Şimdi Ara

Seinfeld (1990-1998) | Gelmiş Geçmiş En İyi Sitcom (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
169
Cevap
8
Favori
11.066
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt

    Hiç izlemedim daha önce.

  • Bir bölüm yetkilisini ve bir moderatörü aynı konuda yakalayınca söylemeden edemeyeceğim. Bu Seinfeld gibi, Breaking Bad gibi nispeten eski dizilerin başlıklarına mini sürümde hiç giremiyorum. Ana sayfaya atıyor. Aylar önce mini sürümle ilgili şikayet / problem yerine de yazmıştım ama çözülemedi hala.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BoJack Horseman kullanıcısına yanıt

    Kısa süre içinde halletmeye çalışırız bu sıkıntıyı.

  • 5. sezonun sonlarına doğru geldim. Dizi bana göre net olarak 3. sezon ile çıkışını yakalıyor. İzlediğim son iki sezon gerçekten artık kahkaha attırmaya başladı. Jerry ve Kramer'a başta sıcak değildim ama şu an Kramer beni acayip güldürüyor. Jerry'nin dizi başında ve sonunda stand up sahneleri olunca biraz fazlalık gibi hissettiriyordu. Neyse ki sonundaki kesitleri izlediğim sezon itibariyle kaldırdılar.


    Şunu da dipnot olarak eklemek isterim ki çoğu yerli yabancı iş senaryolarını balya balya buradan aşırmış.

  • Avrupa Yakası'nın bu diziden esinlenildiği hatta direkt bire bir alıntı olduğu söyleniyor. Avrupa Yakası'nı oldukçe seven, beğenen biri olarak başlamayı düşünüyorum bu diziye de.

  • Fulton F kullanıcısına yanıt

    Bence bu haksızlık olur Avrupa yakasına çünkü alakaları yok. Seinfeld bu konuda tabi çok diziye ilham olmuştur sonuçta çoğu şakanın ikk yapıldığı sitcom.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ed Wood kullanıcısına yanıt

    2.sezonda George ve Kramer vitesi arttırınca dizi bambaşka seviyeye geliyor gerçekten.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kramer sitcom tarihinde kesinlikle ilk akla gelen karakterlerden, efsane bir sey.

  • Nihayet devirdim. Dizilerin temel taşları olan senaryo ve karakter anlamında aşmış bir dizi. Ancak bitirme fırsatı bulabildim. Yıllar geçmesine rağmen dokuz sezonluk bir yolculuğun bu kadar diri kalabilmesi muazzam. Tabii ki bunun da en büyük nedeni Jerry Seinfeld ve Larry David'in kaleminin gücünden geliyor. Kariyerinde böylesi bir dizi olan Larry David'in elbette Curb Your Enthusiasm gibi imza işinin olması hiç şaşırtmıyor. 


    Seinfeld'in rahat bir noktada gitmesinin en büyük nedeni elbette mottosu olan hiçbir şey hakkında her şey. Önceki bölümle bağlantılı kalmak zorunda kalmayan senaryolar hem materyal anlamında bir sıkışıklık yaratmıyor hem de hiçbir şekilde konu anlamında tekrara düşmesine izin vermiyor. Fakat bu rahatlık, dizide züppe bir rehavet içerisinde değil kıvrak mizah anlayışı içerisinde etkili olmaya çalışınca tadından yenmiyor. Çoğu bölümde; örneğin George'un başına gelen bir olayın fitilini Kramer'ın ateşlediğini ve bu olay silsilesi sonucunda işlerin Jerry'e kadar uzandığı bir bölüm görebiliyoruz. Dokuz sezon süren dizinin neredeyse yarısı arkadaşlar arası determinist olgulara sarılmış pamuk iplikleriyle geçiyor. 20 dakikalık bir sitcom içerisinde bunu başarmak çok zordur. 


