Şimdi Ara

Satın Aldığımız F-35 Savaş Uçakları ABD Ordusuna Teslim Edildi. (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
233
Cevap
1
Favori
14.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
217 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Amerika, İngiltere, İsrail gibi ülkeler bütün gelecek planlarını buna göre tasarlayıp yol alırken bizim F35’lerin kabiliyetlerini tartışmamız saçma olur. Bu adamlar salak değil. F35’ler kötü olsa savunma hattını bu uçaklar üzerine inşa etmezlerdi. Türkiye; geliştirilmesinde büyük pay sahibi olduğu, ortağı olduğu, Türk mühendisinin, şirketlerinin ve üretimde Türk işçisinin alın terinin olduğu bir programdan saçma sapan bir inat yüzünden atılıyor ki bu gerçekten çok onur kırıcı ve gelecek adına da yerine koyulması zor olan büyük bir kayıp.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • brokengineer kullanıcısına yanıt

    Belirttiğiniz generalimiz için söylemiyorum kendisininde programlarını ve yorumlarını izlemedim. Fakat bizde sol veya sağ fark etmeksizin her şeye körü körüne muhalefet veya körü körüne destek olma huyu ne yazık ki var. Kimisi bunu daha yumuşak bir şekilde yapıyor kimisi kalın puntolarla. Bu durumdan rasyonel tartışmalara hasret kaldık. Tabi ki de olmasını istediğimde ne şiş yansın ne kebapta değil tarafsız rasyonel bir şekilde artılar ve eksiler.


    Devletler veya özel şirketler sattıkları şeyleri dijital bir şekilde sonradan kullanılmaz hale getirmezler çok istisna ürünler ve senaryolar hariç. Zaten İngiltere, Abd, Rusya veya Çin bir hamlende gerçekten zıt bir durum içerisindeyse teknolojik bir müdahaleye gerek yok bir basın açıklaması veya hükümetler arası bir telefon ile gerekli ultimatomlar verilebiliyor. Hatta Trump döneminde bu iş sosyal medyada Twitter'da dönmeye başladı.


    Kaç yıldır karada ve havada saldırı bir çok imkanımız var. Suriye'deki, Irak'taki bölücü terör örgütü mensuplarını Abd ve Rusya'yı ikna etmeden operasyon yapabiliyor muyuz? Suriye'deki operasyonumuza Abd nasıl gıdım gıdım taş koydu? Rusya ile aralar düzeldikten sonra son düzlükte Rusya tamam için sıkıntı yok derken Abd bu sefer bu durum bizim için uygunsuz değil'i farklı şekilde bize kabul ettirdi. Yani emekli tümgeneralimiz eğer dediğiniz gibi bir cümle kullandıysa bu kullanımı doğru bulamıyorum ne yazık ki. Kolluk kuvvetleri genel olarak bu tarz konularda siyasetçilerle ters düşerler. İki tarafta birbirlerini anlayamaz. İki taraf mesleki stres ve yükten dolayı empati yapamaz kolay kolay. Zaten bizim siyasetçilerimiz ortak bir anlaşma vb. bir şey yapmasa dünyanın sayılı makinalarına sahip olalım. Elbet limit belli.


    Bunu tek başına askeri güç olarak bir çok ülke denedi 2 kere Almanya denedi. Japonya denedi. Sovyetler denedi. Başarılı olanı var mı? Yok. İsterse uçağın tek bir Abd sistemi ile ilişkisi olmasın. Abd, İngiltere, Rusya veya Çin'den operasyona her hangi bir gerçek destek, ortak olmadığı sürece zaten o uçağı kaldırması ayrı sıkıntı indirmesi ayrı sıkıntı.





  • f35 ler abd envanterine geçmeden önce abd ordusu f35 uçalarının bir çok elektronik ve mekanik parçasını değiştirip kendi hangarlarına koymuşlar.Yani abd de olan f35 ler ile avrupada f35 sahibi olan ülkeler aynı f35 i kullanmıyor durumu ortaya çıkıyor.abd envanterindeki f35 lerin avrupadaki f35 lere göre ne kadar farkı varki abd ordusu bunu yapıyor? abd nato üyesi değilmi veya bu uçaklar aynı sisteme bağlı şekilde çalışmıyormu?


