Şimdi Ara

Sınava Hazırlanma ve Tercih Sürecinde Yapılan Hatalar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
3
Favori
1.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu sene YGS/LYS yi atlattım hayırlısıyla. En iyi sıralamam (DİL-1) 253 ve 6357. olarak MF-4 ten tercihimi yapacağım. Normalde eğitim ve sınavlar bölümünü öylesine takip ederim, herhangi birşey yazıp çizmezdim ancak bu takip esnasında acayip komiğime giden ve insanların gereksiz emek, çaba ve umut sarf ettiği şeyler fark ettim. Onları paylaşacağım şimdi. Tabi bunların hepsi benim kişisel fikrimdir, ancak tarz olarak iğneleyici yazı yazarım, isteyen üstüne alınır tartışırız.

    Şimdi öncelikle gerizekalı biri değilim. İTÜ Makina Mühendisliğine tavdım ta en başta, oysa ki okuduğum lisede herkes bir şekilde Cerrahpaşa, Hacettepe, Burslu Koç, Galatasaray Hukuk, Boğaziçi gibi yerler hedefliyordu. Zaten okulumdan 4 puan türünde 1. çıktı. İlk 100 de de 80-90 derece vardır sanıyorum. İt gibi çalışmadım, 9000. olmak yetiyordu, ona göre çalıştım. Hedefim bi cerrahpaşa olsa ona da girerdim sanıyorum. Tabii büyük konuşmamak lazım.

    Sınav bitti, okullar kapandı ve direk forumda "Yazdan çalışacaklar", "Yaz için hangi kitabı önerirsiniz", "Türev-İntegrali Yazdan bitireceğim", "YGS yi yazın bitirecem hayırlısıyla" türünde düşünceleri olan insanlar türedi. Arkadaşlar, yapmayın, etmeyin yazınızı niye rezil ediyorsunuz? Hızlı koşan çabuk yorulur. Kimse kusura bakmasın da, yazdan ygs falan bitmez. Bitse de unutulur. Yani gene eylülden mart sonuna kadar eşşek gibi çalışılacak o ygs. Niye yazını rezil ediyorsun ki konu bitireceğim test çözeceğim diye? Dersane başlayana kadar çalışmanıza gerek yok, kendinizi kasmayın boşuna.

    Hem "konu bitirmek" nedir ki ya? Kim nerede nasıl bitirmiş konuyu? Bitirmekten kastınız konu anlatımlı kitaptan konuyu okuyup örnek sorularını çözmekse bayağı komik durumlar olur. Bir konu, ancak ÖĞRETMENDEN dinlenip, gene öğretmenin verdiği örnekler kendisiyle birlikte çözülüp sonra var olan soru bankalarından konuya göre 200-800 arası falan soru çözülünce "biter" bana göre ki o da "bitmek" değildir, gene de çatır çatır yanlış yaptırırlar adama. "Bugün Türevi bitirdim, yarın da İntegrali yarılarım" cılar kendilerini avutmaktan başka iş yapamazlar.

    Hele Türev-İntegrali yazdan bitirenler var ki onlar daha bir efsane. Çoğu dersanenin ikinci dönemin ortasına kadar anlatmadığı konuyu bitirseniz ne olacak? Konuyla ilgili 1000 soru çözdünüz diyelim, 8-9 ay konunun yüzüne bakmadıkça o çözdükleriniz ne işe yarayacak sanıyorsunuz? Bir HİÇ olacaklar sadece, rezil olmuş bir yaz anlamına gelecekler. Lütfen, ben size acıyorum, siz de kendinize acıyın.

    Ayrıca bu yazdan konuları bitiren arkadaşlar yapamadıkları soruları ne yapıyorlar acaba? Gerizekalı olmadığımı belirtmeme rağmen benim bile yeni öğrendiğim konuların ilk testlerinde ortalama olarak 10-15 sorum çıkıyordu, hocalara çözdürüyordum. Yazın nereden hoca buluyorlar ki çözdürecek? Anlamıyorum ben valla.

    Ne yapacaksanız yapın ama zamanında yapın. Dersaneler bir açılsın hele, okul başlasın. Hepiniz okulda da LYS konuları işliyorsunuz, dersaneye gitmeniz aynı zamanda okula da çalışmanız demek. Ben bu ayrıcalığı yaşayamadım, okulda Türk Müfredatı işlemedim. Ancak gene de kendime göre gayet başarılı oldum, tabii okul ortalamasının altındayım bir miktar. İnanın şu sınav tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Bu Türkiye 1. si olan bir arkadaşım sadece ilk 100 e girip devletten 720 TL burs almak için 1. olduğu dala çalıştı, o da yani sağda solda konu okuyarak. Sonra adam gidip 1. oldu. Yada ortalama bir almanca bilgisiyle 250. oldum ben şahsen.

