Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (643. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14.788
Cevap
530
Favori
1.192.038
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 641642643644645
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • gatila G kullanıcısına yanıt
    Memecik ve 0.2 asitmiş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • pek çok yorum okudum değişik bilgiler elde ettim ve zeytin / zeytinyağı hakkında oldukça bilgilendim teşekkür ederim.

    bugüne kadar incirya ve köklü zeytinciliğin yağlarını kullandım. bir de dedemin mudanyada küçük bir zeytinliği var oradan çıkan zeytinler ve trilyedeki bir arkadaşının bahçesinden çıkan zeytinler harmanlanıp yağ elde ediyorlardı birkaç kere de onu kullandık ve mükemmeldi. şimdi dede yaşlandığı için artık uğraşamıyor maalesef.


    bu sene farklı marka denemek istiyorum. mesela korudağ çok ilgimi çekti keza hilmi yıldırım da. son zamanda alıp kullanan oldu mu destek olabilir misiniz? incirya markasını da kullandığımda çok memnun kalmıştım bir yandan da gönlüm yine ona kayıyor.


    farklı önerilere de açığım. bütçe olarak açıkçası 350 üzerine çıkmak istemiyorum. gönül ister bazı markaları da denemek ama bütçe meselesi işte.


    şimdiden teşekkürler





  • Yeni sezon erken hasat soğuk sıkım almak istiyorum. Evde yağ bitti. Bu zamanda da filtresiz yağ çok güzel olur.


    Her zaman kullandığım marka henüz yeni sezon yağını çıkarmadı. Sordum niye çıkmadı diye; henüz sizi memnun edecek kıvama ulaşmadı dediler. Dinleniyormuş. ama bu pahalılıkta daha fazla bekleyemeyeceğim.


    Marka ne kadar iyi olursa olsun her sezon yağının nefaseti değişmektedir. Geçen sene iyi olan yağ bu sene o kadar da keyif vermeyebilir. Bu sebeple;


    Yeni sezon Edremit cinsi Soğuk Sıkım Erken Hasat Filtresiz bir yağ alıp çok beğenen var mı? Marka belirtirlerse ben de ondan almak isterim. Malum yeni sezon fiyatları çok pahalı. Deneme yanılmaya harcayacak para yok. Teşekkürler,

  • mcroses kullanıcısına yanıt

    yeni sezon ise ben o fiyatlara mal edemiyorum şu an bilginiz olsun.

  • moza80 M kullanıcısına yanıt

    26 değil 30 derecede sıktırmışsa malolur gibi sanki

  • gatila G kullanıcısına yanıt

    Hocam tayga geçmiş sezonlarda sadece kağıt filtreli yağ satardı bu sezon filtreli satmayacaklar mı acaba bilginiz var mı? Acaba maliyet sebebiyle filtresize mi yöneldiler?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ispanyol sisteminde çalışan hangi firmaları biliyorsunuz? Yazı alıntı mıydı bu arada?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sansar64 kullanıcısına yanıt

    Kendileri ile bu sezon görüşmem olmadı ama geçen sezon da kısa bir süre filtresiz satmışlardı. Yine aynı olacaktır, filtreli 1 aya kadar çıkacaktır diye düşünüyorum.

  • OkumadanAlma kullanıcısına yanıt

    Yeni kurulan buyuk bahceler genelde Ispanyol tipi, en unluleri Genius :) Bodur Arbequina agaclari tam da makineli tarima uygun.


    Bir digeri Vievi, tum cesitler makineli tarima gore secilmis: Arbequina, Arbosana, Koroneiki.. Bodur, verimi yuksek ve sik dikime uygun agaclar..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • moza80 M kullanıcısına yanıt

    aldım tadına da baktım geçen senelere göre biraz zayıf olsada 35 lira için güzel yağ. muhtemelen satan arkadaş o fiyata sattığına pişman olmuştur. çünkü piyasa bu kadar dengesizlesmeden önce 35 e veririm demisti. su an bu piyasa da bir hayli ucuz kaldi. zaten her alan 20-30 litre aldı. ben son 10 litreye anca yetistim.

  • ilonsahiden kullanıcısına yanıt

    olabilir cunku bu sezon ki yağ biraz daha sıcak sıkıma yakın bir tad verdi. ama yine de o fiyata saf zeytinyağı benim icin makul.

