Kasa Fanı/Fan Hub Çıkmazı
Dark Maxima V20 kasa kullanıyorum. Kasanın kendi fan kontrolcüsü var. Kasaya ek olarak 2 adet Aerocool Mirage 12 Lite fan alıp taktım egzoz olarak. Fanları direkt kontrolcüye bağladığımda hepsi çalışıyor, rgb'leri kullanabiliyorum, fakat fan hızlarını hiçbir şekilde kontrol edemiyorum ve anakartta system fan kısmında gözükmüyor, rpm okumuyor. Ekstra 2 fanı kontrolcüden çıkarıp doğrudan anakarta bağladığımda sorunsuz çalışıyor, fan hızlarını da kontrol edebiliyorum, fakat bu defa da kontrolcüye bağlı olan kasanın kendi fanları dönmüyor ama rgb'leri çalışıyor.
Allah aşkına beni bu çıkmazdan çıkarın. Cidden kafam karışmış durumda. Anakart modeli Msi B660 A Pro, 5 adet system fan, 2 adet argb girişi mevcut. Fakat kasa ve ekstra 2 fanı aynı anda hızını kontrol edebileceğim şekilde çalıştırmayı beceremedim. Bahsettiğim gibi, kontrolcü ve 2 adet fanı ayrı ayrı toplamda 3 system fan girişine bağladığımda ek fanlar çalışırken kontrolcüye bağlı olanlar hiç çalışmıyor yani dönmüyor. Hepsini kontrolcüye bağlayıp, onun üstünden bağlarsam da hepsi çalışıyor ama kontrol edemiyorum ve %100 çalışıyor. PWM-DC değiştirdiğimde de fark etmiyor zira anakartta kontrolcünün bağlı olduğu system fan gözükmüyor.
Sonradan ekleme: Benim durumuma düşenlere ders olsun. Anakartınızda 5 fan slotu var diye 1-2 tanesini deneyip bırakmayın arkadaşlar. Sıralamalarını değiştirerek yaptığım 5. denemenin sonunda bütün fanlarım çalışıyor, rgb'ler dahil. Üstelik artık sürekli %100 olmak zorunda da değil dolayısıyla başımı ağrıtmıyor. Tek bir sorun kaldı. Kontrolcüye bağlı fanların hızını halen daha değiştiremiyorum nedense. Bios'ta onu algılamıyor. Kontrolcünün kalitesizliğine bağlamak üzereyim ama bilmiyorum. Bu konuda bilgi verebilecek olan varsa çok iyi olur.
Son durum şöyle: Kasadaki tüm fanlar, yani 3 tane kontrolcüye bağlı kasanın kendi fanları ve ekstra 2 adet egzoz rgbler dahil çalışıyor. System 1 ve 2'ye bağlı egzosları bios'ta görüyorum ve Msi'ın programı üzerinden hızını ayarlayabiliyorum. Kontrolcüye bağlı olan fanlar ise bios'ta gözükmüyor ve kontrolcünün kumandasından da hızı ayarlanmıyor ama artık %100'de çalışmıyorlar zira kafa şişiren bir gürültü kalmadı.
Aslında Rtx 30xx konusuna da yazmıştım ama hem o konuyu daha fazla meşgul etmemek, hem de zamanla güncelleyerek benzer durumdaki arkadaşların fikir edinmesine yardımcı olabilmek adına ayrı bir başlık açmak istedim.
