Şimdi Ara

Şans mı, Mühendislik mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş

Aslında uzun bir süredir kafamı kurcalayan bir soru. Kuzenimin eşinde 2006 Model N46B20B Motor kodlu E90 320İ var. Araba 346.000-KM de. Bir insan bir arabaya bu kadar işkence edemez. Öyle bir kafa yapısına sahip ki arabaya benzin dışında yapılan her harcama gereksiz. Arabada cayır cayır yağ lambası yanar 4-5.000 km öyle gezer sonra önüne gelen en ucuz numarasının önemi olmayan motor yağı ekler yoluna devam eder. Yağını, suyunu koy devam derler ya bu yağını suyunu da koymuyor. Bugün araba motor ısısı nın yüksek olduğuna dair ışık yakmış ben de oradaydım, ben ne oldu falan filan derken radyatöre baktım, radyatörde su kalmamış. Dedim radyatörde su yok. Dedim antifiriz vs alalım dedim. Ben orada arabaya inorganik antifriz mi koymak gerekiyor vs diye araştırma yapıyorum adam bana araba uyarı verirse musluk suyunu dayıyorum ışık sönüyor diyor. Bu arada arabayı ilk sahibinden 2010 yılında 50.000 km civarında satın almıştı.

Araba muayene den geçmedi disk ve fren balatası bitmiş. Adam gitti hurdalıktan disk buldu. İnternet üzerinden de 10-20 euro civarında balata aldı. En asgari tutar ile arabayı muayene den geçirdi. Kışın marş basar basmaz gaza köküne kadar oturur. En son 2 sene önce mecbur kalıp arabasını istediğimde deyim yerindeyse hayrıma arabaya ben bakım yaptırdım. Arkadaşlar arabadan çıkan yağa inanamazsınız yağ katran gibiydi. Arabana bakım yaptırdım gidişi değişmişmi dedim gerek yok du ben en son 80k km önce yağını filtrelerini değiştirmiştim dedi.

Buna rağmen arabada ne bir yağ kaçağı ne bir arıza lambası ne de farklı bir problem var. Acaba Bmw farkında olmadan yok edilemeyen ne kadar sınırları zorlarsan zorla seni asla yolda bırakmayacak bir motora sahip otomobil üretmiş olabilirmi ? Yoksa bu çok şanslı bir pij mi ?

Ben kendimden örnek vereyim .Şimdiye kadar o kadar çok bmw aldım sattım ki artık sayısını hatırlamıyorum. Düne kadar da N53B30A kodlu E91 330İ kullanıyordum. Ya bırakın 10.000 km de yağ değişimini 8k yı geçtiğinde bende alarm zilleri çalıyordu. Her iki bakımda bir yakıt filtresi değiştirirdim. Yılda bir defa mutlaka buji değiştirirdim. Buna rağmen benim arabam da bobinlerden biri arıza yaptı. Ben satın aldığım her arabanın üzerine titrerim alır almaz a dan z ye bakım yaptırtırım.

Şimdi yukarıdaki örnekte ki adam mı şanslı yoksa ben mi çok şansızım ya da bu motor imha edilemeyen bir motor mu ? Nedir bu işin sırrı.

Bir motora bu kadar işkence edilip sağ kalması akla mantığa yatkın mı ya da 10k da bir bakım yaptırın kuramı gerçeği yansıtmıyor olma ihtimali olma olasılığı nedir? Acaba kullanmakta olduğumuz otomobillerin servis toleransı bize söylenilenden daha fazla olabilirmi ?

• Güncelleme: Araba ebedi istirahatine çekildi. Zincir kopardı ve yıllardır çektiği acılar son buldu😀 Yaklaşık 5-6 ay önce yine bir sabah marşa basıldığı anda zincir benden bu kadar deyip gruptan ayrılması ile beraber araba hurdalığı boyladı. Şimdilerde 238.000 km de Golf 5 GT aldı. Çekirdeğimi kolamı aldım bu araba ne zaman patlayacak diye izliyorum.
  • Yağını zamanında değiştirmezsen daha çabuk araba yağ yakmaya başlar. Bobin şans işi yağ filtre ile ilgili değil. 900.000 kmde bir accent era vardı youtube da bunun nedeni de adamın 7000 kmde bir yağ değiştirmesi. Ankara da bir taksici 450.000 de eraya motor yaptırdığını söylemişti. İki katı fark etmiş.
    Kısaca şans işi. Arkadaşının motor bloğunu bozma ihtimali var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ya bir zahmet bir şeyleri bozsun ama araba tık demiyor. Günün sonunda ben arabamın üzerine titrediğim halde bobin de olsa arıza veriyor. Ama öbür adamın arabası tık demiyor. Benim çıldırdığım nokta bu.

