Şimdi Ara

Bu sistem ile Raid tavsiye edermisiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sistem Bileşenlerim:

    Anakart : GIGABYTE 790FXTA - UD5 http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-790fxta-ud5_10/
    CPU :AMD PHENOM II )955 BE 3.2 GHZ (DEF)
    PSU : 1200W Cougar 80+C
    RAM : 1333 MHZ A DATA 2x2 = 4GB
    GPU : MSI R6970 2GB
    HDD : 2 x 750 GB Seegate ve sanırım 32MB Cache (BİREBİR AYNI MODEL SON HARF KÜSÜRÜNE KADAR)

    NOT: Forumu dolaştım birşeyler öğrendimbazı ayrıntıları gözden kaçırırım diyerek sahip olduğum sistemime özgü (AMD'lerde RAid performansı şudur budur... O harddisk ile raid yaparsan şu olur bu olur... Anakartının modeli şunu bunu yapmana da müsait vs...) özel bir durum var mıdır diyerek bu başlığı açtım. Forumda RAID diye bir başlık da göremedim varsa yönlendirin başlığı hemen oraya taşıyayım.

    SORULAR:

    1- Bu sistem ile yapılacak RAID türü nedir?
    2- RAID yaptığım takdirde ne kadar performans farkı alabilirim?
    3- Bu marka ve model harddisklerde RAID yapmış ve ağzı yanmış kullanıcı var mıdır?
    4- HDD'lerden birini 17 ay diğerini 10 aydır kullanıyorum, birinin yaşlı diğerinin genç olması tavsiye edilmez bir durum yaratabilir mi?
    5- NASIL RAID YAPILIR (araya sıkışmış minik bir soru)
    6- Anakartımın bu konuda desteklediği vs... üst bir özellik mevcut mudur?
    7- HDD SMART gözlemcisi ile harddisklerimi check ettiğimde Smart özelliği desteklenmiyor veya AHCI vs... şeklinde bir uyarı alıyordum. Bunun sebebi HDD'leri bağladığım portların SATA3 olması mıdır veya harddisklerle ilgili bir takım sorunlar mı söz konusu?


    NOT:
    1- Göze almam gereken risklerin farkındayım
    2- HDD Smart ile ilgili sorun konusundaki tavsiyeleriniz için isteyebileceğiniz ek bilgileri akşam resimli bir şekilde paylaşabilirim.

    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • raid pc den en çok fark edilen perfomans faktörüdür bütçenize göre yapabilirsiniz mesela 2*500 gb disk ile çok rahat yapılabilir riski var tabiki sonuçta bi 3 ncü diskede yedeklerinizi atarsınız raidli sistem çöktüğünde verileri kurtarırsınız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghost recon advanced

    raid pc den en çok fark edilen perfomans faktörüdür bütçenize göre yapabilirsiniz mesela 2*500 gb disk ile çok rahat yapılabilir riski var tabiki sonuçta bi 3 ncü diskede yedeklerinizi atarsınız raidli sistem çöktüğünde verileri kurtarırsınız

    2 sene biyunca kullandim raid 0 sistemi. teoride x2 ama pratikde x1,5 civaridir buna ragmen cok iyi performans verir,bagimlilik yapar ,arklarinizin pcleri kagni gibi gelir.tabi anakartin raid karti cok onemlidir. guvnlige gelecek olursak,normal sistemden bi farki yok.iki sistemdede hdd zarar gorurse ,mutfagin yolunu tutarsiniz.... son olarak; 2 senelik surecte xp den vistaya gecis yapmistim defalarca sistemi sifirdan kurdum ve hep ayni raid 0 di hoc bir sorun yasamadim.
  • ederim
    jet gibi olur yaptiginda bunca zaman bosuna ikinmisim diyeceksin
  • Arkadaşlar bende 3 adet HDD var. 2 tane 200 GB lık 5400 RPM Segate Barracuda ve 1 tane Samsung 1TB 7200RPM (HD103SJ).Ben bu iki Seagate diski RAID0 yapıp OS'u kurmak,1 TB lık HDD mi de depo olarak kullanmak istiyorum.Bu iki diski RAID0 yaparsam nasıl bir verim alırım.(Anakartım JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 uyumlu.)Elinizde nasıl RAID yapabileceğime dair iyi bir kaynak var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aeolus98 -- 12 Eylül 2011; 20:01:52 >
  • Aslında tavsiyeleriniz içinde biraz ayrıntı ummuştum ama en azından raid yaparsam bunun sistemimi hızlandıracağını biliyorum artık
  • Merhaba, sistem bileşenleriniz oldukça güzel, işlemciye biraz overclock yapmanızı öneririm 3.7ghz voltajsız deneyebilirsiniz...


    1- Performans için Raid 0 kurulmalıdır.