Ekran kartımı değiştirmem gerektiği için alternatif arayışlarına girdim. Ya mevcut kartı bir şekilde koruyarak anakart ve 12. nesil Intel'e geçecektim, yahut bir şekilde ekran kartını değiştirecek ama işlemciyle idare edecektim. Bu noktada amacıma en uygunun kartı yenilemek ve mevcut işlemciyle bir süre daha idare etmek olduğuna karar verdim. Biraz da kumar oynadım açıkçası. Darboğaz olabileceğinin farkındaydım, ama ne ölçüde olduğunu kestiremediğimden körlemesine yaptım diyebilirim. Aslında internette i7 5820k ile 3060 ti, 3070-80 hatta 3090 kullananların deneyimlerini görmek mümkün. Haliyle işlemci o kadar da kısıtlamamalı diye umarak girdim olaya. Nitekim kart elime ulaştı ve ana konuda görebileceğiniz üzere saçma sapan birkaç problemi atlattıktan sonra nihayet stabil kullanıma başlayabildim. Eklemem gerekiyor ki, kartta herhangi bir hız aşırtma veya voltaj düşürme yok. Onlara da ilerleyen zamanda el atacağım, fakat şu an makale yazma belge çevirme derken o kadar vakit ayıramıyorum. Ayrıca sistemi yeniden kurmak zorunda kaldığımdan, elimin altında şimdilik kısıtlı sayıda oyun mevcut. Birkaç gün içinde, muhtemelen hafta sonu gibi daha geniş kapsamlı testleri de paylaşabilir duruma geleceğim.
Öncelikle sistemden başlayalım: Gainward Rtx 3060 Ghost 12gb, Intel i7 5820K - ana kartın kendi özelliği üzerinden 4.1ghz'e o.c edildi, Msi X99a Gaming Pro Carbon anakart, 24gb ddr4 2x2400+3200mhz ram şu an 2666'da çalışıyor, 970 evo plus 1tb + 4tb hdd, 850w bronze psu. Kasam öyle pek üst düzey olmasa da aldığım dönemi de düşünürsek gayet memnunum, ihtiyacımı karşılıyor ve soğutması hiç fena değil. Dark Evo 5 Led'in yan kapağı fansız versiyonu mevcut.
Not: Kartın fotoğrafını atmaya gerek duymuyorum, standart şey sonuçta. Fakat birebir görmek isteyen varsa diye bir videosunu bırakayım.
Cpu Z, Gpu Z görüntüleri şöyle:
İlk izlenim ve testlerden bende oluşturduğu fikirler ise şöyle. 3060 modelleri arasında bu kart, orta sıralarda gösteriliyordu. Açıkçası her ne kadar sonradan forumdan birkaç arkadaşın da bana belirttiği üzere bir iki ufak şey dışında Palit'in birebir kopyası olsa da başta Gigabyte Eagle modeline yönelmiştim. Fakat sonradan aradaki 1000 lira farka değmeyeceğini düşündüm ve iyi ki de öyle yapmışım, gerçekten değmezmiş. Havanın oldukça soğuk olmasının da payıyla beraber boştaki sıcaklık şu an altta da görüldüğü üzere 19 derece. Sıcaklığın arttığı saatlerde ise boşta en fazla 30 dereceleri gördüm. Tam yük altında ki buna %99 gpu kullanımı da dahil, burası önemli, şimdiye kadar en fazla 64 dereceye çıktığına şahit oldum. Yiğidin malı yazın belli olurmuş. Artık havalar iyice ısındığında göreceğiz asıl marifetini.
Bu arada söylemem gerek, benchmark ile açıkçası bir işim yok, ilgim de yok. Dolayısıyla özel bir istek gelmezse benchmark skoru paylaşmayı düşünmüyorum. Bir işe de yarayacağını düşünmüyorum. Günlük, standart kullanıcının gözünden bakılan bir amatör inceleme şeklinde hazırlamak istiyorum bunu. Yoksa ben de biliyorum burayı grafiklerle, tablolarla, min/max, %1, 0.1 vs. değerlerle doldurmayı ama gerek yok.
Şimdiye kadar Elder Scrolls Online'ı saymazsak güncel 3 oyunla deneyebildim. Dediğim gibi, hafta sonuna kadar RDR 2, Valhalla, Hitman vs. gibi farklı oyunları da deneyeceğim.
