Şimdi Ara

Sınavı Psikolojik Olarak Çözmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
145
Favori
12.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli forum üyeleri, sınavın psikolojik olarak içinden geçeceğimiz konuya hoş geldiniz. Bu konuda sınava karşı olan yanlış inançlarımızdan kurtulacağız ve mental açıdan djokovic gibi olacağız.

    Daha İyi Çalışmanın Mutlu Sırrı
    Link:https://www.ted.com/talks/shawn_achor_the_happy_secret_to_better_work?language=tr
    Özet: Herkes başarılı olunca mutlu olacağını sanır ama başarıya ulaşınca onun mutluluğunu yaşamak yerine yeni hedefler koyulur ve böylece mutluluk sürekli ertelenmiş olur. Bunun yerine başarılı olursan mutlu olursun formülünü ters çevirin ve mutlu olursan başarılı olursun yapın. Çünkü mutlu olduğunuzda beyniniz daha iyi çalışır.
    Tavsiyeler:
    1) Egzersiz/spor yap
    2) Şükür et
    3) Meditasyon yap
    4) Pozitif olay günlüğü tut
    5) Her gün 1 farklı kişiye onun hayatınızda olmasından dolayı mutlu olduğunuza dair bir mesaj atın

    Sınav senemi kurtaran konuşmadır. Mutlaka aslından izlemenizi ve tavsiyelerine uymanızı tavsiye ederim. Bu arada gerçekten anlatılanlar doğru çünkü bire bir yaşıyorum. Tr 6.'sı oldum. İlk 2 gün çok mutluydum ama sonra hayat yine normale döndü. Konuyla ucundan alakalı 2dklık bir konuşmahttps://twitter.com/ikiagustos/status/1146339020974239744?s=20


    Vücut Dilin Benliğini Şekillendiriyor
    Link:https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=tr
    Özet: Nasıl kötü hissettiğimizde büzülüp iyi hissettiğimizde kollarımızı açıp genişliyorsak bu formül tersine de uygulanabiliyor. Yani beden olarak güçlü durarak hislerinizi ve beyninizi de değiştirebilirsiniz.
    Tavsiyeler:
    1) Dik durun
    Aynı şeyleri daha detaylı anlattığı kitap:https://www.idefix.com/Kitap/Aynaya-Bak-ve-Kendin-Ol/Amy-Cuddy/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno=0001755601001?gclid=Cj0KCQjwhdTqBRDNARIsABsOl9-OLY5lSuNhohkZiVxjm0wuoLG0D61gdp0g-N1IvIDklLdIWslpfvAaAjFtEALw_wcB

    Forumda şuan çok popüler sınav anı gerçekten bu kadar önemli mi diye bir konu. Evet gerçekten çok önemli bir örnek ben sene içinde @qualitydommage i denemelerde asla yakalayamıyordum. Zaten nasıl yakalayacaksın adam özdebir-töder de 3 defa 1. olmuş. Benim en iyi töder 23 en iyi özdebir 15'ti. Sonra gerçek sınavda qualitydommage 108. ben 6. oldum. Bunun nedeninin büyük oranda psikolojik olduğunu düşünüyorum. Ben sınav binasına girmeden önce bir 15-20 dk boyunca dışarıda tek başıma dimdik bir şekilde kendime sınava dair bir motivasyon konuşması yapmıştım mesela. Konuşma dediğime de bakmayın sürekli "i am one with the force and the force is with me" diyorum :) Neyse salona girdim oturdum falan yine dikleştirdim omurgayı gaz veriyorum kendime. Öyle girdim sınava yani. Yine sınavda strese kapılır gibi olduğum durumlar oldu. tyt mat problemlerde 3 soru arka arkaya çözemedim sonra hep yaptığım gibi 40. soruya gittim onu da çözemedim. Orada sınav elimden kayıyor gibi oldu çünkü çok nadir olur 3 soru takıldığım onda da dönüp geometriden başlayınca açılırdı sınav. Bunda geodan da çözemeyince aha dedim başını tuttuk. Neyse işte o an yine bir dikleşme faslı karından derin nefes alma falan o çözemediğim soruya dönüp "seni ya çözücem ya çözücem" diye bir girdim. Sonra mat 39 net (1 iptal var). Sonra tyt türkçe malumunuz zaten çok garipti. Ben türkçeden ilk çıktığımda 8 boş vardı. sınavın ilk turu 25dk kala bitti diğer boşları çözdüm türkçeye döndüm. 8 boşun sadece 1 tanesini işaretleyebildim. Kalan 7 soruya sırayla bakıyorum. Her soruyu çözmekten o kadar uzağım ki "amaan bu çok zormuş bunu en son çözerim" diye geçip en son yine ilk soruya döndüm. Yine sınavın elimden kaydığını hissettim orda sonra kapattım kitapçığı baktım 15dk var. Hemen bir dik durma böyle kitapçığa sert bakışlar falan önce "ya bu soruları çözeceksin ya bu soruları çözeceksin" sonra "seni çözücem olum içinden geçicem senin" tarzı bir motivasyon konuşması ardından açtım kitapçığı daldım sorulara. tyt türkçe 40 net

