Şimdi Ara

Sizce Evren de Her Şey Mükemmel midir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sizce Evren de Her Şey Mükemmel midir ? Mesela vücudumuzda bir yara vs. çıkınca mükemmelliği kaybeder miyiz ? Ya da Evren de gezegenlerin parçalanıp yok olması sizce maddenin,evrenin mükemmel yaratıldığını çürütür mü ? Her şey mükemmel olsaydı mükemmel denilecek bir şey olur muydu ? Teşekkürler...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    ''İnsanın doğuşunu görmekten herkes kaçar, ama ölümünü görmeye koşa koşa gideriz. İnsanı öldürmek için gün ışığında meydanlar ararız, ama onu yaratmak için karanlık köşelere gizleniriz. İnsanı yaparken gizlenip utanmak bir ödev, onu öldürmesini bilmekse birçok erdemleri içine alan bir şereftir. Biri günah, öteki sevaptır.''
  • Hiçbir şey mükemmel değildir. Bu iddia da buna dahil.

Giderayak minik bir latife de yaptim.

Mükemmel olsaydık her şeyimiz simetrik olurdu ama değiliz.

• Mukemellik imtihanin olmadigi yani kurtulusa erenler icin vardir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • Ben mukemmelim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Jersey Devil

Ben mukemmelim

Evrende değilim diyorsun

http://www.entropi.net/duzensizligin-duzeni.html

Kaynakça

Heinz R.Pagels; Kozmik Kod.
    Stephen Hawking; Zamanın Kısa Tarihi.
  • Tamam mükemmel kelimesinin bir sözlük anlamı var. Ama bunu bu şekilde düşünmeye çalışırsan bir yere varamazsın. Bu işin sonu ben yokum demeye kadar gidebilir. Peki sen yok isen bu düşünceyi nasıl yaratıyorsun. Her şey bir sebebe bağlıdır bu da bir mükemmellik işaretidir. Mükemmellik derken ne anladığını düşünmen gerekiyor. Sana göre mükemmel bir şey bana göre kusurludur. Bir şeyleri başka şeylerle kıyaslamak ile bir neticeye ulaşmak mutlak olan ortak olan mükemmellik anlayışını zedeler. Evren mükemmel midir diye evrene soralım, evrende dile gelseydi muhtemelen cevabı; senin derdin nedir, bu nasıl bir soru. Düzenin işleyişini sorgularken bu soruyu sorabiliriz kusurları gidermek adına, evren mükemmel mi diye sormamız için kusurları kapatma gayemiz olmalıdır. Çünkü dünyada beynimiz bu şekilde bir alışkanlık edinir daha çok kusurları görürüz ki bu kusurları giderelim. Evrene bakıp mükemmel değildir demem benim saçma bir karamsarlığa girmeme neden olur. Önce bir şeyde kusur bulursun iki sebebi vardır ya o kusuru ortadan kaldırmak yada kusura sebep olanları bularak suçlamak. Olmayan kusuru bulmakta çok çok zor bir iştir akıl işi değil küstahlık işidir.

Evren mükemmel mi derken evrenin ötesinde bir şey mi gördün de onu referans alıp evreni kusurlu veya mükemmel olduğuna kanaat getirelim. Mükemmele giden yol sonunda seni varlığa kavuşturur kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde. Kusurlu görmek mükemmel mi diye düşünmek bunlar her ne kadar bir amaç ile sorulmuş olursa olsun özünde bir arayış vardır, mükemmele ulaştığında bu arayış son bulduğunda bu sorunun ne denli saçma olduğu anlaşılır. Mükemmele ulaşmak için her şeyi bir bütün olarak görebilmek lazım, şu kusurlu şu şöyle bu böyle diye düşünmek zaten bütünlüğü bozar ve mükemmel dediğiniz ama neyi kastettiğinizi bile bilmediğiniz şeyden sizi alıkoyar. Sorunun güzelliğinden çok neden sorulduğu daha da güzel, yani bunu sormana sebep olan şey. Öyle aklıma falan geldi diye basit cevaplar verilebilir ama çoğu kimse bu soruyu yeri gelince kendi kendine sorar işte bu bir arayış göstergesidir. Hadi bana mükemmel olan bir şey söyle, bunu neye göre kime göre yapacaksın? Peki öyleyse kusurlu olan nedir? Kusurlu olmak terimini düzeltirsem düzene ayak uydurmak daha mantıklı geliyor bana. Sen düzenin kendisini tümden ele alıp bu mükemmel midir diye sormaya çalışırsan afallarsın.

