Şimdi Ara

Segate Baracuda ST2000DM001 2TB disk arızası (tuhaf bir ses çıkarıyor)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var bilgisayarımda üç adet disk kullanıyordum windows 60GB'lık SSD'de yüklü, verilerimi 2TB Segate'de depoluyordum birde 500gb depolama için kullandığım başka bir disk takılı ancak verilerimi 2TB'da depoladığım için onu pek kullanmıyordum.

    Şimdi soruna geleyim dün akşam 2TB Segate Baracuda garip bir ses çıkarmaya başladı. Daha sonra bilgisayar açılırken bu diskde tarama yapmaya çalıştı daha sonra tekrar başlattığımda ne bios nede windows'da diski görmemeye ve açılışda videoya kaydettiğim sesi çıkarmaya başladı.

    Sata ve güç kablolarını değiştirip denedim, değişik sata portlarına taktım, disk bağlama aparatıyla USB üzerinden bağladım ancak verilerime ulaşamadım. Diske ilk güç geldiğinde videodaki sesi çıkarıyor bu ses boyunca açılışda bekliyor bu ses durduğunda windows açılmaya başlıyor ve disk ne bios'da nede windows'da görünmüyor.

    Veri kurtarma firmalarına baktım fiyatlar 200$'dan başlıyor 1000$'a kadar çıkıyor üstelik diski tamir etmiyorlar senden yeni bir disk parası alıp ona yedekliyorlar. Acaba diskin üzerindeki kart arızalanmış olabilirmi ne yapmam lazım hangi yolu denemem lazım Ankara'da bana yardımcı olabilecek birileri varmı ?




     Segate Baracuda ST2000DM001 2TB disk arızası (tuhaf bir ses çıkarıyor)  Segate Baracuda ST2000DM001 2TB disk arızası (tuhaf bir ses çıkarıyor)  Segate Baracuda ST2000DM001 2TB disk arızası (tuhaf bir ses çıkarıyor)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Provezza. -- 8 Ağustos 2014; 20:10:05 >







  • Hocam öncelikle geçmiş olsun diyorum

    Bende yakın vakitte aynı sorunu yaşadım ancak bıos ve windowsda görünüyordu ama başlangıçta sürekli disk taraması yüzünden diski sistemi ssd den başlattıktan sonra hot plug bağlayarak sisteme gösterebildim verilerimin bir kısmını kendi çabamla kurtardım ama bir kısmıda gitti tabi ki Verileriniz eğer hayati ve manevi değer taşıyorsa ve bütçeniz elveriyorsa bu işi veri kurtarma şirketlerinden başka sağlıklı yapacak ne bir program nede başka bir şey var tek çaresi bu.Eğer disk bıosdada görünmüyorsa verileriniz hiç kurtarılamayabilir tekrar diski görebilmek için yapabileceğiniz tek şey diskin üzerindeki pcb nin aynısından bulmanızdır çünkü bıosda görünmemesi diskin pcb sinde sorun olduğunu gösteriyor aynı pcbden bulup monte ettiğinizde bile tekrar çalışma garantiside olamayabiliyor.Ben bir diskimi pcb değişimiyle kurtardım bir diskimide yakın vakitte kendi sistemimde elimden geldiği kadar recovery edebildim.


    Ayrıca pcb nin ve hdd ön yüzünün resimlerini burada paylaşırsanız belki elinde aynı diskten arızalı birileri vardır ve böylece pcb bulmanız konusunda size ulaşabilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Terminator T-800 -- 8 Ağustos 2014; 18:20:48 >




  • Hocam öncelikle cevap verdiğin için teşekkürler. Dediğim gibi bios ve windows'da kesinlikle görünmüyor. Senin gibi bende hot plug bağladım ancak sonuç hüsran.

    PCB dediğin arkasındaki kart oluyor sanırım eğer bu kartda sorun varsa aynı model hdd alıp denemeye bile razıyım çünkü veri kurtarma şirketleri çok fazla para istiyor kesinlikle o fiyatı veremem.

    PCB değişiminde sadece kartı değiştirmemiz yeterli oluyormu başka bir işlem yapılıyormu ?

    Bu arada diske ait fotoğrafları ilk mesaja ekledim yardımcı olmak isteyen arkadaş olursa lütfen bana ulaşsın diskimin içinde manevi değeri yüksek fotoğraflar ve belgeler var.

    Segate'e tövbe ettim bir daha ne alırım nede kimseye tavsiye ederim :(
  • Evet pcb hdd arkasındaki kart ve genelde bıosda görünmeyen hdd ler için kart değişimi çözüm olabiliyor ve kart değişiminden sonra başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz zaten geriye kalan tek şeyde hdd kafa değişimi olur ki onuda toz bulundurmayan ve gayet temiz olan ortamlarda gerekli ekipmanla yapılabilir onunda yapan yeri doğal olarak servisler.

    Ön yüz temiz çıkmış ama pcb nin daha net resmini çekebilir misiniz özellikle pcb numarası ve rev yazan kısmı önemli olan kısmı burası.
  • Anlamadım hocam şimdi kart değişimi çözüm olabiliyorsa neden kafa değişimide yapılıyor yani şimdi benim kartı değiştirmem yeterli olmayacak birde servise kafa değişimimi yaptırmam gerekecek ?

    Bu arada PCB'nin model numaraları okunabilir fotoğraflarını ekledim.
  • Pcb yi değiştirdiniz ve hdd sistemde görünmeye başladı o zaman kısmende olsa verilerinize(kısmen diyorum çünkü hdd kafasında sorun olup olmadığını bilmiyoruz ve pcb değişimi bu nedenle kesinlik taşımıyor) ulaşıyorsanız başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz ancak pcb değiştirdiğiniz halde yine diskin takıldığını ve işlem yapmadığını görüyorsanız yani hdd kafası arızalanmışsa bu durumda pcb değişse bile yine servise gitmesi gerekecektir çünkü kafası arızalı bir diskten sağlıklı olarak veri almakta mümkün değil.

