Şimdi Ara

Sistem donup kalıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhabalar sitenize yeni üye oldum.
    Başlıktada yazdığı gibi sorunum sistemin donması, bununla ilgili araştırma yaptım, ama bir sonuca ulaşamadım onun için bu konuyu açtım.

    Sistem Özellikleri
    -Anakart...........Asus p8h67m-pro
    -işlemci.............İntel i3 2100
    -Ram.................Ocz 1600mhz 3*2 kit
    -Power..............Ocz 600w
    -hdd..................Seagate 500gb
    -Ekran kartı........Atı Sapphıre 4870 vaporX
    -İşetim sistemi...Win7 64bit

    -Sistem donama anında reset atmıyor veya mavi ekran vermiyor, sadece donup kalıyor hiç bir işlevi yerine getirmiyor, power düğmesine basarak kapatıyorum. Tekrar açmak ise sabır istiyor defalarca denedikten sonra sistem canı istediğinde açılıyor bu denemeler sırasında güç geliyor anakarta fanlar fln çalışıyor ama açmıyor, kapatıp tekrar deniyorum çaresiz. Açıldığında ise ki bunu herzaman yapmıyor genelde normal açılıyor siyah ekranda "overclock Failed" bi hata veriyor. İşlemcide çok az bir voltaj artışı yaptım, ramlarin gecikme sürelerini ayarladım normalde 1,50v' da çalışıyor 1,65' e çıkardım.

    -Sorunun ısıdan kaynaklanıyor olabilir derseniz işlemci 40c' yi geçmiyor, Anakart 30-35 arası, Ekran kartım fan hızını manuel ayarlayabildiğim için 60c' yi geçirmiyorum
    -Termal macunlar kontrol edildi bakımı yapıldı
    -Hdd ye bad sector oluşmuş olabilir derseniz onuda test ettim ve sonuç temiz
    -virüs taraması yaptım bir kaç ayrı program ile yine temiz
    -Ön panel audio ve usb jaclarını bi ihtimal dedim anakarttan çıkardım ama nafile oda bir işe yaramadı
    -Driverların hepsi güncel Bıos update edildi
    -Sen en iyisi bi format at ondan sonra bakalım derseniz onuda denedim

    Eğer yardımcı olabilirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim







  • overclocktan dolayı ayarladığınız hız yada voltaj ayarları desteklenmediğinden dolayı pc donuyor ve açılma problemi yaşıyorsunuz overclock yapmadan yani biosu default yaparsanız donma olmuycaktır.
    illa overclock ve ram ayarlarını değiştirmek istiyorum yada hızlarını arttırmak istiyorum derseniz en uygun ayarları yapmanız lazım yoksa pc kararsız çalışmaya devam eder.
  • Default ayarlardada kullandım ama aynı yne donuyor,
    default ayarlarda kullanırken otomatik olarak sistem yükte fazla voltaj verebilir diye bi yazı okumuştum o yüzden overclock yaptım ztn
  • hiç bir ayarı oynamadanda donma yapıyorsa hocam ilk önce ramleri kontrol et ramlerden biri arızalı olabilir yada zamanlaması farklı çalıştığından pcyi kilitleyebilir. onuda ramleri,tek tek deneyerek bulabilirsin onun dısında powerdan kaynaklanabilir fakat powerın ocznin 600 kaliteli gözüküyor. önce ramleri bir kontrol et derim ozaman
  • Ramleri tek tek deneme işinide yaptım tek farkı farklı zaman aralığında donması biriyle 3dakikada donduysa diğeriyle 5dakika çalışmıştır. Bu konuyu buraya açmadan önce donma işini 1veya 10 kez yaşayıpta hemen buraya yazmadım, sistemi toplayalı 4 ay oldu, 3 ayda ben diyim 100 sende 150 kez oldu bu. Aklıma gelen herşeyi denedim parçaları komple kasanın içinden alıp ahşap bir masanın üstünde birleştirip çalıştırdım acaba kasada veya köprülerde flnmı birşey var die ama sonuç hala aynı
  • büyük ihtimalle ramlerden kaynaklanıyor başka bir ram ile deneme fırsatın varsa dene eğer deneme fırsatın yoksa memstest86 programı nı cdye kaydet windows yükler gibi cdden başlat pcyi ram test programı açılacak ve ramlerini 2saat boyunca test edicek eğer ramler testi geçemezse sorun ramlerindedir eğer ramler testi 0 hatayla geçerse ramlerden kaynaklanmadığını anlamış oluruz.
  • onu yazmayı unutmuşum ramleride memtest86 ile test emiştim onlarda temiz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreenToXic

    onu yazmayı unutmuşum ramleride memtest86 ile test emiştim onlarda temiz


    eğer ramleri test ettiğinde problem olmadığına eminsen geriye 4 seçenek kalıyo.
    1.seçenek başka bir power la denemek
    2. seçenek ekran kartı ile ilgili bütün driverları kaldırıp bilgisayarım aygıt yöneticisindende ekran kartını aygıtını kaldırıp pcye reset atıp yeni driver kurmak.
    3. seçenekte anakartta onboard ekran kartı felan varsa biostan onboard kartı kapatmak
    4. seçenek işlemciyi söküp pinlere bakmak macun felan bulaşmışsa kararsız çalışabilir temizleyip öle takmak
  • Denemediğim sadece 3 nolu seçenek var onuda deniyorum hemen, inşallah işe yarar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreenToXic

    Denemediğim sadece 3 nolu seçenek var onuda deniyorum hemen, inşallah işe yarar

    bakalım işe yarayacakmı
  • Öncelikle üyeliğiniz hayırlı olsun.Pc de donma bir çok kişinin yaşadığı bir sıkıntı yazdıklarınızdan dolayı sıkıntınıın hdd kaynaklı olabilir.
    Güçlü bir ihtimal hdd statiklenmesinden sistem donuyor olabilir!!! kasanızın yanında anti statik koruması olmayan kolon koymuş olabilirsiniz.kasanızda hdd plastik aksanla değilde metal vida ile kasaya bağlı ise vidaları cok sıkmış iseniz (istemeden olsada veya vida sıkma makinesi kullandıysanız vidaların çok sıkılmasında ki sürekli gelirim kuvvetinden veya vidaları hiç sıkmamış iseniz hdd çalışırken sarsıntısından-ses sistemi basınında yardımı ile kitlenme olur)kasadaki en ufak bir voltaj kaçağından veya statiklenmesinden önce hdd kitlenir münkünse hdd nizi kasaya tamamen yalıtkan plastik vidalar ile uygun şekilde çok sıkmadan ve gevşekte bırakmadan veya plastik özel bir tabaka,hdd mandalları ile kasanızın metal aksanı ile hdd temasını sıfırlayın hdd niz çok ısınmıyor ise bir tarafı bir miktar(ısınma ihtimaline karşı) açık anti statik poşet(grimsi yarı saydam renkte anakartları ve hdd lerin orjinal kutusu içinde çıkar)içinde kullanmanız gerekebilir. Yada çok güçlü bir kolon koydusyanızda etkilenir hem bass tan hemde magnetik alanından.benim eski kasamda donma oluyordu statiklenmeden hdd sata kablosunu kaliteli bir sata kablo ile değiştirdim(takıldığı sata giirişinide değiştirdim)kasa ile hdd metal temasını ortadan kaldırdım bayadır bir donma olmuyor.Öncelikle sata kablonuzu değiştirmeyi en azından taktığınız yeri değiştirebilirsiniz sorun devam ediyorsa mutlaka kasa ile hdd temasını ortadan kaldırın kasa yanında kocaman kolonunuz(varsa şayet) ve kaldıramıyorsanız- hdd anti sitatik poşet içinde kullana bilirsiniz.(ısınma ya karşı ve hava değişimi için bir tarafı açık şekilde)kasanızın önündeki kulaklık girişine bağlı bir kulaklık ile müzik dinlerken veya son ses açık müzik pausede iken ön usb girişlerine usb disk bağlayın ve veri kopyaması yapın o esnada usb disk takılması-kopyalama-çıkartılması süresi içersinde kulaklıkta parazitlenme oluyorsa usb bağlantı kablolarının yalıtımı çok iyi değildir ve sistemde kitlenmeye yol açabilir bu durumda ön usb ve kulaklık mikrofon girişlerini kullanmamanız gerekebilir.Bir çok kasada bu sıkıntı maalesef vardır.Umarım sorunuzu en kısa zamanda çözersiniz ve lütfen sorununuzu çözdükten sonra nasıl çözdüğünüzü paylaşırsanız bir çok kişiye faydalı olabilir.
    Kolay gelsin.




  • pc çevresinde ses sistemi yok onu almaya param yetmedi. Kulaklık kullanıyorum ve pc donduğunda kulaklıktan cırıltılar gelmeye başlıyo. Önerizi dikkate aldım hdd şuan filmli poşetin içinde ve vida değil mandalla tutturulmuş durumda, ama bir sorum olucak eğer dediğiniz gibi sorun hdd de ise bıos ekranında donma olabilirmi çünkü buda başıma geldi.
  • ayni sorun bende de var acildiktan 10-15 dk sonra donuyor guc dugmesi ile kapatabiliyorum servise gonderecegim
  • Biosta donma olmasının nedeni biosun statiklenmiş hdd yi tam olarak algılayamamasından kayaklı. Sistemi hdd siz açarsanız donma olmayacaktır,usb diskiniz varsa ona işletim sistemi kurup kullanıp deneye bilirsiniz veya ubuntu live cd ile başlatın(hdd takılı olmadan) bios normal açılırken sata ve ide sürücüleri tarar(bağlı sürücülerde sıkıntı yoksa) ve normal olarak sistem açılır(statiklenmiş hdd takılı olmadığında)live cd üzerindende birçok işinizi görebilirsiniz , yine farklı bir hdd ile deneme imkanınız olursa donma olmamalı ama donma sorunu statiklenme ise neden statiklendiğini bulmanız ve engellemeniz gerekir.Hdd detaylı test etmişsiniz bad sector yok diyosunuz zaten olsaydı geçikmeli yazamama dosya disktete yazılamadı türü hatarlar almanız gerekirdi.Hdd eski ise magnetik özelliği azalmış olabilir bunun için son çare low level format atıp hdd nizi fabrika ayarlaına geri döndürmeniz gerekebilir ama ondan önce acronis disk manager veya benzeri pro ile diskinizin tamamını wipe şeklinde silip yeniden formatlayınız işe yarayabilir.bence sorunnunuz statiklenen hdd kaynaklı.
    Şayet sorununuz devam ediyorsa lütfen yazınız altarnetif uç fikirleri paylaşmaya devam edelim- umarım faydalı olur ve sorununuz çözülür.
    Şayet sorununuzu çözerseniz lütfen neler yaparak sorunu çözdüğünüzü yazınız başka arkadaşlarada faydalı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okidoki64 -- 10 Nisan 2012; 0:00:06 >




  • Yardımlarınız için çok teşekkürler sorun çözüldü dediğiniz gibi hdd imiş sorun, denemek için bir kaçgün test etmek istedim cvp yazmdan önce hiç bir sorun yok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.