Mükemmel değilse neden ayak uydurmaya çalışıyorsun. Gökten yağmur inmeseydi ne yeyip içecektik, güneş olmasaydı karanlıkta nasıl yaşayacaktık. Milyon tane tabiri caizse şükür etmemi sağlayacak şey varken elbette kusurları da görebilirim çünkü ben küstah bencil nankör biriyim nefsim doysa gözüm doymaz, bu kusurlarda bana göredir çünkü kusurları bulurken dediğim gibi ortadan kaldırmak için bulurum onları kaldırırsam daha çok bencilliğime hizmet eden şey edinebilirim. Demiştim mükemmellik varlığa özgüdür zaten vardır olmasaydı konuşamazdım dile gelmezdi, her şeyi kusurlu görende kusurlu olduğundan değil mükemmel olmadığı iddiasından yola çıkar bunun sebebi de varlığa isyan etmesindendir. Varlığa isyan ise varlığının kendi elinde bulunmamasından dolayıdır. Hem ölüp gideceğim diyorum varlığım yok olacak diyorum hemde var olmak adına bencilce davranışlarımı sürdürüyorum ben nasıl bir çelişki içerisindeyim siz düşünün orasını da. Düşünüyorsunuz o halde varsınız değil mi bakın benim bilgisayarımda düşünüyor o da var. Düşünmek yani bir şeyleri mukayese etmek, yine demiştim demek istemiyorum lakin mukayese ettiğiniz sürece varlıktan uzaklaşırsınız sonrada bir daha demeyin düşünüyorum o halde varım. Evren düşünmediği halde dimdik ayakta duruyor ona ne diyeceksiniz. Mükemmel olmasaydı zaten olmazdı, olan bir şeye nasıl sen mükemmel misin diye bir soru yöneltiyorsun bu ne yaman bir çelişkidir.

• Mükemmele nasıl baktığına bağlı değerlendirme ölçütün nedir yani. Nimet olarak baktığın zaman cennetin gerisindedir mesela ama amaca hizmet etmek açısından kusursuzdur.

Öncelikle mükemmel bir yapı yok ortada. mükemmel bir ekosistem de yok. senin mükemmel dediğin sistem milyonlarca türü harcamış sistemdir.

sadece permiyen yokoluşunda dahi senin mükemmel dediğin ekosistem yaşamın ağzına etmiştir. sana şöyle söyleyeyim bu öyle bir yok oluştu ki tüm deniz türlerinin %96'sının ve karalardaki omurgalı türlerinin ise %70'inin tükenmesine sebep oldu. yaşamı neredeyse sıfırladı.

bak bu ilk ve son değil en çok bilineni kretase-tersiyer yok oluşu hani şu dinozorları yok eden var ya kara bitkilerinin %35'i ve tüm canlı türlerinin %60 ila %80'ini yok etti.

oooooooooo... bu ne müthiş bir düzen değil mi?

daha dur.. bitmedi.. bizim türümüzün genetik dar boğazına sebep olan toba faciası gibi yokoluşlar bunların yanında devede kulak kalır..

demek ki neymiş muhteşem bir ekosistem yokmuş..

tam aksine yok oluşlardan paçayı sıyıran türlerin hayatta kalmak için birbirine muhtaçlığını getiren bir evrim süreci varmış...

• yani açıkcası baktım da mükemmel olmadığını iddia edenler var neye göre mükemmel değil ?
    Bir arkadaşın cevabı ' eğer ki mükemmel olsaydı her yerimiz simetri olurdu' diyor

Peki sana şöyle bir soru yönelteyim bir sınava giriyorsun ve herkes o sınavın sorularının hepsinin cevabını biliyor sınavın bir ölçülebilirlik değeri olurmuydu ? herhangi bir anlam teşkil edermiydi ?

Orijinalden alıntı: Fasmodey

Aynaya dikkatli bak ve mükemmel olduğunu söyle.

Mükemmel olsaydık her şeyimiz simetrik olurdu ama değiliz.

Mükemmelliğin ölçütü, simetri midir?

Orijinalden alıntı: Mephalay

Hiçbir şey mükemmel değildir. Bu iddia da buna dahil.

küçük bir mümin latifesi

Orijinalden alıntı: geleceği olmayan adam

quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Hiçbir şey mükemmel değildir. Bu iddia da buna dahil.

küçük bir mümin latifesi

Haha : )
     Sizce Evren de Her Şey Mükemmel midir ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Mükemmeldir. Kaotik olması sebebiyle mükemmeldir.

O kadar mükemmeldir ki tek bir canlı yok doğadan bağımsız. Her şey olması gerektiği gibi üstüne üstlük. Sebepsiz hiçbir şey yok. Ve ondan ne kadar ayrı olduğunu düşünürsen o kadar içindesindir. Attığımız her adım doğanın emri. Arzularımız ne kadar doğadan ayırıyor görünse de aslında o kadar doğaya yaklaştırıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawk1903 -- 6 Nisan 2016; 14:34:28 >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.