Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (640. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14.006
Cevap
499
Favori
1.066.424
Tıklama
  • Konu İstatistikleri
  • Son Yorum 2 gün
  • Cevaplayan Üyeler 1827
  • Konu Sahibinin Yazdıkları 106
  • Ortalama Mesaj Aralığı 6 saat 24 dakika
  • Son 1 Saatteki Mesajlar 1
  • Haberdar Edildiklerim (Alıntılar) 134
  • Favoriye Eklediklerim 499
  • Konuya En Çok Yazanlar
  • gatila (678 mesaj) Coratina (623 mesaj) mcroses (599 mesaj) Askaparta (599 mesaj) ozguruzden (539 mesaj)
  • Konuya Yazanların Platform Dağılımı
  • Masaüstü (4626 mesaj) Mobil (5284 mesaj) Tablet (235 mesaj) (4 mesaj) Mini (547 mesaj) Uygulama (595 mesaj) (31 mesaj) (454 mesaj)
  • @
42 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj
  • oktaysar o kullanıcısına yanıt

    Rakıma,zeytin türüne,o seneki havaya yağışa göre değişir. Akdenize yakın bölgelerde Eylül'de başlayanlar var.

    Fazla zeytin ağacı olan ve sıkım kapasitesini de düşünüp yığılma yapmak istemeyen tam zamanı 1-2 hafta sonra da olsa yavaş yavaş erken hasad sıkmaya başladı Kuzey Ege'de de sanırım. Hilmi Yıldırım da bunlardan biri olsa gerek. Diyelim ki Araliğın başı tam erken hasat zamanı ama hangi ara tonlarca zeytini topla sık ki polifenol azalmasın. Bu yüzden bazı bahçelerin bakımını ona göre yapıp daha erken hasat vermesini sağlıyor da olabilirler. Hilmi Yıldırım bu konuda başarılı gibi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gıda Ormanı satışa başladı. Dağ yağının litresi 210 lira, dağ-ova karışımı da 175 lira. Fiyatlar yüksek. Dağ yağının özellikleri görüntüdedir.
    Polifenol coşmuş yine.
    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben de anlayamadım sonuç kıyaslamasını.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Askaparta kullanıcısına yanıt

    Ben şahsen -amatör bilgimle- öncelikle aside bakıyorum, polifenole değil. Peroksite de bakıyorum. Asit değeri gibi zeytinyağının sınıfını belirleyen en temel bilgiyi paylaşmamışlar. İki ayrı labda polifenol testi yaptırıp ikisini de paylaşmaları ise takdire değer.


    Listemde idi ama iki nedenle çıkardım:

    1) Fiyat uçuk.

    2) 500 ml filtreli olsa uçuk fiyata rağmen belki denerdim. 2 hafta sonra kokusu muhtemelen yavaştan değişmeye başlayacak olan 1 lt filtresiz yağa bu parayı vermem.

  • Askaparta kullanıcısına yanıt

    Hocam polifenolden ziyade fiyatı coşmuş. Daha 1-1,5 yıl önce Gıda ormanı firmasından dağ cinsi 1 litre 1184 polifenol zeytinyağını 72 liraya almıştım. Ova dediklerini de litresini 60 liradan almıştım.


    Bu fiyatları veremem kusura bakmasınlar, bu sene gıda ormanı maceram başlamadan bitti maalesef.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler bilgiler için. Ben artık sizin dediğinize dönüyorum. Sezon başında iyi ürün denk gelince stokla.


    Hermus'ta geçen yıl şunu yaşadık:

    Ekim'de sevk edilen 15 Ekim tarihli şişelerdeki yağ koyu zümrüt yeşiliydi, tamamen berraktı (iyi mikron kağıt filtre kullanılmış), acılığı şahaneydi.

    Aralık ve Ocak'ta sevk edilen 15 Ekim tarihli şişelerdeki yağlar ise sarıydı, biraz bulanıktı, tadı/kokusu ise ortalamaydı bence.


    Firma ısrarla şu iddiada bulundu: "Tek seferde sıkım yapıyoruz. Zeytinyağı yaşayan bir üründür ve zamanla rengi değişebilir."