  • Yunanistanda da bildiğim kadarı ile özellikle arazi şartları sebebiyle geleneksel yöntemler hakim. Türkiye'de ise bana kalırsa arazi tipine göre her ikisi de uygulanabilir. Örneğin kaz dağlarında veya daha güneyde dağ taş zeytin ağacı dolu ve buralarda makineli hasat arazi şartları sebebiyle uygun olmayabilir ayrıca buralarda bahçeler de küçük ölçekli olabiliyor. Ancak büyük ölçekli tarımın geliştiği ve gelip geçerken gördüğüm kadarı ile arazi şartları da uygun olan özellikle Aydın ve Manisa bölgelerinde (eminim başka bölgeler de vardır) makineli zeytin hasadına çok uygun bahçeler var.


    Ancak tabii ki asıl mesele özellikle mevcut ekonomi ve kur şartları sebebiyle bizdeki çoğu küçük ölçekli zeytinyağı üreticisinin bu tip makinelere yatırım yapmaya güçlerinin yetmeyecek olması. Devlet desteği de hak getire olduğu için maalesef İspanyol tipi üretim çok zor gözüküyor ülkemizde. Yoksa benim de tercihim kesinlike bu yöntem olurdu.





  • ilonsahiden kullanıcısına yanıt

    mal olur düşük bir ihtimal ancak para kazanamaz arkadaş ise belki durum değişir :)

  • 500 ml 200-300 lira vermeyin dünyanın en iyi yağı olsa da yazık günah.

    türkiyede zeytinlerin kısa sürede işlenme sorunu olduğunu düşünmüyorum.tkdk ile hemen her ilçede fazladan bir çok sıkım tesisi açıldı.bunların bir çoğu avruba birliği desteği de aldılar.


    zeytinyağı tarımsal bir ürün olduğu için iklim koşullarından ciddi manada etkilenir.bu sene verim alamadığınız patetes yerine soğan yetiştireyim de diyemezsiniz.


    dağda yetişen zeytinin verimi tadı ovadakinden daha iyidir.yani tek bir markanın yüzlerce dönüm arazisi olsa her 20-30 dönümde bir farklı bir tat yakalanacak hepsine ayrı marka çıkaramayacağına göre paçal bir yağ olacak bu yüzden çok büyük üreticilerin gurme damaklara hitap edebileceğini düşünmüyorum.(tabi öyle bir dertleri olduğunu da sanmıyorum)


    hem çiftçilik yapmak hem de yağını sıkıp son tüketiciye ulaştırmak karlı bir iş tabi o dediğiniz fiyatlara ürün satabiliyorsanız.öte yandan bence rantabl bir iş değil.


    yeniden bir zeytinlik yapmak yıllarca ürün vermesini beklemek uzun süre yatırımın karşılığını alamamak demek.zaten bunun yerine varolan zeytinlikleri alıp yakın arazilere yeni fidanlar dikerek büyüyen işletmeler var en mantıklısı da o.


    modern tarım ve düşük maliyeti pek bir araya gelmez.ülkemizde iş gücü ucuz olduğu için modern tarım demek makinalara binlerce euro yu baştan bağlamak demek.şu an bu bölgede zeytin hasadında kullanılan makineleri bir çok üretici almak yerine hasat zamanı kiralıyor.


    daha iyi kaliteyi daha düşük maliyetle üretmek demişsiniz.bakın iktisat size iki seçenek sunar.minimum maliyet ortalama bir kar.ya da maksimum kar ortalama bir maliyet.

    yani minimum maliyet maksimum kar diye bir şey sadece hayal ürünüdür iktisat bilimine göre tabi realite de böyle işler.


    bu sektördeki en kaliteli yağlar genelde para sorunu olmayıp bu işle kafayı bozmuş meslektaşlarımından ya da en iyi yağı üretmek için binbir fikiri denemey yanılma yolu ile üretmeye çalışan küçük girişimcilerden çıkıyor.


    madalya ödül alan bir kaç sezon tutulan birkaç influancer tarafından tavsiye edilen birkaç gezgin gurme tarafından önerilen yağın ucuz olma ihtimali yok.talep varsa fiyat yükselir.





