Şimdi Ara

Sene 1995 yaş 15 serinin ilk Playstation'ını nasıl aldım... (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
283
Cevap
4
Favori
20.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
416 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Normaldir, eskiden de iki eş çalışanlar dediklerini yapıyordu. Şimdi iki kişi çalışmak normal ondan dolayı durum bu şekilde. Eskiden çalışan tek memur 10 senede de olsa bir ev ya da araba alabiliyordu. Şimdi tek memur ne alabilir? Kaç çocuk okuturken alabilir? Ayrıca günümüzdeki harcama kalemleri ile 80-90lar aynı mı? Bulaşık makineleri evlere 90’larda girmeye başladı, şimdi 3-5 senede bir beyaz eşya yenilemek zorunda insanlar çünkü bozuluyor. Her bireyde telekominikasyon giderleri var. Okutmak daha masraflı. otomobil artık standart gibi bir şey, ama tek memur için değil. 2003 model albea symbol gibi hurdaları kovalamak zorunda.

memur denilince çevrendeki memur ya da hakimlere bakma zira yanıltıcı oluyor. Bunların dışındakiler de ailesinin malvarlığını değerlendiren bireylerdir kazandıklarından değil hani.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: volkitheking

Bu kadar sallanmaz ayıptır. İlk bilgisayarımı 870 dolara 12 taksitle aldım sene maksimum 96. Çünkü bilgisayarda Win95 kuruluydu internete bağlanmak için e-kolay paketlerinden almıştım.Gerçi internete de bağlanamamıştım yine.

İntel Celeron 400 mhz 8 gb hard disk 256 mb ram 16 mb ekran kartı. Vestel Zena PC. Ey yavrum ey. Kuldan utanmıyorsunuz , Allahtan bari korkun.

Senin kadar desteksiz sallayanı görmedim

Benim aldıgım bilgisayarın faturaları bile duruyor neyin traşını yapıyorsun 2 kuruşluk siyasi görüşünü ön plana çıkartıcan diye

Git tarihi yazdım exper bilgisayar fiyatlarını arastır o dönem,bulamazsan expere mail çek göndersinler,tl ile satış yapmıyorlardı bursa satış müdürlüğü bursa inegöl çarşısı efes bilgisayardı ordan almıştık

• quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Sene 1998, avrupalılar nokia 8110 ve ericsson 688 alabiliyor, biz de aynısını alabiliyoruz.

Sene 2020, avrupalı iphone 11 pro max alabiliyor, peki ya biz?

Ha tabi en son çıkan her boku hemen gidip alalım demiyorum. Ama eski günleri kötüleyenlerin bariz saçmaladığı ortada.

Gençlik şunu iyi bilsin ki, 20 yıl önce çok daha mutluyduk.

Kesinlikle. Yaşı yetmeyen gençlerin AKP öncesini sağdan soldan duyduğu kulaktan dolma bilgilerle kötülemesi çok komik. Bir insanın tecrübe etmediği bir dönemle ilgili konuşurken tecrübe etmiş gibi palavra sıkması onun sadece çapsızlığını gösterir.

Ben 80'li yıllarda gençtim. Evet, ülke darbecilerin vesayeti altında yönetiliyordu ama bugün olduğumuzdan çok daha mutluyduk. Keza doksanlı yılların üzerinde de yüksek enflasyon ve devlet terörü gölgesi vardı ama maaşlarımız her zaman enflasyon kadar artardı ve bugünkü gibi yalan enflasyon rakamları açıklanmazdı. Gerçek ne ise o açıklanırdı. Devletin bir kurumsallığı, bir saygınlığı vardı. Kimse örneğin YÖK merkezi sınavlarından zerrece şüphe etmezdi ya da milli piayngo sonuçlarından şüphe etmek insanların aklına dahi gelmezdi.

Bu iktidar devletin kurumlarına olan güveni al aşağı etti. Ülkeyi bir çadır devletine çevirdi.

18 yıllık tek başına iktidarın ülkeyi getirdiği yer çadır devleti olmamızdır. Eskinin Kaddafi'sinin çadır devletinden hiç bir farkımız kalmadı.

