Şimdi Ara

Ses sistemi + Led

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu tür konular çok açılmış olabilir ama aradığım cevabı bulamadım.Şimdi ben bi konuyu inceledim ama yapımı hakkında daha detaylı bilgi istiyorum konu linki ;

    http://forum.donanimhaber.com/m_79581224/f_//tm.htm#79581224

    Şimdi soracaklarıma gelirsek ledler için kullanılacak kablonun kalınlığı önemli mi ? Önemliyse ne kadar kalınlıkta olması lazım ?
    12V adaptör denmiş,530cm kadar led kullanıcam ben bunu ilerleyen zamanlarda 6 metre kadar yapabilirim 12v'luk adaptör yetermi ?
    Adaptörü ledlere nasıl bağlıycam ? Adaptörün soketini söküp kabloları birbirinemi değdircem yoksa kabloları soketemi değdircem ?
    Logitech LS-21 model ses siteminde bunu yapmayı düşünüyorum jakı nereye takıcam ?
    Ve son olarak 3,5mm jak 2 uçlu veya 3 uçlu denmiş resimdeki gibi tek uçlu jak kullansam sorun olurmu ?

    Resim budur ;
    http://m1308.hizliresim.com/1d/h/rhn00.jpg

    Bunlara ek olarak elimde 2 adet hoparlör bulunmakta.Bunlara eski bi hoparlörün jakını takdığımda ses geliyor ama az geliyor normal bi araba teybinde denediğimde ise kuvvetli ses alabiliyorum bunları ses sistemine dahil edebilirmiyim ?

    http://i.hizliresim.com/K64o2W.jpg

    Hepinize şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xBlasT -- 3 Nisan 2014; 14:34:44 >







  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Konu bana ait cevaplarınızı yanıtlayayım.

    1-)Kablomun kalınlığını söylersek sıyırdığınızda içinde ince olan 15li bnakır tel var toplam kalınlığı sadece içindeki bakırın tahta kurşun kalemlerin içi gibi kalın. Sistemde toplam 8 metre kablo kullandım.

    2-)12v adaptör yeterlidir ancak buradaki önemli olan amperdir. Benim 500mA (0.5 amper) idi ve 5 metre (3 kırmızı 2 mavi) fakat bunu tip31 ses girişlerini yükselterek verdim direk bilgisayar çıkışı çalıştırmadı. Adaptörünüz en az 5-7 amper olması gerek. Ses girişini hoparlörün arkasında iki küçük hoparlörleri taktığınız bir jack girişi olacaktır jack çoklayıcı ile oraya takacaksınız fakat sesi yüksek açmanız gerekir. Eğer hoparlörünüz kapalı iken bile ledleriniz yanmasını istiyorsanız bilgisayarın arkasına hoparlörden bir jack takıyorsunuz oraya çoklayıcı takıp oradan ses almalısınız.Bilgisayardan aldığınız ses çıkışı yeterli gelmeyebilir devreyi test ettikten sonra parlaklığı az ise küçük çaplı amfi devresi ile sesi yükselterek transistöre vermek yararlı olacaktır.

    3-)Adaptörün ucunu kesebilecekseniz kesin aksi takdirde dişi bir adaptör jackı alın. Ben yazdığınızdan anlamadım kastettiğiniz şeyin fotoğrafını çekip atarsanız yardımcı olabilirim.

    4-)2. maddede yazdım.

    5-)2 uçlu demek "mono" demek 3 uçlu demek "stereo" demek önceden pek bilgim olmadığı için öyle şeyler yazıvermiştim. Mono alırsanız jackı içini açtığınızda biri uzun diğeri kısa çubuk vardır uzun olan - dire yani uzun olandan aldığınız kablo ile adaptörün - sini birleştirip transistörün sağ bacağına jackın kısa çubuğuna bağladığın kabloyu ise transistörün sol bacağına takacaksınız. Stereo jack olursa içinde iki adet kısa bir adet uzun olur uzun olanı az önceki gibi yapın kısa olan 2 çubuğu birleştirip tek bir kablo alın.


    6-) Ses sisteminizin hoparlör çıkışlarından diyelim ki 4 çıkıyorsa birine 2 diğeri 2 diyelim siz buna 2 adet hoparlör daha bağlarsanız her hoparlöre 1 gider sesin artma durumu omlaz bu sayılar temsilidir. Hoparlörlerin arkasındaki Watt (W) ve Ohm (Ω) değerleriniz yazın ona göre amfi önereyim. Bunlara amfi gerek bir devre yapacaksınız 12v giriş-ses girişi-hoparlör çıkışı şeklinde olacak sesi yükseltecek.