    Ben şahsen bu s400 muhabeti yüzünden f35 lere el konulduğunu düşünmüyorum.Bu konu elbette bir sebeb ama tamamlayıcı değil.Bugün egede sismik araştırmalar için navtex ilan edildi,velevki s400 alınış olmasaydı bu navtex kararı yüzünden adb ve avrupa f35 lere ambargo uygulayamazmıydı? yunanistan kesimi zaten ab ye sürekli olarak ambargo uygulanması için bastırıyor ancak Türkiye gerek orduda gerekse donanma kısmında 20 yıl öncesi durumunda değil ve askeri büyük yaptırımları artık abd ve ab uygulayamıyor dolayısıyla s400 ler üzerinden olayı okumamak lazım.Bİz s400 leri almasaydık dahi akdeniz ve libya alanlarındaki aktivitelerimiz yüzünden f35leri yine kaybedecek durumlarla karşı karışıya kalacakdık.


    TSK nın şuan 3 ana envanterde eksikliği var; uzun menzilli hava savunma sistemi,tank ve savaş uçağı.

    Hava savunma sistemlerinde s400 haricinde uzun menzilli yerli üretim siper hava suvunma üniteleri 2023 yılında hizmete girecek ve s400 lere muhtemelen ihtiyaç kalmayacak.

    tank konusunda ise bir takım kaynaklar altay tankının ilk prototip modelinin yeri gizli tutulan bir bölgede test edildiği söyleniyor.Kabaca 2025 yılına kadarda envanterde göremeyeceğiz.

    savaş uçakları konusunda ise yerli uçak konusunda ciddi çalışmalar var ancak envantere giriş tarihi 2030 yılları arasında olacağı tahmin edilmekde ve bu uçağın 5.nesil savaş uçağı olarak tasarlandığı söyleniyor.


    envanterde bulunan f16 lar ise yenilenen güncellemeleri ile ortalama 2035 yılına kadar kullanılacak.Burada yanlış bir algıda f35 uçaklarının f16 ların yerini alacağı düşüncesidir ancak bu doğru değildir.f35 uçakları tamamiyle 1978 yılında envanterimize giren eski phantom 4 uçaklarının yerini alacakdı ve f16 lar kullanılmaya devam edecekdi.Elbette f35 uçağı 5.nesil yeni teknoloji savaş uçağı olduğundan envanterimizdeki hiç bir uçakla kıyaslanamaz fakat benim şahsi görüşüm trump tekrar başkan seçilir ise f35 leri daha geç vakitlerde bize vereceğini düşünüyorum.Yani o uçaklar öyle yada böyle bize gelecek ama bu belirlenen normal vakitte olmayacak çünkü f35 lerin hava gücü üstünlüğünü şuan ne abd ne ab suriye,libya ve akdeniz üstünde bizim kullanmamızı istemiyor.Türkiye hava sahasını f35 ler ile güçlendirirse diğer ülkelerin f35 leri olsa dahi bu onlar için dezavantaj olacak stratejik anlamda zira f35 lerin bir özelliğide aynı anda 10 adet siha aracını kontrol edebiliyor olmasıdır ve bizim siha üstünlüğümüz ile tecrübemiz f35 leri çok daha güçlü şekilde kullanma avantajı getirir dolayısıyla şuan f35 leri sadece abd değil birçok ülke bize vermemekde en az 100 sebeb sayabilir.





  • theVerge T kullanıcısına yanıt

    Ben bu konuda aksini düşünüyorum. Etnik - Millet olarak değil. Yani Türkiye'deki vatandaşlar olarak en çok kendimize ve birbirimize zarar veriyoruz farkında değiliz. Ne kadar kendimizden farklı insanlarla bir araya geldiğimizde özelden genele o kadar daha fazla fayda sağlıyoruz. Bu aile içerisinden dışardaki insanlara, dışardaki insanlardan , yurt dışındaki insanlara doğru gidiyor bence. Aslında biz belirli periyotlarla 10-15 yıllığına ciddi şekilde yurt dışında çeşitli ülkelerde yaşasak daha az sorun yaşarız gerçekten. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük sorunu bizim kafamızda kendi içimizde ve birbirimizde çözemediğimiz sorunlarımız. Yani şu kadar açık söylüyorum %80'nimiz farklı ülkelerde yaşamaya başlasak şuan ki göçmenlerde dahil. Geriye kalan siyasi ideoloji ve etnik kimlik ve dini kozmopolit olmak kaydı ile %20'lik nüfus ile çok daha az sorun yaşarız. Nüfus bu kadar büyük olmasa ve diğer ülkelere vize ve adaptasyon kolay olsa denenmesi gereken bir şey aslında da.


