Şimdi Ara

Sizce AKP iktidarınca yönetilen Türkiye, İdlib Savaşında yenildi mi, kazandı mı? [ANKET]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Sizce AKP iktidarınca yönetilen Türkiye, İdlib Savaşında yenildi mi, kazandı mı? [ANKET]


(En Son Oy Tarihi: 9.3.2020)
Giriş
Mesaj
  • 5 Mart 2020 tarihinde Rusya ya giden, Osmanlı'yı üst üste bozguna uğratmış Rus çarıçesi II.Katerina heykeli önünde saf tutan AKP li heyet ile gerçekleşen tarihi görüşmede İdlib te Ateşkesin sağlanmasında mutabık kalındı.

    Sizce AKP iktidarınca yönetilen Türkiye, İdlib Savaşında yenildi mi, kazandı mı? [ANKET]


    Yapılan geçici ateşkes antlaşmasına göre:

    1-İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.

    2-M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

    3-Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 km batısı) Ain-Al-Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

    İşte Ateşkes sonrası yeni harita;

    Sizce AKP iktidarınca yönetilen Türkiye, İdlib Savaşında yenildi mi, kazandı mı? [ANKET]


    ATEŞKES SONRASI SON DURUM

    *Suriye Arap Cumhuriyetinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı teyit edildi. AKP lilerin artık İdlib'i veya harekat düzenlenen diğer Suriye topraklarının Türk toprağı olarak lanse etmesinin önüne geçildi ve Suriye topraklarından Türk askerinin bir gün çekileceği anlaşıldı.
    *Halep'in batısıyla birlikte, İdlib'te M5 karayolünün ve çevresinin kontrolü tamamen Esad ve Rusya güçleri ele geçirdi.
    *M5 karayolunun doğusu Esad ve Rusya'ya bırakıldı.
    *M4 karayolu ateşkes öncesi muhaliflerin kontrolünde olmasına rağmen anlaşma gereği el değiştirdi, muhaliflerden ve esad güçlerinden arındırılmış güvenli alan ilan edilerek RUS-TÜRK ortak devriye yapılması kararlaştırıldı.
    *AKP genel başkanı bay Erdoğan'ın Esad a verdiği süre dolmasına rağmen bu anlaşma gereği Türk gözlem noktalarının Esad güçleri ve Rus kuşatması altında tutulması sürdürülebilir hale geldi.
    *Ateşkesle birlikte sadece çatışmalar durmuş olması nedeniyle, siviller tekrar yaşadıkları yerlere geri dönebilecek denilse de Esad'ın işgal ettiği veya büyük yıkıma uğrattığı bölgelere nasıl siviller tekrar dönecek? Bu konuda herhangi bir açıklama yok.
    *Bu antlaşmaya göre bölgedeki birliklerimize herhangi bir saldırı olması halinde Esad'ın vurulabileceği öngörülüyor ancak taaruz veya toprak değişimi söz konusu olmayacak. Bahçeli'nin "Şam'a gidip Esad ın başına çuval geçirelim" sözleri havada buharlaşmış oldu böylece.

    ANTLAŞMANIN OLASI ETKİLERİ NELER? (*VARSAYIM)
    *Şehitler tepesinin dolmasının önüne geçildi.
    *Esad ve Rusya Siha saldırılarını önlemek için yeni Hava Savunma sistemi takviyesi yapması için zaman kazandı. Rusya yeni nesil sinyal bozucu uçak ve yer sistemlerini Suriye ye gönderdi.
    *Antlaşma gereği ateş açılamayacağı için Esad'ın takviye konvoyları Suriye nin kuzeyine M5 karayolu vasıtasıyla ulaşabilecek. Böylelikle Rusya nın kontolünde bulunan Tel-Abyad ta konuşlandırılan PKK-YPG ve esad birliklerinden oluşan Afrin Gücüne etkin destek sağlanabilecek.
    https://www.takvim.com.tr/dunya/2020/03/06/idlibte-ateskes-resmen-basladi-iste-m4-karayolunun-stratejik-onemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 7 Mart 2020; 9:31:7 >







  • Hükümet: Esad kardeş sınırından ülkeme saldırı yapılıyor. Sen doğudan ben batıdan Suriye ve Türkiye hükümeti dışındaki tüm silahlı oluşumları temizleyelim.
    Esad:Tamam.