    Şimdi yukarıda kocaman bir paragraf boyunca boşş yapmışım kısaca psikoloji baya önemli dik durun.

    How to Achieve Your Most Ambitious Goals- Nasıl Bitecek Bu Konular?-120/80 Net Nasıl Yapılır?
    Link:https://www.youtube.com/watch?v=TQMbvJNRpLE
    Özet: Adam hiperaktifmiş ve hocaları hep dermiş ki çalışsa yapar ama çalışmıyor. Bu yüzden ünide notlar hep c gelirmiş. Sonra demiş aga bu böyle gitmez. Hiperaktifiz ama salak değiliz. Ben derslerimi 5-10dk lık küçük parçalar halinde çalışayım. Ne zaman kaynaşmak istesem bir mola vereyim ama sonra mutlaka geri döneyim. Aynı pomodoro gibi. Sonra adamın notlar uçmuş bunu uygulayınca paso A almaya başlamış. Adam diyor ki en hırslı olduğunuz hedefi alın ve onu en küçük parçalarına kadar ayırın. Ve sonra o küçük parçaları yapmaya başlayın ama büyük hedefi yapmayı düşünmeyin hep küçük parçalara odaklanın. Adam bu sayede yılda 50 kitap okumuş. Diyor ki olay 50 kitap okumak değil 1 kitap okumak da değil bir paragraf okumak da değil hatta bir cümle okumak bile değil olay kalkıp 1 kelimeyi okumak. Sen 1 kelimeyi okursan diğerini okursun sonra cümleyi okursun sonra kitabı sonra 50 kitabı. Böl ve yönet politikası derler ya onun gibi düşün. Birleşince başa çıkmakta zorlanacağın bir şeyi üzerinde hakimiyet sağlayabildiğin küçük parçalara bölüp parçalara odaklanıyorsun. Hedef bir şekilde yerine geliyor. Adam böylelikle örgü battaniye örüp guinnes rekoru kırmış, bir sürü uluslararası fon yönetip ödül almış. Şimdi bak aynı tekniği uygulayalım. 120 soru tyt var. Her bir konu başlığını özel olarak ele alalım. Atıyorum x konusu. Bir insanın üzerine yeterince emek verdiği zaman sorulabilecek bütün x konusu sorularını yapması sence olası mı? Bence her bir tyt konusu için bu böyle. Yani 120 bile yapılabilir.

    You Can Grow New Brain Cells. Here's How
    Link:https://www.youtube.com/watch?v=B_tjKYvEziI
    Özet: Beynimizin ortasında hippocampus denen bir bölge var. Burası öğrenmeniz hafızanız modunuz ve duygularınız için önemli bir yer. Bu önemiyle birlikte buranın bir özelliği daha var ki o da yeni sinir hücreleri üretmesi. Hem de günde 700 tane. Araştırmalara göre burada üretim azaldığında daha depresif, stresli oluyoruz ve hafıza becerilerimiz kötüleşmeye başlıyor. Arttırırsak da tam tersi oluyor. Daha iyi bir duygudurum ve daha iyi bir hafızanız oluyor. Peki bunu nasıl arttıracağız?
    Tavsiyeler:
    1) spor yapın
    2) bitter çikolata yiyin
    3) rengarenk meyve sebze beslenmeye çalışın özellikle yaban mersini faydalıymış

    Sorularınız olursa özelden değil konuda yazarsanız herkes faydalanır daha iyi olur. Genel olarak faydalı olacağını düşündüğüm şeyleri paylaşmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.