  • Merhabalar,


    Maalesef ispanyol modeli mevcut ağaç varlığı irdelendiğinde ülkemizde pek de kolay uygulanabilecek bir model değil. İspanya bu modeli uygularken mevcut ağaç varlığını dönüştürmenin yanında daha yoğun bir şekilde yeni plantasyonlar ve kooperatifleşme yaparak bu modeli uyguladı ve devam ediyor. Bunun öncesinde de yıllarca süren ağaç ıslah çalışması ile bu modele uygun ağaç üretme süreci var. Pek bilinmez, arbequina ağaçları bile bu ıslah modeli ile tabiri caizse versiyon upgrade edilerek yeni plantasyonlar yeni gen yapısına sahip ağaçlar ile yapılıyor. Ekonomik ömrünü tüketen yaşlı plantasyonlar ise bu ölçek ekomonisinde rahatlıkla yenilenebiliyor.


    Ülkemizin ağaç varlığı irdelendiğinde önemli bir kısmının dağlık ve engebeli arazilerde olduğunu, ağaç yaşlarının oldukça yaşlı olduğu biliniyor. Bu yüzden mevcut bahçelerin bu modele uygun şekilde değiştirilmesi kolay değil ve de sınırlı miktarda değişim yapılabilir. Bu yüzden imkanların el verdiği coğrafyalarda yeni plantasyonlar yaparken bu şekilde yoğun dikim uygulamaları yapmak daha mantıklı. Fakat bununla bitmiyor iş, bu plantasyonları hasat edecek ekipman ilk yatırım maliyetleri oldukça yüksek - ülkemiz koşullarında çok zorlayıcı.


    Gözden kaçan en önemli detay, bu plantasyonları yaparken ispanyolların kooperatifleşmiş olmalarıdır. Ülkemizde kooperatifçilik kanunları ve beraber iş yapamama kültürü bu konuda önemli bir engel. Bu yatırımlar ancak kooperatifleşme modeli ile ekonomik olarak yapılabilir duruma gelir fakat durumlar ortada.


    Biz üreticilerin bu konulardan daha büyük ve reel sorunları var şu anda. Zeytinyağına, mazota ve gübreye verilen destek yok hükmünde. Ülke koşulları sebebiyle artan zirai üretim maliyetleri inanamayacağınız seviyelerde - ki şu sıra zirai ilaç ve gübre satışı bile durmuş halde. Ayakta, hatta hayatta kalmaya çalışan çok büyük bir üretici kitlesi varken, devlet politikası olarak konuşulması tartışılması gereken mevzular bunlar fakat biz dost meclisinde iki tek atarken ülkenin kurtuluş yolunu konuşan vatandaş durumundan öteye gidemiyoruz :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozguruzden -- 26 Kasım 2021; 13:24:59 >




  • yazınıza açıkça kızdığımı belirteyim yanıltıcı herhangi bir bilgi verdiğimi düşünmüyorum.yurtdışını epey dolaştım kusura bakmayın ama o işler acaba nasıl yapılıyor adamların çiftçileri ile bizimkiler aynı seviyede mi devlet tarafından zeytinyağı için kilo başına ne kadar destek alıyorlar siz de bir araştırın derim.


    özellikle hollanda dediğiniz için yazıyorum benim komşum kapımdır.sadece tarım ihracatı bizim toplam ihracattan fazladır.ama bunun daha evvel yazdıklarımızla uzaktan yakından da bir alakası yoktur.


    euro 14 lirayı geçmiş çiftçiye herhangi bir destek olmadan kusurra bakmayın sizin pembe rüyalarınızı ancak buradaki birkaç para babası uygulayabilir gerçek çifrtçiler değil.


    ben ısrarla en iyi yağı ürettiğimi ya da herhangi bir konuda en iyi olmadığımı defalarca söyledim .

    burada verdiğim sektörün içinden sahadan kanlı canlı bilgiler yazdıklarımı dikkate almayın bence başka arkadaşlara faydası olur diye yazıyorum herhangi bir sıkıntısı olan varsa yazmam zaten





  • tb.mr T kullanıcısına yanıt

    Benim kullanımım az olduğu için 5 lt almıyorum. Bu nedenle 350 TL hedefinde net bir önerim yok.