Bu hükümet despotlukta 12 eylül darbecilerini aratmaz halşe geldi.

Ekonomik açıdan da asla daha iyi durumda değiliz. İlk arabamı 26 yaşında 2. el olarak maaşımla alabilmiştim. İlk evimi de 30 yaşında almıştım. Evet, evi alırken babadan kalan 2 arsayı satıp üzerine koyarak almıştık ama alabiliyorduk işte.

AKP döneminin ilşk yıllarında yaşanan refah suni bir refahtı, borç parayla gelen bir refahtı. AKP öncesinde kredi kartları bu kadar yaygın değildi ve kredi kartına taksit yapılmazdı. Ayrıca o zamanlar bireysel kredi de vermezdi bankalar, sadece ticari kredi verirlerdi.

AKP'den sonra bireysel kredilerin, morgage'nin ve kredi kartlarının önü açıldı. Millet borçlanarak mal mülk sahibi olmaya başladı. Bunu AKP sağladı sanıyorlar. Hayır, bunu bankalar sağladı.

Borçla gelen refahı gerçek sandık.

AKP yaptığı alt yapı yatırımlarını da hep borçla ya da YİD ile devletin gelecekteki gelirlerinden vazgeçerek yaptı. Bu da bir maharet değildi ama insanlar bunu bir başarıymış gibi algıladı.

18 yıllık AKP iktidarı maalesef bu ülkeyi 18 yıl öncesinden de geriye götürmüştür.

Acı ama gerçek bu.

Buradan çıkan ders şudur: Kafayı din ideolojisi ile bozmuş insanlar ülke yönetemez.

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.

• Hortlatalım. Harçlıktan arttıramaz imkansız kesinlikle inanmayınız O karanlık tahrihlerde ben bu islerin icindeydim. Mahallede birkaç bilgisayarı olan adamdan biriydim.

Üstelik 95 diyor o tarihte megadrive vardı, PS 1 konsol evet 94 çıkışlı ama o tarihe göre korkunç bir teknoloji ona öyle öyle bir para saymıstım ki, yani 98, ps 1 icin gec bir zaman sayılır, 70 milyon muydu neydi. 1 tam cumhuriyet altınının o tarihte 12 milyon falan olduğunu görüyoruz. Yani 1 tam cumhuriyet altını x kabaca 6 adet falan yapıyor. Bu da günümüzün parasıyla 170 K civarı bir paradır.

bu başlıgı olusturan imkansız bir şey yazmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 11 Temmuz 2025; 20:38:1 >

Sen 2000 demişsin o tarihlerde ucuzlamıştı, 97 civarında falan, şöyle söyleyeyim simdinin 300 K alım gücüyle giris modeller alınabiliyordu, yani p 166 mmx gibi falan. O yüzden zaten kimsede bilgisayar falan yoktu millet radyo dinliyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 11 Temmuz 2025; 20:41:46 >

Çocukken bir çok büyük harcamamın hepsini kendim harçlıklarımdan, bayram harçlıklarımdan vs. biriktirerek aldım. Aldığım paraları dolar-mark yada faize yatırırdım, biriktirip alırdım. Bisikletimi, gitarımı vs.. hepsini bu şekilde aldım, üstelik enflasyon o zaman yüksekti.. Hatta mobilet alacaktım ama ailem izin vermez diye girişmedim. Hatta bir ara akşam gazetesi 37 ekran akai marka televizyon veriyordu, her gün gazete alıp biriktirip kendi odama televizyon almıştım. Ailem öyle varlıklı beni paraya boğan bir aile değildi, orta direk memur ailesi. Yani yapılıyor..

Simdinin 170 K'sı civarı biriktirdin mi gerçekten? Senin aile zenginmis o zaman. PS 1'i 1998'de 70 milyona sıfır olarak almıştım. O paraya ikinci el bir P 100 satmıştım babamın arkadaşına. Onun parasıyla onu almıştım. 166 MMX sıfır aldım o sene ya da 97'de mi almıstım yahu. Çok uzun zaman geçti ama PS 1 98 Mart ayında satın aldığımdan eminim. Yani bir PC 300 - 350 K civarı, PS 150 170 K gibi.

