Şimdi Ara

Server harddiskim git gide şişiyor, nasıl temizlerim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar server yönetiminden neredeyse hiç anlamam. ihs'den sanal server hizmeti alıyoruz.

    bizim serverde ekli siteler de toplam 8,5-9GB civarı veri var, 1 yıla yakında neredeyse aynı durumda ama server hafızası her geçen gün şiştikçe şişdi, harddiskimiz 40gb ve dolmuş, sürekli hata veriyor, siteler kasılıyor.

    ihsye soruyoruz sadece ssh ile girin temizleyin diyorlar. ssh de öyle karışık bir program ki bu şişen dosyalar hangi klasörde bir türlü bulamıyorum, var olan tüm klasörleri tek tek dolanmam gerekiyor benim bilgim kadarıylala buda içinden çıkılamaz bir durum. ihs en son olarak bana genel dizindeki klasör boyutlarını gönderdi sadece.

    4,0K /backup
    8,4M /bin
    32M /boot
    8,0K /cdrom
    72K /dev
    100M /etc
    8,6G /home
    562M /lib
    28M /lib64
    16K /lost+found
    16K /media
    0 /misc
    8,0K /mnt
    0 /net
    44M /opt
    0 /proc
    4,0K /proc_test.c
    16K /quota.user
    4,0K /razor-agent.log
    96M /root
    36M /sbin
    4,0K /scripts
    8,0K /selinux
    8,0K /srv
    0 /sys
    226M /tmp
    11G /usr
    16G /var

    home klasöründeki 8,6GB tahminimce benim site dosyalarım. Ama şu USR ile VAR klasörlerindeki veriler kafa karıştırıcı. İçlerine girdiğimde yüzlerce klasör. Bu yüzden sizden bu birikmiş verileri tam olarak nasıl bulur silerim bunun yardımını istiyorum.

    Serverde oto backup kapalı, o yüzden backup verileri değil ama nedir?

    Mesela /var/log klasöründe yaklaşık 400mb veri var, silsem olurmu? zararı var mı yada bu /var ile /usr klasörlerinin içinde hangi klasörlere gidip içlerindeki verileri silmeliyim?

    Değerli yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.







  • ev kullanıcısı olarak bleachbit kullanıyorum..windowstaki ccleaner tarzı bir uygulama..ubuntuda mazada var,muhtemelen genelinde vardır zaten..server için ne derece iş görür yada gerekli birşey silerde zarar verir mi bilgim olmadığından birşey diyemem,sorumluluk size ait gerçi bu konuyla bir ilgisi var mı ondanda çok emin değilim :)

    http://bleachbit.sourceforge.net/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi usb2.0 -- 7 Kasım 2015; 15:38:23 >
  • Merhaba, Linux dosya sistemi yapısını öğrenmen senin için faydalı olur. Dediğin gibi /home/ klasörü senin şahsi dosyaların, /opt de genellikle kullandığın programların tutulduğu yerdir, /etc de sistem yapılandırma dosyaları tutulur, /var/log dizininde sistem log dosyaları tutulur, örneğin sistemde bir sıkıntı olursa bu sıkıntılar gidip log dosyalarına yazılır, sen sıkıntı neredeymiş diye merak edersen gidip bu dosyalara bakarsın, /usr dizini bazı önemli sistem dosyalarını tutar. örneğin /usr/bin in altına inersen kullandığın ls zip lspci gibi komutların burada olduğunu görürsün. Sisteminizi bilmiyorum o yüzden hangi dizin ne durumda olmalı (boyut olarak) bilemiyorum ama /usr ve /var klasörleri öyle girip silebileceğin dosyaları tutmaz ondan eminim. Linux dizinleri ile ilgili bu siteyi kullanabilirsin. http://www.tldp.org/LDP/Linux-Filesystem-Hierarchy/html/ sana tavsiyem /usr dizinine (aslında ne yaptığını bilmiyorsan hiç bir dizine) kesinlikle dokunmaman yönünde. Çünkü Linux'e birşeyi sil dersen, siler. Bak bu sistem dosyası bunu silersen ben bozulurum demez. /var/log dosyalarını silmen genelde bir sorun yaratmaz. Kolay gelsin




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.