![]() ![]() |
Masa Üstü Bilgisayarıma Ses Kartı

-
-
3 slotada takabilirsiniz, sorun olmaz. X1 i,x1 x4 ve x16 ya, x4 ü x4 ve x16 yuvaya takabilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
https://tr.msi.com/Motherboard/MPG-Z690-FORCE-WIFI/Specification
Öncelikle ürünün resmi sitesini paylaşacaksan paylaş ki oradan bakılabilsin. Ürünü satın almayacağız.
Expansion Slots
- 3x PCIe x16 slots
- PCI_E1 & PCI_E2 slots (From CPU)
- Support PCIe 5.0
- Support x16/ x0, x8/ x8
- PCI_E3 slot (From Z690 Chipset)
- Supports PCIe 3.0 x4
PCI_E3 tahmini en alttaki slot, fiziksel x16 boyutta ama elektriksel olarak x4 olarak bağlı. Ses kartını takacaksan en alttakine ya da siteden bak 3 numaralı slota tak. Ayrıca bazı kartlarda illa x1 zorunluluğu olabiliyor.
https://us.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-z-se
Available PCI Express® (x1, x4, or x16) slot
Creative sitesine göre az önceki yazdığım zorunluluk yok.
-
şimdi öncelikle o anakartta alc 4080 gibi yüksek snr li modern bir realtek ürünü var. anakart üzerindeki usb üzerinden çalışması gerek. 120 db snr değerlerine dayanan normal anakartların önemli kısmında bulunmayan elit ses çıkışı ünitesi. hani kulaklık güçlendirme efektler v.s. için ses kartı alacaksan olabilir. ama ses çıktı kalitesi yönünden yeni ses kartı muhtemelen aradığın farkı göstermeyecek. anakartta o ses çıkışı varken pek ses kartına yönelmezdim. ama kullanıcıdan kullanıcıya fark var.
ayrıca kartı satın aldınız mı almadınız mı bilmiyorum.
creative audigy fx v2 yanlış bilmiyorsam daha yeni bir creative ürünü ve bahsettiğiniz karttan daha iyi snr (116 ya karşı 120) değerlerine sahip. spdif'e ihtiyacınız var mı bilmiyorum audigy fx v2 de yok. ürün piyasada kalmadığı için bulması zor sahibinden.com'da 2750 tl gibi bir fiyat gördüm.
creative z se ye alternatif olarak xonar se de var (116 snr). 1500 TL gibi fiyatı var. teknik olarak sisteme bir usb kartı takıp üzerinden sese ulaşmış oluyorsunuz kartın yapısı böyle. ben o kartı kullanırken hiçbirsorun yaşamadım.
-
Hocam satın alıp almamanız benim karıma veya zararıma olan birşey değil ki. Öyle denk geldiği için anakartın resmini attım. Bu anakartı kullanıyorum manasında. Daha doğrusu bilmediğimden veya düşünemediğimden oldu. Verdiğiniz değerli bilgi için çok teşekkür ederim. Logitech z906 5+1 ses sistemi kullanıyorum bu ses kartını çok övdüler özellikle z906 ses sistemi için olmazsa olmazlardan diye. Hayırlısı tekrar teşekkür ederim
Merhabalar hocam ses kartını henüz almadım. Bilgisayarıma uyup uymadığını bilmediğimden dolayı acele etmek istemedim. Logitech z906 ses sistemi kullanıyorum. Bu sistemi tam verimini almak için kesinlikle bu ses kartını şiddetle tavsiye ettikleri için bu ürüne yöneldim. Kullanıcıların memnuniyeti felan çok olunca bende alayım dedim. Ama benim anakart ta direk ona uygun slot olmayınca pcıe 16 slotu çalıştırır mı çalıştırmaz mı diye tereddüt ettim.
