Şimdi Ara

Şehzade Mustafa tahta geçseydi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Osmanlı imparatorluğu daha uzun ömürlü olabilir miydi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Şehzade Mustafa için dediğiniz özelliklerin nerdeyse çoğunu, şehzadenin dedesi Yavuz Selim Han'da taşıyordu. Yavuz'da babasına karşı geldi, hemde defalarca. Ve Yavuz'da oldukça sabırsız bir hükümdardı, ama hüküm sürdüğü yıllarda devletin toprakları 2.5 katına çıktı ve tabiri caiz ise hazine ağzına kadar doldu.


    Şehzade Mustafa başa geçseydi ne olurdu, veya nasıl olurdu bunu kimse bilemez. Olay tahminden öteye asla gitmez. Tarihin konusu ise varsayımlar değil zaten yaşanmış olaylardır. Yani bencelerle tarih yapılamaz.
  • Daha iyi de olabilirdi, kötü de, birşey değişmeyebilirdi de. Şu olsaydı böyle olabilir miydi diye bir soru tarihte sorulamaz zira cevabı yoktur.
  • Daha iyimi yoksa daha kötümü olurdu bilinmez ama en azından Osmanlı moskofa kalmazdı Hanedan Türk soyundan devam ederdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkish Destroyer T kullanıcısına yanıt
    Şehzade Mustafa için dediğiniz özelliklerin nerdeyse çoğunu, şehzadenin dedesi Yavuz Selim Han'da taşıyordu. Yavuz'da babasına karşı geldi, hemde defalarca. Ve Yavuz'da oldukça sabırsız bir hükümdardı, ama hüküm sürdüğü yıllarda devletin toprakları 2.5 katına çıktı ve tabiri caiz ise hazine ağzına kadar doldu.


    Şehzade Mustafa başa geçseydi ne olurdu, veya nasıl olurdu bunu kimse bilemez. Olay tahminden öteye asla gitmez. Tarihin konusu ise varsayımlar değil zaten yaşanmış olaylardır. Yani bencelerle tarih yapılamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 51 yaşında tahta geçcekti en fazla 10 sene hüküm sürerdi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kimsenin bilemeyecegi birsey tartismanin luzumu yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlı ekonomk ve siyasi olarak yüzyılardır kendini geliştirip yenileyememiş ve ayrıca tabandan başlayıp değişimi kavrayamamış bir imparatorluktu. Ortataç kalıplarına sıkışmış ve savaş ganimetine dayalı bir sistemden üretime dayalı bir sisteme geçiş yapamadığı için, tahta Ahmetin veya Mehmetin geçmesi kaçınılmaz sonu değiştiremezdi. Olsa olsa ölüm döşeğindeki hastanın ağrı kesicilerle acılarını dindirebilirdi. Eğer çağın gereklerine uygun ve diğer gelişmekte olan ve gelişmiş toplumlara ayak uydursaydı veya onlardan etkilenip kendi içinde sıçrama yapabilmiş olsaydı. Bugün hangi şehzade tahta geçseydiyi tartışmazdık. Gelişmiş toplumların sanayi devrimleri, dini reformları ve kendi halklarındaki dönüşümü yakalayamadığı içindir, Osmanlı tarihe gömülmüştür. Bence soru şu olmalıydı; Osmanlı neden tarih sahnesinden çekilmiştir? Sebepleri nelerdir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Turkish Destroyer

    Şehzade mustafa çok şişiriliyor. Babasına ihanet eden (iran şahıyla mektuplaşmaları), babasının iktidarını gölgeleyen davranışlarda bulunan (kendini sultan yerine koyan hareketlerde bulunması) ve sabretmeyi bilmeyen bir adam olması hasebiyle zannediyorum sarı selimden daha iyi yönetemezdi devleti. Sarı selim en azından sabırlı bir adamdı, fevri davranmıyordu. Bir devlet adamında olmazsa olmaz bişey bu.

