Şimdi Ara

Sıfır araca lpg ne zaman takılmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
6.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yaklaşık 1 ay kadar önce Toyota auris 1.6 aracımı sıfır olarak aldım ve şuanda 800km'de. Toyota bayisi lpg taktırır isem yakıt sistemini (motor komple demek oluyor herhalde) garanti dışı bırakacağını söyledi. Şuan ki yakıt değerlerim 100Km için Ş.içi : 6,6Lt - Ş.dışı : 5,0Lt (gayet sakin kullanırım)

1-Aracın kronik bir sorunu var mıdır diye benzinli olarak daha ne kadar km binmem gerekir?

2-İlk hangi kilometrelere kadar lpg vurmadan binmem gerekir? (5.000? - 10.000?)

3-Bu bazı lpg firmalarının verdiği sigorta (örneğin BRC 25.000Tl sigorta yapıyor) gerçekten işe yarıyor mu? Yani servis lpg'den dedi, Lpg bayisi de hayır lpg ile ilgisi yok derse ortada mı kalıyoruz? Yani nasıl bir işleyiş söz konusu?

4. Bu yakıt değerleri ile lpg'siz binsem diye düşünüyorum sizce ne yapılmalı?

5. Ucuzundan şu adını vermiyeyim yerli markayı 1.000 liraya taktırsak işimizi görmez mi? Yoksa 1.600 - 1.700 liraya iyi bir italyan mı taktıralım?

• Yerinizde olsam aracın rodaj dönemini atlatmasını beklerdim. Rodaj dönemi "motorun açılması" olarak tabir edilen şeydir. Siz iyisi mi ilk 2500 kilometreyi benzinle binin. Daha sonra LPG montajıı düşünürsünüz.

Benzin yerine LPG demek tasarruf demek. Toyota bayisi sırf "yakıt sistemini garanti dışı bırakırız" dediyse iyi. Bence komple motor garantisini iptal ederler.

Aracınıza çok binen biri değilseniz yine LPG tavsiye etmem. Yani aylık 300-400 TL benzin parası veriyorsanız bence hiç LPG'ye bulaşıp ağrımayan başınızı ağrıtmayın. Derdiyle uğraştığınıza değmez. Ancak yılda 20-30 bin km binecekseniz o başka tabi.

Marka olarakta ben yerinizde olsaydım ilk tercihim "Prins" olurdu, ama "Prins Silverline" serisi. Bu LPG kitini Prins yetkili servisine sorup aracınızla uyumluluğunu araştırın. Eğer uyumlu ise iyi bir Prins yetkili servisine bu işi yaptırın. Bana bub sistem için en son 1800 TL /6taksit fiyat vermişlerdi. Neden Prins? Sorunsuzluğuyla ve performansıyla nam salmış bir marka. Hani kendimi sizin yerinize koyuyorum, 1500TL verip BRC taktırana kadar 1800TL Prins'e verirdim.

Eğer daha ekonomik bir şey lazım derseniz asla ATİKER'e bence bulaşmayın. "Atiker & Romano" evliliğinden olma AKL için "sorunsuz ve iyi sistem" diyenler çok. Atiker gibi prolemli değilmiş. İlla yerli illa ucuz derseniz AKL taktırmanızı tavsiye ederim. Yalnız; AKL fiyatıyla İtalyan LOVATO fiyatını da karşılaştırın, arada fark yoksa ben olsam Lovato taktırırdım. Fiyat farkı varsa AKL denemeye değer.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ulaş-ım

Aracınıza çok binen biri değilseniz yine LPG tavsiye etmem. Yani aylık 300-400 TL benzin parası veriyorsanız bence hiç LPG'ye bulaşıp ağrımayan başınızı ağrıtmayın. Derdiyle uğraştığınıza değmez. Ancak yılda 20-30 bin km binecekseniz o başka tabi.

Aylık 300-400 tl tabikide vermiyorum, yanlış yazdınız galiba. Ben yılda 2500 km uzun yol 5-6.000km de şehir içi yaparım maksimum. Yani aylık 400-500 km şehir içi bana yeterde artar bile. Yani lafın özü toplamda yıllık yakıt sarfiyatım taş çatlasın 2.000-2.500Tl arasıdır oda aylık maksimum 200Tl.

Yüzde 33 tasarruf etsem 800Tl. (Yaktığı benzin şu bu çıkınca kaba hesap 33 dedim)

5 yıl bineceğim 4.000Tl

1700Tl sistem + 250TL işletme

Kar 2.000Tl civarı

Birde buna kitin bakım masrafları ve buji ve hava filtresinin erken değişim sürelerini ekleyince

Hiç böyle hesaplamamıştım, ürküttüğüm kurbağaya değmez gibi geliyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayaras -- 10 Eylül 2012; 18:59:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sayaras

quote:

Orijinalden alıntı: Ulaş-ım

Aylık 300-400 tl tabikide vermiyorum, yanlış yazdınız galiba. Ben yılda 2500 km uzun yol 5-6.000km de şehir içi yaparım maksimum. Yani aylık 400-500 km şehir içi bana yeterde artar bile. Yani lafın özü toplamda yıllık yakıt sarfiyatım taş çatlasın 2.000-2.500Tl arasıdır oda aylık maksimum 200Tl.