    1-2 ay sürecek süreci 10 yıla uzattık ve şimdi o kadar şehidin ardından bu süreç işleyecek. Biz bu işe girerken kaybettik. Amacımız sınır güvenliği falan değil. Bu ülkenin askeri de askeri malzemesi de bir hiç uğruna 10 yıl boyunca harcandı. En büyük kaybımız da dünyanın terörist diye kabul ettiği oluşumlara destek verilerek TSK'nın adının kirletilmesi oldu.
  • *50 katılıma ulaştıktan sonra anket sonuçları açıklanacaktır.
  • Rusyaya giden tayfaya bakacak olursak ben Hatay'ı,Kıbrıs'ı bırakmadan döndüğümüze dua ediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hükümet: Esad kardeş sınırından ülkeme saldırı yapılıyor. Sen doğudan ben batıdan Suriye ve Türkiye hükümeti dışındaki tüm silahlı oluşumları temizleyelim.
    Esad:Tamam.

    1-2 ay sürecek süreci 10 yıla uzattık ve şimdi o kadar şehidin ardından bu süreç işleyecek. Biz bu işe girerken kaybettik. Amacımız sınır güvenliği falan değil. Bu ülkenin askeri de askeri malzemesi de bir hiç uğruna 10 yıl boyunca harcandı. En büyük kaybımız da dünyanın terörist diye kabul ettiği oluşumlara destek verilerek TSK'nın adının kirletilmesi oldu.
  • Son derece kritik kararlar ile, buyuk bir zafere imza attik. Bu derin stratejiyi tarih yazdi bile.
  • İlber Hoca’dan Suriyeli vekile tarih dersi: 2. Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi öğren



    Moskova’daki Erdoğan-Putin zirvesinin ardından Suriye’nin Halep milletvekili Fares Shehabi bir tweet atarak Türk heyetinin arkasındaki Çariçe 2’nci Katerina heykeline dikkat çekti. Katerina’nın Osmanlı’yı 11 kez yendiğini iddia eden vekil, bu heykelin Türk heyetini rencide etmek için özellikle seçildiğini ima etti. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya bu tweet’i ve Suriyeli vekilin tavrını sorduk. Ortaylı, “O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur” diyerek tepki gösterdi. Shehabi’nin tarih bilgisinin zayıf olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Ortaylı şunları söyledi:

    'BUNDAN MI MEDET UMUYOR'

    “2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.

    'BUNLARIN HUYU BÖYLEDİR'

    Bizim de böyle söyleyecek çok şeyimiz var. Ortadoğu’nun hiçbir ülkesi böyle Rusçuluk yapmadı. Bunların huyu böyledir. Rusya’nın eyaleti mi olacaklar? Rusya’nın tarihte hiç görmediği şekilde... Etrafıyla geçinemeyen bir yer her şeyden önce orası... Bıraksan hepsi birbirini boğazlayacaklar. Suriye’de yüzde 7 azınlık aldı yönetimi götürdü.

    'KREMLİN'İN TÖRESİ BÖYLE'

    Kremlin’de her odada, her salonda tarihi bir şahsiyetin resmi, heykeli vardır. Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik.

    'DÜZEYSİZ MİLLİYETÇİLİK'

    2’nci Katerina Avrupa kültürü almış bir Alman prensesi. Rusya’da ıslahatlar yaptı. Münevver insanlarla, edebiyatçılarla ahbaplık ediyor, mektuplaşıyor. Müzeler de kurdu. Ama ayaklanmalarda kendi milletini de ezdi. Bu vekilin attığı tweet, tekrar söylüyorum çok düzeysiz bir milliyetçilik. Önce oradaki insanların huzur ve refahını sağlasınlar...”


    Ekleme:https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ilber-hocadan-suriyeli-vekile-tarih-dersi-2-katerina-osmanliyi-11-kere-yenmedi-ogren-41463120



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lasvegaswings -- 7 Mart 2020; 7:53:8 >




  • Lasvegaswings kullanıcısına yanıt
    İlber hocayı mı kıracağız yazıyı düzeltelim :) 11 yerine üst üste Osmanlıyı bozguna uğratmış diyelim. Osmanlı - Rus savaşlarını anlatan bir yazı.
    http://www.pau.edu.tr/zyilmaz/tr/sayfa/osmanli-rus-savaslari
  • Soçi ile bize bırakılan M5 yolunu aylardir gözlem noktalarımızın etrafının kuşatılması ile sahada kaybettik şuan için sahada kontrolümüzde olan M4 yolunuda masada ortak devriye kandirmacası ile kaybettik. 40 dan fazlada şehidimiz var zaferimizi anlatinda anlayalım hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sahada kazandık ama masada kaybettik diyenler ;

    internet kullanmayı biliyormu ?

    biz hani hergün yüzlerce nokta atışı yapıp uçak düşürürken rejim ilerdi.