Ben cok erken basladım bu islere para sorunu yoktu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 11 Temmuz 2025; 20:47:29 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

Hiç oturup bugün ki değer analizi yapmadım. Kendim biriktirerek yaptıklarımda aklıma gelen bunlar.

Almayı istediğim bir bisiklet vardı, Bianchi Aspid SX modeli, biriktirdim hatta biraz fazlam bile oldu, o sıra bir bisikletçide Aspid SF modeli gelmiş, önde amortisör, 24 vites, ki ozaman en fazla 21 var. Fosforlu yazılar, birde yakışıklı duruyo ki.. Arkadaşla ikide bir gidip bakıyoz ama fiyat benim modelden epeyce pahalı, neredeyse iki katı. Benim para dolarda tutuyom, artık SX e rahat yeter hale geldi hatta aştı, o sıra dolar bi çıktı, benim para iki modelin arasında. Ama yinede fark var epey, annemle yolda gidiyoruz. Dedim şu bisiklet çok güzel ama yetmiyo para, baktı etti ben biriktirmişim, ozaman üstünü tamamlayıp SF modelini aldım. Küçük sahil şehridir, iskenderun, kimsede yok 1 tane gelmiş bisiklet. Belki 1 yıl o bisiklet sadece bendeydi.

Sonra gitara merak saldım, gittim yine gitarımı aldım.

Televizyon ergenlikte dönüm noktasıydı, artık tutti furitti izlerken, uyumuş numarası yapmama gerek kalmıyordu.  

Benim aile zengin değildi, orta gelir kuşağında bir aileydi, ailem ilk evini çok cüzzi miktarda çalıştığı kurumun sandığından kredi kullanarak aldılar. Sonra sattılar bir süre kirada kaldık, spring marka 5-6 yaşında arabamız vardı, ilk sıfır arabalarını yine kredisiz olarak 2000 yılında peugeot 206 ile yaptılar. Zenginlik buysa tamam zenginlk olsun.  

• 2000'lerin başıydı. Çarşıda, pazarda, elektronik mağazaların her birinde vitrinde TV olur, o TV'de PS1 açık halde oyunun oynanış demosu döner döner dururdu. Wining Eleven, Tekken ya da Crash oyunları.. İzler izler "off ne kadar gerçekçi" derdik. İnanın şu an çıkan son sistem PC'ler, oyun konsolları vs hiç birisi o dönem bana PS1'in verdiği o heyecanı vermedi, vermiyor.

Ekran Kartı: ROG STRIX GeForce RTX 4080 Super, CPU: AMD Ryzen 7 5800x3D, Kasa: Cooler Master MasterCase H500 ARGB, CPU Soğutucu: Corsair H100 RGB, Anakart: ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI), RAM: Corsair Vengeance RT 4x16GB 3600MHz CL16, SSD1: Corsair MP510 480 GB M.2 NVME, SSD2: Kingston M.2 NVMe 500 GB, Klavye: GameBooster G918 Fire Storm RGB Red Switch, Mouse: SteelSeries Rival 600 Gaming Mouse - Oyun Konsolu: PS4 - PS5 Pro | Xbox Series X | Nintendo Switch OLED White | ROG Ally Z1 Extreme
  • Cem kullanıcısına yanıt

Yani değer analizi yapmaya da pek gerek yok esasında. Fakat giris düzey, ses kartı ve CD rom sürücüsü olan bir Pentium PC'nin, 2 - 3 yılık bir ikinci el doğan parası olduğu zamanlardı desem abartmış olmam. Iste PS konsol da, onun yarısı gibi belki yarısından biraz ucuz gibi.

Fakat ben PS 1 konsoldan memnun kalmamıştım PC tadı vermiyordu, o zaman Bahçelievler'de bu PS'yi satan elemanlar, PS daha üstün demislerdi ama imkansız. Yani Half Life falan çıktı mesela PC'ye Quake 1 çıktı. PS nereye iyi olacak o zaman da böyle abidik gübidik fanboylar vardı anlayacağın, saçma sapan konusuyorlardı simdi yıl olmus 2025 yine konusuyorlar PS iyi falan diye..