    Hatta bu zararı daha da genişletip şu şekilde de söyleyebiliriz. Yunanistan, Türkiye, İran, Irak, Ermenistan toplumlarının geçmişi ne kadar farklı? İlla Osmanlı hakimiyeti için demiyorum bunu kültürel ortaklıktan kastediyorum. Fakat birbirimizle olan sorunlarımız aşikar. En az kültürel ve müttefiklik ortaklığımız olan Rusya'ya göre Yunanistan ile daha ciddi bir kavga içerisindeyiz. Bu tek taraflı da değil yani iki tarafta birbirine karşı ciddi öfke besliyor gereksiz yere. Aynı şekilde Ermenistan ile de tek taraflı değil karşılıklı gereksiz öfke var. Almanlar ile Avrupa - Abd, Japonya ile Çin, Abd ile Japonya bile inanılmaz derecede kaynaşmışken.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 23 Temmuz 2020; 0:37:14 >




  • Ben hep diyorum bizim ülke avrupanın yan sanayi devleti 3.sınıf ülke bizi adam yerine bile koyan yok avrupa da o yüzden artık tv bile izlemiyorum doğru düzgün kandırıp duruyorlar bizim halkı halkta inanıyor süper gücüz osmanlı olcaz biz bu saatten sonra o harfi olamayız .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kenan Doğulu'dan Kandırdım hükümete armağan ediyorum :D

  • Satın Aldığımız F-35 Savaş Uçakları ABD Ordusuna Teslim Edildi. Satın Aldığımız F-35 Savaş Uçakları ABD Ordusuna Teslim Edildi. Satın Aldığımız F-35 Savaş Uçakları ABD Ordusuna Teslim Edildi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    Yorumunuza sadece bir noktada ekleme yapmak istiyorum:


    Siper gelince S-400'e ihtiyaç kalmayacak demişsiniz.


    Şu anda aklımda değil ancak SİPER (Hisar-U) projesinin radar menzili vs.. çeşitli özellikleri yazılmıştı. S-400'e denk bir sistem değil diye hatırlıyorum. Tabii ki hedefimiz Siper ancak bu olsa bile S-400'e yine de ihtiyaç duyacağımız kanaatindeyim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: BoraNb

    Yorumunuza sadece bir noktada ekleme yapmak istiyorum:


    Siper gelince S-400'e ihtiyaç kalmayacak demişsiniz.


    Şu anda aklımda değil ancak SİPER (Hisar-U) projesinin radar menzili vs.. çeşitli özellikleri yazılmıştı. S-400'e denk bir sistem değil diye hatırlıyorum. Tabii ki hedefimiz Siper ancak bu olsa bile S-400'e yine de ihtiyaç duyacağımız kanaatindeyim.

    bizim kısa ve orta vadede çok uzun menzilli (500 km üstü) hava savunma bataryalarına ihtiyacımız yok.Elbette s400 güçlü bir sistem ancak düşman radar sisteminin farklı olması ve politik sıkıntılar gelecekde yeni s400 alımlarını imkansız kılmakda dolayısıyla daha fazla hava savunma sistemi gereksinimleri sebebiyle birden çok alanda s400 ün menzilinin altında olsa dahi daha etkili olacak bir hava sistemi işmizi kısa-orta vadede görecekdir.


    Siper sistemi envantere girdikten 10-15 yıl içindede geliştirmeleri süreceğinden menzili artırılacakdır.Silahlı kuvvetler sanayisinde hava savunma alanında çok daha yeni zamanlarda ciddi yatırımlar başlatıldığı için bir s400 menzilinde savunma roketi yapmak çok kolay bir iş değiş dolayısıyla 3-5 yıllık bir süreçde hava savunma alanında ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir sistem almak durumundaydık.abd bize patriot sistemlerini 2011 yılından s400 alım sürecine dek satmak istemediler.biz s400 aldığımız zamanda neredeyse bedava fiyata patriot alımlarını gerçekleştirebilceklerini trump açıklamıştı.


    zaten s400 öncesi biz çin ile ortak bir sistem yapacakdık,o iş olmayınca rusyaya yöneldik ve bu süreçlerin hepsini abd biliyordu,buna rağmen adım atmadılar zira suriyedeki savaş tehditi ve sınırımıza düşen roketlerden hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın durumları TSK nezlinde hava savunma sistemlerinin acilen tedarik edilmesini şart hale getirdi dolayısıyla o dönem ne abd nede ab bize patriot vermek istemediler,nato üyesi bir ülkeyi bu noktada adeta yanlız bıraktılar.Elbette son yıllardaki akdeniz gelişmeleride hava savunma sistemlerini daha mecburi kıldı.abd bu konuda hep iki yüzlü ve çıkarcı davrandı.f35 ler konusundada durum farklı değildir zira abd TÜrkiyenin gerek suriye ve libyada gerekse akdeniz alanında bu uçakların envantere girmesini istemiyor zira dediğim gibi f35 ler şuan elimizde olsa bölgede çok farklı şeyler konuşuyor olurduk.