Son zamanda kontrol ettiğimden değerlerini iyi bildiğim ve çabuk ulaşabildiğim Elden Ring ve God of War ekran görüntülerini ekleyebiliyorum şimdilik. 980 ile ekran görüntüsü almayı unuttum ama şöyle ifade edeyim. Elden Ring'de 1080p'de motion blur kapalı, gölgeler medium, kalan her şey high ayarlarda ortalama 50-55 civarı alıyordum. Optimize özürlülüğünden dolayı 40'lara kadar düşüş oluyordu. Şimdi ise DLSR ile 1440p'de motion blur kapalı, vsync açık, kalan her şey maximum olacak şekilde ortalama 55-60fps arası alıyorum. Darboğaz açısından merak edenler için, gpu kullanımı görüldüğü üzere %94'lere kadar düşse de genelde %97-98 civarında.
God of War'da ise niyeyse tam ekrana bir türlü geçiremediğimden borderless'da da oyun içi çözünürlük çalışmadığnıdan DLSR işlemiyor yani native 1080p sonuçlar. Sistemde 980 varken, gölgeler orijinal, kalan her şey high ayarda açık dünyada 50 fps civarı, yoğun sahnelerde ise 30'lara kadar düşüyordu. Şu an ise dlss kapalı, görüntü işleme %100 ve yapılabilecek tüm ayarlar ultra'da iken min. drop 46'ya saliselik düşüşler dışında sabit 60, yoğun sahnelerde 54-57 civarı alıyorum. Bu arada aşırı kırılma yaşadığım için vsync açık, kapattığımda en çok 82'yi, açık alanlarda ortalama 75-76'yı gördüm.
Dahili benchmark'ı olmayan oyunlarda, özellikle yukarıdaki örneklerde ekran görüntüleri ve değerler özellikle vsync açıkken alındı. Zira, söylediğim üzere bu günlük kullanıma yönelik standart kullanıcının amatör incelemesi kıvamında olacak, çünkü başta GoW olmak üzere bu oyunlardaki yırtılma benim gözümü aşırı rahatsız ettiğinden ilk yaptığım şey vsync açmak oluyor. Kapalıyken aldığım değerlerden de bahsetmiştim zaten. Dahili benchmark'a sahip oyunlardan biri olan F1 2021'e geldiğimizde ise işler değişiyor zira işin içine Rtx ve Dlss de giriyor.
Öncelikle genel tecrübemden bahsedeyim. F1 oyunlarında Dlss açmak tam bir saçmalıkmış, bunu öğrenmiş oldum. Çözünürlük ve kalite ayarı ne olursa olsun inanılmaz bir ghosting yapıyor dlss. Asla kullanılabilecek gibi değil. O nedenle kalite modunda dahi ciddi performans artışı verse de değerleri paylaşmıyorum, oynanacak gibi değil çünkü. Tamamen rezalet.
