Şimdi Ara

SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    NVMe SSD deyince, hızlı SSD’ler akla geliyor, hızlı deyince de fiyatlı oluyorlar normalde. Lakin Toshiba’nın RC serisi SATA SSD düzeyinde fiyatlandırması ve NVMe sınıfı SSD’lerin okuma performansından esinlenir başarısıyla bu algıyı yıkmak isteyen bir seri.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Siyah-kırmızı kutusundan SSD’nin kendisi ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili, garanti süresi SATA SSD rakiplerindeki gibi.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    M.2 2242 formundaki, genelde 2280 görüyoruz, SSD’nin arayüzü B+M dediğimiz şekilde, yani tüm M.2 soketleriyle uyumlu. Mini minnacık, bu sayede sadece M.2 2242 destekleyen bazı dizüstüler için nadir çözümlerden biri olmuş oluyor. Tüketimi de yük altında 3.2W, SATA SSD’lerden yüksek, performans odaklı NVMe SSD’lerin ki 7-9W civarılar, yarısından da az.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 
     
    Turkuaz-mavi arası bir PCB’nin, siyah olsaymış daha uyumlu olurmuş, üzerinde siyah-kırmızı etiketi var, termal bir özelliği yok, soğutma görevi yok yani. Sadece dışarı bakan yüzünde bir yonga bulunuyor.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Teknik detaylara geçelim. RC100 120, 240 ve 480GB’lık üç seçenekle geliyor. Üçüncü jenerasyon PCI Express x2 hattından iletişimini sağlıyor ki pahalı rakipleri x4 hattını kullanıyor ve NVMe 1.2.1 standardında, yine pahalı rakipleri NVMe 1.3 standardını kullanıyor. Özetle giriş seviyesi bir NVMe SSD ile karşı karşıyayız. Üzerinde tek bir yonga var, o da BGA olarak geçen, yani depolama yongası ve kontrolcünün bir arada bulunduğu bir yonga. Kontrolcü hakkında bir bilgi sunmuyor Toshiba lakin belirtilmesi gereken en önemli şey şu, DRAM’i yok, DRAM’de depolanacak harita bilgisi HMB önbelleklemeyle RAM’de tutuluyor. Bilgisayar açılırken RAM’e gidiyor bu harita bilgisi, oradan işleniyor, kapanırken tekrar SSD’ye dönüyor. DRAM kadar hızlı değil bu süreç ama artısı şu, bir elektrik kesintisi durumunda veri kaybı ihtimali daha düşük, bardağın dolu tarafından bakarsak böyle.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Yonganın detayları belli, 64 katmanlı 3D BiCS TLC yonga. 240GB’lığı için 120TB yazım ömrü biçilmiş, misal veriyorum her gün 50GB yazsanız, ki normal bir kullanıcı yarısı kadar bile yazmıyor, 6.5 senede fabrika verisine ulaşır. 120TB’a gelir gelmez bozulacak diye de bir şey yok, ömrünü 2’ye 3’ye katlayabilir, SSD’lerde bu şans işi biraz. Hata verme aralığı da 1 milyon saat olarak geçilmiş. Misal veriyorum, Samsung 970 EVO’nun 250GB’lığı 150TB yazım ömrüne sahip, daha pahalı bir SSD’den bahsediyoruz gerçi.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Hız tarafında potansiyel 1600MB/saniye okuma ve 1050MB/saniye yazma hızına sahip. 4K sırasızda okuma için 130.000 IOPS, yazma için 110.000 IOPS değeri belirtilmiş. Termal karakteristiğinden dolayı, ki detaylarına ineceğiz, pasif soğutuculu ve soğutucusuz şeklinde iki test yapacağız.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    İlk test Crystaldiskmark. Soldaki soğutucusuz, sağdaki soğutuculu skorlar. 4K testlerinde 8 sıra 8 izlek testi dışında çok fark yok ama yazma hızında SSD soğutulunca kağıtüstü hızına ulaşıyor. Soğutucu olmadan testi tamamlayınca skorlar düşmeye başlıyor.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Anvil’s Storage Utilities. IOPS skorlarında çok fark yok aslında, toplam skor da %7.6 oynamış ama yazma hızı soğutulunca ikiye katlamış. Toplam skor SATA bir SSD’ye göre %30-%40 daha iyi ama misal veriyorum üst segmente Samsung 970 EVO’nun yarısı kadar.
     