    Halbuki Ekim'de almış olup kendimizde kapalı bekletip Şubat'ta açtığımız şişeleri ise hiç yaşamamıştı, aynen ilk günkü gibi duruyorlardı her açıdan.


    Üstelik firmanın bu bildirimlerimize tepkisi hiç hoş olmadı. Detaylar önceki paylaşımlarda görülebilir.

  • Hanbars kullanıcısına yanıt

    O aslında 2 sezon öncesinin fiyatıydı (geçen yıl dağ yağını çıkarmadılar). Yine de yükseliş uçuk tabi.


    Firmanın geçen yıl bu yağı çıkarmamış olması da takdirlik aslında. İstediği yağı elde edememiş olsa da bir şekilde bulup edip piyasaya aynı isimle sürecek çok firma var.


    Yine de biz kendilerini uzaktan takdir etmekle yetinelim. Bu yağı tüketecek olan insanlara afiyet ve şifa olsun diyelim. :)

  • gatila g kullanıcısına yanıt

    zamanla rengi değişebilir dedikleri doğru ancak tek seferde nasıl sıkım yapıyorlarmış makinelerin kapasitesi belli :)


    biraz önce fabrikadan geldim.bu bölgede(edremit-ayvalık) yağlık zeytin bu sene çok az ,fiyatlar sürekli yükseliyor hala istenilen randımanlara ulaşılamadı.


    herkes yağ fiyatları artacak diye fabrikalara vermek yerine yağlık zeytinleri kendilerine sıktırıyor.dolayısı ile kendi arazileri olanlar dışında sınırlı miktar arz olacak.


    yüksek tonajlı çalışanlar ise farklı bölgelerden zeytin temin etmek zorunda kalacakları için nefaseti belli bir ortalamada kalacaktır.


    şu anda gerçek soğuk sıkım erken hasat sızma zeytinyağının maliyeti 40 liralara yaklaştı.içerisinde işletme maliyeti ambalaj satış ve pazarlama giderleri ve kar olmadan.


    açık söyleyeyim bu bölgede bu fiyatların altına zeytinyağı bulursanız mutlaka bir şeyler eksiktir.


    yine bu bölgede işini hakkı ile yapan firmalar da var ancak onlar da çok yüksek kar marjları ile çalışıyorlar


    son olarak ödüllü zeytinyağı olarak bir çok yağ mevcut piyasada ancak genellikle yapılan şu ödülü almak için ekstra bütün maliyetlere katlanıp sınırlı bir miktarda bir sıkımlık yağ çıkarıyorlar.


    takdir edersiniz ki o ödülün alındığı parti en iyi ihtimalle 500 kg civarıdır.ödül veren kuruluşlardan bazıları bunu şart koşuyor ancak denetleme mekanizması yok tabi.


    bu sene ben de ürettiğim bir partiyi ödüle göndereceğim.gelişmeleri baharda paylaşırım.





  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğiniz sıkıntıyı her gün giderek artan üründe yaşayacağız muhtemelen. 13 yıldır süren TL'nin değer kaybı ivmeleniyor. Bu ortamda herkesin stokçuluk yapması gayet olağan. Herkes kendini her gün artan fiyatlar karşısında korumaya çalışacak tabii ki.


    ---


    Bu renkteki ve berraklıktaki bir yağ:


    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler
    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler




    2 ay sonra bu renge dönüşür mü? Ve bu bulanıklığa?


    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler
    Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler



    Ayrıca belirttiğim üzere, kendimizde beklettiğimiz aynı yağda 4 ayda en ufak değişim olmamıştı.


    Zaten firma sahibi daha sonra "böyle bir fark varsa başka bir şey olmalı" dedi ama sonrasında inkara devam etti. Bu foto bizim yağımıza ait olamaz dedi.





  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Önceki yazınız da çok değerli konu özünde bu yazınız da. Devamını bekleriz.

    Buraya ve diger sıcak fırsatlar konusuna gelip yok ben üreticiyim diye konuyu trolleyenler oluyor ki zaten üretici olmadıkları belli oluyor yazdıklarından.

    Durum sizin anlattıklarınız gibi.