Bazen Acaba ben yanlış mı yapıyorum diyorum.

Çok iyi bakılan bir arabada bile zamanla eskiyen conta ve kecelerden yag kaçağı olur.

Aracı detaylı inceleyecek olsanız kim bilir neler çıkar.

Arıza ışığının yanmaması yada aracın çalışması tek başına aracın kondisyonu hakkında bilgi vermez.

Belki ilerleyen zamanlarda olacaktır ancak şuan için yok.

Araba kondisyon olarak süper kondisyon da bir otomobil değil,

lakin makine her seferinde tek marşta çalışan.

Gaza oturduğun zaman banamısın demeden kütür kütür yüriyen bir makine

Olay bu.. iyi dizayn ve imal edilmiş, kroniği olmayan bir motor özellikle Türkiye için bahsedilen sıkıştırılmış bakım aralıklarından çok daha fazlasına dayanıyor.

Soğuk çalışma gazlaması ve radyatöre su koymak ileri kmlerde pas yapar, kireç yapar, hararet sorunları baş gösterebilir ama motoru tek başına öldürmez.. disk seçiminde yağ seçiminde ucuza kaçması da öyle.. bobin arızası yaşamanız elektriksel bir konu zaten bakımla ilgisi yok..

En büyük hata aşırı uzun bakım aralıkları. onu da bir şekilde tolere etmiş motor.

Motorun durumu net kötü bu arada o garanti.. yağ kaçırmaması yatakların segmanların hareketli her parçanın fazlasıyla aşınmadığı anlamına gelmiyor, katran ve karbon birikimi her şeyi tıkamış, her yüzeyi kaplamıştır. o motora artık düzenli bakım yapmaya başlarsanız büyük ihtimalle yağ yakması ve kaçakları artacaktır..

Bahsedilen dayanıklılığın N46 motorun düz mpı enjeksiyonlu atmosferik olması ile de ilgisi var.. çok eskiye de kaçmadan geleneksel motorlar hor kullanıma geliyor bu bir gerçek. en basitinden tutup 10w-40 hatta sıcak iklimse 15-20w-50 ucuz bir yağ atsan bile kısa dönem problemi yaşamazsın ama güncel turbolu küçük bir motorda bunu yapamazsın.

Başka bir yere yazmıştım sanıyorum, bir tanıdğımızın Megane aracı da böyle idi, 50bin km'den fazla yağı değişmemiş.. hiç bir şeyi değişmemişti götürüp değiştirdik o araca biniliyordu hala.. çok da kmsi vardı. dayanıyorlar bir şekilde. bu kritik yüzeylerin zarar görmediği anlamına gelmiyor.

• "Gerek yoktu ben 80 bin km önce bakım yaptırmıştım"

Bakımın 100 bin km de bir yapıldığını mı sanıyormuş ?

Phanteks P360A Enermax RevDfx1350w // i5 13500 // GB z790 D // Patriot Viper 6000 // Gigabyte 9070xt Aorus Elite // Crucial P3 Plus 1TB // Samsung Odyssey G5 32// Vgn Neon 75 Pro + Razer Deathadder V2 X HyperSpeed // Creative G6 + Takstar GM200 - Machenike GX60 + // S24 Ultra 12/256 Tit Black //
    _______ Odtü Matematik-BÖTE-İktisat-Tıp Fakültesi + Ekonomi YL _______ Life is just life. No more expectation! /b]
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • şu bir gerçek otomobillerin 10 bin kmde yağ değişimi özellikle benzinli motorlar için çok erken.

• Sigara içen bir insan nasıl 1 senede etkisini görmüyorsa arabalar da böyledir. Evet yağını 1 kere geç değiştirmeniz motoru bir anda patlatmaz ama her seferinde parçaların sürtünme kuvvetinden dolayı maruz kaldığı kuvvetler ömrünü azaltır. Normalde ömrü neyse kademe kademe azalır.