F1'de 980 kullanırken dahi high ayarda 60 fps gibi bir derdimin olmadığını söyleyebilirim. 70-80 hatta ayarlamalara bağlı olarak 100 fps'leri görüyordum. Fakat ultra'da işler değişiyordu. Ayrıca en büyük problem ise 980'in vram'i 4gb olduğundan bazı pistlerde hele de replay açıksa vram'i patlattığından oyundan atmalar yaşanabiliyordu. Şu an ise tabii ki öyle bir derdim yok. Dolayısıyla standart görüntü ayarlarındaki her şey olabilecek en üst seviyeye alınmış vaziyettedir aşağıdaki görüntülerde. Değişen şeyler ise Rtx kalitesi ve çözünürlüktür. Öncelikle F1 gibi bir oyunda yüksek fps çok ciddi fark yaratıyor. Dolayısıyla görüntüdeki minimal ayar kısmaları performans kazancı sağlarken, o detayları yarış esnasında fark etmiyorsunuz bile. Fakat ani refleksin ve tepkimenin çok önemli olduğu bir yarış oyununda en önemli şey tabii ki fps olduğunu söylemek gerekiyor. Dolayısıyla karar sizin. Benim aldığım değerler ise şu şekilde; (Benchmark'da 3.30ghz dediğine bakmayın, işlemci bütün bu süreç boyunca 4.1ghz'de çalışıyordu)
Tüm ayarlar ultra, 1080p, rtx ultra
Nvida'nın yakın zamanda getirdiği güncelleme ile Dlsr üzerinden çözünürlüğü 1440p'ye çektiğimse ise sonuçlar şöyle oldu:
1440p tüm ayarlar ultra, rtx ultra
Rtx'in görüntüye fark edilebilir anlamda çok ciddi bir etkisi olmasa da, en azından benim açımdan, faydalanmak istiyorum dediğinizde 1440p'de bence en optimum oynanabilir seviye ise şöyle:
Dlsr 1440p tüm ayarlar ultra, rtx medium
Hitman 3 dahili benchmark testleri:
Dartmoor, 1080p, motion blur ve vsync kapalı, diğer tüm ayarlar en yüksek:
Dubai, 1080p, motion blur ve vsync kapalı, diğer ayarlar en yüksek:
Dubai, Dlsr 1440p, motion blur ve vsync kapalı, en yüksek ayarlar:
Dartmoor, Dlsr 1440p, motion blur ve vsync kapalı, en yüksek ayarlar:
Dartmoor, Dsr 4K, motionblur ve vsync kapalı, en yüksek ayarlar:
Dubai, Dsr 4K, motion blur ve vsync kapalı, en yüksek ayarlar:
RDR 2 testleri:
Öncelikle Vulkan ve Dx12 arasında bu kadar farklı sonuç alacağımı düşünmüyordum. Vulkan'da baştaki karlı sahnede fps düşerken, açık dünya daha iyi sonuç vermekte, Dx12'de ise tam tersi karlı sahnede yaklaşık 5 fps yükselirken açık dünyada ortalama 5 fps daha az verdi. Aşağıdaki testlerde motion blur ve vsync kapalı, advanced settings dahil oyunun açmama izin verdiği bütün ayarlar ultra olacak şekildedir. Lightshot diğer testlerin ekran görüntülerini alırken saçmaladığı için onları şu an ekleyemiyorum ama bahsedeceğim. 1080p ultra'da iç mekanlarda 82'lere kadar çıkarken ortalama 72, açık dünyada ise 58-62 arası sonuç verdi. Dsr 4K'da Dlss kalite ayarında iken karlı sahnede ortalama 35 fps, genel ortalamada 44fps aldım. Dlsr 1440p, Dlss kalitede ise genel ortalama 59.8 fps aldım. Yani 1080p ile dlsr 1440p arasında neredeyse fark yok denebilir. Bu da dlss'in getirisi ki kalite modunda hiçbir fark göremedim açıkçası.
1080p, ultra, Dx12
Bu noktada yine iş kişisel tercihe kalıyor. Rtx dahil her şey ultra'da 1080p'de en ufak sıkıntı olmadan oynanabiliyor. Fakat bazı pistlerdeki tırtıklar cidden göze batabiliyor. 1440p'de dlsr olmasına rağmen ciddi oranda bu düzeliyor, fakat belli bir fps kaybı mevcut tabii ki. Bu arada min. ve ortalama fps'ye takılmamak gerekiyor. Benchmark 20 aracın birden viraj aldığı yerlerde anlık olarak düştüğünden o şekilde gözüküyor. Normal yarış esnasında 60 fps altına kolay kolay inmiyor. Dolayısıyla benim tercihim bu olacak gibi. Ayrıca alternatif olarak ani sıçramaların sürüşe olası etkilerinden kaçınmak adına vsync açmak da mantıklı bir alternatif. En azından sabit 55-60 fps alınabilir.
