Şimdi Ara

★Sıcaklıktan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri★ (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
944
Cevap
34
Favori
127.317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makedonn



    Sanırım biraz fazla ısınıyo buda düşük performans seklinde calısmasına neden oluyo Sürekli donmalar Windows Acılış siyah erkanda bile donarak acılıyo.Termal macun süreli 9 ay oldu icide temiz kasanın
    Sistem özelligim
    Anakart Adı Asus P5KPL-AM SE
    İşletim Sistemi Microsoft Windows XP Professional
    bilgisayar Türü ACPI Çok işlemcili Bilgisayar
    iŞLEMCİ DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (14 x 200)
    Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce 9400 GT (1024 MB)
    RAM 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
     ★Sıcaklıktan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri★



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozdemir38 -- 29 Eylül 2011; 11:10:50 >




  • Bu sıcaklık değerleri boşta mı yükte mi bu şekilde? Tüm sürücülerinizi güncelleyiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makedonn

    Bu sıcaklık değerleri boşta mı yükte mi bu şekilde? Tüm sürücülerinizi güncelleyiniz.

    evet boştayken böyle sürücüleri hangi programla güncelleyebilirim ?
  • Boşta iken değil, yükteyken ki değerleriniz önemlidir. Sürücülerinizi Uniblue Driver Scanner vb. programlarla güncelleyebilirsiniz, ancak her zaman için elle marka ve modele göre üretici firmanın sitesinden sürücüleri indirerek güncellemek doğru olandır.
  • Sayın makedonn;ben sistemimin bazı parçalarını yeniledim.Anakart hariç.Şu an İşlemcim E83400-Leadtek 1 Gb GTS450 Ekran Kartı-Corsair 2x2DDR3 Ram
    Yükte iken Everest ile sıcaklıklara baktığımda Ekran Kartı 70-75 C,Anakart 50-55 C,Ram ler 69-70 C,İşlemci 45-50 C,HDD (Soğutucu takılı) 35C civarlarında.
    Ram ile ekran kartının sıcaklıkları düşündürüyor beni.Ama ekran kartındaki 75-80 Drc leri normal demişsiniz.Ki ben Crysis-2 oyununda alıyorum bu değerleri.
    Eğer tüm değerler normal ise Oyundaki kararma-renklerin gitmesi vb.sorunlar neden olabilir?
    Veya bu değerler normalmi?Cevaplarsanız sevinirim...
  • Ekran kartı sıcaklığınız boştayken bu değerlerdeyse yükte problem çıkartıyor olabilir. Ekran kartınızın soğutmasını kontrol edin, yeniyse farklı bir PSU bulunan kasada deneyin. PSU'nuz da önemlidir.
  • Yok boşta iken değil.Boşta iken 50-60 Drc arasında oynuyor.PSU da 500W NZXT model...
  • Oyundaki sorunlar ne zaman belirmekte bir süre sonra mı yoksa hemen başında mı? Masaüstünde ya da başka bir oyunda böyle bir sorunla karşılaştınız mı?

    Ayrıca Crysis'ın ayarlarını en düşük seviyeye konumlandırın tekrar deneyin. Bakalım en azından çıkacak mı?
  • Oyunda iken yakşaşık 5-6dk sonra böyle ekran kararmaya,nesneler belirsizleşmeye başlıyor.Fare imleci (hedef gösterici) görülüyor.Hareketlerim falanda gayet iyi,kasma yok,renkler tam birbirine girmiyor ma dediğim gibi gece çökmüş gibi birden karatı oluşuyor.Ayarlar Çok yüksek te ikende böyle YÜKSEK lkende böyle...
    Masa üstünde hiç sorun yok.Birde Metro 2033 kuracağım.Bakalım birde onda deneyeyim...
  • Oyunu en düşük ayarlarında oynayın, çok büyük bir ihtimal ekran kartınız ısıyı o anda tölere edemiyor.
  • Merhabalar;

    Yaklaşık 3 yıldır masaüstü bilgisayarımı hiç problem olmadan kullanıyordum. Ancak son 2-3 aydır çok can sıkıcı bir kapanma problemi yaşıyorum. Feel Hurricane'nin 0408SL-BB kasası var. Ve 3 fan da durmadan çalışıyor. Hatta yan kapağı açtım bu şekilde kullanmaya çalışıyorum. Isı kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum, ancak hangi parçaya ait olduğunu kestiremiyorum. Cihaz bir süre çalıştıktan sonra (15dk ile 2 saat arası) kendiliğinden kapanıyor. (Ancak cihaz kapalıyken USB portlardan enerji vermeye devam ediyor.) Ayrıca kapanırken ekrana hiçbir hata uyarısı da vermiyor. Ve daha sonra bilgisayarı açamıyorum. Cihazı açabilmem için yaklaşık 5 saniye fişi prizden çıkarıyorum. Böylece cihaz tekrar açılabiliyor. İşlemciyi açıp temizledim, termal pasta da uyguladım, ama nafile. Sizce sorun hangi parçadadır? Ve nasıl bir çözün yolu incelemeliyim. Engin tecrübe ve bilgilerinize gerçekten ihtiyacım var.