    Atto Disk Benchmark. Skorlar bir yere kadar benzer, tabii soğutuculu daha önde ama 1MB testinden sonra soğutuculu tam performans devam ederken soğutucusuz hali ısıya bağlı olarak hızını kesiyor, okuma-yazma toplamda performansı üç kat düşüyor.

    AS SSD Benchmark. Soğutmalı hali okumada direkt ikiye katlıyor soğutmasız halini, 4K 64 izleklide de belirgin bir fark var, toplam skor da %20 daha iyi soğutmalıda. Soğutmalı veya soğutmasız, DRAM’siz yapısı itibarıyla özellikle yazmada erişim süresi SATA SSD’lerden geride.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi'

    Pratikte hissedebileceğiniz en belirgin şey dosya aktarım hızı. Hızlı başlıyor, tabii sonra 600-700MB/saniye, sonra 300MB/saniye, sonra da 170MB/saniyeye kadar düşüyor. Testlerde de gördük, bu SSD ürettiği ısıya yenik düşüyor, yazma, okuma, IOPS değerleri de bundan dolayı düşüyor, günlük kullanımda aslında hiç hissetmedim, video işlerken de öyle çünkü bu testler kadar yüklenemiyorsunuz SSD’ye ama en niyatinde soğutma konusu asıl performansına ulaşıp ulaşamamayı belirliyor. O yüzden anakartınızda varsa bir M.2 soğutucusuyla desteklemek gerek, bu sefer testlerde de tam performans alıyorsunuz, dosya aktarımında da 700-800MB/saniye ile sürekli kullanabiliyorsunuz, SATA bir SSD ile aynı diyebileceğim civarda bir fiyata, soğutmayla desteklemeseniz de SATA’dan iyi ama desteklediğinizde okumada 3, yazmada 2 kat başarılı bir F/P canavarı elde ediyorsunuz.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 

    Üretkenlik anlamında da, biz videolarımızı işlerken Premiere Pro CC kullanıyoruz, 4K 50-100Mbit videolar işliyoruz, önizleme alma konusunda pürüzsüz. Windows’unuzu yüklediniz diyelim, benim dolu sistemim 10-11 saniye civarında açıldı, sistem durmadan, teklemeden işledi, masaüstü deneyiminde bir SATA SSD ile arasında fark göremiyorsunuz zaten.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 
     
    Toshiba OCZ RC100. Üreticinin tavsiye ettiği satış fiyatları 120GB’lığı için 299, 240’lığı için 435, 480GB’lığı için 799 lira. 240 olanı SATA SSD’lerden okuma hızı anlamında 2-3 kat hızlı, yazmada 2 kat hızlı ama sadece ortalama %8 civarı daha pahalı, 2.5 inç SATA SSD yerine, ufak bir soğutucu maliyetiyle veyahut havalandırması iyi bir kasayla bu noktada RC100 gayet mantıklı, fiyat performansı rakiplerine göre çok yüksek bir seçim. XPG Gammix S11, Samsung 970 EVO, Corsair MP500 bunlar yarı yarıya daha hızlı ama neredeyse yarı yarıya da daha pahalı çözümler, piyasada bir süredir bulunuyorlar, haliyle indirim yakalayabiliyorsunuz, indirim yakalarsanız bu SSD’ler daha alınası SSD’ler.
     
    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi' 
     
    Uzun lafın kısası, Toshiba RC100, fiyatı SATA SSD’ler düzeyinde, okuma ve yazma performansı NVMe SSD’lerden esinlenilmiş, esinlendiği şeyi soğutmayla başarıyor da, fiyatı giriş seviyesi ama performansı fiyatı segmentinden çok daha yüksek bir çözüm. Piyasada bir süre bulunur, fiyatı zamanla biraz da erirse 2.5 inç SATA hızlarıyla sınırlı bir SSD almak için hiçbir sebep bırakmaz diye düşünüyorum, RC100’ü en nihayetinde tavsiye ederim ama tekrar vurguluyorum, alırken ya ufak bir pasif soğutucu alın ya da kasanızda iyi bir havalandırma olduğundan emin olun.
     