Sıcaklık konusunda da şunu eklemem gerekiyor. Ekran görüntülerini aldığım sırada kasayı sessiz modda unutmuşum. Normalde bir 5 dereceye kadar fark oluyor. Yine de fikir oluşması için; ekran kartı boştayken 28-32 arası, işlemci ise 38-40 arası çalışıyor. Tam yük altında kart en fazla 63 dereceyi gördü şu ana kadar. İşlemci ise ortalama 55-57, maksimum 61 dereceyi gördü şimdiye kadar. Yine darboğaz hususunda gpu kullanımıyla ilgili bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Elden Ring'de 1440p dlsr'da çok değişken, %94-97 arası ortalama, God of War ise %98-99'ları görüyorum genellikle. F1'de ise zaten %99-100'den aşağı düşmüyor kolay kolay. Bu da gpu kullanımı açısından beklentimin çok daha üzerine çıkarak, öyle pek de ciddi bir darboğaz olmadığını gösteriyor sanırım. Daha detaylı bakabileceğim yöntemleri de isteyen olursa deneyebilirim. Öte yandan güncel bir işlemciyle çok daha iyi sonuçlar alınabilir elbette, fakat benim 120/144fps gibi bir derdim olmadığından sabit 60'ı görmek bana yeterli geliyor.
Sonuç olarak, benim gibi tek seferde yeni sistem kuramayan yahut her şeyi güncelleyemeyip hangisine yönelsem diye arada kalan arkadaşlar varsa gönül rahatlığıyla ekran kartına yönelebilirler. En azından benim için bu 980'de 3060 geçişi gayet verimli oldu. Tabii ki %150 atlamayacak sadece ekran kartı değişimi, ama Elden Ring gibi optimize özürlü bir oyunda bile ani düşüşler dışında 1440p'de 55-60 arası oynatıyorsa, GoW'u sabit 60'da dlss olmadan ultra'da tutuyorsa benim için şimdilik yeterlidir. RDR2 de bir yandan kuruluyor, bittiğinde onu da çok merak ediyorum.
Bir kez daha tekrar etmek istiyorum. Bu "inceleme" tamamen ve tamamen içinde bulunduğum şartlar, kişisel beklentilerim ve şahsi bir ilk izlenime yöneliktir. Güncel bir işlemci ile elbette çok daha farklı sonuçlar alınabileceğinden, muhtemelen %20 hatta belki 25 civarı daha iyi sonuçların rahatlıkla görülebileceğini, 120 fps'lere ulaşılabileceğini vs. biliyorum. Bu testin amacı ise bu değildir. O nedenle bazı testlerde vsync bilerek açık tuttum ve bunu da belirttim. Buna göre değerlendirirseniz sevinirim. Asıl amacım ise, benim gibi iki arada kalan arkadaşların eski bir işlemciye güncel bir kart takarak ne elde edebileceğine dair fikir edinebilmelerini sağlamaktır. Ben körlemesine dalarak üstelik bu devirde ciddi bir riske girdim, sonucu ise bu oldu ve memnunum.
Tüm bunlara rağmen şu an en azından benim için önemli 2 sorun yaşıyorum. Birincisi, monitör ve televizyonumda display port olmadığından şu an yalnızca birini kullanabiliyorum. Ana konuya da yazdığım üzere elimdeki kablodan mı bilmiyorum, display port'ta garip bir durum var ve ikinci ekranı henüz kullanamıyorum. Aklımda bu defa aktif bir çevirici alarak ona hdmi kablo takmak var. Bu konuda tecrübeli arkadaşların önerisini almak isterim. İkinci sorunum ise garip şekilde yalnızca masaüstündeyken ara ara 1 saniyeliğine fare takılıyor ve denediğim bazı şeyler işe yaramadı. Ddu ile sürücü kaldırıp yeniden yüklemeyi düşünüyorum ama Ddu ile bir türlü anlaşamıyoruz, pek yararlı olmuyor benim için. Şu an her şey sorunsuzmuş gibi giderken elektriksel veya donanıma bağlı bir sorun yaşamaktan da korkuyorum açıkçası. Elimde başka kart yok şu an çünkü.