    Ama şahsen şunlar ilgimi çekerdi:


    • Düet Ayvalık, Olgun Hasat: Olgun hasat demişler ama çoğu firmanın daha erken hasadı satışa çıkmadan bu olgun satışta. Çok da olgun olmayabilir yani sanki. 0.5 asit demişler ama erken hasat Ayvalık'a da 0.5 asit raporu koymuşlar. Yanlışlık olabilir, teyitleşilmeli.

    https://shop.duetzeytinyagi.com/2021-Ayvalik-Olgun-Hasat-5-Litre-Teneke-,PR-11.html


    • Angelos Ayvalık, Erken Hasat: 0.5 asit. Yalnız bu ürün normalde filtresiz. Eylül'de hasat edildiğini yazmışlar. Tortu durumu firma ile teyitleşilmeli. Halen tortulu ise 5 lt mantıklı olmaz, çabuk bozulabilir. Bu üreticinin başka bir çeşidi (Tonda Iblea) geçen yıl çok beğenilmişti (benim de en beğendiğim ikinci yağ olmuştu), fakat Ayvalık çeşidini deneyenler o kadar bayılmamıştı. Yine de 5 lt ürünler içinde bence bir aday.

    https://www.angelos.com.tr/tr/urunlerimiz/2021-hasat-organik-naturel-sizma-zeytinyaglari



    HENÜZ YENİ SEZONU ÇIKMAMIŞ OLANLAR:

    • Gümüldür Bahçem Sardolive, Trilye-Edremit blend, Olgun Hasat: Yeni sezon henüz çıkmadı. Olgun hasat olmasına rağmen geçen yıl asidi sadece 0.15 idi. Ama belki yine de bir erken hasat keyfi vermeyebilir, bilemiyorum.

    https://www.gumuldurbahcem.com/kategori/trilye-edremit-zeytinyagi#labels=12-2


    • Green Amour Trilye, Olgun Hasat: Yeni sezon henüz çıkmadı. Geçen yıl beğenilen bir üründü.

    https://www.greenamour.com/soguk-sikim-5-lt



    ---

    Sizin yazdıklarınız:

    • Korudağ 3 yıl önce beğenilmişti ama sonraki 2 yıl beğenilmedi. Yarışmalarda da hayli zayıfladı. Bu yıl yorum okumadım.
    • Hilmi Yıldırım genelde beğeniliyor ama ben iki yıldır denemedim. Yarışmalarda bazen zirveleri zorluyor, bazen zayıflıyor.


    ---

    Ben yine de bütçeyi aşan iki öneri de yapmak istiyorum:

    • Granpa Gold Trilye: 450 TL. Enfes bir yağ!
    • Olidya Domat: 450 TL. Muhteşem bir yağ! Ama şimdilik filtresiz. Doğal çökeltmesi tamamlanınca olabilir ama o zamana belki zam da gelir.




  • ekonomi dersi verme gibi bir niyetim yok ama asıl işim ve eğitimim ekonomi olduğu için bilgi paylaşımı yaptım.eğitimini aldığım bir konuyu da sahada uygulayıp burada verdiğim bilgileri ders olarak algılamanızı yadırgadım.


    ben yuvarlak konuşmayı sevmem burada neyi tartıştığımızı da çözemedim.daha iyi ürünü daha ucuza üretmek mi istiyorsunuz?


    eğer tartıştığımız buysa buyrun rakamlarla bunu nasıl yapacağımızı net bir şekilde aktarın.madem türkiyede bu işi yapabilen adamlar var o üretilen kaliteli yağları neden ucuza yiyemiyoruz onun da mantıklı izahını yapın.


    biz de öğrenelim daha ucuza mal edip ucuza satalım.neden olmasın.


    bana aynı hasat aynı zeytinyağının filtresiz ve filtreli değerlerini gösteren kimyasal analiz raporlarını karşılaştırmalı gösterin.biz de bunda sonra filtreli üretelim.daha kaç kere yazmam gerekiyor filtresiz ısrarla isteyenler için sınırlı sayıda ambalajlıyoruz diye.

    doğal çökeltme yönteminin zararlı olduğunu ispat edecek bir makale bulursanız koyun biz de bilgilenelim.





  • gittimyedimdöndüm G kullanıcısına yanıt

    Haklısınız, sezondan sezona değişiyor.

    Bütçe belirtmediğiniz için ben bildiğim en iyileri yazmaya çalıştım.


