Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (641. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
10 Misafir (8 Mobil) - 2 Masaüstü8 Mobil
5 sn
13.921
Cevap
498
Favori
1.052.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri
  • Son Yorum dün
  • Cevaplayan Üyeler 1823
  • Konu Sahibinin Yazdıkları 106
  • Ortalama Mesaj Aralığı 6 saat 17 dakika
  • Son 1 Saatteki Mesajlar 1
  • Haberdar Edildiklerim (Alıntılar) 134
  • Favoriye Eklediklerim 498
  • Konuya En Çok Yazanlar
  • gatila (678 mesaj) mcroses (598 mesaj) Coratina (578 mesaj) Askaparta (577 mesaj) ozguruzden (538 mesaj)
  • Konuya Yazanların Platform Dağılımı
  • Masaüstü (4608 mesaj) Mobil (5222 mesaj) Tablet (235 mesaj) (4 mesaj) Mini (547 mesaj) Uygulama (595 mesaj) (26 mesaj) (432 mesaj)
  • @
41 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj

  • Sonuçları aldım. Yunanistan'da bakılan numune 1 ay da gümrükte takılmış, sonuç yanıltıcı olabilir dediler. Metodlar farklı olduğu için sonuçlar da farklı dediler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >





  • Harikasınız. :)


    Bir yağa o parayı vermem için maks 0.1 asit olması lazım. Kaldı ki 0.1 asit yağları bile her yıl daha uygun fiyatlara buluyoruz. 0.38 asit, o paraya... Hiç almayayım ben.


  • yolunuz bu tarafa düşerse tadıma beklerim.damak tadınız bu taraflara uymuyor olabilir. bizim hanım izmir tireli onların ağaçlarından çıkan zeytinyağının tadı da bana alışılmadık geliyor yemeklerde kullanıyoruz 0,7 asit olmasına rağmen


  • Bu ambalajı çoğumuz merak ediyor. Biri çıkar belki.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    |
    |
    _TUTANKHAMUN_ kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör

  • Evet, o parayı veremeyiz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    |
    |
    gatila kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör

  • Teşekkür ederim. İlla düşer yolumuz. :)

    |
    |
    moza80 kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör

  • filtresiz bozulmaz ancak bekledikçe oleik asit değeri yükselir dolayısı ile 0,5 asit sıktığınız yağ ancak 3-4 ayda çökelir eğer tankların olduğu bölgeye iklimlendirme yaparsanız yapmazsanız yaza kadar 2 aktarma ile ancak çökeltme olur bu da asit değerinin kabaca 0,7 lere çıkmasına sebep olur.polifenol değerleri de ilk ölçüme göre azalır.


    ben yarışmaya filtresiz göndereceğim mesela.farklı kategorileri var


    yarışma kriterlerinde berraklık renk vs varsa filtresizler tabi ki geride kalır doğru kategoride bulunmak lazım.

    bu bir tercih meselesi kimi portakal suyunu posalı içer kimi süzüp de ...kabaca onun gibi


    ama filtresiz tercih edilecek ise bi kaç ayda tüketeceğiniz kadar almak en akıllıcası.sonra altta bulutlanma posa birikmesi olur.tüketici bilmez ise bana bozuk yağ yollamışsınız der:)


    bir de senede 100 ton yağ yapan adam o yağı aktaıp çökertmek ile uğraşır mı nerede yapacak:) Geçen seneden de 100 ton yağı olacak ki işletmesini döndürsün






  • 0,2 altı asit yağ ancak asit düşürme işlemiyle mümkün görüşündeyim.O da işlem uygulanmış yağ olur. Tün Olive 0.1 yağ satıyor mesela ama normal değil bu değer. 0.2 asit altı, 500+ ve üstü polifenollü bir yağın litresi 100 TL altı fiyata satılması çok garip olur bence.

    Talep yoğun ve ürün az,neden daha ucuza gitsin. O degerdeki yağlar için hem zeytinlik olarak yatırım hem ekipman olarak yatırım gerekiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • ben 0,3 asit altını göremedim bu işin içinde olduğumundan beri.

    dediğiniz gibi en ucu butik makine 60 bin euro zeytinlikler tarım uygulamaları toplama sıkım ambalajlama satış pazarlama ....


    tüketici olarak bence oleik asit ve polifenol değerlerine çok takılınıyor forumda gördüğüm kadar ile.en düşük asit en iyi demek olarak düşünmemek lazım.

    polifenol de yanıltıcı olabilir. çünkü size gelene kadar kağıt üzerindeki değerle çok farklı olabilir.


    bence damağınıza güvenin nefaset tat öncelik olmalı bu bir ilaç değil sonuçta ucu açık sonu yok çok değişkenli ...en iyi telefon ya da otomonil gibi değil en nihayetinde bir tarım ürünü.


