Şimdi Ara

Sıvı Soğutma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadşlar bilgi edinmek için konu açıyorum şu anda hava soğutma kullanıyorum.Fan sesinden bıkmış durumdayım ne yaparsam yapayım istediğim seviyeye indiremedim sesi geceleri çok sıkıntı oluyor.Sıvı soğutmaya geçmeyi düşünüyorum ancak kasa+komple sıvı soğutma bana ne kadara mal olur ? kasanın tüm bileşenleri sıvı soğutma ile soğusun istiyorum.Bu konuda maliyet ve gereken parçalar hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

• Yalnız sıvı soğutma için de fan lazım. Aynı dertteyiz dostum .
  • @GölgeSakal

Doğru malzemeler kullanarak, doğru şekilde yapılan bir fan soğutma sistemi sıvı soğutma ile aynı gürültü seviyesine kadar indirilebilir. Sıvı soğutmada da fan, kompresör gibi birimler olduğunu ve %100 sessizlik sağlamanın mümkün olmadığını unutmamak gerekir. Aynı gürültü seviyesinde sıvı soğutmanın soğutma performansı daha iyidir, tek fark bu. Ancak sıvı soğutma gerçekten CİDDİ maliyet getiren bir uygulama. Forumda daha detaylı açıklama bulabilirsin maliyetlere ilişkin ama birkaç yüz liradan aşağı çıkabileceğini sanmıyorum.

Gelelim mevcut ses seviyesini azaltmak için neler yapman gerektiğine:

1) Fan söz konusu olunca değişmez kural: Ne kadar büyük pervane, o kadar az ses... Kasan da buna uygunsa 14cm'den küçük fan kullanma. Kasana ve kullandığın fanlara ilişkin detay verirsen yapılabilecekleri konuşuruz.
    2) Sessiz olduğu özel olarak belirtilmiş (silent fan, vs..) fanlar satın al.
    3) KESİNLİKLE fan kontrolcü kullanmak aşırı derecede fark yaratır.
    4) Doğru işlemci fanını kullanmak KESİNLİKLE büyük fark yaratır.
    5) Ekran kartının fanının kaliteli olması ve gerekli ekran kartı tweak programlarıyla ekran kartı fanı dönüş hızlarını ayarlamak çok büyük fark yaratır.
    6) PSU'nun fanının büyük (12-14cm) olması çok çok büyük fark yaratır.

Ben de fan sesi konusuna takıntılıyım ve gece benim bilgisayarı güç bela duyarsın. Üsttekilerin hepsini yaptım çünkü.

Şimdi: Bana bilgisayarından bahset, sana neler yapman gerektiğinden bahsedeyim. Boşgeç su mu...

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

@GölgeSakal

Doğru malzemeler kullanarak, doğru şekilde yapılan bir fan soğutma sistemi sıvı soğutma ile aynı gürültü seviyesine kadar indirilebilir. Sıvı soğutmada da fan, kompresör gibi birimler olduğunu ve %100 sessizlik sağlamanın mümkün olmadığını unutmamak gerekir. Aynı gürültü seviyesinde sıvı soğutmanın soğutma performansı daha iyidir, tek fark bu. Ancak sıvı soğutma gerçekten CİDDİ maliyet getiren bir uygulama. Forumda daha detaylı açıklama bulabilirsin maliyetlere ilişkin ama birkaç yüz liradan aşağı çıkabileceğini sanmıyorum.

1) Fan söz konusu olunca değişmez kural: Ne kadar büyük pervane, o kadar az ses... Kasan da buna uygunsa 14cm'den küçük fan kullanma. Kasana ve kullandığın fanlara ilişkin detay verirsen yapılabilecekleri konuşuruz.
    5) Ekran kartının fanının kaliteli olması ve gerekli ekran kartı tweak programlarıyla ekran kartı fanı dönüş hızlarını ayarlamak çok büyük fark yaratır.

Ben de fan sesi konusuna takıntılıyım ve gece benim bilgisayarı güç bela duyarsın. Üsttekilerin hepsini yaptım çünkü.

Şimdi: Bana bilgisayarından bahset, sana neler yapman gerektiğinden bahsedeyim. Boşgeç su mu...