Yüzde 33 tasarruf etsem 800Tl.

5 yıl bineceğim 4.000Tl

Hiç böyle hesaplamamıştım, ürküttüğüm kurbağaya değmez gibi geliyor...

Yok yanlış yazmadım.
    Ben LPG'ye ayda ortalama 400 TL veriyorum. Ağırlıklı Ankara içi araç kullanıyorum, senede 3-4 defa da (toplam 4-5 bin km) memlekete gidip geliyorum. Son 15 ayda 35 bin km yol yapmışım. Ayda 400 TL benzine veren biri olsaydım asla aracıma LPG taktırmazdım.

Ben sizin gibi 5 yılda toplam 12.500 TL benzin parası ödeyeceğimi bilsem -ki bu %40 tasarruf oranıyla 5000TL demek, ben bu işe hiç bulaşmazdım.

Kabaca;
    1500 TL'si LPG montajı+ruhsata işletme (TüvTürk muayenesi, sızdırmazlık raporu) masrafı,
    150 TL Toplam 5 yılda en az 2-3 defa LPG bakım masrafı

Toplam 1650 TL masraf desek. 5000TL tasarruftan 1650 TL masrafı düşün 3350TL demek. 5 yılda 3350TL tasarruf için LPG'ye hiç ama hiç yanaşmam. Üstelik aracınızın Opel/Chevrolet serisi gibi LPG takılı iken her 40-42 bin kilometrede bir 1500-1600 TL sübap masrafı çıkartma riski de var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ulaş-ım -- 10 Eylül 2012; 19:16:49 >

• Araç sıfır olmasa yinede taktırır, tasarruf tasarruftur derdim ama, işte 2-3.000 liralık kar için motor garantisinden vazgeçmek abesle iştigal oluyor.
    '02 Corsa 1.8 GSI-Corsa Ç.
    Xmax 250 ABS
  • Teorik bir hesap yaptım, yanlışım var ise düzeltin lütfen,

Şehir dışı yılda 2.500km yapıyorum ve 100km.de 5,2Lt yaktığımı varsayarsak : Yıllık 130 Lt benzin demek
    Şehir içi yılda 6.000km yapıyorum ve 100km.de 6,6Lt yaktığımı varsayarsak : Yıllık 396 Lt benzin demek

Şimdi benim yıllık Benzin tüketimim : 526 Lt
    Bu arabaya 5 yıl binmeyi düşündüğüme göre Toplamda : 2630 Lt benzin harcayacağım.

Gelelim Lpg.ye :

Teorik olarak benzinden %20 fazla yaktığını varsayıyorum bu durumda : 2.630 x 1.2 : 3156Lt Lpg harcayacağım.
    Yine teorik olarak %5 civarıda ilk çalıştırma benzini harcayacağım yani : 3.156 x 0,05 : 158 Lt benzin

Şimdi sıra hesaplamalarda :

Adana totalde benzin şuanda 4,59Tl, bu durumda toplam benzin sarfiyatım : 2630Lt x 4,59Tl : 12.255 Tl.

1. Lpg nin litresi en iyi hesapla 2,40Tl desek onun da sarfiyatı : 3156 x 2.4 : 7.575 Tl.
    2. Aurisim için verdikleri montaj fiyatı : 1.700Tl.
    3. Muayeneye halihazırda 3 yıl varken yapacağım masraf : 250Tl(kaba hesap)
    4. Her 10.000km.de bir bakıma getireceksiniz diyor lpg bayileri ve 40 Tl diyorlar : 40 x 5 : 200Tl
    5. Artık lpg'li bir aracımız olduğuna göre buji ve hava filtreleride 10.000km.de bir değiştirilmeli 40lira buji ve 40 lira hava filtresi : 80 x 5 : 400Tl
    6. Birde %5 ilk çalıştırma benzininden bahsetmiştik 158Lt : 158 x 4.59 : 725Tl.
    Not : Benzinli auris için havafiltresi değişim periyodu 40.000km ve buji değişim süresi 100.000km.dir. Bu durumda 5 yılda sadece 1 kere hava filtresi değişmesi gerekir. 5. maddeden 40Tl düşülecektir.

Gelelim son duruma :

Benzinin maliyeti : 12.255Tl.
    Lpg.nin maliyeti ise: 10.810Tl.

Sonuç olarak aracına yıllık olarak 8.500km binecek birinin toplamda karı 1.445 Tl.dir.

Araca yıllık 8.500km.den fazla ve daha uzun yıllar binecek veya aracı çok yakan biri için Lpg avantajlıdır. Benim durumumdakiler için ise olmasa da olur. Hatta gerek bile yok.