    2- İki disk aynı marka ve model olsa da tek tek okuma-yazma hızlarını test ettiğinizde farklı değerler (düşük-yüksek) alabilirsiniz, Raid 0 kurulduğunda düşük hıza sahip olan diskin kabaca iki katı hızına eşitliyor okuma ve yazma hızını.

    3- Raid kurulumları aslında doğru ve eksiksiz yapıldığında mekanik bir sorun olmadığı sürece kolay kolay baş ağrıtmaz, sistem ile çok fazla uğraşan kişiler de tek tük sıkıntılar çıkabiliyor sürekli program kurup kaldırma ve ya o.c denemeleri yapanlar için risk oluşturur (benim gözlemlerim bu yönde) her ihtimale karşı verilerinizi yedeklemeniz tavsiye edilir.

    4- Harddiskler de arıza olmadığı sürece performansa çok büyük etki edecek bir yavaşlık olacağını sanmıyorum, tek tek HD Tune yazılımı ile disklerin performansını ölçebilirsiniz, harddisklerin temiz ve sıfırdan yeni formatlı olmasını tavsiye ederim.

    5- Raid ve kurulumu hakkında detaylı bilgiler;http://forum.donanimhaber.com/m_12303805/tm.htm

    6- Anakartınızın desteklediği Raid seviyeleri; "Support for SATA RAID 0, RAID 1 and JBOD" olarak resmi sitesinde yazmaktadır. Kısaca tanıtımlarına bakarsak eğer;

    ** RAID 0 (striping): En az iki disk ile oluşturulan ve performans artışı sağlayan bir yapıdır. Bilgi bloğu disklere paylaştırılarak yazıldığından yazma ve okuma hız performansı artmaktadır. Ancak bu durumda veri güvenliği bulunmamaktadır. Disklerden biri arızlandığında bütün veriler kaybolacak dolayısı ile sistem kapanacaktır. Kapasite, disklerin toplamıdır. Aynı yapıdaki disklerilerin kullanılması tercih edilmelidir. Ancak farklı diskler kullanıldığında en küçük diskin kapasitesi dikkate alınır. Daha çok CAD/CAM gibi grafik uygulamaları için kullanılmaktadır.

    Takılan tüm disklerin toplam kapasitesi tek disk olarak kullanılır.Örn:4 adet 500gb kapasiteli disk kullandığınızda;

    4 x 500gb = 2.0TB kapasite elde edersiniz.Avantajı diğer tüm sistemlere göre Okuma/Yazma performansı çok yüksektir ancak disk bozulmalarına karşı korumasızdır.

    ** RAID 1 (mirroring): ile bilgi blokları iki diske birden yazılırlar. Burada en az iki disk kullanılabilir. Böylece birbirinin kopyası olan diskler oluşur. Kapasite tek bir disk kapasitesidir. Farklı disk kapasitedeki disklerde en küçük kapasiteli disk referans alınacaktır. Herhangi bir disk arızası durumunda ikinci disk görevi üstlenerek sistemin çalışmasını sağlıyor. Böylece iş akışı durmamış oluyor. Arızalı disk sistem çalışırken çıkartılıp yerine sağlam disk takılır, sistem konfigurasyonu eski haline getirilir. Disk okuma hızı artarken yazma hızı ise yavaş olmaktadır. Disk güvenliğinin en üst seviyede olduğu durumlarda kullanılır.

    2 adet aynı kapasitedeki disk ile yapılır,Takılan disk kapasitesinin yarısı kullanılır,

    Örn.:2 adet 500gb disk = 1.0 TB/2 = 500mb görür ve bir kopyasını da diğer 500mblık kapasiteye yazar.

    7- Hata mesajını resimli eklerseniz daha iyi olur ancak, aşağıdaki konu ile ilgisi var mı bilemiyorum tam olarak;

    S.M.A.R.T. Status bad
    S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) IBM tarafından geliştirilmiştir. Sabitdiskteki hataların, cihaz tamamen arızalanmadan tespit edilmesini mümkün kılar. Bu fonksiyon artık ATA/IDE standartları arasında yer alıyor ve bir dizi sabitdisk üreticisi tarafından destekleniyor. Eğer bilgisayarın açılışı sırasında “S.M.A.R.T. Status Bad, Backup and Replace Press F1 to Resume” (bu hata mesajı BIOS versiyonuna göre değişiklik gösterebilir) mesajı ile karşılaşırsanız, sabitdiskiniz yavaş ancak emin adımlarla ömrünü tamamlıyor demektir. Bu durumda ilk olarak sabitdiskinizin yedeğini alın ve eğer garanti süresi henüz bitmediyse, ürünün satın aldığınız bayii veya üretici tarafından değiştirilmesini isteyin. Bu mesaj ile karşılaştığınız zaman [F1] tuşuna bastıktan sonra uzun süre çalışmaya devam etmek ise riskli olacaktır.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Uygun sistem için tavsiye
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Arşivimi yedekledikten sonra sizinle SMART konusunda yaşadığım check sorunlarını resimli paylaşıp RAID yapmaya karar verdim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.