ daha da yükselmeli böylelikle sağın oyu çok daha fazla bölünüyor ve ortalık sola kalıyor. Bunu ülkemizde de göreceğiz bence.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHF_Viper -- 27 Nisan 2022; 10:41:36 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.