Gelelim dizel hesabına onuda oturdum hesapladım ve 5 yılda bana kazancı tam olarak 3.000 Türk lirası. Bundan da dizelin bakım masraflarının benzinliye oranla daha yüksek olduğunu ve aynı modelin benzinlisi ile dizeli arasındaki fiyat farkını hesaplarsak ve hatta parçalarının fiyat farkınıda gözönüne alırsak(benzinli araç yakıt pompası 450Tl ama dizelin pompası 3.000Tl diye okumuştum bir yerde) dizelde ekonomik olmaktan fazlasıyla çıkıyor.

Hatta dizeli çalıştırırken turbo yağlansın diye bekle, durdururken bekle masraflarını da hesaba katın.

Lütfen hesaplamam da bir yanlışlık varsa düzeltin, karım daha yüksek ise hemen yarın taktıracağım.

Edit : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayaras -- 10 Eylül 2012; 23:19:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Arkadaşlar yaklaşık 1 ay kadar önce Toyota auris 1.6 aracımı sıfır olarak aldım ve şuanda 800km'de. Toyota bayisi lpg taktırır isem yakıt sistemini (motor komple demek oluyor herhalde) garanti dışı bırakacağını söyledi. Şuan ki yakıt değerlerim 100Km için Ş.içi : 6,6Lt - Ş.dışı : 5,0Lt (gayet sakin kullanırım)

1-Aracın kronik bir sorunu var mıdır diye benzinli olarak daha ne kadar km binmem gerekir?

3-Bu bazı lpg firmalarının verdiği sigorta (örneğin BRC 25.000Tl sigorta yapıyor) gerçekten işe yarıyor mu? Yani servis lpg'den dedi, Lpg bayisi de hayır lpg ile ilgisi yok derse ortada mı kalıyoruz? Yani nasıl bir işleyiş söz konusu?

5. Ucuzundan şu adını vermiyeyim yerli markayı 1.000 liraya taktırsak işimizi görmez mi? Yoksa 1.600 - 1.700 liraya iyi bir italyan mı taktıralım?

bende haziran başında otomatik auris aldım. 1500 tl ye brc taktırdım. araç 70 km de idi. lpgde şehir dışı 100 km de basmassam 19 20 kuruş civarı yakıyor. bastımmı yani 130 150 leri gördüğümde 25 kuruşları görüyorum. 32 litre gazla 300 350 arası km lerde değişiyo.şehir içi 30 35 kuruş civarlarında. senin yakıt tüketim değerlerini hiç göremedim hocam. aracı aldıktan beri 6900 km yol yapmışım.ben arabayı hergün kullanıyorum ben lpg yi tavsiye ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: beyfendi_torunu

quote:

Arkadaşlar yaklaşık 1 ay kadar önce Toyota auris 1.6 aracımı sıfır olarak aldım ve şuanda 800km'de. Toyota bayisi lpg taktırır isem yakıt sistemini (motor komple demek oluyor herhalde) garanti dışı bırakacağını söyledi. Şuan ki yakıt değerlerim 100Km için Ş.içi : 6,6Lt - Ş.dışı : 5,0Lt (gayet sakin kullanırım)

bende haziran başında otomatik auris aldım. 1500 tl ye brc taktırdım. araç 70 km de idi. lpgde şehir dışı 100 km de basmassam 19 20 kuruş civarı yakıyor. bastımmı yani 130 150 leri gördüğümde 25 kuruşları görüyorum. 32 litre gazla 300 350 arası km lerde değişiyo.şehir içi 30 35 kuruş civarlarında. senin yakıt tüketim değerlerini hiç göremedim hocam. aracı aldıktan beri 6900 km yol yapmışım.ben arabayı hergün kullanıyorum ben lpg yi tavsiye ederim

Bugün 100Tl benzin aldım ve yol bilggisayarı 350km menzil gösterdi, ve yine bugün az kalabalık trafiğe girmek zorunda kalınca ortalamanın 7.4Lt olduğunu farkettim. Km.de 0.285Tl benim için biraz yüksek bir değer, dizel arabadan sonra pek çekilmeyecek gibi. Hafiften Lpg ye tekrar meyillenmeye başlıyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: beyfendi_torunu

quote:

Bugün 100Tl benzin aldım ve yol bilggisayarı 350km menzil gösterdi, ve yine bugün az kalabalık trafiğe girmek zorunda kalınca ortalamanın 7.4Lt olduğunu farkettim. Km.de 0.285Tl benim için biraz yüksek bir değer, dizel arabadan sonra pek çekilmeyecek gibi. Hafiften Lpg ye tekrar meyillenmeye başlıyorum.

hocam bence yol bilgisayarına diil depoyu fulleyip km yi sıfırladıktan sonra tekrar benzin aldığınızdaki yaktığınız litreyi hesaplayın o şekilde ölçüm yapın

• Yazdığınız yakıt değerleri doğru ise lpg taktırmanızı tavsiye etmem, verdiğiniz değerler ile yaklaşık 32 krş yaktığı görülüyor lpg ile 20 krş a düşecektir bu oranlara karşı garantiyi delmek pekte doğru olmaz sıfır araçlar bazan büyük sorunlar yaratabiliyor araçda garanti yoksa başınız çok ağrır bence en az 30 bin km bekleyin
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.