Şimdi Ara

Ygs Sosyale Dâir Dev Rehber[Gel Vatandaş Gel !!!]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
92
Favori
3.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaş bu rehber ünitesi sadece mf öğrencilerine mahsus olmayıp hedefi tm öğrencilerine de yardımcı olmakdır . Bu sebeble mutlaka sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim . Ben misalleri mf üzerinden vericem . Halbuki sosyal netleri tm üzerinde çok daha müessir . Yani tmciler "mfde bile böyleyse..." deyip de incelemeliler .

Daha evvel fen rehberi de açmıştım onun linki burda . Kendisini mutlak suretle okumanızı tavsiye ederim . Zira kendileri sadece tmciler için değildir . bu rehber ile aynı kabilden olup mfcilere de yardım etmek maksadına sahiptir :

https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=109499111&p=1

Orda dediklerim burda da aynîyle vakîdir . Yani sosyal dersinin ehemmiyeti,puanlamaya tesirinin ne derece fazla olduğu maalesef sınava hazırlanan coğu arkadaş tarafından bilinmiyor .

Bunun 2 temel sebebi var :

1 - Dershane hocalarının yanlış yönlendirmeleri

2 - Lys puan türlerinden tercih yapmaya hevesli olan arkadaşların maalesef ygs puan türlerine göre kendini hazırlaması

Kısaca bunları izah edelim ve daha sonra esas meselemize geçelim

1 - Daha evvel fen rehberimde dediğim gibi hocalar daha çok iş yükü ile meşgul olmamak ve bu iş yükünü yarataraktan hocalara daha fazla masraf ettirmemek adına bu yalanı sürdürüyor

2 - Bu yalanlarının en güzel verisi dd bu puan türleri oluyor . Maalesef mf öğrencileri bu sahada çok kandırılıyor . Bunun da meali ;

Mesela Ygs2 puan türünde 1 fen neti 4 sosyal netine bedel . Halbuki bu ygs puan türünü kaale alan arkadaşlarımızın müstakbel tercih sahası mf3 puan türü olup bu puan türünün oluşumunda  ygs tr-mat-fen %11 , ygs-sos %7 katkı sağlıyor .

Görüldüğü üzre 1 fen , 1.5 sosyal netine bedel . 4 nere 1 nere ... aynı münasebeti ygs1-mf4 puan türleri arasında da kurmak mümkün olup lafı uzatmamak nâmına bu kısmı atlıyorum .

Şimdi gel gelelim maksadımıza . Şöyle bir liste oluşturmak lâzım gelirse :

1 - Ygs sosyal testinin puan getirisine dair bir şuur yaratmak

2 - Bu derslerin ne şekilde çalışılması lâzım geldiğini anlatmak

Haydi vira bismillah ... Evvela geçen sefer fen konusunda yaptığım gibi acaba sosyal çözmese idim mf sıralamam nasıl olurdu ? Bunu somut bir misal ile ispatlayalım ;

(Netler:22.5tr,36.25mat,31.25sos,26.25fen)
    (38mat,14.75geo,8.75fiz,10kim,16.25bio)

Evet arkadaşlar aradaki dehşetli farkı gözlerinize sunuyorum . Mesela 2 kişi olsun biri 15.200 diğeri 15.500 olsun mesela . İlk arkadaş mat-fen netleri çok yüksek(+75) olsun 2. Arkadaşın tr-sos netleri çok yüksek(+75) olsun . Aslında iş lys sıralamalarına geldi mi 2. Arkadaş 1. Nin çok daha önünde oluyor . Kısacası ygs puan türlerine kanmayın ... !

Gel gelelim 2. Maksadımıza ... : evvela sosyal testi kısmını bir bütün olarak ele alıcam daha sonra ders ders nasıl çalışmak gerektiğini izah etcem .

Şimdik . 40 soruluk bu kısım 4 ayrı bölümden oluşur . Tarih-Coğrafya-Felsefe-Din .