    Eğer hdd kafası arızalıysa yani mekanik bir sorun varsa hdd den garip sesler gelecektir videodaki sesler gibi ancak her halukarda önce pcb nin değişmesi gerek bıosda görünseydi işler daha kolay olurdu pcb bulup değiştirdiğinizde ise geriye kafanın arızalı olup olmamasına göre verilerinize ulaşmanız sözkonusu olacaktır.




  • O halde inşallah sorun PCB'dedir zaten durduğu yerde kafanın bozulması çok saçma olur kasayı yerinden bile oynatmadım. HDD ne bir darbe aldı nede takdığım günden bu yana yerinden çıkarıldı. Önceleri ilk açılışda cıkırt bir ses geliyordu ancak sıkıntı olmuyordu bu son yağışlarda birkaç kez elektrik gidip geldi bu sırada PCB'nin zarar görmüş olabileceğini düşünüyorum. Ben şimdiden PCB arayışına girdim bulamazsam aynı model disk alıp PCB'sini denemeyi düşünüyorum. Eğer çalışırsa verilerimi kurtardıktan sonra aldığım diski satıp WD alacağım ama kafa arızalıysa yapacak birşey yok servise yüzlerce dolar veremem.
  • Merhaba,

    Öncelikle şu konudaki (http://forum.donanimhaber.com/m_61064034/tm.htm ) yorumlara bir göz atın.

    Sonrasında ise firmware güncellemesi yapmadıysanız en son firmware' ı bir USB bellek veya CD yardımıyla yapmanızı öneririm.
  • Hocam maalesef bios ve windows diski görmediği için firmware update yapılamıyor update yapmaya çalıştığında diski bulamadığı için tekrar Windows'a dönüyor.

    Eğer arıza firmware çökmesi sonucu oluştuysa DKU-5 kablosu ile frimware resetlemeyi deneyeceğim.

    Firmware resetlememe rağmen açılmazsa aynı model disk alıp PCB kartı değiştireceğim ancak PCB kartı tek başına değiştirmek yeterli olmuyormuş eski karttaki çipi yeni karttaki çip ile değiştirmek gerekiyormuş. Bu değişimi yapabilmek için sanırım havalı havyaya ihtiyacım olacak ben yapamazsam bir elektronikçiye götürüp çipleri değiştirmesini isterim.

    Tüm bunlara rağmen açılmazsa en kötü ihtimal olan kafa arızası var demektir. Bunun için normalde servise gitmek daha mantıklı olur ancak servislerin yüksek maliyeti nedeni ile bunu asla düşünmüyorum. Belki kafayı kendim değiştirmeyi deneyebilirim veya yardım alabileceğim birini bulursam yardım isteyebilirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: |Mavera|

    Hocam maalesef bios ve windows diski görmediği için firmware update yapılamıyor update yapmaya çalıştığında diski bulamadığı için tekrar Windows'a dönüyor.

    Eğer arıza firmware çökmesi sonucu oluştuysa DKU-5 kablosu ile frimware resetlemeyi deneyeceğim.

    Firmware resetlememe rağmen açılmazsa aynı model disk alıp PCB kartı değiştireceğim ancak PCB kartı tek başına değiştirmek yeterli olmuyormuş eski karttaki çipi yeni karttaki çip ile değiştirmek gerekiyormuş. Bu değişimi yapabilmek için sanırım havalı havyaya ihtiyacım olacak ben yapamazsam bir elektronikçiye götürüp çipleri değiştirmesini isterim.

    Tüm bunlara rağmen açılmazsa en kötü ihtimal olan kafa arızası var demektir. Bunun için normalde servise gitmek daha mantıklı olur ancak servislerin yüksek maliyeti nedeni ile bunu asla düşünmüyorum. Belki kafayı kendim değiştirmeyi deneyebilirim veya yardım alabileceğim birini bulursam yardım isteyebilirim.

    İnşallah bu çözüm denemeleriyle başarıya ulaşır ve verilerinizi kurtarırsınız.Maalesef elimden başka bir şey gelmiyor.Çünkü denenebilecek ve olabilecek bütün olayları yazmışsınız.

    Bu forum içerisinde birkaç kez konusu geçmişti, bende yazmıştım.Zamanında fabrika hatası yüzünden benimde SEAGATE 500GB HDD' em bir anda uçup gitmişti ve içindeki verileri kurtaramamıştım.Fabrikadan değişim olarak sıfır ürün aldım ama olan değerli verilerime olmuştu.O zamanlar pek uğraşacak vaktim olmadığından uğraşamamıştım.Yani bu olayın ne demek olduğunu en iyi bilenlerden birisiyimdir.Umarım bir çözüme ulaşırsınız, ulaşamazsanızda sağlık olsun.




  • sonuç ne oldu çok merak ettim ?
    burda da yağmur yağdı. ertesi gün 2TB Harici HDD giriş kartı yandı. PCB de yanmış olacakki HDD PC ye satadan takınca PC hiç açılmıyor ta ki HDD yi sökene kadar.
    burdaki bilgisayar firmalarına sordum başlarından savdılar. belli ki pcb değişiminden ya anlamıyorlar ya da birkaç denemede birşeyleri yanlış yapıp pcb değişimi olmayacağına kesin kanaât getirdiler.

     Segate Baracuda ST2000DM001 2TB disk arızası (tuhaf bir ses çıkarıyor)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kursatturkay -- 19 Eylül 2014; 19:28:50 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.