    Mizah kaynağını bencillik, benmerkezcilik, alaycılık, kötücül unsurlardan alır. Eksiklik, acı görünen utanç durumları kişi için yaşanması zor çevresindekiler için espri malzemesi olabilir. Kel ya da uzun burunlu bir insanın hayatı onun için hiç kolay değildir ama çevredeki insanlar için görmezden gelindiğinde hayatı zorlaştırmayan, muhatap kalındığında da sonrasında dalga geçebileceği unsurlardandır. Fakat çoğu komedi dizisinde ya da filminde karakterler kendi salaklıklarından dolayı komik olayların içindedir. Seinfeld bunların tam tersi olarak çevresindekilerle uğraşan, alay eden ve nitekim vasıfsız hayatları içerisinde sıkışıp kalmış dört kişilik kötücül arkadaş grubunu ele alır.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Dizideki dört karakter oraya buraya gidiyormuş gibi görünse de temelde en çok vakit geçirdikleri iki alan apartman dairesi ve cafe. Rutinlerinden çıkmayan, çoğu zaman insanları çekiştiren ve saçma sapan şeylere karşı çıkmazları olan dört arkadaş bunlar. Çok zekice yazılmış finali de aslında bunu kanıtlıyor. Şişman bir adamı soymaya kalkan hırsızlık olayını izlerken gülüyorlar. Kramer olayı kameraya alırken diğerleri de espri yapıyor. Ahlaken ne kadar korkunç olduğunun farkında mısınız? George'un nişanlısı Susan zehirli davetiyeden öldüğünde biz de biraz içimiz buruk izliyoruz olanları. George dahil olmak üzere hepsi, sanki basit bir eşyayı kaybetmişler gibi tepki verdiler. Jerry nötr, Kramer çatlak, George yalancı, Elaine erkek düşkünü olarak gösterilse de temelde dördünün de ortak noktası karaktersiz olmalarıdır. Dokuz sezon boyunca hep çocuk kaldılar. Oyuncak koleksiyonu olan kadını bayıltarak ondan faydalandılar. Çavdar ekmeği çaldılar. Bozuk bir tekerlekli sandalyeyi engelli kadına verdiler. Kimsenin umursamadığı basit şeylerin peşine düştüler İyilik yapmaya çalıştılarsa bile hep ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Dizinin finalinde girdikleri hapishane aslında onların ahlak olarak yozlaşmış olmalarına karşı verilen bir cezadır. Hiçbir zaman evlenemezler çünkü evlilik kurumunun sorumluluğunu kaldıracak kadar olgunlaşamazlar. Günümüzde hala devam ediyor olsaydı onlar yine bekar kalırdı. George Costanza grubun en aşağılık insanı olarak resmediliyor. Fakat bu, onun savunma mekanizmasından başka bir şey değil. Dizide çok kısa George'un çocukluk yıllarından


    Seinfeld (1990-1998) | Gelmiş Geçmiş En İyi Sitcomcostanzaa5youtube
    george costanza's 7th birthday party
    https://www.youtube.com/watch?v=X2A5ocR_RNU