    açıp haritalara bakında bugünleri yanlış hatırlayıp yıllar sonra yeni nesillere yanlış anlatmayın
  • Sahada ve masada açık ara kaybettik, üzerine bir de 5 milyon suriyeliyi bize yamadılar eh artık bunları da oy veren yandaşlar evine alıp beslesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veterangamer -- 7 Mart 2020; 10:58:32 >
  • NATO'dan umduğumuz desteği bulamadık.Dahası Amerikada destek vermedi.Biz 2011 yılında Suriye iç savaşına dahil olurken yanımızda Amerika ve Avrupa vardı.Bugün 2020 koşullarında ise hiçbiri yok.Amerika'nın hedefi en başından beri Suriye petrollerini ele geçirmekti.Şimdi bu hedefini ypg vasıtasıyla elde etmiş durumda.Ondan dolayı biz Ekim 2019'da Barış Pınarı harekatını başlattığımızda adamlar deliye dönmüştü.Tam terör koridoru oluştup bu petrolleri Akdeniz'e çıkaracaklardı ki buna biz engel olmuştuk.

    Kısacası demek istediğim artık Amerika için orada Esad varmış yokmuş hiç önemli değil.Tek dertleri bu petrolleri nasıl Dünya pazarına sokarız.O nedenle Türkiye'nin Esad ile mücadelesi artık umurlarında değil.Amaçları Türkiye'ye destek vermeyerek sonu olmayan bu savaşta yıpranmasını sağlamak.Öte yandan da Esad'ın Ypg bölgelerine eğilmesini önlemek.Amerikanın şuanki tek amacı Türkiye-Suriye savaşına devam ettirip Suriye'nin Kuzey bölgelerinde dahası petrol bölgelerini içine alacak şekilde orada pkk'ya ya bağımsız bir Kürt devleti kurdurmak ya da özerklik kazandırmak.

    Şuan Dünya basınını takip ederseniz artık Esad için 'Suriye devlet başkanı' ifadelerinin kullanıldığını görürsünüz.Esad'ın karşısındakiler ise 'isyancı' olarak tanımlanıyor.Yakında Esad tekrar meşru lider olarak kabul edilecektir.Bu durumda Amerika Esad'tan bu bölgelere yani Pkk'nın olduğu yerlere özerklik vermesini talep edecektir.Bunu yaparken Türkiye'nin İdlipte olması ve dahası Suriye ordusu ile savaşması da işine gelecektir.Misal 5 Martta imzalanan bu ateşkes anlaşmasından Amerika hiç memnun değil.Adamlar Rusya'ya rağmen bizim Soçi mutabakatında ısrar etmemizi istiyor.Fakat bunu isterken bir yandan da Türkiye'ye destek vermiyor.Amacı ne olabilir sizce?Rusya'ya rağmen Türkiye'nin Soçi mutabakatını kabul ettiremeyeceğini bilmiyorlar mı?Rusya'ya karşı ancak kendileri Soçi mutabakatında ısrar ederlerse Rusya'nın geri adım atabileceğini bilmiyorlar mı?Biliyorlar fakat Türkiye'nin tek başına Rusya ile uğraşması işlerine geliyor.Çünkü Türkiye ne yaparsa yapsın Rusya'ya geri adım attırabilecek güçte değil.Bunun sonucunda ortada bir anlaşma olmayacağı içinde Türk askeri Suriye'de sürekli yıpranacak dahası Türk ekonomiside sonu olmayan bu çatışmalardan dolayı zayıflayacak.Yani Amerika bir taşla birkaç kuş vurma derdinde.Hem Türkiye'yi Suriye bataklığında yalnız bırakıp zayıflatmak,hem Ypg'ye bu fırsattan faydalandırıp bağımsız ya da özerk olmasını sağlamak,hem Rusya ve Suriye'yi Türkiye'ye yoğunlaştırarak ikisinin dikkatini dağıtmak...Türkiye şimdi Rusya ile anlaşınca bu planları bozuldu.

    Son olarak bu anlaşma ile Türkiye artık Suriye konusunda yeni bir sayfa açacağının işaretlerini verdi.Yavaş yavaş rejim ile de barış görüşmeleri başlayacaktır.NATO,Amerika ve Avrupa savaşımıza destek verseydi belki yine de Esad'ı devirebilirdik lakin şu durumda 2011 yılında ortak olduğumuz hiç kimse Suriye iç savaşına dahil olmak istemiyor.Esad'ın arkasında Rusya var ve her türlü desteği veriyor.Bizim arkamızda lafta Amerika vardı adamlar mühimmat bile vermiyor.Ama bir yandan da Esad ile savaşa devam etmemizi istiyor.Bu durumda yapılacak en doğru hareket Rusya ve rejim ile anlaşıp Amerika'nın Ypg'ye kurdurmak istediği terör devletini boğup yok etmek.Bakın görün yarın biz Rusya ve rejim ile ypg'ye saldırdığımızda feryat edecekler.Bunu da göreceğiz...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: paylaşımcı