şimdi mevcut anakartların çoğunda nispeten eski ve düşük snr'a sahip realtek alc 897 dac ses çıkış ünitesi var. buna sahip bir anakarta sahibim ve bende ses kartı kullanıyorum.
mevcut anakartındaki ses çıkış ünetisi cidden iyi. yani bu iyi yorumları yapanların büyük çoğunluğunda seninki gibi bir ses çıkış ünitesi hali hazırda yok. o zamanda fark oluyor.
ne öneririm...
anakartında realtek ses sürücüsünün mutlaka yüklü olması gerekir.
https://tr.msi.com/Motherboard/MPG-Z690-FORCE-WIFI/support#driver
yüklü olup olmadığından emin değilsen burdan onboard-audio-driver kısmından işletim sistemini seçip yükleyebilirsin. bu sürücü yüklü değilse o ses ünitesinden verim alamassın.
(özellikle spdif kullanıyorsan sürücülerin yanında anakart üzerindeki ses donanımının firmware güncellemeside orda var)
5.1 ayarlarını doğru yaptın mı bilemiyorum ? realtek audio control panel'e ihtiyacın olabilir.
subwoofer dan ayrı ses, merkezden ayrı ses, ön sağ ve soldan, arka sağ ve soldan ayrı ayrı tek tek ses alabilmen gerekiyor. bu şekilde ayarlarsın ve ses kalitesini güzelce test edersin.
( ses kartına tek kablo bağlantısı ile olmaz en az 3 kabloyu anakart üzerindeki ses çıkışlarına bağlaman gerek. bundan öncede realtek control panelden 5.1 çıkışını ayarlamalısın orda görünen doğru yerlere sub/center, front left right, back left right kablolarınıda takman gerek )
ek olarak önemli husus şu sisteme 5.1 bağlantısını aux kabloyla mı yapıyorsun spdif üzerinden mi ? ( buna göre farklı yorum yapacağım ozaman işler çok değişir. tavsiyem spdif'e hiç girme mümkünse aux üzerinden bağla )
sonra ses kartını gereğinde iade edebileceğin bir yerden sipariş edersin.
yine 5.1 ayarlarını düzgün yapar güzelce test edersin. değecek fark varsa kalsın yoksa istersen iade edersin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herhangibiri1980 -- 13 Temmuz 2025; 4:56:29 >
-
şimdi spdif bir yönden 2 ucu pis bjon anahtarıdır. filmlerde gerekli 5.1 dts ve dolby kayıt varsa kullandığın ses setindeki decoder o formatı destekliyorsa gerekli ayarları yaparsan güzel olur. oynadığın oyun spdif üzerinden gerekli dts yada dolby seçeneğini destekliyorsa güzel olur. oynadığın oyun dts yada dolby desteklemiyor aux kabloya uygunsa ses kartında dolby digital live, dts connect gibi birşeyler olması gerekiyor. bunların yeni hd sürümleride var ama sürüme göre ses kalitesi kaybına sebep olabilir.
her koşulta aux kabloyu tavsiye ederim. her koşulda ses kartı ne veriyorsa neredeyse onu sunar. decoder'im oyunum v.s. filmdeki ses formatını destekliyor mu desteklemiyor mu gibi ikileme düşmessin. spdif devreye girdiğinde ses digitalden analog çevrimi decoderin görevidir (kablosuz hoperlörde aktarım dijital ise işler değişebilir.) . yani bir nevi ses kartının fazla bir fonksiyonu kalmaz. sadece ses kartında dts connect, dolby digital live gibi bişiler varsa bazı durumlar için avantaj sağlar.
aux candır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herhangibiri1980 -- 13 Temmuz 2025; 3:29:48 >
-
bunlarıda neden yazdım neden bukadar uzattım. doğru 5.1 kurulumu ve doğru sesi almak prosedürlü bir iştir. kullanıcıların önemli bir kısmı 5.1 set alıyor stereo 2 kanal olarak kullanıyor. 5.1 ses kayıtlı film açıyor gerçek 5.1 değil oyun açıyor gerçek 5.1 değil. 5.1 seti tam doğru ayarladığın zaman 5.1 destekli filmler ve özellikle bazı oyunlar çok farkediyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herhangibiri1980 -- 13 Temmuz 2025; 3:21:30 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X