    Bir diğer konu da tercih meselesi. Burada ağır konuşacağım resmen. Arkadaşlar siz aklınızı peynir ekmekle mi yediniz ya? Yada bir beyin sarsıntısı falan sonucu zeka anlamında sahip olduğunuz her şeyi yitirdiniz mi? Forumda sadece forum üzerinden tanıdığı elemanların sözde tavsiyelerine göre tercih yapan elemanlar var. Yapmayın Allah aşkına, hiç mi idealleriniz yok, hiç mi vizyonunuz yok? Başlığa bakıyorum adam sosyal bilgiler öğretmenliği istemiş şu üni tutarmı demiş bir başkası alıntı yapıyor sosyal bilgiler öğretmenliği kötü sen git halkla ilişkiler oku diyor. Kime göre kötü lan? Yada sen nasıl bir otoritesin ki adamı belki idealinden soğutuyorsun. Bu elemanlar bir de tüm üniversitelerin tüm bölümlerini biliyor oluyorlar, sağa sola tavsiye veriyor, şu meslek kötü şu iyi diyorlar. Sadece dayıoğlu-amcakızlarından duydukları hurafelere göre. Sanıyormusunuz ki sizin dayınızın çevre mühendisi ahbabı iş bulamadı diye piyasada çevre mühendisi istihdam edilmiyor? Komik olmayın, böyle adamlara itibar etmeyin lütfen.

    Tercih meselesi sizin hayatınızın şu andan sonrasını şekillendiren bir olgudur. Herkesin mutlaka bir ideali vardır. Benimki Makina Mühendisi olmaktı, şu anda kısmetse bölümüm, stajım hatta okul sonrası işim bile hazır. Bir başkasınınki doktor olmaktır, öbürü sosyal bilgiler öğretmeni olmak ister, bir diğeri 1000 TL ye fabrikada tekniker olsam yeter der. Zaten sistem her statüde elemana ihtiyaç duyar. Bu noktada ideallerinizin konu hakkında hiçbir akademik fikri olmayan, sadece duyumlarla hareket eden ve 12-13 yaşlarında olması bile muhtemel (sonuçta kimsenin yüzünü görmüyoruz, herkes ekranın arkasına saklanmış durumda) insanların elinde şekillenmesine izin verirseniz, size yakışacak tek sıfat gerizekalı olacaktır. Gidin bu işin eğitimini almış insanlarla, rehberlikçilerle, yada yapmak istediğiniz mesleği halihazırda yapan birden fazla kişiyle konuşun, ona göre tercih listenizi hazırlayın. Geleceğinizi forum köşelerinde tartışmayın.

    En başta dediğim gibi, burada yazanlar benim kişisel fikirlerimdir. Ağır ithamlarda bulunmuş olabilirim bazı kısımlarda, spesifik olarak kastettiğim kimse yok, kastettiğim belirli bir kitledir sadece, şu şu insanlar diye ayrılamaz. Bu noktada hakaretleri üstüne alınan arkadaşlar bilsinler ki, sizi kast etmedim, ancak hakareti üstünüze niye alındığınızı düşünmeniz yararınıza olabilir. Önerilerimin aksini yapmakta ısrar edecek arkadaşlar mutlaka bulunacaktır, hatta yapılanın doğru olacağını dahi iddia edebileceklerdir ancak bu noktada söylemem gerekir ki, ben yazdan YGS yi yada Türev-İntegrali bitirmedim, benden daha iyi yapan ve benim direk yada dolaylı olarak tanıdığım 1000 e yakın kişi de öyle. Hatta tanımadığım niceleri de aynı şekildeler. Ayrıca hiçbirimiz geleceğimizi forum köşelerinde tartışmıyoruz. Israrcı arkadaşlar bu ufak noktaları düşünürlerse iyi ederler.







  • Gerçekten çok haklısın. Zaten bütün sene "eşşek" gibi çalışılacak. Bari yazın iyi dinlenip de o yorucu tempo için enerji depolamak en doğrusu.
  • Görünce yine hatırladım bakayım dedim konuya, hatırlamadıysan söyleyeyim: ben "ilk 100e girebileceğini zanneden arkadaş" her neyse yazmayalı n'apıyorsun? Senin okul da başlamıştır heralde.
  • arkadaşlar ösym yaptığımız tercihleri neye göre değerlendiriyor mesela benim puanım 250 4. tercihte bi yer yazdım başka biri punı 200 ama benim yazdığım yeri 1. sırada yazmış ben mi girerim o mu ? bide ben meslek lisesi mezunuyum alan içi yazınca sınavsız geçişle alan dışı yazınca ygs puanını baz alarak yerleştiriyor dimi ..
  • up ....
  • Arkadaşım çok haklısın. Bakıyorum millet yazıyor, iftara kadar yardırıcam, 9-10 saat kasıyorum, iftardan sahura kadar yardırıyorum. Arkadaşlar bu süre yaklaşık 8 saat. 8 saat çalışmak ne demek?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.