    Tabi Hataylı bir kişi gelip,yağın iyisinin maliyeti 30 TL, litresi 30 TL'den fazlaya yağ almak kazıklanmaktır,gelin Hataya yada Mersin'e kendi yağınızı katkısız sıktırın diyebilir 😀

    Sık rastlıyorum da bu duruma,artık karşı tezleri de yavaş yavaş anlatmak lazım bu hayalci arkadaşlara.

    Benim işim uğraşım yok,elime bitmiş kullanılmış 5 litrelik plastik petleri alıp İstanbul'dan çıkıp Hatay'a bol asitli yağ sıktırmaya gideceğim litresi 30 TL'den veriyorlar diye.

    Böyle ironi ile cevap yazalım ki sizin degerli yazılarınız destek bulsun,insanlar güncel gerçeklerin farkında olsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gatila g kullanıcısına yanıt

    zamanla renk değişimi olur ama zaman kavramı çok önemli tabi.firmayı tanımıyorum.o yüzden bir yorum yapmam doğru olmaz.


    ben prensip gereği menşei kuzey ege olmayan bir yağı soframda kullanmıyorum ancak herkesin damak tadına saygı duyarım.


    ben filtre kullanmıyorum.filtreli yağları da tercih etmiyorum.


    tüketeceğim kadar yağı filtresiz alıyorum uzun dönem ise dinlendirilmiş doğal çökeltme yöntemi ile başka kaplara alınmış yağları tercih ediyorum.


    eğer imkanınız varsa tadarak alın beğendiğiniz partiyi yüklü alın hava almayan ambalajda 1,5-2 yıl tett var çünkü aynı firma aynı marka bile bir sonraki parti fark edecektir.


    iş ticarileştikçe tonaj arttıkça fabrikasyona döner.butik işletmelere yıllık tonajı 10 tondan az küçük şirketlerin yağlarında en azından o senenin tüm partilerinde aynı tadı yakalayabilirsiniz.

  • OkumadanAlma kullanıcısına yanıt

    geçen sene hatay ve mut bölgesinden suriyeden ciddi zeytin geldi kuzey egeye.bazı üreticiler maliyetileri düşürmek adına bu yağlar ile harmanladılar kuzey egenin yağlarını.


    oradan çıkan 1 asit yağ ile buradaki 0,5 asiti karıştırıp 0,7-0,8 asit yağları sattılar maalesef.


    bunda biraz da ülkemizdeki tüketicilerin zeytinyağı kültürü olmaması yatıyor.


    geçen sene erken hasat soğuk sıkım satın alan müşterilerimizden bazılarından iade aldık.nedeni yağın boğazda yakıcı bir etki bırakmasıydı.


    aksine bazı üreticilerin hatay zeytinyağı ile harmanladıkları zeytinyağlarının aroması ve yakıcılığı daha azdı tüketiciler o zeytinyağını daha iyi zannediyor :)


    gök yeşil soğuk sıkılan zeytinler boğazı yakar yakmazsa problem vardır.


    herkesin damak tadına saygı duyarım isteyen o bölgenin yağını tercih eder ancak ben karışıma karşıyım hatta 10 km aşağıdan yukarıdan zeytin almamaya uğraşırken gidip 1000 km öteden zeytin alıp yağıma karıştıramam.


    aynı şeyler manisa bölgesi için de geçerli daha bugun eleğimize manisadan zeytin bakmaya geldiler demekki orada da rekolte düşük.dediğim gibi mümkün mertebe bu işi fabrikasyon yapmayan butik yerleri tercih etmek lazım.





  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Geçen hafta forumdan biri "abi para önemli değil,litresi 100 tl olsa da olur,bana içmelik salatalık kaliteli yağ önerebilirmisin" dedi.

    Dedim Hilmi Yıldırım al o halde 2 litre,tatmin etmezse GranPa al.

    Hilmi Yıldırım ilk hasat filtresiz aldırdım,hanımı 1 kaşık içmiş tükürmüş bu yağ çok acı iyi yağ değil diye. Abi açtık kullanamadık,kenarda duruyor acı olmayan yağ öner dedi. Dedim sen Kristal yağından başka alma o halde.

    Oysa anlattım bak bogazı yakar,dayanamazsın öksürürsün diye.

    Eğer alışkınsan yada alışmak istiyorsan al demiştim.