  • İki sezon önce kendilerinin 100% dağ yağından almış ve çok beğenmiştim hatta o sezon en beğendiğim yağlardan biri idi. O dönem de rakiplere göre biraz pahalı idi ancak diğer üreticilerde pek görmediğimiz bir zeytin çeşidi diye biraz da meraktan yağalrını almıştım ve o kadar da ulaşılmaz bir fiyatları yoktu her şeye rağmen. Ancak bu sezon rakipler ile karşılaştırdığımda gerçekten çok uçuk bir fiyat belirlediklerini düşünüyorum. Hadi 100% dağ yağı çok özel, ağaçlar toplaması çok zahmetli bir yerde vs. ama dağ-ova karışık yağlarının 2lt'si 320 tl ve bu yağ trilye erkence karışımı öyle organik falan da değil. Çok daha uygun fiyatlı ve kalitesini de bildiğimiz alternatifler varken Gıda Ormanı'nı da direkt eledim bu sezon.  

    |
    |
    Askaparta kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
  • Zeytindostu Derneği'nin yarışmasında her yıl hangi çeşitler premium ödüle uzanmış:


    2020: 2 Memecik, 2 Edremit/Ayvalık

    2019: 1 Memecik, 1 Gemlik/Trilye, 1 Yamalak Kabası, 1 Dilmit

    2018: 3 Memecik, 2 Gemlik/Trilye, 1 Domat

    2017: 2 Memecik, 1 Gemlik/Trilye, 1 Domat, 1 Yamalak Kabası, 1 Dilmit


    Yani benim damak tadıma uymadığı gibi Edremit/Ayvalık jürilerin damak tadına da genelde pek uymamış.


  • Olidya bu yıl %0.03 açıkladı ama henüz raporu görmedik. Ya da ben görmedim, paylaşıldı ise de kaçırmış olabilirim.

    Yanlış yazmadım, %0.3 değil, %0.03

    Yağı denedim ve şahane bir şey olduğunu söyleyebilirim. :)

  • Bugüne kadar denediklerim içinde %0.3 altında asit beyan edenler:


    Olidya Domat 2021 - 0.03

    Nova Vera Memecik 2019 - 0.1

    Nova Vera Hayat 2019 - 0.2

    Nova Vera Beylik 2019 - 0.2

    Nova Vera Trilye - 0.2

    Nova Vera Yamalak Sarısı 2019 - 0.2

    Hermus - 0.1-0.2

    Özem Kisthene - 0.2

    Nermin Hanım Domat - 0.2

    Düet Memecik 2020 - 0.18

    Green Amour Trilye 2020 - 0.2

    Oleamea - 0.2

    Hilmi Yıldırım 2018 - 0.1


  • Ben şuan bu yıl itibari ile 5 litre 250 TL ve altı yağda polifenol degeri ve peroksit sonucu aramam ama litresine 80 TL ve üstü verecegim yağda polifenol oranı ararım ve aranmalı da.

    Şu çok söyleniyor: Zaten polifenol zamanla dúşüyor. Evet,polifenol tenekede beklerken de şişede beklerlen de azalır ama bu beli bir fiyatın üzeronde satılan yağlarda polifenol aranmayacak bahanesi oluşturmaz.Çünkü 400 polifenol olan yağ tenekeye girinceye kadar 340'a düşebilir,tenekede 280'e düşer belki ama zaten 210 polifenole sahip bir yağ ise tenekede 150 altına iner ki zaten o kalitede zeytinler hızlı sıkım dolum yapılmaz,uğraşılmaz.

    Sonuç olarak sıkım.esnasında 400+ polifenol yağ sonrasında azalsa bile senin önüne içmeye hazır geldiginde en az 250 polifenol içeriyorsa,sıkım esnasımda 250 polifenollü yağ şişelenip senin önüne içmelik geldiginde 150 polifenol içerir. Arada yine fark var. Yani azalıyor demek 400 polifenol yağ da 0 polifenole iner,250 polinefole sahip yağ da 0 polifenole iner,ikisi de aynı seviyeye iner demek değil.