    Teşekkürler,
    İyi Çalışmalar.




  • Sistem bileşenleriniz nedir? Detaylı bir şekilde PSU'dan, anakartına kadar hepsini yazın.

    Everest, ile sistem sıcaklık değerlerini hem yükte hem de boşta ayrı ayrı alın, buraya ekleyin. Algılayıcılar sekmesinden değerlere ulaşabilirsiniz.

    Bunun haricinde USB portlarında güç beslemesi normal olarak kapattığınızda da devam ediyor mu? Çünkü bu bazı durumlarda normaldir, her anakart tamamiyle güç kesmeyebiliyor.

    Diğer bir nokta egzoz fanların çok da bir önemi olmaz. Kapanması sıcaklıkla alakalıysa bunu değerler sonucunda görebiliriz. Kasa için konumda çok önemlidir. Ekran kartınız işlemcinin hemen altındaysa yükselen ısı işlemciyi tetikleyebilir. Doğru montajlama tekniğide önemlidir.

    Doğrudan kapanma sorunları için; RAM ve HDD'yi kafadan eleyelim. Bunlarla işimiz şimdilik yok. Dediğiniz gibi BSOD ( mavi ekran ) da gelmiyorsa, ekran kartı ile ilgili sıcaklık ve TDP ( güç tüketimi ) düşüncelerim dışında o da bir ihtimal zayıfladı.

    Yukarıda programda anakartınızın, işlemcinizin, kısacası ekran kartınızda başta olmak üzere bu üçünün sıcaklık değerleri önem teşkil eder, ve tabi ki anakarta bağlı olan Kuzey Köprüsü sıcaklık değeri.

    Bu duruma PSU'da yer alan bir zayıflık ( yıpranma ) ya da güç yetersizliğide dediğim gibi sebep olabilir, tekrarladım bu söylediklerimi ancak sorun bu döngüde.




  • Boşta iken sıcaklık değerlerim bunlar.Sayın makedonn galiba benim PSU da bir sorun var.Eksik kalıyor gibi...

    http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/18465.jpg

    [/simage]http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/18465.jpg[simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailyt -- 10 Ekim 2011; 22:54:24 >
  • Makedonn hocam izninizle bende size birşeylar sormak istiyorum..
    lanet bi hp laptopa sahibim..dv61280us..2 sene önce abd den almıştım..cehennem sıcağıyla çalışıyor kendisi. şöle bi resim yükliyim

     ★Sıcaklıktan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri★

    pc boştayken bu şekilde azcık bişeyler yapayim 100 ü geçiyor..pes 2012 oynamak istiyorum maşallah maça başladıktan 1 2 dk içinde ekran kendini kapatıyor.3 4 saniye sonra ses gidiyor..power tuşuna basılı tutarak kapatmak durumunda kalıyorum..sadece pes te değil.internette dandirik bi flash oyun oynarkende kapanabiliyor eger fan kısmını tamamen açıkta bırakmazsam..bazen ona rağmen kapanıyor..kapanırkenki sıcaklıgını bılemıyorum ama suan bana cok sıcak gelmiyor (80 90 derece)kapanınca bı bakıyorum deli sıcak olmuş tahmınım 140 150 oluyodur..abarttımmı bılmıyorum ama suankı halınden cok daha sıcak oluyor..

    elektrik süpürgesiyle fanı temizliyim dedim 2 hafta önce,fanı bozdum sanırım 2 3 saat fan calısmadı,pc actıgımda 2 dk ıcınde kapanıyordu..sonra kendı kendıne fan bıraz duzeldı ama hala ısınma sorunu gecmedı..sanırım laptopun içi çöplük gibi.artı masaüstü pc den fazla ses çıkarıyor..2 yıldır hiç temizlemedim içini..1 kere format atıldı yaklasık 1 buck yıl once..trackmania oynarken anakart yanmıştı :S 45 günde onu değiştirdiler en son ozamn format atıldı...kendim açmaya cesaret edemiyorum temizlemek için..garantisi 1 yıldı çoktan doldu..acaba bi tamirciye götürüp hem açtırıp temizletmeli hemde format attırmalımıyım..bunlar sorunu çözermi dersiniz?format konusunda hiçbir bilgim yok,pc acma konusunda da..yıllar önce masaüstü pc yi açmıştım 1 gunde zor toparladım :)laptop olunca kendime cokta guvenmiyorum açıkçası..