Bisiklet fazla pahalı değildi.

PS ye hiç merakım yoktu, halada yok, olmayacakta sanırım. Toplasan bugüne kadar maks 3-5 saatir, o da arkadaşım kiralamıştı, boks oyunu vardı PS2'de, o zaman oynadığımdır. O yüzden PS radarımda olan bir şey olmadığı için ne fiyat ne bir şey kıyas yapamam.

Yani eskiden insanlar para biriktirerek birşeyler alıyordu, kredi mekanizması bu kadar tabana yaygın değildi. Ailem evini, arabasını alırken biriktirip aldı, kumbaralarda az para biriktirmedik, tasarrufu öğrendik. Ailemin bu mantığı küçükken banada işledi ve alacaklarımı öyle aldım. Haa okulda simit yemediğim zamanlarda oldu, para birikmeye yaklaşıp hedef görürününce hırs yapıp daha kıstım.. Ama hedefe ulaştım. Bugün hala aynı şekilde tasarruf yaparım, yapmazsam kendimi rahatsız hissederim. Herşeyi borçla harçla almayı sevmem, borcun mantıklısını severim, kredi kartı hariç borcum yoktur.

Bende kredi kartı da yok. Bankalardan nefret ediyorum. Bir banka bana borç verdiğinde, babasının hayrına vermez, faiziyle geri alıyor. Ben sıfır borç stratejisiyle yaşıyorum. Taksitle bir seylere sahip olmaya çalışmıyorum. Param varsa satın alırım, yoksa satın almam.

Gerçi belki de biz seninle zaten artık yaşı ilerlemis elemanlarız. Yani 40 yaşında falanız. Simdi mesela ben bir Mac bilgisayar olsun, PC bilgisayar olsun, Konsol olsun, cep telefonu olsun, satın almak icin eskisi gibi bir heyecan ve istek duymuyorum çünkü zamanında hepsine sahip olmuşum zaten.

Elimden bir sürü PC, konsol, iMac, Macbook, ipad, iphone, android telefon üst düzey falan hepsi gecti. Taksitle alalım üfff ibon abi yee kafasında olanlar yaşı daha genç olanlar bence. Henüz yeterince elektronik cihaz sahibi olamamışlar gibi geliyor sanki bana. Yani bir açlık var bunlarda. Sanki iphone icin kötü seyler yapabilecek potansiyel görüyorum bazılarında..     

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 11 Temmuz 2025; 21:54:13 >

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

Borcu sevmem dediysem de kredi almam demedim. Mesela 2023 seçim döneminde, alabildiğim kadar çok kredi aldım. Vade de en uzun. Çünkü biliyorum ki farklı politikaya geçilecek ve faizler artacak. Nitekim öylede oldu, faizleri arttırdılar. Kullandığım kredilerin faizlerinin ortalaması yaklaşık 20-22 civarıydı. Kredilerin hepsini kur korumalı mevduat yaptım, stopaj yok, dövizde hala artıyordu. Kur arttı, KKM faizi arttı, benim kredilerin faizi sabit tabii. Güzel kar ettim. 2013 de 0,81 ile konut kredisi aldım, 2-3 önce alsam 0,70lerle alırdım. Güzel kar ettim. Ama hiçbir zaman cebimde para, ödeme gücüm yokken kaldıramayacağım yüke girmedim. 1.900 kkb puanım var, mantıksız kredi asla almam. Hatta bazen eşya alırken firmalar peşinlerde indirim yapar, hesaplarım, eğer aylık mevduat getirisinin üzerinde indirim yaparsa direkt nakit/eft vs. yaparım.