    Piyasanın üstünde litresi 80 TL üstünfe yağ satanlar 0.4 asit altında asit derecesi ve sıkımın hemen sonrasında 400 polifenol ústü,tenekelenme sırasındaki değerde de en azından 280-350 polifenol sunmak zorunda bence.

    Litresi 50 TL altına gelen,özellikle litresi 40 TL gibi bir fiyata gelen yağda 0.8 asit altı aranacak olsa da polifenol aramanın sormanın mantığı yok zaten. Ha ucuz yağlarda mutlaka ve mutlaka pestisit sonucu aranmalı. Ucuz yağlarda da pahalı yağlarda da pestisit sonucu aranmalı.Kimse tağşiş yağ kullanmak istemez ucuz diye.

    Analiz raporu istenince de şöyle mazaret sunuluyor:

    Firma sana analiz raporundaki yağı vermese başka yağ verse nasıl anlayacaksın deniyor. Olsun,artık onu yakalamak devletin işi. Yine de analiz raporu sunamayan firmalar risklidir.

    Analiz raporu sunmayan firma derken,hiç bir firma herkese tek tek ayrı ayrı whatsaptan emailden analiz raporu göstermek zorunda değil,satış sıkıntısı olmayan büyük firmalar bunu hiç yapmaz zaten. Hatta sitelerine koyma geregi bile koymuyorlar kurumsal satışlarda analiz raporlarini sundukları halde.

    Yalnız kendini kanıtlamamış,müşteri portföyü kısıtlı olan firmaların en.azından web sitesinde yada trednyol gibi platformlarda analiz raporu göstermesi gerekli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >





  • Bunlar pazarlamada diger firmaların önüne geçme taktikleri. Kesinlikle takılmayın..%0.03 ile %0.2 arasında fark yoktur,büyük ihfimal %0.2 dir en düşük o yağ. Özel laboratuvar kullanmadan gitsinler alsınlar bakalım o sonucu AYTB'den..Özel lablarda %0.02 %0.03 yazdırmak zor değil ki. Analiz nerede yaptırıldı önemli. İşbirliği yapılan laboratuvarların hatta bağış alan bazı üniversitelerin lab sonuçları bile benim için dikkate alınacak değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    |
    |
    gatila kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör

  • Filtresiz yağ bozulmaz diyorsunuz ama biz şimdiye kadar başka uzmanlardan ve üreticilerden aksini duyduk.


    Dediğim gibi Serdar Öçten Ünsal bozduğunu söylüyor, mümkünse filtresiz tercih etmeyin, illa alacaksanız sıkım sonrası maks 1 ayda tüketin diyor. Kendisi bu işin eğitimlerini veren, çok sayıda firmaya danışmanlık yapan, hangizeytinyagi sitesinin sahibi olan biri.


    Bir zamanlar buraya ciddi katkı veren Orfion şunu söylerdi: Tortu/partiküller yağı bozar. Bu süreci yavaşlatmak için yağı sık sık çalkalayınız ki tortu dibe çökmesin.

    Bunu başka ürericilerden de duyduk.


    Yani olay sadece asidin yükselmesi veya dibe çöken tortunun müşteri tarafından nahoş algılanması değil diye biliyoruz.


    Ben kendi kişisel deneyimlerimde de filtresizlerin kokusunun olumsuz yönde değiştiğini gözlemledim.


    Açık olacağım: Bendeki algı sizin kendi yağınızdan yana taraflı davrandığınız yönünde.

    * Kuzey Ege dışında yağ tercih etmem diyorsunuz. Bence bu işin profesyoneli olan biri bu kadar tutucu olmamalı. Gördüğünüz üzere yarışmalarda Edremit/Ayvalık diğer çeşitlerin biraz gerisinde kalıyor. Bu forumda da bugüne kadar muhtelif arkadaşların favorisi bir çeşit ve bölge olmamıştır. Memecik, Trilye veya Domat seven ise çoktur.