    Soçi ile bize bırakılan M5 yolunu aylardir gözlem noktalarımızın etrafının kuşatılması ile sahada kaybettik şuan için sahada kontrolümüzde olan M4 yolunuda masada ortak devriye kandirmacası ile kaybettik. 40 dan fazlada şehidimiz var zaferimizi anlatinda anlayalım hocam
    Taktik ne biliyor musun? Sürekli inkar ve poliyannacılık.
    Şöyle düşün evde aile reisi baban, baban ne karar verse sürekli olarak doğru, evin hanımı da yani annen de sürekli olarak baban haklı diyen kişi.
  • TSK kazandı, malum zat masada bıraktı.Olayın özeti bu.
  • Şu an kaybedilen yada kazanılan bir savaş yok sadece mondros gibi bir ateşkese mahkum olduk. Öyle yok hava savunma

    sistemleri için zaman kazandık falan bunlarda tırışka dan şeyler. Bizim Zübük zamanında rus uçağını vurdum diye sağda

    solda emri ben verdim diye hava attıyordu baktı durumlar kötüye gidiyor yok efendim aslında olay böyle değil diye putin

    amcamızı yaladı durdu
  • Hedef sayısını epey bir aşmışız yoğun katılım için herkese teşekkürler. İşte halkımızın merakla beklediği sonuçlar:

    İdlib savaşında ateşkes sağlanmasından sonra;

    *Halkımızın %65 i Masada ve Sahada kaybeden taraf olduğumuzu,
    *Halkımızın %21 i Sahada kazanmamıza rağmen Masada kaybeden taraf olduğumuzu,
    *Halkımızın %13 ü Masada ve Sahada kazanan taraf olduğumuzu,
    *Halkımızın %1 i ise Sahada kaybetmemize rağmen Masada kazanan taraf olduğunu düşünüyor.

    Toplam katılım sayısı=80



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 8 Mart 2020; 4:31:42 >
  • olayın tam başından beri yazdım seve seve rusların elini öpecekler diye inanmadılar buyur burdan yak Türkün gücünü gördüler dimi @kaan1026



    Sizce AKP iktidarınca yönetilen Türkiye, İdlib Savaşında yenildi mi, kazandı mı? [ANKET]




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ibrahim Akca

    Son derece kritik kararlar ile, buyuk bir zafere imza attik. Bu derin stratejiyi tarih yazdi bile.
    gurur duymanız takdire şayan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dephyr -- 8 Nisan 2020; 1:15:1 >
  • Sahada kazanıp masada kaybetmek diye bir şey yoktur.

    Sahada kazanan masada şartlarını dikte ettirir.

    Atar gider yaptığımız Esad'a karşı sesimizi kestiklerine, bizi kilometrelerce geri attıklarına göre masada kazanan açık ve nettir. Masada kimin kazandığı belli olduğuna göre sahada kimin kazandığı da nettir.
  • Sahada kazandi kaybetti diye değerlendirme yapmadan önce şuna bakalim:
    1-Turkiyenin yanında kim var,düzensiz,ne istediği belli olmayan cihadçı oluşumlar.
    2-Karsimizda kim var, düzenli Rus ve Suriye ordusu+Iran destekli şii milisler.
    3-Hava gücümüzü hicbir sekilde kullanamıyoruz.Buna ragmen sihalarla dünyada esi benzeri görülmeyen saldırılar yaptık,pantsir vurduk.Tamamrn kendi üretimimiz olan sihalar ile.
    4-Yabanci ülke topraklarında savaşıyoruz,lojistik vb hiçbir destek yok.
    5-Nato veya muttefik olarak hicbir devletin desteği yok.

    Tüm bu şartlarda, hele karşımızda Rusya varken zaten sahada kazanmamız imkansız.Ama buna rağmen karşı tarafa cok ciddi kayiplar verdirdik,bence kayıpları bizden cok daha fazla.Rusya olmasa hele, en ufak şanslari yok.Ama bu şartlarda sahada kazanmak imkansiz olduğundan bunun farkına varıp, ateşkes yapmak durumunda kaldık.Malesef bu teklif bizden gitmek zorunda kaldı.

    Ne olursa olsun en kötü barış, savaştan daha iyidir.Şu dakikadan sonra yapılması gereken bölgede tansiyonu yükseltmeden,bazi çekinceler koyarak, gerektiginde müdahale etme imkani olmak sartiyla cekilmektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.