    Yakarlığı az butik Ayvalık yağı önersem onu da acı diye kullanmazlar diye çekindim.

    Siz filtreli kullanmam dediniz,haziran-temmuz-agustos zamanı ne yapıyorsunuz. 2 kere çökertme aktarma yapan firma bulmak zor ve yağların bulunduğu tanklar ne durumda kafa karışıyor. Çökerme aktarma ile filtre edilmiş şişe yağı da Ocak gibi bulup toplu depolama imkanı da zor çatar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz gibi herkesin damak tadı farklı. Ben şahsen 4 yıldır çok sayıda iyi yağ tattım ve en beğendiklerimin içinde Kuzey Ege üreticileri/yağları pek yok. Belki de en iyiler bize denk gelmedi.


    Bakalım en beğendiklerimin hangisi neredenmiş:


    Olidya Domat 2021 - Manisa Saruhanlı

    Granpa Trilye 2021 - Muğla Kavaklıdere

    Nova Vera Hayat 2019 - Bahçe yerini bilmem ama Trilye ve Memecik kırması bir çeşit imiş

    Nova Vera Beylik 2019 - Antalya olsa gerek

    Nova Vera Trilye 2017 ve 2018 - Manisa/Salihli

    Nova Vera Memecik 2019 - Güney Ege

    Nova Vera Uslu 2018 - Bahçe yerini bilmem ama Akhisar yöresi çeşidi

    Angelos Tonda İblea 2020 - Dikili

    Düet Memecik 2020 - Manisa Salihli



    Kuzey Ege'den tattığım ama yukarıdaki en beğendiklerim listesine giremeyenler: Özem, Nermin Hanım, Evliyazade, Fresh Future, Has Ada.

    Beğenmedim demiyorum yalnız, sadece en beğendiklerim arasına girmezler diyorum.


    Çeşit olarak ise Trilye, Memecik ve Domat'ı (hatta iyi üretilen Yamalak sarısı, Beylik, Uslu, Hayat vb'yi) genel olarak Ayvalık/Edremit çeşidinden daha çok beğeniyorum. Tabi aslolan çeşitten ziyade yağın nasıl üretildiği.


    Bugüne kadar tattığım en iyi Kuzey Ege yağı Özem'den sezon başında üretimden ilk çıkınca aldığım İlk Gün (Domat+Gemlik) ve Kisthene 0.2 (Domat) idi. Ayvalık/Edremit çeşidi olarak en beğendiğim yağ ise Evliyazade Özel Seri oldu ama yine de listemde üst sıralarda değil. İkinci sefer alma gereği görmemiştim şahsen.


    Ayrıca bazı çok beğenilen diğer üreticiler (ben henüz denemedim):

    Genius: Manisa Köprübaşı

    Hekate: Muğla Yatağan

    Dell'Oliva: Muğla Milas

    Buta Assos: Çanakkale Ayvacık

    Menteşe Som: Muğla Milas





  • OkumadanAlma kullanıcısına yanıt

    haziran temmuz ağustos zamanı satış yapıyoruz:) şu an son sıkımlar yapılıyor bir miktar filtresiz isteyen müşterilerimiz için ambalajlıyoruz bu hafta taş baskı ve zeytin sütü de tanklarımıza girecek


    daha sonra dinlenmeye alıyoruz tankların altında posa vanaları var posalarını aldığımız yağları yan tanka basıp tekrar bekletip mayıs ayında satışa hazır hale getiriyoruz.


    bu arada geçen sezonun dinlenmiş yağlarını tanktan ambalajlarına alıyoruz.hem yeni hasat hem dinlenmiş yağ olmaz.


    filtreli olur ama ben filtreli yağa pek ısınamadım yine de tercih meselesi.sanki bütün yararlı bileşenler filtrede kalıyormuş gibi garip bir psikoloji yaratıyor bende filtreleyenlerin bir kısmı toprak-kağıt filtre bir kısmı pamuk filtre kullanıyor.


    bende zaten geçen sezonun dinlenmiş yağı ve bu sezonun filtresiz yağı olduğu için tattırma imkanım olanlara tattırıyorum

    bilenler filtresiz istiyor daha yumuşak isteyenler dinlenmiş.