    laptopumun özelliklerinide yazayım..
    AMD Turion 64 X2 Ultra Dual-Core 2.40 GHz. 2 MB Cache Bellek ZM-87 Mobil İşlemci
    6gb RAM
    ATI Mobility Radeon HD 4650 Max. 2790 MB Ekran Kartı
    vista home,

    başka bilmeniz gereken özellik varsa bakıp yazabilirim

    buarada soğutucu kullanıyorum.2 gün önce aldım,almaz olsaydım..usb den çalışıyor..daha kullanıslı olcagını dusundum,sonrada usbden calısanlar hakkında yazdıklarınızı okudum,iade edicem,edemezsemde kullanmıcam zaten 20 tl lık dandık bi ürün..o laptopu sogutmuyor,laptop onu ısıtıyor adeta

    tipine özelliklerine baksan laptop dersin ama antika maşallah..millet almak istiyor satmaya utanıyorum,çözüm bulamazsam şu sıkıntıya 7. kattan aşagı atıcam artık daral geldi..atmazsamda ters çevirip yumurta falan pişiricem o derece :S

    fikirlerini alabilirmiyim acaba?biraz uzun oldu kusura bakma




  • ismailyt@ Sizin değerlerinizi ve mesajlarınızı inceledim, sıcaklık kaynaklı olma ihtimali biraz düşük PSU'nuz da normal koşullarda kesinlikle yetecek bir PSU'dur. Ancak grafik sapmaları vb. durumlar ekran kartının zorlanmasından kaynaklanır genellikle, RAM bozulmaları ve ısıyı çip bozulmalarında ''Semi-Corrupt'' denen bir durum vardır. Bellek yükteykende sorun çıkartıyor olabilir. Bence yapmanız gereken, farklı bir ekran kartıyla sisteminizi test edebilirsiniz ya da ekran kartınızı farklı sizinkine eş değer ya da daha iyi bir sistemde yüksek detaylı ( poligon sayılı ) oyunlarla test edebilirsiniz.

    Bu arada Crysis oyununu en düşük en kötü çözünürlüklerde açtığınızda yine aynı şekilde bir süre sonra benzer ekran geliyor mu bir test eder misiniz? Ekran kartınız dediğiniz gibi 80 C civarındaysa ki bu bence normaldir. 60 C olmasıda zaten beklenemez ancak yükteyken kartın yanıt verme durumu kesilebilir.

    cem_k12@

    Merhaba;

    Evet, bu değerlerde zaten kullanmaya devam ederseniz, bir bileşenin yanması içten bile değil. Başlıca sıcaklık kaynağı işlemci ve çekirdekleri gözüküyor, malumunuz dizüstü dar bir plastik kaplamaya haiz ve herhangi bir bileşen orantısız ısındığında diğer bileşenlerinde sıcaklık değerlerini oldukça yukarı çeker. Ancak değerini göremediği anakartta en büyük sorunu oluşturuyor olabilir. Çünkü diğer dahili tüm bileşenlerde aşırı bir ısınma mevcut. Ya genel soğutmada egzoz fanında bahsettiğiniz gibi büyük bir sorun var ve bundan kaynaklanıyor ya da işlemci veya anakart kaynaklı bir sorun var.

    Şu an için sizin bu konuda deneyiminiz yoksa kesinlikle açmamanızı tavsiye ederim çünkü açamayabilirsiniz de, açarken tümleşik yapılı ( içten vidalıysa ) kırma ihtimaliniz mevcut. Bir butik bilgisayar tamircisi en azından bu konuda size yardımcı olacaktır. Anakartınızın değişiminde önce bu sorun yoktu heralde, işlemcinizin soğutucu bloğunun vidaları gevşemiş olabilir, bunu daha önce gördüm. Egzoz fan devride çok önemlidir, ancak yinede bu kadar ısınmaması gerekir. Fanın ses çıkartmasıda ( yalpalama vb. gürültü ) pek iyi bir şeye işaret etmez. Fan değişimleri oldukça ucuzdur. Uygun dizüstü fanları en fazla 15-20 liradır. Değişim yaptırabilirsiniz, işlemcinizin termal pastasından Headsink klipsleri dahil bir gözden geçirilsin, iç temizliği yapılsın durum ortaya çıkacaktır. En azından 70-80 C skalasının 55-65C aralığına düşmesi gerekir, işlemcide. Çünkü genel olarak bir sıcaklık problemi ya anakarttan kaynaklanır ( anakart merkez devre olduğu için alttan kalorifer peteği gibi hepsini ısıtabilir. ) ya da yüksek sıcaklık değerinde ( işlemci ) çalışan bir bileşen tüm parçaları etkileyebilir.