Tarih : 15 soruluk bir kısım olup genellik en kolay soruların bulunduğu bölümdür .

Coğrafya : Aynı ygs bio gibi ... ne kadar kolay yapmaya çalışırsan çalış terimlerine-kavramlarına-konularına şöyle sûretâ dahî olsa(yüzeysel) bakmamış birinin zorlanacağı bir bölüm .

Felsefe ve Din : Beraber ele aldım . Sebebi şu ki : 5 soru din ile beraber 4 soru da felsefe sadece paragraf okuyarak çözülür . Maalesef memleketimizdeki katır inadına sahib kimselere bunu bir türlü anlatamıyorum .

Şimdi bu testte az da olsa çalışan biri için tarihde 7.5 , coğrafyada 4.5 , Felsefede 3.75 ve dinde de 3.75 olmak üzere garanti 19.5 net var . Yani rahat olun konuyu okumaya devam edin . Şimdi detaylarına geçelim :

Tarih : bununla alâkalı daha evvel bir başka arkadaşa yaptığım izahâtı aynen aşağıya alıyorum :

Ilâve olarak şunu diyebilirim : Ben tarihi ygsde 15de 15 lysde 44 de 37.75 yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim extra bir gayrete lüzum yok . Konuları bildikten sonra gerisi soru çözmekdir .

Ama tabi ki tarihde ders konudan ibaret değildir . Aslında konu anlatımı içerisinde çoğu vakit bahs edilmeyen bazı yorum teknikleri vardır(misali resimde) .Bunları da öğrenmek gerekiyor .

Coğrafya : Bu ders ile de alâkalı daha evvel yaptığım izahâtı aynen aşığıya alıyorum :

Daha evvel fen rehberinde biyoloji için dediklerim burda da geçerli . Yani kavramları iyi öğrenin . Bağıl nem nedir , demografi nedir , jeomorfolojik ne demekdir vs ... bilmek gerek . " şu şeyi şe edince şey oluyordu yHaa " gibi değil adam akıllı okuyun .

Coğrafya için sık sık tekrarlar yapmak lâzım .

Gel gelelim felsefe ve din kısmına : hadi din neyse . İyi kötü aklı olan her adam okuyup çözüyor . Hatta gayr-i müslîm bir arkadaş bile : "ben niye gidip seçmeli fels ile uğraşıyım . Size kolay soruyorlar" diyor :) .

Ama felsefe için ise kimseyi ikna edemiyorum . Din ve felsefenin toplam 13 sorusundan 9 u bilgiye ihtiyac olmadan çözülecek cinsten . Yâ hû paragrafda tevekkül de geçse egzistanyalizm de geçse korkmayın ! Bu 13 soruluk kısmın 9 sorusu tamâmen paragrafı dikkatle okumanıza bakar . Geri kalan 4 soru ise biraz çalışmayı icab ettirir . Felsefe konuları çok kısadır . Kolaydır . 1 haftanızı almaz . Bir okuyun derim . O 4 sorunun getirceği puanı koskoca bir lys fizik konusu ile kapatmaya çalışırsınız ki optikten bile aynı testte 2 soru geldiği nadir görülmüşken ...

Birkaç ikaz :

I - 40 sosyal sorusunu 25 dk da bitirebilirsiniz . Sakın ola ki çözemediğiniz 5 mat sorusu yapıyım diye uğraşmayın . 5 mat sorusu 7.5 sosyal neti demek . O zaman diliminde rahatlıkla 20 den fazla net çıkartabilirsiniz

II - Her sosyal sorusunu okuyun . Hangisinin kolay olacağı belli olmaz .

III - Her dersten en fazla 1 soru bankası çözün . Daha sonra sosyal denemelerine geçin .

IV - İşaretlemelerden korkmayın . Yani yanlıştır deyip korkmayın . İşaretleyin .