    Kafanızda takılan kalan soruları sorabilirsiniz




  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Kabloları birbirine değdirmekten kastım buydu ;

    http://i.hizliresim.com/YP2jj6.jpg

    Resim temsilidir adaptörü kesmedim elimde olan 2 adet boştaki kabloyu birleştirdim.

    Ve bu kalınlıktaki kablo işimi görürmü ? ;

    http://i.hizliresim.com/b8Aglb.jpg

    İlgin için teşekkürler.

    Not : Resimleri telefonla uğraşmak istemediğim için bilgisayarın kamerasıyla çekiyorum,görüntü biraz kalitesiz olabilir kusura bakmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xBlasT -- 3 Nisan 2014; 20:37:34 >




  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Birleştirmek dediğin iki kabloyu burmak + ve - yi sonra diğer hiç bir şeyi birbirine kısa devre ettirmeyin de ne yaparsanız yapın

    Kablolar iyi benimde böyle.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Adaptör için iyi bi çözüm buldum çoklu şarj aleti gibi bişey var onunda uçlarından biri 9luk pil gibi 12V'ye ayarlayıp prize taktığımda ledleri sorunsuz yakıyor sıra diğer malzemelerde.Malzemeleri bulup deneyeceğim.İlgin için tekrar teşekkürler.
  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Ayarlı şarj aleti mi ? Adaptörün üstünde ne yazıyor OUTPUT diye yazı vardır ne yazıyor orada ?
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    12W 500mA . 0-12W ayarlanabilir.

    Uç böyle ;

    http://i.hizliresim.com/8nn0yk.jpg

    Adaptör böyle ;

    http://i.hizliresim.com/599r5q.jpg

    Devreyle ilgili bi sorum olacak şimdi ledlerin + ve - kutuplarını ortak bi kablo üzerinde birleştirsem bu kabloyuda adaptöre bağladığımda ledler düzmü yanar ? Yoksa devre şemasındaki gibi + kutbu bağlayıp - kutbuda transistöremi uzatayım ? Yada her ikisinidemi transistöre bağlayım ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xBlasT -- 5 Nisan 2014; 21:25:56 >




  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Ledin + - sini adaptörün + - sine bağlarsan düz yanar. Ledin + kısmını adaptörü - kısmını transistörün orta bacağına , adaptörün - kısmı ile 3.5mm lik jacktan gelen - kabloyu birleştirip sağ bacağa , jackın diğer kablosunu sol bacağına bağlayacaksın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: linyit43

    Ledin + - sini adaptörün + - sine bağlarsan düz yanar. Ledin + kısmını adaptörü - kısmını transistörün orta bacağına , adaptörün - kısmı ile 3.5mm lik jacktan gelen - kabloyu birleştirip sağ bacağa , jackın diğer kablosunu sol bacağına bağlayacaksın.




    Şemadaki gibi bağlıyorum o zaman.

    Bişey daha sorucam şimdi 1.ledin kablolarını lehimledim diyelim onun + kutbunu 2.ledin - kutbuna lehimleyip bu şekildemi devam ettiricem ? Şemada öylede.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xBlasT -- 6 Nisan 2014; 12:56:41 >




  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Devre 12v ile çalıştığı için normal led kullanılmış. Ledler 3v tur 3*4=12v eder bu yüzden 4 led seri bağlanmıştır diyelim ki siz 5 parça halinde şerit led kullanacaksanız paralel olarak bağlamalısınız tüm ledlerin + larını ve - lerini tek kabloda toplayıp onu şemadaki 4 yerine + yı sağ taraftakine, - yi sol taraftaki kabloya yapın ya da ben size bir resim atayım

     Ses sistemi + Led


    Şöyle bir şey yapayım demeyin mesala parça parça koyduğunuz şerit ledlerin hepsinden ayrı ayrı kablo alıp transistöre götürmeyin. En yakın olana bağlayın ondan alın demek istediğim aşağıda

     Ses sistemi + Led Ses sistemi + Led Ses sistemi + Led

    Aşağıdaki gibi asla yapma !

     Ses sistemi + Led




  • Anlatmaya çalıştığım şema şöyle ;

     Ses sistemi + Led

    Mavi renk - kutbu
    Kırmızı renk + kutbu
    Sarı renk adaptörden gelen - kutbu temsil etmektedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xBlasT -- 6 Nisan 2014; 16:21:27 >
  • xBlasT X kullanıcısına yanıt
    Evet Bu şekil olabilir benim demek istediğim ise her birinden transistöre uzun uzun kablo almak yerine birini diğerinin arkasına ekleyebilirsin resimlerden anlaşıldığı gibi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.