  • Konuyu tamamlarken kesin bir şeyler unuttum diyordum. Yeni yeni hatırlamaya başladım. Kusura bakmayın.

    Sınava Stoacı Bir Bakış

    Stoacılık felsefesine göre hayattaki her şeyi kontrol edebildiğimiz/ elimizde olan şeyler ve kontrol edemediğimiz/ elimizde olmayan şeyler olmak üzere iki kategoriye ayırabiliriz. Bu temel üzerine stoacılar hayatta kontrol edemediğiniz şeyler üzerine çok kafa yormamanızı bunun yerine bütün eforunuzu elinizde olan/kontrol edebildiğiniz şeylere vermenizi söyler. Sınav için bu felsefe nasıl çalışır? Biliyorsunuz ki sınava 3 milyon kişinin giriyor ve sizin sınav başarınız da bu 3 milyon kişi arasında yaptığınız sıralamaya bakılarak ölçülüyor. Ama bu sizin elinizde olan bir şey değil sıralmanızı büyük oranda diğerlerinin ne yaptığı belirliyor. Sizin elinizde olan şeyse sınava olabildiğince iyi bir şekilde hazırlanmak yani elinizden gelenin en iyisini yapmak. Bundan sonraki kısımda artık iş sizden çıktığı için sonuçtan bağımsız olarak mutlu olun çünkü siz yapabileceğinizin en iyisini zaten yaptınız.

    Günlük sorunlarla başa çıkmak stresi daha iyi yönetmek adına burda özetleyemeyeceğim kadar geniş bir içerik üreten bir de podcast tavsiye etmek istiyorum. ODTÜ psikolojiden sosyal psikoloji çalışan Emre Selçuk hoca ile onun ODTÜ lisans yıllarından kankası Melih Kavukçu'nun Kaçık Prens adlı podcastini. Okul şehre yarım saat mesafedeydi dolmuş beklerken indirip açıyordum bir bölüm. Genelde 50dk civarı oluyor bölümler. Dinlemesi çok zevkli, adamlar makara zaten üstüne bir de bilimsel araştırmalardan örnekler verip tavsiyelerle de süsleyince ortaya harika bir program çıkıyor. Aşırı tavsiye ediyorum.http://kacikprens.blogspot.com/p/arsiv.html
  • çok farklı ve yararlı bir konu olmuş,ellerinize sağlık hocam
  • tıp adayı kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam ne mutlu bana :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muazzam konu muazzam eline sağlık
  • Konu çok iyi ama sizden bundan azı da beklenmezdi zaten. İlk günden beri takipteyiz sonuna kadar destekliyorum
  • konu dışı ama bu nörobilimde atıyorum beynin bir bölgesinin farklı bölümler içermesinin sebebini bir türlü anlayamıyorum, hippocampusu okuduğum kitapta daha farklı anlatmışlardı ve amigdalada da okuduğum kitaptaki bilgilerle ekşi sözlüğün bilgileri uyuşmuyordu, kafam buna takıldı.
  • Konuyu tamamlarken kesin bir şeyler unuttum diyordum. Yeni yeni hatırlamaya başladım. Kusura bakmayın.