Sıvı soğutma banada mantıklı gelmiyor açıkçası hem maliyet hemde kasa değişikliğinden dolayı.Sistemimi açıklamakla başlayayım anlatmaya:
    İşlemci:İntel Core 2 Quad 2.4 GHz 4 çekirdek diye tabir edilen
    Ram: DDR2 3 GB 667 Mhz ama ben anakartan 800 Mhz yaptım..
    Ekran Kartı: Ati SAPPHİRE HD 4890 1 gb 256 bit
    Anakart : MSI ın bir kartı
    Power Supply: Cooler Master 620 w

Gelelim soğutmaya:

Egzoz fan: 12 cm 12 cm lik yuva var diye 12 cm lik fan taktım ve baya bir hızlı dönüyor kasayı 2. el aldım içinden o fan çıktı değiştirmedim.
    PS: İçerisinde 12 cm fan var ondan pek ses gelmiyor zaten
    İşlemcinin üzerinde 80 tl ye aldığım bir soğutucu var 2400rpm de dönüyor ve hızını düşüremiyorum içerisinde hızını ayarlayan bir sensör kablosu vardı zamanında kestim o kabloyu fan az dönüyor diye şu anda tam gaz dönüyor hep
    Önde 2 adet fan var bir tanesi 12 cm CoolerMaster ın fanı 2. si xigmateg di galiba onun 14 cm lik silent fanı...
    Ekran kartı fanı zaten sürekli %30 larda pek ses gelimiyor oyun oynarken 40 45 lere çıkıyor takıntı yapılacak bir ses çıkarmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gölge_SakaL -- 4 Temmuz 2011; 20:30:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Gölge_SakaL

quote:

@GölgeSakal

aslında mantıklı gelmiyor banada sıvı soğutma hem o kadar maliyet hemde kasa değişikliği...
    Öncekikle sistemimi ytazmakla başlayayım anlatmaya:
    Core 2

quote:

@GölgeSakal

Sıvı soğutma banada mantıklı gelmiyor açıkçası hem maliyet hemde kasa değişikliğinden dolayı.Sistemimi açıklamakla başlayayım anlatmaya:
    İşlemci:İntel Core 2 Quad 2.4 GHz 4 çekirdek diye tabir edilen
    Ram: DDR2 3 GB 667 Mhz ama ben anakartan 800 Mhz yaptım..
    Ekran Kartı: Ati SAPPHİRE HD 4890 1 gb 256 bit
    Anakart : MSI ın bir kartı
    Power Supply: Cooler Master 620 w

Gelelim soğutmaya:

Egzoz fan: 12 cm 12 cm lik yuva var diye 12 cm lik fan taktım ve baya bir hızlı dönüyor kasayı 2. el aldım içinden o fan çıktı değiştirmedim.
    PS: İçerisinde 12 cm fan var ondan pek ses gelmiyor zaten
    İşlemcinin üzerinde 80 tl ye aldığım bir soğutucu var 2400rpm de dönüyor ve hızını düşüremiyorum içerisinde hızını ayarlayan bir sensör kablosu vardı zamanında kestim o kabloyu fan az dönüyor diye şu anda tam gaz dönüyor hep
    Önde 2 adet fan var bir tanesi 12 cm CoolerMaster ın fanı 2. si xigmateg di galiba onun 14 cm lik silent fanı...
    Ekran kartı fanı zaten sürekli %30 larda pek ses gelimiyor oyun oynarken 40 45 lere çıkıyor takıntı yapılacak bir ses çıkarmıyor.

12 ve 14cm'lik fanlar kullanıyor olman güzel. Bunlar büyük artı. İşlemci fanının çapını bilmiyorum ama 80TL'ye aldığına göre çok kötü olmasa gerek. Marka ve modelini yazabilir ya da fan çapını ölçüp söyleyebilirsen iyi olur. 12cm'den aşağıysa iyi değil. İşlemci fanının kablosunu kesmiş olman iyi değil. Anakart bağlantısı yoksa (molexe falan bağlıysa) doğal olarak yazılımsal olarak hız kontrolü yapamazsın. Ekran kartın inan ses yapıyordur da sen farketmiyorsundur zira standart tasarımlı tek fanlı bir model ekran kartın. Yeni çift fanlı modellerden değil. Kısacası dostum, yazılımsal olarak ve fan kontrolcüyle hız kontrolü yapmadığın için şu an kontrol sende değil ve bu sana gürültü olarak geri dönüyor. Kasa fanları ve işlemci fanı için bir fan kontrolcü almanı şiddetli tavsiye ederim, çok faydasını göreceksin. Ekte bir örneğini veriyorum. Fazla pahalı bişey seçmen şart değil hepsi aynı işi yapıyor sonuçta. Ama bütçe sıkıntın yoksa civcivli böyle ekranlı mekranlı bişey de alabilirsin. ATI fan kontrolü için catalyst control center'da bir ayar sunuyor mu bilmiyorum ben Nvidia kullanıcısıyım ve EVGA Precision kullanıyorum. FARK EDİYOR! Masaüstünde %40'a kadar düşürüyorum ekran kartı fanı devrini. Yük altında (oyunda) açıyorum fanları zaten oyunun seslerinden fan man duymuyorum. Gece uysal bir kedinin uyuyuşu gibi takılıyor bilgisayar, stres yapmıyor

