Şimdi Ara

Sistem Toplarken Acele Edin - SS'li Mini Analiz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, öncelikler herkese iyi forumlar Sistem Toplarken Acele Edin - SS'li Mini Analiz 


    Sıfırdan sistem toplamak isteyen veya sistemini yükseltmek isteyen forum kullanıcılarımız ve takipçilerimiz için tam 1 ay önce topladığım sistem ile geçen haftanın ve bugünün (7 Haziran 2022) fiyatlarının karşılaştırmasını yaptım.


    Biliyorsunuz TL her geçen gün değer kaybediyor ve bu durum fiyatlara "katlanarak" (vergiler, ulaşım masrafları, komisyonlar vs. nedeniyle) yansıyor.


    Kararsız kalan, "beklesem daha mı iyi olur, daha ucuza gelir mi?" diye düşünen arkadaşlara belki yardımcı olur bu paylaşım.


    Evet 2-3 hafta bekleseniz radarınızdaki ekran kartının fiyatı düşebilir fakat diğer donanımların fiyatı artacağı için muhtemelen totalde daha pahalıya almış olursunuz.


    Sistem Toplarken Acele Edin - SS'li Mini Analiz







  • Bu durumu tam anlamiyla nokta atisi seklinde bilemeyiz, kimse bilemez. Ama benimde cesitli konularda yazdigim dolarin dünya piyasasindaki dominansinin giderek artmasi, enflasyon sebebiyle parasal daraltmaya giderek, daha az dolar basilacak olmasi, faizin arttirilmasi, gida krizi ve savasin devam etmesi, dünya üzerindeki tüm piyasalarda olumsuz etki meydana getiriyor. Boyle bir ortamda kimse riske girmiyor, parayi faize yatiriyor, yatirim yapanlarin sayisida azaliyor. Savas biter, dolar sakinlesir, nasdaq firmalari kar aciklar o zaman tam terside olabilir. Bilemeyiz ama suan gidisat bu yönde ve bu gidisat sürekli degisir. Türkiye de fiyati kalkan birsey kolay kolay inmiyor, bu da önemli bir indikatör. Distribütör dedigimiz zincir icerisinde para yiyenlerin sayisinida bilmiyoruz. Son fiyat hep pahali oluyor, indirimler zamaninda yansimiyor. Düsüsler pas gecilip, stabil fiyat politikasini tercih ediyorlar. Sebebi ise ben yüksek fiyattan aldim niye ucuza satayim, bahanesi oluyor genelede...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 7 Haziran 2022; 11:46:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    "Savas biter, dolar sakinlesir, nasdaq firmalari kar aciklar" bu zaten muhtemel senaryo, fakat bu senaryoda bile TR'deki elektronik sektöründe fiyatların düşeceğini asla düşünmüyorum. Son 20 yılda ne zaman düşmüş ki şimdi düşsün, ne gibi önlemler yatırımlar yapıldı ki düşsün. Ayrıca katma değer üretmiyoruz, uluslararası güvenilirlik puanlarımız inanılmaz düşük ve düşmeye devam ediyor. Zaten bu 2 neden bile başlı başına enflasyonun düşmesini engelleyen ciddi değerler.


    Bizim bu ürünleri şu ankinden "daha uyguna" alma şansına sahip olabilmemiz, akakçe vb. sitelerden indirim yakalamamızdan çok daha komplike bir konu, siz benden daha iyi biliyorsunuz zaten. Durum vahim, üzücü, benim konuyu açmamdaki neden her geçen gün fiyatların artıyor olduğunu verilerle göstermekti. İnsan bunu günden güne fark etmeyebiliyor ama bir açıp baktığınızda şok edici bir fiyat artışı var.


    Aynı şekilde, aynı sistemi 1 yıl önce 7-8k'ya toplayabiliyorduk. Bundan 1 yıl sonra 40-50k olacak bu gidişle, olmasa bile şuna eminim; asla bugünden daha ucuz olmayacak.


    Bir de şöyle bir şey var, enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ve yerel para biriminin bu kadar değer kaybettiği bir ülkede TL ile borçlanmak mantıklı. Şöyle ki; bugün bu sistemi -örneğin 20.000 TL'lik bir sistemi- 12 taksitle almak demek 12. taksitte ödeyeceğiniz miktarın o günün şartlarına göre birkaç akşam yemeğine bedel olması demek. İlk taksitte de 1.600 TL ödersiniz (şu an için yüksek bir meblağ), 12. taksitte de 1.600 TL ödersiniz (muhtemelen şimdinin 500-600 TL'sine denk gelecek).





