Şimdi Ara

Sizce sensörde ölü piksel mi yoksa toz mu var? Yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
2.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Eklediğim fotoğraftaki belirttiğim lekeler sizce nedir? Geçenlerde hava pompası ile sensörü temizlemeye çalıştım sonuç yine aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çekomastik -- 10 Eylül 2012; 0:05:38 >

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

Leke değil. Hot piksel gibi geldi bana, en düşük iso değerinde ve uzun pozlama yapmadan da çıkıyorlar mı?

Sanırım çıkmıyorlar, bu dediğini denemedim ancak dikkat ettim makro çekimlerimde belirgince var ve çoğu düşük iso-uzun pozlama.
    Bu arada hot piksel nedir?

Hot piksel alması gerekenden fazla güç alarak ısınan piksellerdir özetle, uzun pozlama ve yüksek iso'da ortaya çıkarlar. Nikon programla bunların önüne geçebiliyor, hiç denemedim şahsen. Makine ne onu da bilmiyorm ya hoş
    büyük alanda açık koyu ilişkisi, kadrajın çok azını kapsayan konu ve detay..
    Çakmak taşı ve dişlisi gibi görünüyor yanılmıyorsam.

Soldaki lekeden emin değilim, ama sağ alttaki lekenin hot pixel olduğuna iddiaya girebilirim, o kadar pörtlek çıkmaz toz. Sağdaki lekenin etrafında siyah pixellerden çerçeve oluşuyor. Bu keskinlik ayarıyla (yükseltildiği) oynandığı zaman hot pixelde görünen olay.
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mephistopheless

ilk baktığım leke değil fotoğraf oldu, estetik açıdan fena kare değil hani... macro sanırım.
    büyük alanda açık koyu ilişkisi, kadrajın çok azını kapsayan konu ve detay..
    Çakmak taşı ve dişlisi gibi görünüyor yanılmıyorsam.

Soldaki lekeden emin değilim, ama sağ alttaki lekenin hot pixel olduğuna iddiaya girebilirim, o kadar pörtlek çıkmaz toz. Sağdaki lekenin etrafında siyah pixellerden çerçeve oluşuyor. Bu keskinlik ayarıyla (yükseltildiği) oynandığı zaman hot pixelde görünen olay.

Fotoğrafı beğenmene sevindim, croplanmamış hali ve başka bir kareyi de paylaşayım
    http://www.fotokritik.com/2914435/zippo-makro2
    http://www.fotokritik.com/2898493/zippo-makro

• Kesilmiş (croplu demeyeceğim gıcık oldum yarı ingilizce yarı türkçe, amaçsız oluyor) olduğunu söyleyince hot pixel olduğundan neredeyse emin oldum.

Hoş kareler ama croplu ( ) ve imzasız halini daha çok tuttum
    Yuksek isolarda uzun pozlama yapıyorsanız pixeller asırı ısınır ve bu sekilde tepki verir. Normalde sorun olmaz.
    Ama kısa ve dusuk iso pozlamalardada bu sorun gorunuyorsa ölü pixeldir. Her durumda bu etki fotografa yansır.

Sensor remap islemi ile bu olay cozuluyor. Fabrika cıkısıda zaten bu islem yapılır. Yani üretimdeyken makinanızda bir cok ölü pixel olsada remap islemi ile tarih olur siz bunu asla bilmezsiniz. Uretim asamasındada olabilir sonrada olabilir ama islem bellidir. Remap ile ölü pixel komsu pixelin ısık bilgisini paylasır. Böylece sorun kalkar ve yerini bilmeyen biri bunu asla tespit edemez. Guncel makinaların menusunede remap olayını eklemeye basladı ureticiler. Yazılımsal basit bir islem. Milyonlarca pixel icinde birkac tane ölü pixel dert edilecek bir sey degil. Zaten ölü yada hot pixel zıt renk varsa goze batar ondada pc de bir tıkla olayı cozersiniz. Servise vererek sensorun yeniden haritalanmasını saglayarakda kalıcı cozum bulabilirsiniz.

• ölü piksel değil takılmış piksel diye geçer hotpiksel kırmızı oluyor kafanıza takmanıza gerek yok yeterki dead piksel olmasın
  • Bendeki Fuji s200xr da 10 bin shutterdan sonra oluştu 4-5 tane eminim dahada artıcak bence büyük bir sorun bu bazen yakın portrelerde öyle belli oluyorki.Tamam belki Photosop ile düzeliyor ama oda zahmeti programı kur düzelt yeniden kaydet v.s gerçekten cansıkıcı fuji ile görüştüm ne remap işleminden haberleri var nede programdan zaten amerikadan almıştım makinayı bunu söyleyince bana adeta makinayı çalmışım gibi davrandılar.Sırf bu yüzden dslr almaktan soğudum foto mevzusu sanırım benim için bitecek duyuyorum d7000 lerde hatta full frame makinalarda bile çıkabiliyormuş günümüzde 120" lcd veya led tv aldığmızda artık neredyse sıfır ölü piksel ile üretiliyor iade alınabiliyorken fotoğraf makinalarında bu nasıl doğal karşılanıyor aklım almıyor neden herkes hakkını aramıyor bu konuda kararlı biçimde?

5 mp de bile bu kadar belli oluyor içler acısı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raver -- 11 Eylül 2012; 9:09:02 >

• Bu gayet dogal. 5 milyon adet pixel var fotografinizda ve ya 550D'de 18 milyon adet. 1 tanesinin bozuk olmasi demek inanilmaz bir uretim basarisi demek ki kesinlikle daha cooklari remapping ile cozuluyordur. Yanlis anlasilmasin hasa kucumsemek icin soylemiyorum, yari iletken dokumu ile uretimin nasil yapildigi hakkinda biraz arastirma yaparsaniz bunlari normal karsilarsiniz.

Raw cekerseniz photoshop size hic sormdan duzeltiyor camera raw ile acinca. Rawla ugrasaman jpeg cekerim derseniz long exposure noise reduction diye bir ayar olmasi lazim 550D ozel ayar menusunde s200 de var mi bilmiyorum. Ayni pozlamyi aynayi kapatarak yapip iki fotografi karsilastirarak hatali pixelleri tespit edip remap yapiyor. Tek sorun shutter suresinin iki katini beklemek.
    D750 + Bower 14mm f2.8 + 20mm f2.8d + 35mm f2d + Sigma 50mm f1.4 art + Rokinon 85mm f1.4 + Tamron 90mm f2.8 Macro + 300mm f4d + tc 14 ii + 24-120 f4g Manfrotto 190xprob + Manfrotto 322rc2 + KS-0 Ball Head + Mefoto GlobeTrotter

Nikon fm2n

Lenovo Y50 4k
  • Giris seviyesi malesef bu konuda cok panik yapıyor, zamanla tecrube kazandıkca kafaya takılacak bir sey olmadıgını anlıyor. Cunku olmayan makina yok gibidir.

Ayrıca photoshop a gerek yok paint ile bile birkac saniyede hemen halledersiniz. 2 tıklık bir islem, yan pixel rengini örnek al bir tık, ölü pixele uygula 2 tık bitti.
    Her karedede ölü pixel goze batmaz, zıt renk denk gelirse ve crop yada full size bakılırsa dikkat ceker. Siz bildiginiz icin gözunuz hep oraya kayar ama sıradan bir goz farkına bile varmaz. Zaten ekran cozunurlugu boyutunda bakıyorsunuz fotografı sıkıstırıyorsunuz gorunurlugu dahada azalıyor.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.