    * Filtre yapılmadan doğal çökeltmeli üretimin daha iyi olduğunu söylüyorsunuz. Doğal çökeltmenin sizin de belirttiğiniz üzere az bir miktarla özenli bir şekilde yapılması olumlu sonuç verebilir. Ama şu da uzmanlardan ve profesyonellerden öğrendiğimiz bir gerçek ki, tortu yağı bozar. Bu kriterde de yine yarışmaları referans alacak olursak, sıkım sonrası hemen kağıt kağıt filtre edilen yağlar en iyi sonuçları almaktadır. Dediğim gibi, normal satışı filtresiz ve doğal çökeltmeli olan bir üretici yarışmaya göndereceği yağı sıkım sonrası kağıt filtre ederek ayırdığını söylemişti.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu vesile ile tüm arkadaşların görüşlerine şöyle bir konu açmak istiyorum:

    Edremit/Ayvalık çeşidi ve yöresi uzun yıllardır en iyi zeytinyağının adresleri olarak bilinmekteydi. Fakat son yıllarda diğer yörelerde (Muğla, Manisa, Aydın...) diğer çeşitlerle yağ üretimi yapan iyi butik üreticilerin çıkması ile bugüne kadar tatmadığımız kalitede yağlara erişmeye başladık. Zeytinyağında çağla, çimen, yeşil domates kokuları arar olduk. Bu üreticilerin başarıları yarışmalarda da tescillendi. Sadece 2-3 yıl içinde bu forumda favori çeşidi ve yöresi Edremit/Ayvalık olan pek kalmadı.

    Münferit bir beyan olduğu için üzerinde durulması bence hatalı olur ama yeri gelmişken bahsedip geçelim. Buradan bir arkadaşımız (dilerse kendisi parmak kaldırabilir, ben ismini vermiyorum) şunu iletmişti. Kendi bahçelerinde ürettiği farklı çeşitleri işleyen iyi üreticilerimizden biri kendisine demiş ki: "Ayvalık çeşidini ne kadar özenli işlemeye çalışsak da diğer çeşitlerimiz kadar başarılı sonuçlar elde edemiyoruz."

    Eskiden Serdar Öçten Ünsal hangizeytinyagi.net sitesi üzerinden onayladığı farklı yağların satışını yapardı. 2017'de en beğendiği yağlardan oluşan 4'lü bir set hazırladı. Nova Vera Trilye, Menteşe Som Memecik, Zeytinlitepe Kilis Yağlık, Nermin Hanım Ayvalık... Aldım seti. İlk üçe bayıldım. Sonuncusu ise pakete torpilli girmiş gibi kaldı aralarında. :) Neyse bunu da yemeklere kullanırım dedim. :) Kötü değildi, temiz bir yağdı, ama diğerlerindeki koku ve tat yoktu. Geçen yıl ise Zeytindostu yarışmasında bu üretici bu ürün ile premium ödüle uzandı, onu da belirtelim. Ama şu da var ki, o ödüle rağmen burada kimse o yağı merak edip almadı. Neden kimse merak etmedi Premium ödüllüler içinde en uygun fiyatlı olan bu yağı?

    Elbette hepimiz şunun da farkındayız: Herkesin bir zeytin çeşidi tercihi olabilir ama önceliğimiz çeşitten ziyade kaliteli, özenli üretim. Edremit/Ayvalık'tan iyi bir ürün çıktığında kimse "ben almam" demiyor.

    Bunlar doğrultusunda kafama takılanlar:

    1) Hani eskiden beri şöyle bilinir: Gemlik/Trilye sofralıktır, Edremit/Ayvalık yağlıktır. Ama Nova Vera ve Granpa başta olmak üzere bazı üreticiler bize gösterdi ki, Gemlik/Trilye'den özenli bir yağ yapılınca kokusuna ve tadına doyum olmuyor. Keza Memecik çeşidinden de çok iyi yağlar tatmaktayız. Veya Domat da...
    Acaba diyorum, Edremit/Ayvalık'ın eskiden beri en iyi yağlık zeytin çeşidi olarak kamuda gayrıresmi tescillenmiş olmasının asıl nedeni, yağının çok iyi olması değil de, yağ veriminin yüksek olması ve/veya sofralık olarak makbul olmaması olabilir mi? Yani biraz da abartarak söylersem, şu mu mesela: "Yahu bu çeşidin tadı zeytin olarak tüketmeye çok makbul değil, yağını sıkıp kullanalım bari, hem yağı çok çıkıyor."

    2) Sorun çeşidin niteliklerinde değilse sorun Kuzey Ege üreticilerinde demektir. Onlar "bizden iyisi yok" diye övünürken aslında "dünya bizi kıskanıyor" diye diye fakirleşen Türkiye'nin durumuna mı düştüler? Yani diğer yörelerde diğer çeşitlerle çalışan yeni üreticilerin gerisinde kalmaktalar.