    çok yumuşak isterlerse karışık satanlara yolluyorum:)





  • laleli firması hava ile teması önleyen bag in box (kutu içinde torba) kullanmış ne düşünüyorsunuz böyle bir sisteme tamam havale temas kesiliyor diğer yönü düşündürücü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _TUTANKHAMUN_ -- 21 Kasım 2021; 21:11:29 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hoşbulduk teşekkür ederim.butik değildir şahsi fikrim.ancak olmaz diye birşey yok.

    bu 120 ton 10 -12 ayrı marka olarak çıkması lazım.ortağımın bir markası vardı bu sene ben de bir marka çıkardım.neden çünkü ben kazdağlarına yakın bir araziden topladıklarımın nefasetinin farklı olduğunu bildiğim için tek bir markaya girmesini istemedim.


    o firma da çeşitli marka farklılaştırması yapması lazım

    ancak 120 ton yağ elde etmek için kabaca 800 ton zeytin kullanacak.sizce 800 ton zeytin bulmak bunun aynı kalitede olması hatta aynı bölgeden olması mümkün olabilir mi? bence zor ama kimse hakkında kötü yorumda bulunmak istemem

  • Bir de "her yıl en beğendiğim yağlar hangileri oldu" listesi yapayım:


    2017:

    1) Nova Vera Trilye

    2) Menteşe Som Memecik

    3) Zeytinlitepe Kilis Yağlık


    2018:

    1) Nova Vera Trilye

    2) Nova Vera Uslu


    2019:

    1) Nova Vera Memecik

    2) Nova Vera Hayat

    3) Nova Vera Beylik


    2020:

    1) Hermus Trilye Ekim satışı (Aralık ve sonrası ise ancak ortalama bir yağdı)

    2) Angelos Tonda Iblea

    3) Düet Memecik


    2021 (henüz başındayız tabi)

    1) Olidya Domat

    2) Granpa Trilye



    ---

    Nova Vera mı geriliyor? Diğerleri mi yükseliyor acaba? Bilemedim...

    Buradan Nova Vera'yı artık beğenmediğim sonucu çıkmasın. Hala çok iyiler elbette. Ama ilk üçüme giremiyorlar işte artık.

    Her yıl benim yağ alıverdiğim arkadaşlarım var. Halen her yıl aldığım en iyi yağlar için şunu derler: "Güzel yağ. Ama nerede o eski Nova Vera'lar!" Evet, onların kokusu halen burnumuzda ve halen her yağı kıyaslamak için bir referans noktası.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 21 Kasım 2021; 23:11:50 >




  • _TUTANKHAMUN_ kullanıcısına yanıt

    kutuları gördüm klasik yöntemlerde de siz açana kadar hava ile teması kesiliyor.zaten polifenol değerleri yağ sıkar sıkmaz ölçtürülüyor belki size gelmeden o değerler hatırı sayılır bir miktar azalıyor :)


    ben evde çeşmeli cam sebilde muhafaza ediyorum zeytinyağını 5 litre de birkaç ayda bittiği için sorun etmiyorum.

    az kullananlar koyu renkli cam şişe tercih etmeli çok kullananlar da teneke ambalajları kısa sürede tüketecekleri için çok kafa yormamalı (eğer polifenol değerlerini kast ediyorsanız)

  • moza80 m kullanıcısına yanıt

    Yarışmalarda ağırlıklı olarak kağıt filtreli ürünlerin üst sıraları aldığını görüyoruz. Bu neden olabilir sizce?


    Normal üretimi filtresiz+doğal çökeltmeli olan bir üretici bana "yarışmaya göndereceğimiz yağı sıkım sonrası filtreleyip ayırdık" demişti. Kim olduğunun özelden de sorulmamasını rica ederim. :)


    Serdar Öçten Ünsal der ki: "Mümkünse filtresiz tüketmeyin, çok çabuk bozulmaya başlar çünkü. Ama illa tüketecekseniz sıkım sonrası maks 1 ayda tüketin."


    Ben de kendi deneyimlerimde kağıt filtreli ürünleri daha çok beğeniyorum. Tamam, layıkıyla yapıldığında doğal çökeltmenin artıları olabilir ama bu şekilde aldığım yağlar genelde hayal kırıklığı oldu maalesef.

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.