  • macgdestor kullanıcısına yanıt

    Aynen dogru söylüyorsun, TL olarak borclanmak daha mantikli tabi... Dolar ile borclananlarin Allah yardimcisi olsun. Tersine stratejiyide söylemen senin icin daha saglikli olur. Yoksa gidisat "suan" ki kriterler icerisinde yukari yönlü... Ve zaten söyledim, Türkiye'de kalkan bir fiyat ne oluyor nasil oluyorsa, inmek bilmiyor. Ama herseyin tekrar mükemmel olmasi ihtimali ne kadarsa, fiyatlarin asagi yönlü trend ile hareket etmeside o kadardir. Bence ucu acik ve gayet yerinde :)) herkes inandigi gibi alisveris yapar ve sen sorumluluk almazsin. Sorumluluk almak icin, birseylerin senin elinde olmasi gerekir. Fiyatlara etkimiz sifir... Bir öngörü var ve yatirim tavsiyesi degildir, herkesin kendi kararidirSistem Toplarken Acele Edin - SS'li Mini Analiz 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Tabii ki, zaten yazdıklarım asla yatırım tavsiyesi değildir, sonuçta tedarikçi, aracı, satıcı ben değilim. Ortada ciddi manada yukarı yönlü bir gidişat var ve bu durum oradan buradan artırdığı para ile pc sahibi olmak isteyen arkadaşlarımızı her geçen gün kararsızlığa sürüklüyor maalesef.


    Bir de şöyle bir durum var; oldu ki elektronik fiyatları ciddi düşüş yaşadı, bu diğer sektörlerde de yaşanacağı için zaten refah düzeyini artırır, alım gücü artar. Böyle bir senaryoda "bugün" elektroniğe 3-5 bin TL fazladan vermiş olmak sorun olmaz diye düşünüyorum. Dolar bugün 10'un altına düşse, aldığım her ürün yarı fiyatına düşse gram içimde kalmaz, düşen enflasyonun tadını çıkarırım.

  • konuda yazanlar doğru fakat yine de beklemek istiyorsanız paranızı döviz olarak tutun çünkü parçaların döviz karşılığı üç aşağı beş yukarı aynı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • anakartı keşke h610 alsaymışsınız

  • Kaplan261 kullanıcısına yanıt
    Neden hocam? B660M H610’dan çok çok daha iyi bir anakart. 2 tane M.2 slotu, 4 Ram slotu, termal M.2 koruyucu, 5333 Mhz desteği ilk aklıma gelenler. Ram OC desteği, ekstra USB portları vs. Bu kadar farka rağmen 1860’a aldım. Özelliklerini karşılaştırın isterseniz;

    https://www.gigabyte.com/Motherboard/B660M-DS3H-DDR4-rev-10#kf

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 2 tane m.2 kullanacaksanız sözüm yok tabi. Ben kendi açımdan düşündüm biraz.


    12100f devrini 2 tane 8gb 3200 ramlerle rahat kapatacak gibi büyük ihtimal 3 4 sene sonra yeni sistem isterseniz ddr5 ramler çıkmış olacak o zamanda ddr4 ram almak istemeyeceksinizdir.

    bazıları desktop'u ayrı yıllarda modifiye ederim diyorlar ama öyle değil gerçekten. Aynı senenin ürünleri çok mantıklı ve uyumlu oluyor.


    mesela ben 1600x b350ds2 2x8 2400 rx570 topladım ekran kartını 4 5 sene sonra gpu güncellerim dedim, adamlar pcl4 e geçtiler ben şimdi pcl4 ekran kartı alsam şuanki anakartımda (pcl3) 10 fps kaybım olacak canım sıkılıyor bu konuya, artık kasa, psu, ssd kaliteli alırım çöp olana kadar kullanırım, cpu, gpu, motherboard, remleride toplu halde satıp yenilerim mantığına büründüm.


    yani düşüncem artık en fp yeni nesil işlemciye en fp uyumlu anakart bunları destekleyen en fp ramler ve uyumlu çalışıp uzun yıllar götürecek sıkıldığımda toplu olarak kolayca satıp yenileyeceğim gpu;


    12100f

    h610

    2x8 3200 mhz

    6600xt




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaplan261 -- 8 Haziran 2022; 0:42:35 >




  • Kaplan261 kullanıcısına yanıt

    Hocam söylediklerinize ben de katılıyorum ama h610 ile b660m arasındaki fiyat farkı 300 TL. 300 TL'ye pek çok ek özellik almış oldum, sadece RAM slotu ve Mhz desteği değil.


    h610 düşünüyordum ben de, sonra bir başlıkta anakart canavarı bir arkadaş b660m indirimini paylaştı farkları açıkladı vs.


    Kendim de araştırınca 300 TL'ye fazlası ile değecek bir kart olduğunu gördüm, zaten şu anki fiyatı 2.100 TL. Ben 1850'ye aldım.

  • macgdestor kullanıcısına yanıt

    300 lira fark ile kullanacağınız özellikler aldıysanız tabi mantıklı. Şuan git gide açılıyor fark...


    aslına 4 sene sonra bulabilirseniz 12900k alıp 2x8 3200 ram daha eklerseniz öff olur pcl4 gpu lar daha kalır heralde 3-5 sene...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaplan261 -- 9 Haziran 2022; 16:32:33 >
  • Kaplan261 kullanıcısına yanıt
    Sadece 2x M.2 slotu iin bile 300 verirdim acikcasi cunku 2. slotu da kullanacagim. Hatta su an uygun fiyatli 500GB M.2 arayisindayim. Harici hdd’yi sattim, yedekleme icin kullanacagim M.2’ye USB 3.2 destekli kutu alacagim, harici olarak kullanmak istedigimde USB baglantisi ile M.2 kullanacagim yani.

    Gunluk kullanimda iki M.2 arasindaki aktarim hizindan faydalanmak istiyorum acikcasi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • O kasadan fan çoklayıcı çıkmıyor deniyor doğrumu?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.