    Ne dersiniz? Bir sorun olduğu kesin gibi. 1 mi yoksa 2 mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben profesyonel bir damak değilim ama Oleamea yağım geldi değerlendirme yapacak olursam; yakıcılık orta seviye boğazımı acıtmadı, acılık hiç yok dilimde aktıktan sonra acılık kalmadı, açtığımda çimen kokusu buram buram ama başkaca bir meyve vs. kokusu almadım. Analiz değerleri iyi görünüyor, içimi genel olarak hoşuma gitti ancak bu paralara değmez diye düşünüyorum. En azından bu sene ve bana gelen yağ için söylüyorum.


    Korudağ da geldi ama tadına bakamadım.


    Bugüne kadar denediğim markalar (3senedir); nova vera memecik, özem kisthene, incirya, şerifoğlu, oleamea, green amour bir kaç tane daha var aklıma gelmedi.

    Bilmiyorum enteresan gelebilir geçen seneki şerifoğlunu bir numaraya rahatlıkla yazarım. Yakıcı, acı, buram buram çimen, meyve tadı çok iyiydi. Green amour çok hoşumuza gitmişti. Bu iki yağ da geçen seneden.

    Sonra Nova Veranın 2020 yağı gelir. Sonra özem.


    Dediğim gibi profesyonel değilim sadece sabah içmeye, salataya lezzet vermeye yağ alıyorum. Değerlendirmem bu şekilde.






  • kendi yağımdan yana taraflı davrandığım doğrudur.

    neden?toplanmasından seçimine ve sıkımından ambalajlanmasına kadar her evrede başındayım için rahat.severek tüketiyorum .bir satış kaygım yok butik işletmeyim şu an sıkılmakta olan yağların büyük bir bölümü zaten şimdiden müşteriler tarafından rezerve edildi dolayısı kendi fikirlerimi beyan etmekte bir beis görmüyorum


    filtrsiz yağın bolzulması ile ilgili konuya açıklık getireyim ben önceki yazılarımda bahsettiğim gibi filtresiz isteyenler için bir miktar ambalajlayıp gerisini oksijenle teması kesilmiş krom tanklarda muhafaza ediyorum.yani bozulmak demek eğer işlevini yitirmiş anlamında ise hayır bozulmuyor ama ertesi sene tekrar analize gönderip ölçtürme gibi bir angaryaya girmiyorum.sadece birkaç denememizde oleik asit değerlerinin birkaç birim yükseldiğini gözlemledik bir yıla yakın bir sürede o kadar.yani bi bu yaklaşım meselesi filtresiz yapma imkanım varken yapıyorum.


    ben bu işin uzmanı olduğumu iddia etmiyorum senelerin tecrübesi ve gözlemleri diyelim.eline sırığı almamış zeytin toplamamış dekantör malaksör görmemiş şişe teneke nasıl doldurulur bilmeyen insanların da sadece kitaplardan okudukları bilgilerle ya da kimyasal analizlerle yaptıkları yorumlara da pek itibar etmiyorum açıkçası.


    bu arada isim zikredilen üreticilerden tesislerini gezip sıkımlarını gördüklerim var.aralarında bu işi hakkını vererek yapan ama sizin damak tadınıza uymayan yağlar olabilir.yani kimisi bitter çikolata sever kimisi sütlü kimisi beyaz.ama her üç türü de olması gerektiği gibi yapan(sıkan) yerler var isim vermem doğru olmaz.


    yani sizin damaktadınıza ya da jurinin uymuyor diye buraların yağında bir sıkıntı yok.yarışmalar ayrı ve uzun bir konu şu an vakit yetmez girmeye.ayrıca burada azımsanamayacak kadar ödüllü alan firma var diğer yörelerden bağımsız.


    zeytini toplayıp bir gün bile bekletmeden soğuk sıkım yapan ve damak tadıma uyan her yağ benim için tüketilebilir.





  • "Yahu nedir bu fiyatlar? Zeytin ülkesinde 1 lt zeytinyağına 70-80-100 lira mı verilir? Zeytinyağı da mı yiyemeyeceğiz?" gibi cümleler yazasım var ama yazmayacağım. Neremiz doğru ki?

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.