Şimdi Ara

SATIN ALDIĞIM TELEFON ÇALINTI ÇIKTI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 1 ay önce satın aldığım telefon 1 hafta önce çalıntı çıktığı için kapandı. Telefonu satın aldığım kişi telefonun şirket hediyesi olduğunu faturayı birkaç gün içerisinde vereceğini söyledi. Bende o an konuşmalarına bakıp inandım. Fakat bu zamana kadar telefonlarıma cevap vermediği gibi faturayıda göndermedi. Olayı araştırırken Adliyede tanıdık birinden soruşturma kaydından 6 7 adet telefonun çalındığı bunlarında birtanesini benim olduğuymuş. Bu kişinin bende konuşma ses kaydı ilan yazışmaları var savcı yada mahkeme bunları dikkate alırmı. ne yapmam lazım. yardımlarınızı bekliyorum

• Her türlü delil dikkate alınır. Savcılığa gidip şikayetçi olun. Ses kaydı karşı tarafın rızası olmadan alınmışsa hukuka aykırı elde edilmiş sayılıyor onun dışında yazışmalar veya smsleri sunabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Balotelli -- 7 Mart 2016; 23:04:57 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

Peki ürünün akıbeti ne olacak? TMK 988 ve 989 gereği arkadaşta kalmasi gerekiyor diye düşünüyorum.

Evet söylediğiniz maddeler işletilir. Arkadaş ilandan bahsetmiş sanırım bir sanal pazar sitesinden almış buda 989/2.madde kapsamına girer.

Peki ilansiz, elden satış yapılmışsa?

Taşınırı elinden rızası dışında çıkan kişi, iyi niyetli zilyede karşı elinden çıktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde taşınır davası açarak malı geri alır, bedel ödemez.

Bu taşınır, açık artırmadan veya pazardan ya da benzeri eşya satanlardan iyiniyetle edinilmiş ise; iyiniyetli birinci ve sonraki edinenlere karşı taşınır davası, ancak ödenen bedelin geri verilmesi koşuluyla açılabilir.

diye pazardan yani elden alınan mallarda da iyi niyetli zilyedin korunmasına yönelik hüküm getirmiş. Bu arada taşınır davası, istihkak davası mı?

• quote:

Emin misiniz? Bahsi geçen maddede

Bu taşınır, açık artırmadan veya pazardan ya da benzeri eşya satanlardan iyiniyetle edinilmiş ise; iyiniyetli birinci ve sonraki edinenlere karşı taşınır davası, ancak ödenen bedelin geri verilmesi koşuluyla açılabilir.

diye pazardan yani elden alınan mallarda da iyi niyetli zilyedin korunmasına yönelik hüküm getirmiş. Bu arada taşınır davası, istihkak davası mı?

quote:

Peki ilansiz, elden satış yapılmışsa?

Bu yazdığınızdan pazardan olduğunu kastettiğinizi anlamadım. Tabi ki pazar veya cep telefonu satan dükkanlar vb yerler bu madde kapsamında. Elden olup olmaması fark etmiyor. Yani maddenin amacı örneğin cep telefonu dükkanındaki cep telefonlarının çalıntı olup olmama ihtimali ile sıradan tanımadığınız bir şahıstan aldığınız telefonun çalıntı olma ihtimali arasında fark olduğu, iyi niyetli kişinin bu tip durumlarda en azından verdiği ücreti geri alabilmesidir.

Dava taşınır davasıdır. Taşınır davası zilyetliğe dayanan bir davadır, istihkak ise ayni hak olan mülkiyet hakkına dayalı bir davadır. Taşınır davaları sadece taşınır eşyalar ile taşınır hükmünde olan tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlar için açılabilir. Bu olayda kişi istihkak davası da açabilir buna engel yok. Ancak istihkak davasında davacı mülkiyet hakkını ispat etmesi gerekirken, taşınır davasında kaybettiği zilyetliğini ispat ediyor.

• Balotelli kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam teşekkürler

savcıya gittim ifade verdim. savcı ifadem doğrultusunda konuşmaya kapatılan telefonu tekrar kullanıma açtı. Benim merak ettiğim şunlar ?
    ilerde mahkeme ye beni çağırırlarmı ?
    satan kişi mahkemeye çağırılırmı ?
    telefonu bana bile bile çalıntı satan kişi ceza alırmı ?(almasını istiyorum)
    telefonum ilerde mahkemenin sonucuna göre tekrar kapanırmı ?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
  • Telefonun ilk elden nasıl çıktığına bağlı bu durum, söz konusu taşınırı aynı ürünleri satan herhangi bir pazar, dükkan veya açık arttırmadan almadığınız için eğer telefonun asıl sahiibi telefonunun çalındığı iddiasıyla savcılığa başvurursa, bedelsiz olarak telefonu elinizden alabilir. Yani bundan sonraki durumunuz telefonun asıl sahibinin durumuna bağlı. Telefon asıl sahibine teslim edilirse, telefonu aldığınız kişiye karşı sebepsiz zenginleşme davası açarak, ödediğiniz parayı geri alabilirsiniz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.