NOT: Bahsedilen sorunlar çözülmüştür. Özellikle sorunu silmiyorum ki benzerini yaşayan arkadaşlar olursa başımdan geçeni görebilsin, belki yardımcı olur. DDU vs. hiçbiri anlık fare takılma olayını çözmedi. Başka bir şey için usb girişini değiştirmiştim, ayrıca testler için ram'lerle oynayıp yerlerini vs. değiştirdikten sonra kendiliğinden çözüldü bu sorun. Ayrıca ikinci ekran için de sorun neyse ki kablodanmış. Aşağıdaki ürünü aldım Amazon üzerinden, Prime ve indirim ile 79 liraya geldi. İkinci ekranı sorunsuz kullanıyorum. 4k destekli deniyor ama benimki zaten 1080p. Şu an bu iki sorun da çözüldü ve alışık olduğum eski düzende sorunsuz kullanıyorum sistemi.
Son not: Peki fiyat performans olarak güncellemeye değdi mi? Performans olarak kesinlikle değdi. 3080 alabilseydim onu da alıp takar, işlemciyi sonradan değiştirirdim. Bunu söyleyebilirim. Fiyat olarak ise tabii ki asla değmedi. Güncel fiyatlara göre oldukça iyi sayılabilecek bir fiyattan aldım kartı. Siparişi verdiğim gün en düşük Gainward Ghost 10600, Gigabyte Eagle ise 11400 liraydı, benimki 9800 liraya geldi TR garantili olarak. Fakat ne olursa olsun bir ekran kartına 10 bin lira vermek içimi acıtıyor. İsterse 3090ti olsun, yine de değmez derdim. Son kartım olan Gtx 980'i 2015'te 2200 liraya almıştım. O da pahalıydı, ama bu kadar değildi. Üstelik o 80, bu 60 serisi. Ayrıca 980'i 7 seneye yakındır sorunsuzca kullandım. Bir kere bile üzmedi. Vram'den patlamasa halen daha birçok oyunu sabit 60fps almasa bile üzmeden high'da oynatabilecek seviyede gerçekten saçma sapan bir kart 980. 3060'ın bu kadar güncel kalamayacağını hepimiz biliyoruz tabii ki. Bu arada ana konuyla ilgili de ufak bir düzeltme yapayım. Orada Inno3D demişim ama aklım önceki 470'e gitti. Bendeki 980 burada ismi pek bilinmese de Galax Gtx 980 modeli, 3 fanlı tam anlamıyla eşek ölüsü gibi ama çok yakışıklı bir kart. Kırmızı fanları ve genel tasarım hatlarıyla sanırım 1080'den sonra görünüşünü en çok beğendiğim kart. 3060'ın da çok ciddi bir artısı var. 980'in 3 fanlı ve eşek kadar olmasına nazaran daha kısa bir kart. Her ne kadar kasamın içi ferah sayılsa da bu boyut farkı ciddi bir fark oluşturuyor. Üstelik bu sıcaklığa da yansıyor. Muhtemelen fanların kasadaki konumundan dolayı hava akımı oluşturmasıyla ilgili olacak, 980'e göre işlemci daha fazla yük taşımasına rağmen yaklaşık 4 derece fark etti. 980 takılıyken işlemci 4.1ghz'de boşta 44 derecedeyken, artık 38-40 arası çalışıyor. 3.8-3.9'a çektiğimde 36-38'e kadar da düşüyor ki stok halde 33-35 dereceleri gördüm. Asla yaklaşamadığım derecelerdi bunlar daha önce benim. Düşük güç tüketmesi de başka bir olay tabii. Bunlara rağmen muhtemelen çok daha kısa ömürlü olacak ve birkaç sene içerisinde, arıza vs. çıkma durumunu saymazsak performans açısından da değiştirilmesi gerekecek. Dolayısıyla hem ilk satın alımda hem de uzun vadede daha çabuk eskiyeceğinden fiyat performans olarak çok da memnun değilim yani. Güncel piyasaya göre söylemiyorum bunu. Yoksa döviz kuru, çip krizi, madencilerin kartları hortumla çekmesi falan ayrı mevzu tabii.
