Şimdi Ara

Yapay zeka hata ayıklamada hâlâ yazılımcıların çok gerisinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka hata ayıklamada hâlâ yazılımcıların çok gerisinde
    Yakın bir gelecekte pek çok sektörde iş imkânlarını epey kısıtlayacak olan yapay zeka, yazılımcılar açısından da ciddi bir risk teşkil ediyor. Bugün bile kod yazma konusunda etkileyici kabiliyetlere sahip olan yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde pek çok görevi kendi başına yerine getirebileceğine inanılıyor. Bu yüzden pek çok şirketin yazılımcıların yerini AI ile doldurmasından korkuluyor. Hatta bunun ilk emeralerini şimdiddden görmeye başladık. Hatırlarsanız Mark Zuckerberg ocak ayında bir açıklama yaparak, Meta'daki kod yazma işlerinin bir kısmını bu yıl içinde AI'a devretmeye başlayacaklarını açıklamıştı.



    Başta Meta olmak üzere Silikon Vadisi'nde pek çok şirket kod yazma konusunda AI'a gitgide daha çok güveniyor olsa da Microsoft tarafından paylaşılan son veriler, bu konuda biraz aceleci davranıldığını gösteriyor. Çünkü yapay zeka, özellikle hata ayıklama konusunda hâlâ yazılımcıların çok gerisinde.



    Ayrıca Bkz.AI Günlükleri: Yapay zeka dünyasında bu hafta (13 Nisan 2025)



    Debug-gym, Yapay Zekanın Hata Ayıklama Kabiliyetlerini Test Ediyor



    Microsoft Research, yapay zekanın kod yazma ve hata ayıklama konusunda ne durumda olduğunu görmek ve bu alanlarda daha da gelişmesini sağlamak için Debug-gym adını verdiği yeni bir araç geliştirdi. GitHub üzerinden kullanıma sunulan Debug-gym, AI modellerinin normalde programlarının parçası olmayan hata ayıklama araçlarını da kullanabildikleri bir platform sunuyor.



    Microsoft tarafından paylaşılan sonuçlar, yapay zeka modellerinin Debug-gym'in kendilerine sunduğu bu araçları kullanırken bile hata ayıklamada o kadar iyi olmadığını gösteriyor. Debug-gym dışındaki performanları ise çok daha kötü.



    Yapay zeka hata ayıklamada hâlâ yazılımcıların çok gerisinde
    Yukarıdaki grafikte de görüleceği Claude 3.7, OpenAI o1, OpenAI o3-mini gibi bugün kullanımda olan en güçlü yapay zekalardan bazıları bile kod yazma konusunda henüz istenen noktada değiller. Özellikle hata ayıklama araçlarını kullanmadıklarında. Debug-gym'in kendilerine sunduğu hata ayıklama araçlarını kullandıklarında performanslarında kayda değer bir artış yaşandığı görülüyor. Ama burada bile elde edilen en yüksek başarı oranı yüzde 48.4.



    Yapay zekanın Debug-gym'de kendisine sunulan hata ayıklama araçlarını tam olarak nasıl kullanacağını bilmediği, çünkü bu konuda eğitilmediği vurgulanıyor. Yapay zeka bu alanda daha çok eğitilip, buna yönelik araçlarla donatıldıkça, başarı oranı da artacaktır. Nitekim Debug-gym'deki tam olarak anlamadığı araçları kullandıklarında bile performanslarında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Zaten Microsoft Research de Debug-gym aracıyla yapay zekaların gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.



    Microsoft Research ekibi tarafından yazılan makalede, hata ayıklamaya özel olarak ayarlanmış bir modelin daha iyi sonuç verebileceğine dikkat çekiliyor. Bu noktada ortaya çıkan bir çözüm, bu büyük dil modellerine eşlik edecek daha küçük modeller geliştirmek olabilir. Tamamen bilgi toplama ve hata ayıklama odaklı bu küçük model, daha sonra bu bilgileri büyük modele aktararak çok daha iyi sonuçlar vermesini sağlayabilir. Ama en azından şimdilik, hata ayıklama konusunda yapay zekanın yazılımcılara alternatif olması gibi bir durum söz konusu değil. 




    Kaynak:https://arstechnica.com/ai/2025/04/researchers-find-ai-is-pretty-bad-at-debugging-but-theyre-working-on-it/







  • Yapay zeka yanlış bilgi verebiliyor. Bunun şüphesi bile bazı yenilikleri sekteye uğratır.

  • Çok dengesiz aslında, sağı solu belli olmuyor. Bazen çok iyi bazen çok kötü.

  • Yapay zeka yanlış bilgi verebiliyor.

  • Yapay zekânın geride kalmasının veya yanlış bilgi vermesinin sebebi yanlış kodlamadır bu da sorunun kod yazıcılar olduğunu ispatlıyor ama neyse..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bana; nokta, virgül süslü parantez hatalarını bulsun yeter.
    en azından hata olunca geri dönüşte virgül mü nokta mı diye bakmıyoruz. hata bulmak için sadece kod yapısına bakıyoruz. bu bile yeter.

  • Valla ben denedim hiçte öyle değil. Hatayı çok güzel tespit edip düzeltiyor.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gemini'ye (Thinking) basit bir Android sorusu sordum, yanlış cevap verdi. Bir de üstelik kendinden çok emin cevap veriyor.

    Yapay zeka hata ayıklamada hâlâ yazılımcıların çok gerisinde

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı soruyu Copilot'a sordum, bir defada doğru cevap verdi.

    Yapay zeka hata ayıklamada hâlâ yazılımcıların çok gerisinde

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ti7800 kullanıcısına yanıt

    basit şeylerle uğraşıyorsundur da ondandır. günlerce uğraştığımız buglar oluyor bazen. 2-3 haftamı verdiğim buglar oldu. bir programcı çok pis bir mantık hatası yapıyor iç içe classların bir yerlerinde, bulması çok zor olabiliyor. bazen o bug bir satırda değil, bir kaç metoda yayılan bir yöntem hatası oluyor. yani öyle basit bir şey değil.


    bir de bazen bir bug'u tekrarlamak için fonksiyonel danışmanla bir saat toplantı yaptığımız oluyor. bugu anlamak, tekrarlamak o toplantılarla bile zor oluyor. chatgpt'nin devreleri yanar bununla.


    chatgpt'yi ben XSLT şablonlarını düzeltmede, güncellemede kullanıyorum. çok bilmediğim, sürekli işimin olmadığı bir alanda işime yaramış oluyor böylece. ufak tefek T-SQL kodlarında da işe yarıyor. şunu yaz bunu yaz diyorum yazıyor. ama x++'da bir kod yaz diyorum bazen şaşırtıcı bir şekilde başarılı yazsa da çoğu zaman hata yapıyor ve bir yerlerinden class uyduruyor. ERP'de hiç olmayan classların olduğunu iddia ediyor, onların üstüne çözüm yazıyor, e haliyle olmayan class ile bir çözüm yazdığında da kod çöp.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.