• Sene 1995 daha o zamanlar ülkemiz bu denli gelişmemiş ve bu şekilde bir refaha kavuşmamıştı. O zamanlar şartlar çetin ve zor olduğundan daha kredi kartı ve benzeri şeyler pek kullanılmazdı. Zaten kullanılsada yaşım 15 olduğundan bende olması da mümkün değildi. Peki ya nasıl alabilmiştim? Okuyordum o vakitler ve okuldan arta kalan zamanlarda da babamın atölyesinde işlere yardım eder küçük harçlıklar alırdım. Babam o zamanlar başkalarının yanında işçilik değilde kendi iş yerinde esnaflık yapabiliyordu ancak gücü buna yetiyordu. Biz dahil bir kaç aile o dükkandan ekmek yiyordu. Bende bu harçlıkları validemin o zamanlar girebildiği şimdi pekte görmediğim bir adet olan altın günlerine girmiş biriktirdiğim paraları burada değerlendirmeye karar vermiştim. Altın günü de ne derseniz o zamanlar işte kadınlar toplaşıyorlar bir eve yemekler yapılıyor pasta börek vs tıka basa yeniyor birde ev sahibine herkes bir altın veriyor falan... Neyse garip adetler işte dedim ya ülke o zamanlar bu kadar büyük ve gelişmiş bir ülke değildi. Gün sırası bana gelince herkes altınını gönderdi elimde epeyce bir altın oldu :) dedim ben bu altınlarla ne yapayım. O zamanlarda oyunlara merakım tavan yapmış durumda 16 bit kasetli atarim var ama gözüm yeni çıkan Playstationda. Bozdurdum altınları gittim bir tane Playstation yanına da Tomb Raider ve Moto Racer oyunlarını hediye aldım:) Yaş 15 buraya dikkat! sonrasında her ay bir iki oyun derken yüzlerce oyun oynadım o cihazla hala çalışır durumdayken bir kardeşimize vermiştik. Hey gidi günler heyyy...

İronilerle dolu mükemmel bir yazı, gerçekten çok hoş ama inan bana o malum embesiller bu yazıdaki ironiyi bile anlamazlar. Harçlıklarınla Playstation almışsın. Evet, Türkiye eskiden gerçekten de böyleydi. Harçlıklarımızla böyle şeyleri alırdık. Eski Türkiye yeni Türkiye dediler ülkeyi 50 sene geriye götürdüler

Shall I tell you about my life, they say I'm a man of the world. I've flown across every tide, and I've seen lots of pretty girls. I guess I've got everything I need, i would't ask for more. And there's no one I'd rather be, but I just wish that I'd never been born.

• Babam kamuda memur mühendisti. Tek tabanca 4 kişilik aileye bakıyordu.
    80 ler. El atarileri vb şeyler vardı.Babam yurtdışına gider getirirdi el atarileri uzaktan kumandalı kablolu arabalar vb şeyleri alıp getirebiliyordu maaşıyla.Gida ile ilgili bir sorunumuz yoktu pastirmalar sucuklar et herşeyi alıp yiyebiliyorduk.Simdi kamuda bir memur istediğini alıp yiyebiliyor mu? Çocuğuna istediği oyuncağı alabiliyor mu?
    90 lar.Babam gene bana casionun meşhur databankini alabilmisti.dbc 610 bunu son model cep telefonu gibi düşünün.Ayrica devletin lojmanlarından taşınıp ev almıştık.
    90 larda amiga, comodore64 fln vardı.O zamanlar ilgim yoktu pek onun yerine babama dedim onun yerine bisiklet al Bianchi aspid SX almıştı.Gene 90 larda ne istersek yiyip icebiliyorduk.Bizi her hafta kabapciya götürür üstüne dondurma yedirirdi. Şimdi kamuda çalışan bir mühendis bunları 4 kişilik bir aile için yapabilir mi?
    90 larin sonu babam emekli oldu.Emekli ikramiyesinin yarısıyla Şahin araba aldı 90 model.O zamanlar emekli ikramiyesi ile ev araba alınabiliyordu.Simdi alınabilir mi?
    Ozamanlar emekli maaşı bağlanma oranı %70 80 gibi bir şeydi.Yani çalışan bir mühendis 100 bin maaş alıyorsa. Emekli 75 80 bin maaş alıyordu.Simdi emekli maaşı bağlanma oranı ne? %35 Emekli maaşları yarıya düşmüş.
    90 larin sonunda bilgisayara merak saldım üniversitedeyken 1800 USD ye almıştım ilk PC yi.Ama son model bir PC idi.Ama alabiliyordun gene 4 kişilik bir aile olarak.Sinamaya fln giderdik her hafta.
    Ekleme 2001 kasa atma olayı devaluasyon.Ogrenciligimin sonlarina doğru . Herşeye %100 zam gelmişti.O yıl bayağı sıkıntı çektim.Ama 1-2 seneye ekonomi toparlanmisti.
    Gelelim 2000 lere üniversiteyi bitirmiştim.is bulamamıştım askere gittim.Dondum.Gene iş bulamadım mühendis olmama rağmen.Bir arkadaş kafe açmıştı orda ne iş önüne gelirse yaptım dondurma sattım ,kasada durdum,garson oldum.5 gün gidiyordum akşam 5 gece 12 ye kdr.Ayda 1500tl 2000 civarı kazaniyordum dolar 1.2. miydi neydi.
    Sonra bir firmada işe başladım 2500tl civarı bir paraya.Yeni mezun birisi şimdi 2000usd civarı şimdinin 3000usd sidir o alım gücü olarak.Bu paralara iş bulabiliyor mu?
    Ekleme 2009 sonu gibi kriz yaşanmıştı sanırım o ara iş değiştirdim 4 5 ay zorlanmistim.
    2015 2016 yılına kdr ekonomik olarak zorlanmadım.Ztn o zamana kdr herşeyimi aldım.2017 yılından sonra çöküş başladı arkadaşlar.Sonra ekonomide olanları sizde görüyorsunuz.