Ufak bir güncelleme: Vallahi yorgunluğuma ve dikkatsizliğime gelmiş. Hiç farkına bile varmamışım, ram'leri yeniden takarken tek kanal takmışım yanlışlıkla. Ben de niye 8gb gözüküyor görev yöneticisinde diyorum saf saf. Çift kanala alıp 16gb'ı gördüm, üstüne bir de kasadan çıkardığım ama sağlamlığından emin olamadığım 8gb 2400 ram daha vardı, şimdilik o da sorunsuz çalışıyor gibi. Biraz daha teste ihtiyacı var. Rastgele stres testlerinden bazen geçiyor bazen geçmiyor ama onu da takınca bu defa çift kanal olarak görmeye başladı sistem. Kafadan ortalama 3 fps getirdi bu ayar bana. Uzamasın diye ekran görüntüsü koymuyorum, ama örneğin F1'de 1440p ultra ayarlar medium ray tracing ortalama fps 60-61 civarı sabit alıyorum artık. Sırf denemek için biraz o.c verdim. İşlemci bir yerden sonra adeta boşa dönmeye başlayıp darboğazı hissettirdiğinden ciddi bir kazanç alamıyorum ama voltaj vs. oynamadan +220'ye +850 gibi tamamen rastgele ayarlarda standart otomatik fan ayarlarında ortalama 65 fps aldım, sıcaklık da 65 dereceye çıktı. Yalnız buradan şunu anlıyoruz. Güç limiti olarak Afterburner'da standart profilde yalnızca 105'e kadar izin vermesine rağmen kartın kendinden beklenmeyecek kadar ciddi bir overclock potensiyeli mevcut. İşlemciden ötürü çok fazla girişemiyorum, fakat çekirdeğe 220, belleğe ise 850-900'ü çok rahat bir şekilde yiyor. Bellekte +1200 üzerine çıkmak dahi mümkün olabilir, o kadarını deneyemedim. Tabii uzun kullanım için ne kadar sağlıklı olur o tartışılır. Yine de ben bu kadar sağlam o.c yiyen bir kart görmemiştim uzun zamandır. 65-66 dereceleri geçmedi bu süreçte. Demek ki biraz üzerine düşülürse iyi bir undervolt ve bu overclock potansiyeli ile abisi 3060ti ile arasındaki farkı ciddi oranda azaltabilir. 980 ve elime geçen diğer birçok kartta kendi denediğim ölçüde, çekirdek ve bellek hızında oransal anlamda en yüksek değerlere ulaşan kart sanırım 3060 oldu. Çekirdekte 1770'den 2200'e, bellekte 7500'den 8650'ye kadar rahatlıkla çıkmayı başardı. Tabii öyle çok uzun süre deneme fırsatım olmadı. 3-4 saat en azından denemek lazım ama hiç fena değil.