  • Boş yapmayın
    Satın Aldığımız F-35 Savaş Uçakları ABD Ordusuna Teslim Edildi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ne uçak ne füze bizi durdurmaz , ezanlari susturamayacaksiniz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dış politika anlamında çok net bir başarısızlık var. Ne amerika ile bir müttefik olabildin ne Rusya ile müttefik olabildin. Araplar dahil olmak üzere hiçbir ülkeyle diplomatik anlamda iyi ilişkin bulunmuyor.


    Bu başarısızlığı gidip, dış minnaklar, almanya bizi kıskanıyor a bağlamak akıl kaybından başka bir şey değil.

  • bu rezillikten bile başarı gibi bahsedenleri kaale almayın. tavuk iq'su ile tartışılmaz.

    ne parasını verdiğin uçakları alabiliyorsun, ne parasını verdiğin füzeleri aktif ede biliyorsun. biz askeri ortamın noel babası mıyız? parasını verip verip cihazı teslim alamıyorsun..

  • A Haber'in başlığını görebiliyorum; "Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz F-35 Uçaklarını ABD'ye hibe ettik." Buna inanacak 1 milyon kişi bulabilirim....

  • Eger bir degisiklik olmazsa (ki degismesi icin hicbir emare goremiyorum) on yil icinde bati ve yanlisi tum komsularimizda F35-Patriot ikilisi olacak.

    Rusya ve yanlisi komsularimizin hemen hepsinde ise Rus usleri ve Rus 5. gen savas ucaklari ve S400 ikilisi olacak.

    Nato'dan da Patriot falan gelmeyecek.

    Biz de sinirin otesine parmagimizi uzatamayacagiz.

    Kara harekati yapmak istersek hava bombardimanina karsi acik hedef olacak ki su an bile bunun oncu etkisini goruyoruz.


    Elimizde bol bol IHA-SIHA olacak ve mikro duzeyde harekat yapabilecegiz.

    Dusunun F35 ilk ucusunu 2006'da yapmis halen gelisimi devam ediyor. Ilk tiplerin envantere girisi 2015-2018. Biz halen 2023'de ucak yapacagiz diyoruz. Dogrusu 2023'de ucurabilseydik 2033'de envantere alabilirdik diyebilmektir.

    Bu forumdaki hangi goruse sahip olursa olsun herkes bu gelismis silahlara sahip olmak ister ve gereklilik de vardir (ekonomik gucumuzu haric tutuyorum)

    Anlasamadigimiz konu bunun icin yapilanlar/gercekler ve soylenenler arasinda daglar kadar fark var ve 'algi yaparak' (ne demekse) ucak ucuramiyorsunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 23 Temmuz 2020; 16:26:27 >




  • Rusların o kadar umrunda değilki paralarını alıp arkaya yaslandılar şimdide devletin her kademesi makara yapıyo bize iteledikleri s400 lerle


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sâwyer kullanıcısına yanıt

    ruslar sözünde durdu ,s 400 leri zamanında teslim ettiler ,

    hatta bazı testler bile yapıldı ,120 adet füze bile gelmiş diye haberler var ,

    asıl sorun bizde ,kurun deseydik ,adamlar şimdiye kadar işi bitirmişti ,

    sonra biz bu s 400leri kredi ile aldık ,ruslar bize kredi verdi sistemleri almak için ,

  • 1 sene önce mi 1.5 sene önce mi neydi; Savunma Sanayii Başkanlığı sistemin Nisan-2020'de aktif edileceğini açıklamıştı.


    En son açıklamada "pandemi nedeniyle gecikti" deniliyor. Yani şunu anlamak için uzman olmakta gerekmiyor. ABD ile kriz olmasın diye aktif edemiyoruz işte...


    Ya da acele etmiyoruz, olayı soğutuyoruz...


    Bu sistem aktif olduğu anda kafamıza CAATSA binecek muhtemelen. Savunma Sanayii şirketlerimiz ne yapacak bu durumda?


    Çok sıkıntılı bir konu. Umarım makul bir çözüm bulunabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraNb -- 23 Temmuz 2020; 18:36:36 >
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.