    Sınava Stoacı Bir Bakış

    Stoacılık felsefesine göre hayattaki her şeyi kontrol edebildiğimiz/ elimizde olan şeyler ve kontrol edemediğimiz/ elimizde olmayan şeyler olmak üzere iki kategoriye ayırabiliriz. Bu temel üzerine stoacılar hayatta kontrol edemediğiniz şeyler üzerine çok kafa yormamanızı bunun yerine bütün eforunuzu elinizde olan/kontrol edebildiğiniz şeylere vermenizi söyler. Sınav için bu felsefe nasıl çalışır? Biliyorsunuz ki sınava 3 milyon kişinin giriyor ve sizin sınav başarınız da bu 3 milyon kişi arasında yaptığınız sıralamaya bakılarak ölçülüyor. Ama bu sizin elinizde olan bir şey değil sıralmanızı büyük oranda diğerlerinin ne yaptığı belirliyor. Sizin elinizde olan şeyse sınava olabildiğince iyi bir şekilde hazırlanmak yani elinizden gelenin en iyisini yapmak. Bundan sonraki kısımda artık iş sizden çıktığı için sonuçtan bağımsız olarak mutlu olun çünkü siz yapabileceğinizin en iyisini zaten yaptınız.

    Günlük sorunlarla başa çıkmak stresi daha iyi yönetmek adına burda özetleyemeyeceğim kadar geniş bir içerik üreten bir de podcast tavsiye etmek istiyorum. ODTÜ psikolojiden sosyal psikoloji çalışan Emre Selçuk hoca ile onun ODTÜ lisans yıllarından kankası Melih Kavukçu'nun Kaçık Prens adlı podcastini. Okul şehre yarım saat mesafedeydi dolmuş beklerken indirip açıyordum bir bölüm. Genelde 50dk civarı oluyor bölümler. Dinlemesi çok zevkli, adamlar makara zaten üstüne bir de bilimsel araştırmalardan örnekler verip tavsiyelerle de süsleyince ortaya harika bir program çıkıyor. Aşırı tavsiye ediyorum.http://kacikprens.blogspot.com/p/arsiv.html




  • teşekkürler hocam @isimsizkullanici7

    teşekkür ederim hocam desteklerinizle daha iyisine inşallah @TheHighMan
  • xmys1aa X kullanıcısına yanıt
    beyin çok karışık bir şey hocam zaten linkini attığım videodaki kadın da daha çok araştırmaya ihtiyacımız var diyordu. Ben bu yazdıklarımı Learning How to Learn de deaynı şekilde okumuştum iki yerden olunca doğrudur umarım :)
  • Anlattıkların diğer anlatanlardan gerçekten farklı ve yararlı ancak önceki konundaki aşağılayıcı ve egoist tavrın olmasa emin ol daha çok kişiye ulaşıp yarar sağlarsın.
    Sokrat'ın (ya da Platon'un) meşhur sözünü hatırlatırım iyi günler dilerim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einar Solberg

    Anlattıkların diğer anlatanlardan gerçekten farklı ve yararlı ancak önceki konundaki aşağılayıcı ve egoist tavrın olmasa emin ol daha çok kişiye ulaşıp yarar sağlarsın.
    Sokrat'ın (ya da Platon'un) meşhur sözünü hatırlatırım iyi günler dilerim
    Katılıyorum hocam ben de ikna oldum artık. gerçekten de insanlara üstten bakan, egoist, kibirli, aşağılayıcı, lanet bir insanım galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • saddlemaker64 kullanıcısına yanıt
    Kibirli,lanet,egoist bir insansın demedim. Tavırların öyle dedim. Nasıl biri olduğunu bilemem.
    Ama sen anlamamakta direteceksin galiba. Hayatta başarılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sana öyle dedin dedim mi yav ben kendim o sonuca vardım dedim. Hayatta başarılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya bir de buraya girince cidden artık kişisel bir şey görmek istemiyorum böyle olunca konuya odaklanamıyoruz ne diyorsanız haklısınız hepsini kabul ediyorum. Çok istiyorsanız özelden giydirebilirsiniz np

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faydalı.
  • sonra okuyacam fav a attım
  • konuyu açanın saddlemaker olduğunu görünce beyin bi doz dopamin attı vücuda
  • hocam bu arada kaçıkprensten bir iki podcast dinledim gayet sağlam yürüyüşlerde falan iyi gidecek gibi
  • Kırık obp ile hazırlanırken deneyeceğim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.