GÜNCELLEME: Birkaç şeyden şüphelendiğim için testleri yeniden yapmaya karar verdim. Zira daha evvel sağlamlığından emin olmadığım bir ram'i takıp denediğimi söylemiştim. O ram şimdilik sağlam çıktı. Sistemde şu an toplam 24gb ram oldu. Fakat Cpu-Z'nin ve Bios'un oyununa gelmişim. Elimdeki ram'ler şu şekilde, 2x8 2400mhz ve 1x8 3200mhz. Bunları beraber kullandığımda 2400'e düştüğünü biliyorum. Xmp işte burada devreye giriyor. Bios'tan otomatik Xmp profilini aktif ettiğimde her test bana 3000mhz'de kullandığımı söylüyordu. Fakat kazın ayağı öyle değilmiş. Nedense 2400'de takılı kalmış. Bios sıfırlaması, ram sıralamalarını değiştirme vs. derken denediğimde 3000mhz için mevcut otomatik Xmp profili hata veriyor ve sistem açılmıyor. Yani aslında en başta bu hatayı vermiş olması gerekiyordu bana, fakat çalışıyorum deyip yalan söylemiş. Ben de otomatik profili devre dışı bırakarak voltajla vs. oynamadan seçebileceğim en orta yollu seçenek olan 2666'yı denedim ve tadaaa! Şu an sistemde 3x8gb 2666mhz çift kanal ram mevcut. Peki pratikte işe yaradı mı? Minimum ve maksimum fps'de yaklaşık 5-6 fps, ortalama fps'de ise yaklaşık 3fps kazandırdı. Örneğin yukarıda ortalama 58 fps sonucunu veren testte artık 60-61 fps alıyorum. Ciddi bir fark yok tabii ki, ama yine de bedavadan kazanç elde ettim. Yani siz siz olun Bios'unuza, Cpu-Z'nize bile güvenmeyin, alayı yalancı olmuş bunların, çıkar peşinde hepsi :) Şaka bir yana, elimdeki ram'lerin tamamı 3200 olsa belki sistemi de 3000'den açabilirdim. 2400mhz'den voltajsız falan 3200'e yemiyor muhtemelen. Açıkçası elimdeki 7 senelik sistemle de voltaj işlerine pek girmek istemiyorum şu ara. Sorunsuz çalışan şeyi riske atmaya gerek yok. Ana kart 3400'e kadar izin veriyor aslında. İşlemcinin ne dediği çok önemli değil, ona kalsa 2133'de sürünüyorduk hala. 3200'de çalıştıranlar var, hadi en kötü 3000 olsun ona da razıydım ama 2666 da bedavadan gelince fena değil. Açıkçası 2-3 fps daha fazla alacağım diye de en az 450-500 lira ram'e para verecek yerlerim ağrıyor, kusura bakmasın.
Bu yazıyı okutun okutturun: Bir dua hatırası
|
Kasada elektrik var, ekrana görüntü gelmiyor durumu
|
|
|
Utanılacak haldeyiz! Mevlevî mezarları deşilirken tık yok...
|
Değişimin Eşiğindeki Ülke: Türkiye
|
Limit Edebiyat soru bankası
|
Referandumun ilk gününden hile haberleri gelmeye başladı...
|
Meslek: Bilgisayar-bilişim, teknoloji danışmanı,
İlgi Alanları: İlgimi çekebilecek herşey, yazsam çoook uzun
A! Elbereth Gilthoniel! Silivren penna míiriel. O menel aglar elenath, Gilthoniel, A! Elbereth! A Elbereth Gilthoniel. O menel palan-díriel. Le nallon sí. Di-nguruthos. A tiro nin, Fanuilos! MSI X99A Gaming 7, Nvidia Gtx980, Core i7 5820K, Dark N10, Logitech Z523, Samsung 46C750, Philips 273ELH, Samsung Note 10.1, iPhone 6 Plus 64GB, Razer Kraken 7.1, Sony PS4,
|
A! Elbereth Gilthoniel! Silivren penna míiriel. O menel aglar elenath, Gilthoniel, A! Elbereth! A Elbereth Gilthoniel. O menel palan-díriel. Le nallon sí. Di-nguruthos. A tiro nin, Fanuilos!
|
Son Giriş: 1 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: geçen hafta
Mesaj Sayısı: 6.141
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 14.755
İkinci El Bölümü Mesajları: 7
Konularının görüntülenme sayısı: 52.763 (Bu ay: 1.053)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 19.228 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic