Şimdi Ara

Şarjlı Piller Hakkında Her Şey (449. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17.725
Cevap
369
Favori
1.964.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 447448449450451
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    İyice KOMİK olmaya başladığınızın farkındamısınız?
    "Yıllardır yaptıgım seyi benden iyi bilemezsiniz herhalde.." Ne yapıp yapmadığınızı bilemem ama eğer en azından SE veya TML veya EML, MYO çıkışliysanız ve Ankara veya Koceeli' li iseniz çoğunuzun Hoca'sıyım. Çok ayıp oluyor. Bari cehaletinizi bu noktaya kadar getirmeyin.
    Eğer alaylı iseniz, bildiğiniz yolda yürüyün ama yalan yanlış edindiğiniz saçmasapan iddialarınızla ne benimle aşık atmaya kalkın bu ve bir çok konuda (Atamazsınız da), ne de doğruyu bilmek isteyenlerini de bu arada yanıltmayın. En azından kelimelerinizi dikkatli seçin, duracağınız yeri iyi bilin yada öğrenin. Babanız olacak yaştayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 18 Mayıs 2012; 15:36:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bipekkan

@meco,
    "Yıllardır yaptıgım seyi benden iyi bilemezsiniz herhalde.." Ne yapıp yapmadığınızı bilemem ama eğer en azından SE veya TML veya EML, MYO çıkışliysanız ve Ankara veya Koceeli' li iseniz çoğunuzun Hoca'sıyım. Çok ayıp oluyor. Bari cehaletinizi bu noktaya kadar getirmeyin.
    Eğer alaylı iseniz, bildiğiniz yolda yürüyün ama yalan yanlış edindiğiniz saçmasapan iddialarınızla ne benimle aşık atmaya kalkın bu ve bir çok konuda (Atamazsınız da), ne de doğruyu bilmek isteyenlerini de bu arada yanıltmayın. En azından kelimelerinizi dikkatli seçin, duracağınız yeri iyi bilin yada öğrenin. Babanız olacak yaştayım.

ben sizinle dalga gecmiyorum ama bilgic ve yukarıdan bakan tavırlarınızla benim gayri ihtiyari yazdıgım mesajlara verdiginiz cevaplarda halen yukarıda durmakta.. Neyse sayın muhterem hocam soruma bir cevap verirseniz sevinicem

"Siz bozuk pilleri nasıl buluyorsunuz cok merak ettim? Mesela 4 tane pilden olusan bir batarya var ama 1 tanesi ömrünü yarılamıs ve normalden daha kısa sürede bosalıyor ve aletin calısma süresini düsürüyor. iste bu kötü pili digerlerinin icinden nasıl buluyorsunuz?"
  • pilin gücünü daha doğrusu kapasitesini yani enerjisini anlık olarak ölçemezsiniz ..

pili lambalı yada güç çeken bir devreye bağlayıp çekilen voltajı ve amperi sürekli kaydedip pil bitinceye kadar açık bırakırsanız pilin durumunu öğrenirsiniz.

bu cihaz bilgisyara bağlanarak sürekli data alıyor . pil bittiğinde gücünü hesaplıyor.

bu cihaz anlık çekilen gücü gösteriyor saatini siz tutarak enerjisini ölçüyorsunuz fakat gititkçe güç düşeceğinden her saat ne kadar güç çekildiğini kaydetmeniz lazım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: meco

quote:

@meco,

ben sizinle dalga gecmiyorum ama bilgic ve yukarıdan bakan tavırlarınızla benim gayri ihtiyari yazdıgım mesajlara verdiginiz cevaplarda halen yukarıda durmakta.. Neyse sayın muhterem hocam soruma bir cevap verirseniz sevinicem

"Siz bozuk pilleri nasıl buluyorsunuz cok merak ettim? Mesela 4 tane pilden olusan bir batarya var ama 1 tanesi ömrünü yarılamıs ve normalden daha kısa sürede bosalıyor ve aletin calısma süresini düsürüyor. iste bu kötü pili digerlerinin icinden nasıl buluyorsunuz?"

@meco

Resimde ölçtüğünüz şekilde avoyla kendi pillerime baktım. Sonuç sizin yönteminize göre 3.65 mah çıktı ama ben üzerinde bu kapasiteyi yazan ni-mh AA pil görmedim henüz piyasada. (Pillerim varta 2100)
  • quote:

Orijinalden alıntı: blackducati

quote:

Orijinalden alıntı: meco

quote:

@meco,

@meco

Resimde ölçtüğünüz şekilde avoyla kendi pillerime baktım. Sonuç sizin yönteminize göre 3.65 mah çıktı ama ben üzerinde bu kapasiteyi yazan ni-mh AA pil görmedim henüz piyasada. (Pillerim varta 2100)

hele sükür oturdugu yerden konusmayıp deneyen biri cıktı tesekkür ederim

Bu denli yüksek cıkmasının bir kac sebebi olabilir
    1- Pilleri yeni doldurmussunuz galiba
    2- Asırı sarj olmus olabilir (sarj aletinide bilmek isterim dogrusu)
    3- Avo anlık deger veriyor o sebeple bir kac saniye tutunca o sonucun hızla düsüp normal seviyeye dogru indigini görebilirsiniz
    4- Esas doldurduktan sonra 2100 rakamına ulasmazsa pilleriniz artık ölüyor demektir
  • Pilleri 1 hafta kadar önce şarj ettim
    Cihaz ataba AT 508 delta V özellikli
    4-5 sn kadar tuttum zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: blackducati

Pilleri 1 hafta kadar önce şarj ettim
    Cihaz ataba AT 508 delta V özellikli
    4-5 sn kadar tuttum zaten

asırı sarjdan diye düsünüyordum ama suanda birsey diyemiyorum, piller iyi yükselmis o rakama kadar eger avometre bozuk degilse..
    ben pillerimi hep kontrol ederim hic bu kadar ucuk bir rakam görmedim henüz.. 3000lik pillerim bile yeni doldugunda 3100 filan oluyordu en fazla..
  • sayın Bibekkan ve sayın Meco yazılarınızı okudum, tartışmalarınız haylyiyle hararetli geçiyor,
    Bibekkan hocam 1984yıllarında ilk elektronik işlerle merdiven altında uğraşmaya başladığımda lambalı anfiler radyolar vs. ustam diyeceğim abimin elinde bir ölçü aleti vardı.
    aletin üzerinde gösterge ibresindpanel üzerinde hilal şeklinde kırmızı-sarı-yaşil çizgiler vardı,
    aleti bana kullanmayı öğretmeye başlarığında o çizgileri sordum,
    bana onlarla bir pilin içindeki akımın durumunu görebiliyoruz demişti,
    ibre kırmızıda kalıyşorsa bitik,
    sarıda kalıyşorsa yarıyarıya falan boş,
    yeşilde yani sona dayanıyorsa pil dolu derdi.
    ben bunun voltajının durumunu görerek öğrenmiyormuyuz demiştim,
    hayır voltajı bir pil bitmise bile hemen hemen 1.5 volt olarak okursun ama pil normalde boştur demişti.
    bibekkan hocam bu tartışmaya yakın bir tartışmayı bende sizinle yaşamıştım,
    ama özellikle ibreli ölçü aletlerinin içinde yük drenci var, ve pili kısa devre gibi ölçü aletine bağladığımızd yük drenci üzerinde çekilen akımı göstergede görüyoruz ve tahminen o anlık amper değeri ile pilin gücünü görebiliyoruz, meco arkadaş gibi bende yıllardır böyle ölçüm yapıyorum, üzerlerinde amper değerleri yazan değişik pilleri etiketlerini sökün ben onları şarja bağlayayım ve size ölçüm yapıp kaç amperlik olduklarını yüzde beş +yukarı -aşağı tahminle söyleyeyim.
    bu topiğe bende yıllardır cevap yazmıyşorum ama bir arkadaşın bana özel mesaj yazması ile bu topiğin bu sayfasına yönlendirmiş cevap vermek istedim, niyetim tartışmanızı hararetlendirmek yada taraf olmak değil,
    bu halihazırda üzerinde watt değeri yazmayan bir hoparlörün watt ının ne olduğunu öğrenmeye çalışmak gibi bişey sonuçta,
    ama meco nun dediği olayı zaten bende yıllardır uyguluyorum.

Meco ve Bibekkan hocam geçmiş sayfalarda benimde bu şekilde örnek ölçümlerim vardı, aynı Meconun yaptığı şekilde, ama şu bir gerçek bibekkan hocamızında bunu bir denemesi ve ona göre karar vermesini isterim. aman bana oklarınız fırlatmayında elimi ayağımı çekmiş durumdayım buralardan...:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 19 Mayıs 2012; 9:46:35 >
  • Merhaba Arkadaşlar sayın Bipekkan ve sayın Meco
    Konuyla ilgili video çekip youtube a yükledim.
    Piller:Varta Ready 2 Use 2100 mah hızlı şarja izin veren modellerden
    Gp nin 5 saatte hızlı şarj eden modeli ile 2 gün önce şarj edilmişti ve herhangi bir cihaza takılmadı. Sabah sabah hararetli tartışmayı okuyunca bi deneyelim dedim ve videosunu çektim ve youtube a yükledim.
    Varta Ready 2 Use kısa devre akımı videosu

Üstadlar gerekli yorumları yaparlarsa sevinirim.
    İyi forumlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: rondo1194

sayın Bibekkan ve sayın Meco yazılarınızı okudum, tartışmalarınız haylyiyle hararetli geçiyor,
    Bibekkan hocam 1984yıllarında ilk elektronik işlerle merdiven altında uğraşmaya başladığımda lambalı anfiler radyolar vs. ustam diyeceğim abimin elinde bir ölçü aleti vardı.
    aletin üzerinde gösterge ibresindpanel üzerinde hilal şeklinde kırmızı-sarı-yaşil çizgiler vardı,
    hayır voltajı bir pil bitmise bile hemen hemen 1.5 volt olarak okursun ama pil normalde boştur demişti.
    ama özellikle ibreli ölçü aletlerinin içinde yük drenci var, ve pili kısa devre gibi ölçü aletine bağladığımızd yük drenci üzerinde çekilen akımı göstergede görüyoruz ve tahminen o anlık amper değeri ile pilin gücünü görebiliyoruz, meco arkadaş gibi bende yıllardır böyle ölçüm yapıyorum, üzerlerinde amper değerleri yazan değişik pilleri etiketlerini sökün ben onları şarja bağlayayım ve size ölçüm yapıp kaç amperlik olduklarını yüzde beş +yukarı -aşağı tahminle söyleyeyim.
    bu topiğe bende yıllardır cevap yazmıyşorum ama bir arkadaşın bana özel mesaj yazması ile bu topiğin bu sayfasına yönlendirmiş cevap vermek istedim, niyetim tartışmanızı hararetlendirmek yada taraf olmak değil,
    bu halihazırda üzerinde watt değeri yazmayan bir hoparlörün watt ının ne olduğunu öğrenmeye çalışmak gibi bişey sonuçta,

Meco ve Bibekkan hocam geçmiş sayfalarda benimde bu şekilde örnek ölçümlerim vardı, aynı Meconun yaptığı şekilde, ama şu bir gerçek bibekkan hocamızında bunu bir denemesi ve ona göre karar vermesini isterim. aman bana oklarınız fırlatmayında elimi ayağımı çekmiş durumdayım buralardan...:)

sayın rondo1194, sagolasın varolasın.. bende bunu anlatmaya calıstım kac mesajdır ve bu zaten piyasada yapılan bir uygulama ve bir cok kisi böyle yapmakta zaten ama gel gör ki bazı seyleri anlatamıyoruz nedense.. bu arada gecmis sayfalardaki örneklerinizi göremedim görseydim eminimki yorumlarınıza katılırdım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: as54728

Merhaba Arkadaşlar sayın Bipekkan ve sayın Meco
    Konuyla ilgili video çekip youtube a yükledim.
    Piller:Varta Ready 2 Use 2100 mah hızlı şarja izin veren modellerden
    Gp nin 5 saatte hızlı şarj eden modeli ile 2 gün önce şarj edilmişti ve herhangi bir cihaza takılmadı. Sabah sabah hararetli tartışmayı okuyunca bi deneyelim dedim ve videosunu çektim ve youtube a yükledim.
    Varta Ready 2 Use kısa devre akımı videosu

Üstadlar gerekli yorumları yaparlarsa sevinirim.
    İyi forumlar

simdi olayı söyle acıklayayım

bu pilin fabrika degerleri 1.2 volt ve 2100 miliamper
    ama videoda voltu 1.39 cıkıyor amperide 3900 miliamper cıkıyor
    yani pil fabrika degeri olan 1.2 voltun üstünde sarj edildigi icin amperide belirtilen degerin üstünde cıkıyor ama pilinizi biraz kullanın volt degeri üstünde yazan 1.2 volta gelsin o zaman amperide pilin üstünde yazan 2100 cıkar... yani fabrika degerleri neyse saglam pil o degerleri verir.
    Ama piliniz bozuldu diyelim voltu 1.2 gösterirken yeni sarj etmis olsanız bile amperi 2100 rakamına asla cıkamaz.. amperi yarı yarıya yada cok daha asagılara düser.
  • quote:

sayın Bibekkan ve sayın Meco yazılarınızı okudum, tartışmalarınız haylyiyle hararetli geçiyor,

""hayır voltajı bir pil bitmise bile hemen hemen 1.5 volt olarak okursun ama pil normalde boştur demişti.""

Bu nasıl bi cümledir böyle.Bir pil bitmişse bile voltajı 1,5 volt mu okunur aman allahım 1984 yılından beri bitik pillerin ve boşalmaya başlayan pillerin voltaj değerlerinin değiştiğini ölçüm ve gözlem yolu ile tespit edemediyseniz ben daha bir şey diyemiyorum.Önümde 14-15 adet pil var değişik marka ve doluluk oranında hepsininde voltajları farklı farklı (örnek:0.75 volt, 1.37volt, 1.55volt ve 1.25 volt vs..vs..)

@Blackducati, @as54728 arkadaşların yaptıkları ölçümler biribirine yakın ölçümler fakat hatalı ölçümler olduğu belli.Ölçümlerinizde bulduğunuz 3650mah ve 3900 mah nasıl değerlerdir???
    Çünkü ölçüm sonucuna göre okunması gereken değer 2200-2000 mah aralığında olmalıydı.

@meco arkadaşın yaptığı ölçümler daha mantıklı ölçümler zaten kendisinin bahsettiği rakamlarda nispeten doğru olabilecek değerler.Mesela diyorki 3000 mah pil 3100 mah ölçüm veriyor veya resimde görüldüğü üzere 2300 mah pili ölçünce 2200 mah gibi bir değer buluyor.Tabi bu değerleri nasıl buluyor orası ayrı bir muamma(yani @Bipekkan hocanın belirttiği gibi bilimsel bir yöntem değil...tartışmaya açık bir konu.)
    Tabi bulunan bu değerlerin mantıklı değerler olması şüphe uyandırıyor acaba mı sorusunu sordurtuyor.Ben şöyle düşünüyorum,bu kullanılan AVO cihazlarının iç yapısına göre bu piller ile elde edilen değerler mantıklı ve doğru değerlerde olabilir veya saçma sapan yanlış değerler olma ihtimalide mevcuttur.AVO'nun içini göremediğimiz için kesin bir şey söyleyemeyiz.Tetkik edilmeden kesin konuşulamaz.

Tabi öte yandan bu yapılan işlem AVO'da veya Pillerde nasıl bir olumsuzluğa yol açar riskleri nedir ayriyeten düşünülmesi ve sorgulanması gereken hususlardır.(Belki ölçüm yapılabiliyordur ama uzun vadede veya sık sık bu işlem tekrarlandığında pillere veya AVO'ya zararı olabilir.)

Özetle @Bipekkan hocanın şüpheci yaklaşımını doğru buluyorum.Literatürde böyle bir ölçüm yöntemi görmedim duymadım şimdiye kadar.Tetkik edilmesi gereken bir konu.
  • Brev,
    güzel kardeşim,
    sen herşeyi bilebilirsin, bi başkasıda herşeyi bilebilir ve daha iyisini bilir bu kesindir,
    kimseyi küçümsemek durumunda değilim,
    karşındaki bişey konuşuyorsa bilki bir nedeni vardır,
    benim elime onlarca 1.5 volt a yakın değer gösteren pil geçti ama duvardaki saati bile çalıştırmadı.
    sana bir avometre resmi sunuyorum,
    ordaki en alttaki bat. göstergesini bana yorumla
    o kadar diyeyim.
    sadece voltajı okumakla senin dediğin olsaydı böyle bir özelliği niye yapmışlarki.
    aşağıdaki linki tıklayınız

sizin deyiminizle şöyle diyelim,,
    aman allahım
    yada en akıllıca bir çözüm önerelim,
    siz bir amper ölçen devre yapın,
    nasıl yaparsınız,
    bir şönt drenç,
    ona gerilim verir ve bu dirence paralel bir ölçü aleti ile amper kademesinde ölçme yaparsınız,
    dersinizki bu drencin çektiği akımdır,
    evet,, ama aynı zamanda bataryanında en yüksek kapasitede verdiği akımdır.
    ve bataryanın takatini ölçmüş olursunuz, ha kesin değildir,, bunu zaten hep söylüyorum. ama bataryanın üzerindeki değere çok yakın çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 19 Mayıs 2012; 17:27:36 >
  • ya şu topiğe girmiyodum ya yıllardır,
    eahmet,,
    adlı kardeşimiz sayesinde yine taraf oldum...
  • bakın burdan şu sonuca varıyoruz,
    demekki bazı ölçü aletlerinin içinde 1.5 volt luk ve 9 voltluk pillerin durumlarını gösteren küçük bir şönt direnç devresi var.
    zaten avometre üzerinde 1.5 volt bat. test, ve 9 volt bat. test kademesi oluyor
    resimdeki ölçü aletinin üzerinde kademelere dikkat ederseniz eğer 1.5 ve 9 volt bat test var.
    voltaj ölçmede 1.5 volt okuduğunuz bataryaların, bu kademelerde yeşile gelmediğini görebilirsiniz. bu durumda batarya bitiktir.
    artık daha fazla nasıl örnek gösterilir ve nasıl anlatılır bilmiyorum.
    yeni nesil dijitallerde bu durum nasıldır bilmiyorum.
    ben hala onları kullanmayı beceremiyom,
    nede olsa eski kafayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 19 Mayıs 2012; 17:24:44 >
  • @rondo1194' nun dediği konuyu çok iyi hatırlıyorum. Ama orada kullandığımız ampermetre değildi Kullanılan ŞÖNTLÜ VOLTMETRE' dir ve genellikle pil için değil akümülatörler için kullanılır.(Şimdilerde piller içinde yapılmış Çin malı ama bir fikir veren aletler milyoncularda bile satılıyor. Pratik olduğu için bende de birkaç tane var) Voltmetrenin (+) ve (-) uçlarına üzerinden akıtmayı düşündüğünüz akıma göre imal edilmiş şöntler vardır 10-200 A arasında ve bu şönt üzerinden her bir göz için istenilen akım akıtılırken gözün o akım altında verebildiği max. Voltaj ölçülür. Örneğin kurşun-asit Aküde her bir göz anma gerilimi 2.0 volttur. Tam şarjlı aküde bu değer boşta 2,3.-2.4 V arasındadır. Örneğin akünüz 100A/h lik ise 100 Amp yük altında her bir göz geriliminin 1.84V altına düşmemesi istenir. Daha düşük voltaj değerleri o gözün hasta olduğunun kesin bir belirtisdir. Bu tip aletlerin skalaları üzerin de 2-2.4V arası yeşil ile 2-1.74 V arası sarı 1.74 V arası kırmızı ile belirtilir.(Benim elimdeki şönt voltmetreye göre-Bazılarında voltta yazmaz sadece renklerle skala kalibre edilmiştir.)
    Diğer taraftan, @meco ile tartışılan konu aslında bırakın denenmesini, tartışılmasını bile gerektirmeyen bir konudur. Eğer bu tartışmayı uzatırsam beni bu forumda tanıyanlar, ki var, bana verilen tam 42 yıl önce verilen diplomaları "at çöp tenekesine" derler.
    Sadece tereddütte olanlar için, bir ampermetrenin (İbreli) aslında basit bilinen bir mV (milivoltmetre)Voltmetre olduğunu hatırlatayım. Elinizde max. sapması 50 mV-100 mV tu gösteren ve içinde bulunan seri direnci çıkartılmış herhangi bir voltmetreyi istediğiniz max. sapması 5.000-10.000 Amperi bile ölçebilen bir ampermetre haline taş çatlasa 2 dk içinde getirebilirsiniz. Aslında amper olarak ölçtüğünüz değer, mVotmetre' nin uçları arasına bağlanan ve değeri yerine göre mOhm değerleri kadar küçük olabilen genellikle uzama katsayısı düşük metalden yapılmış direncin üzerinde düşen voltajı ölçüp ampere göre kalibrasyonu yapılmış bir skaladan okumaktan ibarettir. Digitalde ise durum bundan farklı değildir, sadece bobinli ibreli bir olçü aletine giden voltaj bu defa bir A/D çeviriciden MP' ye gider ve değeri LCD' den numerik olarak okuruz. Yine evvelki mesajımda konu ettiğim yaklaşık 3 cm uzunluğundaki (fotografta görülen ölçü aletine ve benimde testte kullandığım basit 5-6 TL' lik Çin' lilerin har-ı alem AVO' su DT-832 Modele göre 10 Amper kademesinde) ve 1.0-1.2 mm kalınlığındaki bakır şönt direncin üstünde düşen gerilimi (Voltajı) kalibre ederek (Voltaj bölücü 2 direnç köprüsünden alınan değeri Amper olarak görüyorsunuz). Aslında ölçülen değerin çarpanı 10 olduğu için okuduğunuz değer mV=~ Şönt direncin değeridir. Ama ASLA pilin 1 saat içinde verebildiği Amper veya mAmper değeri değildir. Akıl var, mantık var. Neredeyse 4-5 yıldır Pilin üzerinde yazan değer pilin anma değeridir diye söylüyoruz, Bağdattaki sağır sultan duydu. Gerçek kapasiteler ortalama kalitede bir pilde bu değerden daima %15 daha azdır, diyoruz. Bu bile konu edilen pilin bu yolla elde adilen ve 3000 mA bir pilin 3100 mA olduğu veya 3600-3900 mA gibi absürt değerleri, bırakın onu zaten 3000 mA gibi değerlerinde SALLAMA değerler olduğunu belki onlarca defa tekrarladık söyledik. AA ölçülerinde bir pilin anma kapasitesi gerçekte max. 2500 mA dir.2 kutup arasındaki separatörlerin inceltilmesi yoluyla bu değer 2700 mA kadar çıkartılmıştır ama kaltesiz pillerde sürekli sorun çıkartmıştır bu değerler. Zaten yapılan testlerde de anma değeri ile kullanılabilen gerçek değer arasında daima %15 fark bulunmuş sıradan pillerde ise bu fark %35 lere kadar gitmektedir. Bir örnek Yanılıp aldığım 3000 mA lik çoktan bozulup atılan C.F.L marka 2'li pilin biri ölçtüğümde gerçek kapasitesi 2342 mA diğeride 2050 mA çıkmıştı daha yeni iken.
    Çok basit bir örnek vereceğim, Benim elimde kaliteli kalitesiz SOAR ve FLUKE dahil 20 nin üstünde digital, sayısını bilmiyorum dünyanın en kaliteli analog ölçü aleti olarak kabul edilen aynalı İngiliz AVO-8 dahil sayısını bilemediğim ibreli ölçü aleti var. (Fotograflarını baştaki mesajlarımdan birinde vermiştim) Örnek alınan digital olduğu için elinde birden fazla AVO olanlar denesin, aynı pili bir kaç farklı markadan ölçü aletinde kademeyi 10 A alın ve tekrarlayın. Göreceğiniz basit bir gerçek, her farklı marka ölçü aletinde kullanılan 10 A kademesindeki şönt direnç farklı değerlerde olacağı için ekranda okuyacağınız değerler arasında da fark değil, uçurumlar olacaktır. Aman bunu yapmaya kalkacaklar kademeyi mutlaka 10A' ya getirsinler. Aksi halde alet ucuzda olsa cenaze marşı kıldırtmayın. C veya D tipi ve 4000 mA ve üzerinde pille deneyecekler için 10 amperde yetmez, o bakır telin Weller tabanca havya ucu gibi nasıl kızardığını zevkle temaşa edebilirler. Çünkü konu ettiğim şönt direnç ile, pili kısa devre ediyorsunuz.
  • quote:

bakın burdan şu sonuca varıyoruz,
    demekki bazı ölçü aletlerinin içinde 1.5 volt luk ve 9 voltluk pillerin durumlarını gösteren küçük bir şönt direnç devresi var.
    resimdeki ölçü aletinin üzerinde kademelere dikkat ederseniz eğer 1.5 ve 9 volt bat test var.
    voltaj ölçmede 1.5 volt okuduğunuz bataryaların, bu kademelerde yeşile gelmediğini görebilirsiniz. bu durumda batarya bitiktir.
    nede olsa eski kafayız.

Problem anlaşıldı sizin ölçü aletinizden dolayı böyle bir durum ortaya çıkmış.Benim kullandığım ölçü aletinde voltaj değerleri sabit 1,5 volt çıkmıyor.Her pil için farklı çıkıyor.Ve tam bitik piller için genelde 0.90v ile 0.95volt civarı çıkıyor.Ne bileyim yeni piller için 1,5 voltken kullandıkça 1,4v 1,37v 1,30v gibi değerler okuyabiliyorum.Uzun süredir led fenerimde kullandığım pili ölçtüm şimdi 1.13volt çıktı.

@Bipekkan benim kastettiğimde anlık MAH değerinin ölçülüp ölçülemeyeceği hususundaydı.Yoksa bir pilin gerçek gücünü ve kapasitesini PowerEX maha ve Lacross BC serisi cihazlar ile anca uzun test süreleri sonunda ölçülebildiğini biliyorum ve yabancı sitelerden de takip ediyorum.Hatta bir pili 2-3 defa şarj/deşarj işlemine tabi tutulduğunda başlangıç mah değerine göre hatırısayılır bir kazanç elde edilebiliyor.Tabi burada bu konunun defalarca anlatıldığının farkındayım.

Tabi arkadaşın bulduğu değerler ve diğer arkadaşların ölçümlediği değerlerin birbirini tutmaması sizi haklı çıkartıyor.Yani tavsiye edilemeyen "ŞU ÇILGIN TÜRKLER!" dedirten bir icat.Boşuna demiyorlar icat çıkarma diye.Biran aklıma VAN'da yapılan helikopter denemesi geldi,bir anda zaman makinesine binip 100 yıl öncesine gittim sanki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brev -- 19 Mayıs 2012; 18:37:44 >
  • quote:

bakın burdan şu sonuca varıyoruz,
    nede olsa eski kafayız.

@rondo1194
    İster ölçü aleti olsun ister sıradan bir test, şu ana kadar yazdığım mesajlarda "amper (kapasitesi) zamanın bir foksiyonudur dedim. Tek başına, üreten veya harcayan bir cihazı amper ile tarif edemezsiniz. Bazı digital Ölçü aletlerini konu etmişsiniz. Ucuz bazı AVO' larda Bonus olarak 1.5-9 V test kademeleride vardır Örneğin 9 Volt şarjlı pillerde şu aralar 220 mA kapasite var. Basit olarak cihazı bu kademeye aldığınızda devreye ortalama 42 ohm değerinde bir direnç şönt yani YÜK olarak girer. Bu direncin üzerinden 200 mA akım akar teorik olarak. Bu 1 ssatte pilin tüketeceği akımdır. (Şarjlı piller için) Eğer pil bu akımı (-) %10 voltaj düşümü ile akıtabiliyorsa pil iyidir denir. Ölçü aletinde ise kıyaslayıcı bir devre vardır(Comparator) Pil voltajı 2. girişteki sabit referans gerilimi ile karşılaştırılır. Pilin voltajı Bu değerin altına düşünce ekrandan ya flash yaparak yada (-) yada yıldırım işareti ile uyarı verir. Bu değer görüldükten sonrada ölçü yapılabilir ama pil voltajı düştükçe daha fazla hatalı sonuçlar alınır.
    Ya bana neredeyse %50 digital ölçü aletini anlattırdınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 19 Mayıs 2012; 18:10:53 >
  • sayın bibekkan hocam..
    Bir örnek Yanılıp aldığım 3000 mA lik çoktan bozulup atılan C.F.L marka 2'li pilin biri ölçtüğümde gerçek kapasitesi 2342 mA diğeride 2050 mA çıkmıştı daha yeni iken.
    demişsiniz....
    bu ölçümü nasıl yaptınız, yani tam isabet değerinde rakamlar.pillere yük bağlayıp zamanmı tuttunuz, yoksa bir ölçüm cihazınız varmı,
    ben şunu kesinlikle söyleyebilirim.
    bir bataryanın kesin olarak şu kadar amper gücünde diye testini yapacak bir alet yok,
    bunu fabrikadan imalat sırasındaki teknik yapısına göre belirleyebiliriz. ve üzerine etiketi yapıştırırız.
    ancak yıllardır benimde testini yaptığım gibi bir buçuk voltluk bir pilin 10 amper kademesinde gösterdiği değere göre o pilin bitikmi dolumu yarıyarıya boşmu olduğunu deneme yanılma yolu ile yıllardır anlayabiliyorum,
    tüm pilleri tam şarj yaptıktan sonra aralarında diğer arkadaşında dediği gibi kapasiteden düşenlerini, gösterdiği anlık amper değerine göre bu pil arızalı diyerek çöpe atıyorum.
    yani bu konuyu uzatmanın alemi bencede yok.
    ama böyle bir alete ihtiyaç varmı, evet var sanırım insanlar bunu bir şekilde test edip kendilerince çözüme ulaşıyor.
    başka diyecek bişey yok sanırım.
    ayrıca linkini verdiğim ürün, bakın teknik bilgilerinide buldum orada pil ölçümünden de bahsetmiş.
    www.endustriyelcihaz.com
    KONSTAR KS-803 ANALOG MULTİMETRE
    http://www.endustriyelcihaz.com/konstar-ks-803-analog-multimetre.html

saygılar
  • quote:

...............Diğer taraftan, @meco ile tartışılan konu aslında bırakın denenmesini, tartışılmasını bile gerektirmeyen bir konudur. Eğer bu tartışmayı uzatırsam beni bu forumda tanıyanlar, ki var, bana verilen tam 42 yıl önce verilen diplomaları "at çöp tenekesine" derler..........

cok bilmisliginiz, ukalalıgınız ve kibriniz yüzünden size birsey anlatılamayacagı ortada ama halen soruma cevap verebilmis degilsiniz sayın bipekkan sadece laf kalabalıgı var ders verme cabası var ben bilirim var baskada birsey yok malesef..
    cok mu zor bir soruydu acaba?

@brev
    evet bazen bitmis piller bile volt bazında normal gözükebiliyor bu metaller arası olusan gerilimden olsa gerek ama o pile yük binince bos oldugu görülüyor. Yani rondo1194 bu konuda haklı cünkü bende sahit oldum bu duruma bir cok kez.. Pilin voltu 1.2 veya 1.5 gözüküyor ama amper olarak neredeyse sıfır yani bos oluyor bir saati bile calıstırmıyorlar..
  • 
Sayfa: önceki 447448449450451
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.