    Bu sezon Edremit denemedim ama aklıma gelen olasılıklar:


    Edremit, Filtresiz:

    • Orfion: Foruma da katkı sağlayan Özgür Bey'in firması.
    • Evliyazade'yi bir arkadaşımız beğenmişti burada. Ama tam hangi üründü acaba? Bilemiyorum.
    • Selatin-Evo: Birkaç yıl önce methedilirdi ama son yıllarda pek bahsi geçmiyor. Hiç denemedim.


    Edremit, Filtreli:

    • Buta Asssos: Geçen yıl ortalığı kasıp kavurmuştu. Ben hiç denemedim. Yeni sezonu çıktı ama sitesindekiler yeni sezon mu ben anlamadım, teyitleşilmeli.
    • Annapurna: Yeni firma. İddialı görünüyor ama bakalım... 2-3 güne denemiş olacağım.
    • Drop-by Drop: İlk Hasat ürünleri. Edremit-Trilye blend. Geçen yıl çok beğenilmişti. Ben denemedim.


    Diğer zeytin çeşitlerinden:

    • Olidya Domat: Bu sezonun favorilerinden. Filtresiz.
    • Granpa Trilye: Premium veya Gold, ikisi de çok güzel. Filtreli.
    • Annapurna Memecik: 2-3 güne denemiş olacağım.


    500 ml için 150 TL ve üzerine çıkmaya razıysanız (ben değilim şahsen):

    Genius Arbequina, Hekate Memecik, Dell'Oliva Memecik... Çok beğenilen üreticiler ama ben denemedim.


    Merak ettim: Edremit'i Trilye, Memecik, Domat gibi çeşitlerden daha çok mu beğeniyorsunuz? En beğendiğiniz üreticiler önceki yıllarda hangileri olmuştu?





  • Bazen yazdıklarınızı görünce çok şaşırıyorum.


    Öyle iddialı ve bilgili gözükür bir üslupla yazıyorsunuz ki, paylaştığınız yanlışlar bile burada doğru kabul görüyor ve müdahale etme ihtiyacı duyuyorum. Bahsettiğiniz Ali Bey'i gıyaben tanırım, kendisi Hermus ile mutlaka sektöre faydalı işler yapmıştır fakat Ali Bey'i böylesine sektörün yegane öncüsü olarak övmeniz sektördeki onlarca insana haksızlık etmek olur :) Erken Hasat soğuk sıkım denen kavramın tapusunu bu şekilde nasıl bir kişiye yapabiliyorsunuz, bu cüreti ve cesareti nasıl kendinizde buluyorsunuz şaşırıyorum.


    Hermustan önce erken hasat soğuk sıkım yağ mı yoktu yahu?


    Çok rahatlıkla birkaç isim ve örnek verebilirim.


    Bu ülkede olive truck denen bir kavram vardı, 2014 yılında dünya gündemine kadar taşındı, hatırlar mısınız?


    Veya şu an çok sevdiğiniz, her fırsatta ayvalık zeytinyağını gömmenize vesile olan, memecik zeytininin iyi işlenmesinin kapısını aralayan Ali Osman Menteşe'yi bilir misiniz?


    Mesela, Yahya Laleli hocamız vardır, kaç yıllarından bu yana akademik çalışmalar yaptığını ve ödüller aldığını biliyor musunuz?


    Bence biliyorsunuz bu isimleri, bunlar bu forumdaki arkadaşların da bilip ilk aklına gelecekler olduğu için yazdım. Şimdi bu isimleri kavga ettirelim mi :)


    Bir yandan yarışmalara günlerdir sıralıyorsunuz burada, bir yandan da en yarışmacı isimlerden birini övüyorsunuz, bu ne yaman çelişkidir?


    Ah sancu hocam vah sancu hocam, yapmayın etmeyin, sektörü dışarıdan bir göz olarak iyi bildiğinizi sanıyorsunuz fakat bildiğiniz doğruların yanında çok fazla yanlışlarınız var. Eğer bu kadar iyi bildiğinizi düşünüyorsanız, lütfen sektöre giriniz, danışmanlık yapınız, üretim yapınız. İdealist insanlara ihtiyaç var bu sektörde, samimi davetimdir.



    Bu arada, madem arasak bulabileceğiz, neden sansürlüyorsunuz ismi şu paylaşımdaki ismi?


    Ve yine Ayvalık çeşidine bir geçirme, bitmedi şu nahoş tavrınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozguruzden -- 26 Kasım 2021; 20:43:3 >




  • 
Sayfa: önceki 641642643644645
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.