    Ayrıca sizinde evet bahsettiğiniz o çin malı soğutucular USB'den aşırı yük çeker, o yetmez soğutacağına çektiği güç anakarta yük olarak yansır ve bu da yine ısınmasına sebebiyet verir. Kaliteli , AC güçten beslenen bir soğutucuyla ve yukarıda bahsettiğim üzere sorununuzu aşabilirsiniz. 50C civarı olmasını ümit ediyorum.

    Tüm bunlar çözüm vermezse, güç ünitesi ve anakart test edilebilir.

    Sadece şunu merak ettim, anakartınızı değiştirdikten yakın bir zaman sonra mı? Yoksa yeni yeni bir, iki ay önce mi bu sorunlar belirdi.




  • hocam müthiş cevaplamışsınız,öncelikle teşekkür ederim...

    sizinde tavsiyenizle açmama kararı aldım,en kısa sürede biyere göstericem dediğiniz işlemlerin yapılmasını isticem..ekstradan ne gerekiyosa artık yaptırcam..

    soğtucuyuda kullanmıyorum artık,paketledim geri yollıcam,tamir işlemlerinden sonra alacagım dereceye göre AC kaynaklı bi soğutucu bakarım artık.

    anakart değişeli 1 buçuk yıl kadar oldu,ondan yaklaşık 6 ay sonra bu sorunlar başladı..açıkçası cok cok hatırlamıyorum ama anakart değiştikten kısa süre sonra olmadı.öyle olsaydı hemen geri götürürdüm..ama ben bu şekilde kullanalı belki 1 yıl oluyor..bu 1 yılda belki 100 kere laptop kendini kapattı..artık alışmıştım nerdeyse..acaba ömrünü mü dolduruyor laptop,yoksa bakımsızlıktan mı anlamadım..şu tamir işini bi halledim,hem yeni derecelerle hemde yeni bilgilerle buraya yazarım yine..

    ilginiz için çok teşekkürler...




  • Siz o zaman dediğim gibi yapın ayrıca buraya cevap yazın, birkaç gün yoğunum, görememe ihtimaline karşın PM ya da E-Posta atabilirsiniz. Bu şekilde çok daha hızlı cevap da yazabilirim.

    İyi günler.
  • Metro 2033 oyununda bir sorunçıkmadı.Ha yine kasa fırın gibi ama yinede yarım saat kadar oynadım yüksek ayarlarda sorun yok.
    Bu arada kasam evet fırın gibi oluyor boşta ikende bile.Kasa nın kapağını açık tutuyorum artık.Elimi içine doğru tuttuğumda inanılmaz bir sıcaklık geliyor.Ekran kartına dokunamıyorum zaten.
    PSU nun yetmediğini ve kasanın iyi bir soğutma yapmadığını düşünerek "XIGMATEK ASGARD PURE BLACK EDITION 600W MidT ATX SİYAH KASA" almayı düşünüyorum.
    Splash HD Pro EX vedio oynatıcısını kardeşim benimkinden düşük bilgisayrda çalıştırıp filmler izleyebilirken,ben de 10-15 dk dan sonra önce ses ve görüntüde donma ardından reset geliyor.
    Bundan önceki Zotac 512 Mb GTS 250 ekran kartı vardı.Oda çok ısınırdı.Isındığı zaman fanı iki daha hızlı çalışırdı ve zorlandığını hissedebilirdiniz.
    Sayın makedonn anakartım hem DDR2 hem DDR3 destekli.Acaba DDR3 ram takınca (2x2 Gb.Corsair-soğutmasız DDR3) sorunmu çıkarmaya başladı.Yoksa Ramlerde bir sorun olabilirmi?
    Saygılarımla...




  • Sayın makedonn yeni bir kasa aldım.(Akasa Zen 600 W-Psu Aerocool çıktı )
    Şu an ısı en fazla ekran kartında 70 C,Anakartta 54-55 C,işlemcide 4-45 C civarlarında.
    10-15 dereceler arasında düşüşler oldu.Bendeki NZXT 500 PP kasada 500 pp beni yanıltmış olmalı.
    Forumlarda gerçek 500-600 W alın diğerleri randıman vermez derlerdi de pek önemsemezdim.Keşke kaliteli +80 730W lık kasalardan alabilseydim ama pahalı :)
    Şu an SplashProHD proğramında kilitlenme-donma vs. dışında sorun yok.O da codec çakışmasından falan ısıdan değil onu anladım.
    Belki sorunu olanlara yardımı olur diye bilgi mahiyetinde yazdım.
    Yardımlarınız için çok teşekkürler makedonn.Kolay gelsin...
  • http://forum.donanimhaber.com/m_51724855/mpage_1/f_/key_//tm.htm

    Hocam buraya baktınız mı? PSU oldukça önemlidir, yetersiz olması halinde sistem sıcaklık değerlerinin artmasına sebebiyet verebilir.
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.