ŞUNLARA BİR GÖZ AT (TIKLA) 36 ve 131TL olan ürünler tam senlik.

• çok iyi fanların olması lazım kardes.
  • valla kasamda 2 tane fan var biri psu nun ondan ses hiç yok biri de cpu nun xılence marka 4 kablolu 20 tl ye almıştım fanın hızını ayarlayabiliyorum iyi güzel ama yüksek devirde çok ses yapıyor ve en fazla 3008 devirde dönüyor. yağlayayım dedim fanın arkasında lastik yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: acemi_user

valla kasamda 2 tane fan var biri psu nun ondan ses hiç yok biri de cpu nun xılence marka 4 kablolu 20 tl ye almıştım fanın hızını ayarlayabiliyorum iyi güzel ama yüksek devirde çok ses yapıyor ve en fazla 3008 devirde dönüyor. yağlayayım dedim fanın arkasında lastik yok.

Kardeş 3000 devirde ses yapmayan fanı, hele ki 20TL'ye satan bulursan lütfen hemen bana haber veriyosun...
  • fan kontrolcüsünü daha öncede düşündüm hocam ancak kasada fan takılı olduğu için önde hava girişi için biri 14 lük biri 12 cm lik onu takıcak yer yok kasada... sadace dvd takıcak yer var işlemcinin fanı ise molex ile bağlı değil anakarta bağlı işlemci soğutucusunun bağlantığı yerde ancak kontrol edemiyorum anakartın bana hediyesi sanırım...
    hocam birde laptop hakkında bilgi sahibi iseniz link verdiğim konuyuda tartışabilirmiyiz ?

http://forum.donanimhaber.com/m_50434934/mpage_1/f_/key_//tm.htm#50434934

işlemci soğutucum:
    http://www.vatanbilgisayar.com/zerotherm-cf900-cf900-intel-lga775-islemci-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=30715
    edit: link

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gölge_SakaL -- 4 Temmuz 2011; 20:40:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Gölge_SakaL

fan kontrolcüsünü daha öncede düşündüm hocam ancak kasada fan takılı olduğu için önde hava girişi için biri 14 lük biri 12 cm lik onu takıcak yer yok kasada... sadace dvd takıcak yer var işlemcinin fanı ise molex ile bağlı değil anakarta bağlı işlemci soğutucusunun bağlantığı yerde ancak kontrol edemiyorum anakartın bana hediyesi sanırım...
    hocam birde laptop hakkında bilgi sahibi iseniz link verdiğim konuyuda tartışabilirmiyiz ?

http://forum.donanimhaber.com/m_50434934/mpage_1/f_/key_//tm.htm#50434934

işlemci soğutucum:
    http://www.vatanbilgisayar.com/zerotherm-cf900-cf900-intel-lga775-islemci-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=30715
    edit: link

Herhangi bir yere monte edilmeyen fan kontrolcüler de var. Benim işlemci fanım öyle mesela. İmzamdaki pleksi konusuna bakarsan önde göreceksin. Orada çift taraflı bantla yapıştırılmış olarak duruyor mesela. İstersen bulabileceğine eminim. Senin tek çaren fan kontrolcü... Ayrıca burası modifikasyon bölümü kes yan paneli oraya fan kontrolcü için yuva yap! Seninki de laf...