     
     
     
     







  • Fiyatı ne kadar acaba

  • bu NVMdiskle i m2 disklerden ayıran özellik sadede ufak olması mı:? yoksa farklı özellikleri varmı?

  • NVME kullanırken dikkat edin, SLI/CF kullanıyorsanız kartlardan birinin pci-e bantgenişliğini sömürüyor olabilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kmlhyt

    bu NVMdiskle i m2 disklerden ayıran özellik sadede ufak olması mı:? yoksa farklı özellikleri varmı?

    M2 ler bildiğim kadarıyla sata hızında. Bu diskler satadan bağımsız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: frozonfear

    Fiyatı ne kadar acaba
    quote:

    Üreticinin tavsiye ettiği satış fiyatları 120GB’lığı için 299, 240’lığı için 435, 480GB’lığı için 799 lira.
  • M2'lerin uzunluğuna gıcık olurdum,iyi olmuş,umarız fiyatlar daha cazip olur.

  • kmlhyt kullanıcısına yanıt
    Bunlar sata değil pci bağlantı kullanıyorlar o yüzden satanın hız sınırına takılmıyorlar.
  • Burak Bey kullandığınız soğutucu detayını da paylaşır mısınız.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaFiAMaX

    Burak Bey kullandığınız soğutucu detayını da paylaşır mısınız.
    Merhabalar,

    aslında 7:41'de görünen siyah soğutucunun kısa versiyonunu kullandım, 5:26'daki Asus Maximus X Hero'nun M.2 soğutucusu gibi soğutucular da kullanılabilir.

    Bu biraz pahalı açıkçası, uzun olanlarından alınıp kesilebilir; 2242 M.2 Soğutucu




  • burakesan kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.
  • burak doğru söyle ya stajyersin ya da asgari ücretli dimi? 3 ayda bir inceleme yaptığına göre başka bir açıklaması olamaz.BSC patladı kepenk atarlar.donanımhaberde oyun videoları yükleniyor derken maaşın yatmıyosa bak kanunen başvurabileceğin yerler var yani çekinme kardeşim.

  • Fiyatlar cok uygunmus :) o fiyata ssd bulunur zaten gerek yok bosa cikarmislar 500 gb 200 tl yapsin millet alsin iste ne var ki icinde bunun bu kadar pahali

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Piyasada ürün yok doğal olarak da fiyatta yok.

  • 1tb olanları 500tl civarına gelmeden 2. nvme yi alıp 2. sürücü yapmam (960evo 512gb kullanıcısı)

  • Güzel ve akıcı bir inceleme olmuş. Eline sağlık kardeşim

  • burakesan kullanıcısına yanıt
    Burak bey merhaba,

    direk konu ile alakalı sayılmaz ama SSD ve NVM ile alakalı bir sorum olacaktı. Bilen başka arkadaş varsa onlarda yardımcı olabilir.

    Aşağıdaki SSd lerin ikiside m2 diye geçiyor fakat. Girişleri farklı ve birisi M.2 Pci-E diğeri Sata M.2 diye geçiyor. Acaba 2 türde anakarttaki M.2 slotuna takılabiliyor mu?


    https://www.sinerji.gen.tr/samsung-500gb-860-evo-okuma-550mb-yazma-520mb-m2-ssd-mz-n6e500bw-pmu411383
    https://www.yukko.com/adata-xpg-480gb-gammix-s11-3d-nand-nvme-m2-sata-ssd-disk-agammixs11-480gt-c-v-50107221?pid=10115495&gclid=EAIaIQobChMI9ZjznKXa3AIVS-WaCh26QAu9EAQYASABEgIR7vD_BwE

    kullanacağım anakart örnek olarak
    GIGABYTE Z370P D3 Intel Z370 8th Gen DDR4 4000MHz(O.C.)
    veya
    Gigabyte B360 HD3 Intel B360 Express LGA 1151 (Soket H4) ATX Anakart


    SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi'SATA fiyatına NVMe SSD! 'Toshiba OCZ RC100 incelemesi'




  • SSD piyasada yok?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.