Şimdiki çocuklar ve gençler yukarıda anlattıklarımın kaçını yasayabilidi?
    Üniversite mezunları nasıl bir psikoloji içinde?Gelecekten beklentileri ne?
    Herkes istediğini alıp içip yiyebiliyor mu? Dışarıda yemek yiyebiliyor mu?
    Lafın kısası emekliler açlık ve sefalete.Çalisanlarinda %60 70 i asgari ücretli kölelere dönüştürüldü. Ha birde o zamanların asgarî ücretiyle kıyaslayan var. O zamanlar %10-20 ilk kesim asgari ucretliydi.% 40-50 lik orta kesim yokedilip asgari ucretlilere katıldı. Ortamdaki Adalet ve güven duygusundan hiç bahsetmiyorum bile....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyraxus -- 11 Temmuz 2025; 23:56:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    sis 6326 8mb pci, noname 32mb riva tnt2 m64, 16mb 3dfx voodoo 3 3500, 16mb noname geforce2 mx400 128 bit, 64mb voodoo 5 5500 pci, 128mb his Ati Radeon 8500 LE, 128mb leadtek ti4400,128mb sapphire radeon 9800 pro@xt, 128mb galaxy 6600gt agp, 512mb palit geforce 8800gt, 512mb Palit Radeon HD 3850, 512 mb powercolor ATI Radeon HD 4870, 512mb XFX 8800GTS Alpha Dog Edition, 2gb Powercolor 7870 ghz editon,512mb Palit gts 250, 4gb Sapphire r9 290x, 2gb Zotac 750ti, 2gb msi gtx 950 o.c, 8gb gigabyte g1 gtx 1070, 2gb asus rx 460 dual, 8gb msi r9 390 gaming, 8gb sapphire pulse vega56, 12gb sapphire pulse 6700XT, 16gb Powercolor Reaper Rx 9070

• Şimdi bir çocuk playstation almak için harçlık biriktirse alacak paraya ulaşınca yaşı 30 olur

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

[link=http://forum.donanimhaber.com/m_99971077/f_//tm.htm
  • Çok detayları olan karmakarışık bir konudur ekonomi,

yere hiç çöp atmamaktan başlayalım !

Yerler sürekli temiz olunca, insanlarda düzen ve empati gelişecek,

insanlar git gide birbirini etkileyecek ve genel düzen artacaktır.

Düzenin gitgide artması ekonomiye de yansıyacaktır.

Türk milleti zeki ve kurnazdır,

biz bunu "doğru ve dürüst"e çevirmeliyiz.

• adnansetek kullanıcısına yanıt

Hem ülke fakirleşti hem de ürünlerin döviz olarak fiyatı arttı, yani 30 yaşına geldiğinde alabilir mi? o bile meçhul.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi power-pc -- 12 Temmuz 2025; 1:32:9 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.