    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    doğum günü görüntüsü verilir. Öfke problemi olan babası ''üfle şu mumları'' diyerek ona bağırıyor ve sallıyor. Annesi ise onun örnek alması gerektiği kişinin Llyod olduğunu söyler ki kendisi tımarhaneye yatmış bir adamdır. İşte böylesi bir kötü çocukluğu, özgüvensizliği ancak ama ancak hile ve yalanla geçiştirebilir, yokmuş gibi göstermek istersiniz. Jerry'e verdiği ''inanıyorsan yalan değildir'' tavsiyesi de bunun bir sonucudur. Kötü durumda kendisini en ezik hisseden, iyi bir durumda da her şeyin en mükemmelini isteyen maalesef sıkıntılı bir adam Art Vand... pardon George Costanza. Dizide 35'ten fazla kız arkadaşı oluyor ama normal hayatta böyle insanların elbette hiç sevgilisi olmaz onu da belirterek tespit yapayım. Cosmo Kramer. Bu adamın adının neden böyle olduğu zaten belli. Cosmos kadar uçsuz bucaksızdır, kestirilemezdir. Dizide fiziği ve yaptıklarıyla, düşündükleriyle modern insan değil, Kramer bir neandertal olarak karşımıza çıkar. Kendi evindeki bütün eşyalar Jerry'e aittir ve istediği zaman onun evine girerek yağma yapar. İlkel bir hayvandır Kramer. Modern insanın daha erkeksi bulduğu, garip bir auraya sahiptir. Herkesin yardımına koşmak için bulduğu yeraltı dünyasından arkadaşları vardır. Yardımlarının hepsinde de orantısız zekasının yetersizliğiyle işleri eline yüzüne bulaştırarak dostlarının başına bela açar. Olur olmadık tavsiyelerle onların bakışını farklı yöne de çevirebilir. Amigdalası gelişmemiş bir primat olduğundan dolayı ağzına geleni söyler, empati kurmaz. Ucuz şeyler için kılı kırk yarar. Günümüzde hayatına donanımhaber ölücüsü olarak devam etmektedir. Elbette herkesten sakladığı bir annesi ve hiç kimsenin görmediği babasıyla onun da ebevyn mahkumu olduğu aşikardır. Kendisinin engelli olduğunun zannedildiği bölüm ise gülmekten öldürür.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Elaine dizide feminen gibi gözüken erkeksi bir kadındır. Bunun en büyük nedeni için yine baba sendromuna dönmek zorundayım, babası sert bir eski askerdir. Çoğu sahnede Elaine ''hadi canım'' diyerek erkekleri sert şekilde iter ve yıkar dikkat edersek. Bu alameti farika elbette asker babanın kızına yönelik bilerek geliştirilmiştir. Kadın arkadaşı neredeyse hiç yoktur. Bu erkeksi durumunu da çoğunlukla erkek düşkünü seks manyağı olmakla gidermeye çalışır. Evine kutu kutu prezervatif saklar. Tekmesiyle sergilediği dans kendisine dair en unutmayacağım şeydir. Hindistan'daki düğüne giderek damat adayıyla yatmışlığı da vardır. İç sesiyle sürekli bir şeyleri düşünüp mimik değiştirmesiyle bilinir. Seni de unutmayacağız hellöööö Elaine. Jerry Seinfeld aslında ailesi bakımından diğerlerine göre biraz daha normal sayılabilecek biri. Müşkülpesent bir temizlik hastasıdır. Tabii ki dizinin de yaratıcılarından olduğu için kendi dairesi merkezdir. İdolü de superman tabii ki. Onun tiplemesinden çok aslında yazdığı dizi için teşekkür etmek lazım. Kendi dizisinin adını Seinfeld yapan, dizisinin içerisindeki diğer nbc yapımını da Jerry olarak tasarlayan çok zeki bir adam. Tespitleri çok iyi. Bazen sizin aklınıza gelmiş ama dillendirmediğiniz bir durumun dizide canlandırıldığını görmek büyük mutluluk veriyor. Kendisinden sonraki dizilere de ilham verdiğini, konu olarak süresi uzatıldığında neredeyse uzun metrajlı film çıkabilecek işleri yazmak gerçekten takdiri hak ediyor. Filmlerde eskiye gidildikçe kalite daha da yukarı çıkar ama dizilerde bu bütçe ve sektörün genişliğini anlamında pek mümkün değildir. 89 yılında çıkışını yapmış bir dizinin tazeliğini hala koruması klasik oluşu sayesinde.


    Çok fazla şey yazılabilir ama yazılacak her şeyden sonra yine eksik çok şey kalacak. Seinfeld çok niş bir dizi gerçekten. İzlemeyen varsa da geç kalmasın fazla.

  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.