Laptopla ilgili konuna şimdi bakıyorum

• doğru diyorsun hocam bir bakayım =)
  • Zalman ZM-MFC3 u bende kulanıyorum arkadaşın dediği gibi sessiz fanlar ve Zalman gerçekten sesi kesiyor işlemci soğutucusunu oc yapmıyorsan fansız bir modelle değiştirebilirsin btf 95 ben var bende mesela.İlk başlarda insana sessiz gibi geliyor yanlız bir süre sonra o seste taamul edilmez oluyor
    Bende bir niyetlendim sıvı soğutmaya boruları dışardan geçirip balkona koycaktım radyotör ve fanları sonradan okadar para vermek yerine bu sesi çekmeye karar verdim
  • Piyasadaki fanların büyük çoğunluğu (12-14cm) 12V ve 0,3 amper. 12 x 0,3 = 3,6 Watt eder. Oysa bir fan kontrolcü en azından 6 Watt'a kadar güç arttırma olanağı tanır. Yani fanı performans istediğin zaman fan devrini yaklaşık %70 - %80 arttırabilirsin. Tersi olarak sessizlik istediğin zaman fan devrini yarı yarıyadan fazla düşürerek tamamen sessiz hale gelene kadar kısabilirsin. Fan kontrolcü ile duvardaki saatin bile gece sessizliğinde kasandan daha fazla ses yaptığı noktaya kadar fan sesini azaltabilirsin. Stok işlemci fanını emekliye ayırıp şöyle devasa bir işlemci soğutucusu alarak işlemciyi fansız bile soğutabilirsin. Yeni PSU'ların 12-14cm fanlı olması çok büyük değişiklik sağladı. Eski 8cm fanlı PSU'lar canavar gibi çalışıyordu ve fan kontrolcü falan da takılmıyordu. Yazılımsal olarak ekran kartı fanlarının devrini düşürmek de büyük kazanç sağlar. Tüm egzos fanları söküp, yan panele takacağın 22-24cm'lik bir -fan demeyelim artık- vantilatör fan egzos fan denen olayın tamamen sessiz olmasını sağlayabilir (led'li olduğundan görsellik de sağlar). Tamamen pleksi bir yan panele takacağın böyle bir fan süper güzel görsellik sağlar. HDD gibi bileşenler için kauçuk titreşim emiciler kullanmak da sesi azaltır. Gece film koyuyorsan DVD'den değil HDD'den izle, DVD-ROM sesi olmasın 22.000 devirde dönüyor şerefsiz gürültü kaynağı!

• tavsiyelerine uygun bir mod yapmam lazım hocam maddi olarak rahatlayınca o zaman hocam =) şu yan kapağa takılan büyük fan aklıma yattı
  • kardes eger sıvı soutma ıstıyorsan benım elımde 500 w psulu kasavar 21 ay garantılı coolermaster elıte 430 black ekstradan bır fan ve mavı neon var ıcınde fiyat125 tl cok sessız agzına laık :D
  • son fiyat ne olur hocam
  • beyler bende dogan radyatoru var onunla su sogutma yapmak ıstıyorum bu pompa yetermihttp://www.otuz.com/product_info.php?cPath=9420_9028_881&products_id=21131
  • quote:

Orijinalden alıntı: f(x)

Yalnız sıvı soğutma için de fan lazım. Aynı dertteyiz dostum .

anlamdığım şey var o kadar fan yerine buzdolaplarındaki mantıkla su soğutulsa daha iyi olmazmı?Hani şu damacana ile çalışan sistem gibi mesela.zaten borularda fazla bi suda yok en azından.radyatörde kasanın içine sığan küçük bişey değil sonuçta....

Bence daha iyi bir sistem elde edilebilir.Fan olduğu sürece su soğutma bana çok saçma geliyor....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klasör.:X:. -- 8 Temmuz 2011; 16:29:22 >
  • su soğutmalı orjinal fabrikasyon bir kasa varmıdır acaba
  • sesizlik için aktif su soğutma kurmak yanlış bir seçim olur .
    OC yapacaksan aktif su soğutma kur ,
    yok sessizlikse amacın o zaman pasif su soğutma kur hiç olmazsa.
    şimdi ben su soğutma ile ssizlik sağlarım diyen çok olacak ama....ama bu neye benzer biliyormusun, otomatik vitesli porsche kullanmaya...
    bence sessizlik için sıvı soğutmaya hiç bulaşma ...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.