Bir gün kendini bırakır. İnsanda da böyle değil mi? Kalp krizi dediğimiz şey bir anda olur, kimse yarın olacak diyemez.

Tabii ki bu işin satış kısmı da var. Bir şirketin en önemli kaynağı düzenli gelir akışıdır. Sürekli bakım için seni korkutur ki para hep aksın.

Mühendislik açısından da yorumlayacak olursam eğer her parçada güvenlik kat sayısı vardır. Mesela bir şanzıman 250 Nm torka dayanıyorsa yazılımla 251 yaptığın an patlamaz. Onun zaten tolere edeceği değer daha yüksektir. O parçalar üretilirken hepsinin ne kadar kuvvete ne kadar dayanacağı biliniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 6 Mayıs 2023; 1:35:3 >

PSN:TheCaliph_TR
    XBOX:ThecaliphTR
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt

bende boyle yazardim ancak arac sahibi 50000de almis arac 346000 olmus, yani neredeyse 300000km boyle kullanmis sonucunu cikardim ben. o yuzden yorum yapamadim. yani anlatima gore adam bu sure boyunca 3 bilemedin 4 kere yag degistirmis...

Burada ifade etmek istediğim, bobinin arıza yapması değil. Ben otomobillerimin üzerine titrediğim halde küçük veya büyük bir şekilde problem yaşarken, diğer otomobile edilmedik işkence kalmadığı halde tık demiyor. Burada, bana kalırsa biraz şans faktörü de işin içine giriyor.

Muhtemelen üç aşşa beş yukarı o kadar değişmiş olabilir. Kaldı ki bu araba bu şekilde Hollanda’dan Türkiye’ye gitti geldi.

Burada mühendisliğin yanı sıra biraz da şans faktörü devreye giriyor diye düşünüyorum

sans konusunda katiliyorum. motorun omrunu kisaltmasina da katiliyorum tabii sonucta motorun guncel durumu belli degil, yarin yatak sesi baslamayacagini kimse garanti edemez.

Erken ama neye kime göre ve hangi koşullara göre erken. Ben Hollanda'da yaşıyorum. Evde bazen tek bazen iki bazen de üç arabamız oluyor. (Bazen bir otomobil denk geliyor tam istediğim speclerde uygun fiyatlı diğer arabayı satmayı beklemeden alıyorum) Hangi arabanın yağını değiştirdiysem, gördüğüm motor yağının halen çok iyi durumda olduğu. Ancak Türkiye'de yaşadığım dönemde 10k da değiştirdiğim yağın rengi zift gibi oluyor, hava filtresi leş gibi tüm gözenekleri dolu olurdu. (Çıkan motor yağının rengi tek başına belirleyici bir etmen değildir. Sadece fikir vermesi açısından belirttim). Bu nedenle yaşadığın şehre de bağlı olarak bazen 10k dan da önce değiştirmekte fayda var.

Bu kadar ıstıraptan sonra yarın motorun benden bu kadar diyemeyeceğini bile garanti edemeyiz. Lakin yaklaşık 300.000 km boyunca yağsız da kaldı, susuzda kaldı. Sabahın ayazında ilk marş, motor ısınmadan gazda köklendi ve halen hayatta. Buna da saygı duymak lazım.

Acaba günümüz TSI,THP,GDI vb motorlar bu kadar uzun süre dayanım gösterebilir miydi bilmiyorum.

tabii ki motorlar ilerledikce daha hassas hale geliyor, sadece turbo degil ancak en basitinden turbonun bile dayanacagini zannetmiyorum.

eski dizeller yag ile bile calisiyordu simdikiler kotu mazotla bile sorun cikariyor.

• Güncelleme: Araba ebedi istirahatine çekildi. Zincir kopardı ve yıllardır çektiği acılar son buldu😀 Yaklaşık 5-6 ay önce yine bir sabah marşa basıldığı anda zincir benden bu kadar deyip gruptan ayrılması ile beraber araba hurdalığı boyladı. Şimdilerde 238.000 km de Golf 5 GT aldı. Çekirdeğimi kolamı aldım bu araba ne zaman patlayacak diye izliyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.