    Tabi şu gerçeği de gözardı etmemek gerekir. Özellikle Fatih sonrası ve Osmanlının son dönemlerine kadar geçen uzun sürede, şehzade olmak demek, babanız öldüğünde eğer tahta çıkan siz değilseniz öleceksiniz demek. Şehzadelerin bu psikolojisi de dikkate alınmalı, onların mücadelesi sadece taht mücadelesi değil aynı şekilde bir hayatta kalma mücadelesidir.

    sarı kıbrıs için sokulluyu zorlamadı mı ine bahtıdan sonra donanma diye abide diye hazineyi saçıp savurmadı mı sokullu olmasaydı?




  • Tahta ciksaydi cografi kesiflere ayak uydurabilirdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devletin duraklama devrine girisini bir 10 yil geciktirmek disinda birsey yapamazdi cunku sorun yoneticilerden cok devletin caga ayak uyduramamasinda yatiyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çoğu yorumda da belirtilmiş, Abdülhamit Han gibi sadece süreci geciktirebilirdi.
    Yeni dünya düzeni oluşurken, keşifler almış başını gitmişken, arkanda sağlam kadron yoksa malum son yine kaçınılmaz olurdu.
  • Oda Sokollunun gölgesinde kalırdı, çok bişey değişmezdi. Hırsına ve kibrine yenik düşen biriydi nihayetinde, birçok hata yapacaktı. Kanuni gibi devleti gayet iyi yöneten ve Avrupada kalıcı bir fetihler yapan bir Sultanın tahtına göz dikti. Yavuzu anlarım, babası pasif kaldı. Ama Kanuni pasif değildi. 300 den fazla kale ve doğu Avrupanın büyük bir kısmını hakimiyeti altına aldı. Şehzade Mustafa dedesine özendi. Asker ve bazı devlet adamlarının ona yüz vermesi kendisinde gereksiz bir gurura ve güvene sebebiyet verdi. İran Şahıyla birlikte babasını devirmeyi düşünmüştü. Şehzadeliğinde bile sakal bırakıp tuğ dikiyordu, bu sadece Sultanların hakkıydı. Kanuni uzun süre idare etti ama Şehzade Mustafa çok zorladı şansını

    En nihayetinde taht, "Ey Şehzade, abin mustafayı asker destekliyor, kardeşin bayezidi baban ve birçok devlet adamı destekliyor, senin destekçin yok, ne olacak bu taht işleri" sorusuna "hüda tahtı bana nasip ettiyse tahta geçerim, tahtı onlara nasip ettiyse onlar geçer, Allahın takdiri neyse o olur" diye cevap veren Şehzade Selime kaldı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben mi okuduğum şeyleri yanlış anladım acaba? Kanuni devri Osmanlı'nın hastalandığı dönem olarak mı ifade ediliyor? Osmanlı'nın en güçlü zamanlarını Mustafa geçseydi sadece biraz ertelerdi demişsiniz ama tarih daha 1500'lerin ortaları ve sonları yani Osmanlı'nın yıkılışına nereden baksanız 300 yıl var... O dönemde Osmanlı standartları belirleyen bir imparatorluktu hala. Hangi ertelemeden bahsediyorsunuz?
  • Hic karistirma oralari,batmis artik yok onlar ne mutlu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TURKISH POWER kullanıcısına yanıt
    Tevekkülün önemi..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle olsaydı böyle olsaydı diye birşey yok tarihte. Ona bakacak olursak Enver paşa sarikamista ve kanal harekatlarinda başarılı olsaydı şuna dünya çok farklı olurdu.



    Reel gerçek nedir ona bakmak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Varsayımlar ile tarih konuşulmaz. Çünkü her ihtimal bir başkasını öldürüp diğerini meydana getirir. Kısaca bir şey değişirse tüm ihtimaller sonuçlar ve sonuca giden yollar değişir.

    Şehzade tahta geçse belki imparatorluk 100 yıla yıkılırdı belki 1000 yıl yaşardı bilinmez.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Olumlu bir etkisi olurdu ama Osmanlı'nın çöküşünün padişahların karakterlerinden çok daha büyük nedenleri vardı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.