V - Soru bankaları çözüm tekniklerine dair :

https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=109195277&p=1

İnşallah faydam dokunmuşdur . Eksiklerim var ise afv edin . İmlâ hataları için şimdiden özür diliyorum . Hakkınızı Helâl edin dostlar .

Allah yardımcımız Olsun ...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam hızınıza kimse yetişemiyor faydalı konu

İnşallah faydam dokunmuştur

Ben sosyal dersleri için soru bankası almadım . Uğur dershanesine gittiğim için uğurun derslerden sonra ve etütlerde dağattığı testletle ihtiyacımı giderdim . Başka herhangi bir yayından kitap alıp/çözmedim .

Deneme olarak fem kapsül ygs sosyal 25liyi çözdüm

Lys tarih için fem dengeyi kullandım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

" Ben sosyal dersleri için soru bankası almadım . Uğur dershanesine gittiğim için uğurun derslerden sonra ve etütlerde dağattığı testletle ihtiyacımı giderdim . Başka herhangi bir yayından kitap alıp/çözmedim .

Deneme olarak fem kapsül ygs sosyal 25liyi çözdüm

Lys tarih için fem dengeyi kullandım "

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forum adam -- 29 Ağustos 2015; 16:04:37 >

Orijinalden alıntı: Gauss Batlamyus

Gerçekten hakkını sen helal et. Sürekli faydalı konular açıyorsun. Vaktin oldukça da bilgilerinden bizleri mahrum etme kardeşim.

Helâl olsun kardeşim inşallah faydasını görürsünüz

Allah kolaylık versin

Orijinalden alıntı: LevonSerkis

Vallaha mükemmelsin üstad

Allah râzı olsun kardeşim çok teşekkürler

Mesela matematik çalıştın . Daha sonra fizik çalışcaksın . Araya 1 saatçik bir sosyal dersi sokabilirsin . Adetâ mola misali .

Mutlaka her denemenizi sosyal kısmını da en azından 20-25 dk kadar ayırarak ve o kısmın her sorusu ile meşgûl olarak tamamlayın . Çözemediklerinizi çözdürmek suretiyle tekrar/konu eksiği kapatma çalışmaları yapabilirsiniz .

En son olarak mutlaka fem kapsül gibi bir sosyal denemesi alın . Muntazaman çözün .

En azından 26-27 net sizi bekliyor . Ha gayret dostlar

Orijinalden alıntı: 2016ygs

Allah razı olsun.

Yorumlarınız için teşekkürler

Allah yardımcınız olsun

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bu ise kasdınız bu hususda şunları zikr etmekde fayda var :

1 - İnsanın hayatta belli başlı mesuliyetleri vardır . Bunları yerine getirmeyen insan mutsuz olur . Kalan vakti hep diken üstünde geçer .

Misal : Aileniz size saat 18de yemek hazırlamak emrini verdi . Siz bu işi saat 12de hallederseniz 6 saat rahat ve emîn bir şekilde yaşarsınız .

Yok efendim saat 17 de başlarım derseniz bu aradaki 5 daat insana zehir olur .

Kısacası ders çalışmayanlar-kaypaklık edenler işte bu tip bir buhran ile karşılaşıyorlar . Süreç onlara zor geliyor .

2 - Mesela bazı insanlar hayatta yaptığı işlerin ehli dahî olsalar yine de memnun olamayabiliyorlar . Bunun sebebi ise aklının veya motivasyonun bu işe doğru odaklandıramaması .

Yani pek çok zekî-çalışkan arkadaşlarımız kendilerini çalışmaya sevk edemiyorlar veya bu işe motive olamıyorlar .

En nihayetinde de bu onlara stres olarak geri dönüyor .

Kısacası :

I - Mesuliyetlerinizin farkına vararak çalışmaya başlayın

II - " İnşallah gayretimin semeresini sonuçlar ilan edildiğinde görücem - İnşallah Bu sene son olacak " diye kendinizi motive edin .

Bunlar kendi tecrübelerim ...

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.