Şimdi Ara

SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
519
Cevap
21
Favori
28.086
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Samsung'un bu küçük makinesini yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ve gerek forumdaki konularda gerekse de özel mesajla birçok soru geliyor. Bir konu açıp görüşlerimi paylaşmamı isteyenler de olduğu için bu konuyu açıyorum. Çok yeni bir makine değil. Yine de aşağıda belirteceğim sebeplerden ötürü pek tanınmayan bir ürün.

    Ülkemize 2014 mayıs ayında giriş yapmış fakat 9mm lensli kitin 999TL ve 9-27mm lensli kitin ise 1149TL olması sebebiyle istediği başarıyı elde edememiş bir model olduğunu söylersem yanılmış olmam herhalde. Satış rakamlarını bilmiyorum, belki de çok memnunlardır fakat "işten anlayan!" kesimin "buna 1000 lira verilir mi?" demesi, "işe yeni giren, daha önce kompakt makinenin üstüne çıkmamış" kesimin ise ilk makinesi olarak 1000TL civarında bir makine alması ihtimalini çok düşük olması sebebiyle beklenen ilgiyi görmüş olması pek beklenemez tabii ki. Özellikle ülkemizde "işten anlayan" olarak bahsettiğim kesimin herşeyden anlaması ve makineyi ellerine almayı bırak, internetten araştırmadan bile yargılamaları sebebiyle bu tür ürünlerin ülkemizde tutunması biraz zor. Hele ki "Samsung'u fotoğraf makinesiyle bağdaştıramıyorum", "Samsung'un telefonları ne ki fotoğraf makinesi ne olsun" gibi görüşlere sahip kişiler sebebiyle de bu tür ürünlerin önü tıkanıyor. Hadi "işten anlayan" kişileri geçtim, daha önce cep telefonunundan başka kamera kullanmamış kişiler bunu söyleyince "Canon'u, Nikon'u hangi bilgine dayanarak fotoğraf makinesiyle bağdaştırdın" demek geçiyor içimden. Makineye ilginin artmasının sebebi benim bazı kişilere önermem ve fiyatının da lensine göre 400-600TL civarına gerilemesi.

    Bu giriş bölümünden sonra gelişme bölümüyle devam ediyorum.

    Çok uzun, ayrıntılı veya bilimsel bir inceleme olmayacak. Daha çok kendi deneyimlerimi aktaracağım. Biraz dağınık ve karışık olabilir çünkü daha önce inceleme yapmışlığım yok.

    Öncelikle makineyi alma sebebime gelelim. Aile ve arkadaş çevremde çektiğim, hatıra içeren fotoğraflar benim için manzara, makro gibi fotoğrafçılık dallarından daha önemli. O yüzden bu tür fotoğrafları çekerken kullandığım full frame bir makinem var. Bu tür fotoğraflar her makineyle çekilebilir ama dediğim gibi en önemlisi olduğu için en iyi kaliteyi almak istiyorum. Hediye bir makine olması sebebiyle de satma imkanım olmadığı için makinelerim arasında iş bölümü yaptım ve bu makineme de bu görev düştü :)

    Aps-c sensörlü makinemi ise hafif olması, özelliklerinin ve sensörünün iyi olması, lenslerinin de çok uygun fiyatlı ve çok kaliteli olması sebebiyle kullanıyorum. Aps-c güzel bir ebat zaten. Taşınabilirlik ve kalite arasında güzel bir denge. Tabi bir de deri kaplı retro tasarımı var :)

    ----- Bunlar konu dışı bilgiler fakat benim gibi 2. veya 3. makine olarak NX Mini düşünenler olduğu için o makinelerden sonra NX Mini'nin memnun edip etmediğini bilmek isteyeceklerini düşündüğüm için biraz ek bilgi verdim. -----

    Makinenin özellikleri her yerde yazar ama ben kilit özelliklerini kısaca söyleyeyim yine de. Eniyle boyuyla tamamen mini bir gövde, 20mp 1 inç sensör, 180 derece dönebilen dokunmatik ekran, wifi, nfc, dahili xenon flaş (9-27mm lens ile dahili flaşa göre daha güçlü, harici bir flaş daha geliyor), 24-73mm odak uzaklığı (35mm eşdeğeri), elektronik daklanşör, 2330mah batarya.

    Makinenin sensöründen başlayalım. 1 inç sensör en büyüklerin yanında küçük kalıyor tabii ki ama önemli olan bu sensörün ne kadar efektif kullanıldığı. Samsung bu konuda oldukça iyi bir iş başarmış. Sensörü kim üretti bilmiyorum fakat Samsung olma ihtimali var. Sensör üreticisi olarak Sony oldukça popüler ve Sony 1 inçlik cihazlara da ağırlık veriyor. Dolayısıyla Sony RX100 serisindekiyle aynı sensör de olabilir.

    Fotoğraflardaki algoritma oldukça akıllı şekilde işliyor. Aslında Samsung bu makinede genele hitap etmek adına her durumda düşük kumlanmalı fotoğraflar üretmek istemiş. Bu yüzden diğer makinelerden daha düşük kumlanma üretiyor. Buna RX100 serisi de dahil. Fakat buna rağmen detaylarda da pek düşüş yok. Bu da algoritmanın oldukça başarılı olduğunu gösteriyor. Aslında ilk başta algoritma pek de akıllı değildi ama güncelleme ile oldukça iyi bir hal aldı. Samsung fotoğraf makinelerinde güncelleme konusunda oldukça başarılı. Dpreview'un karşılaştırma aracından birkaç ekran görüntüsü ekleyeyim:

    1)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme





    2)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme






    3)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme






    4)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
       SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme





    5)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
       SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme





    6)

    •  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme  SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme




    Örnekler çoğaltılabilir ama durum bence oldukça açık. Bu testte 17mm F/1.8 lens kullanılmış. RX100 M3'ün Zeiss lensi var. 9-27mm lens de oldukça keskin, parlama önleme ve renk sapması konusunda çok başarılı.

    +++ Kendi çektiğim fotoğraflar 2. mesajda.

    Fotoğrafların kalitesi bu şekilde. Video kalitesinin de iyi olduğu söyleniyor ama ben henüz hiç video çekmedim. Yakında video örnekleri eklerim. 0.25x ile 20x arasında oynatma hızlarına sahip videolar çekebiliyor, videonun başında sonunda veya her ikisinde soldurma efekti verebiliyor. Video özellikleri oldukça sıradan yani. Video konusunda her türlü imkanı versin isteğindeki kişilere uygun değil.

    Diğer özelliklere gelelim. Genelde dslr veya aynasız makinelerde olan özelliklerin hepsi mevcut. O yüzden tek tek üstünden geçmeyeceğim ama olup olmadığını merak ettiğiniz bir özellik varsa sorabilirsiniz. Sadece bazı kısımları vurgulayacağım. Makine üzerinden bakarak yazacağım ve eklemek istediğim yerlerde kendi görüşlerimi katacağım.

    + Yazılımsal olarak bir problem yok. Biraz yavaş çalışıyor veya donuyor gibi yorumlar okumuştum ama sanırım güncelleme ile halledildi ve ben de alır almaz güncellediğim için hiçbir sorun yaşamadım şimdiye kadar.

    + 9-27mm lens hem OIS (görüntü sabitleyici) özelliğine sahip hem de ekstra flaşla beraber geliyor.

    + Elektronik perde olmasından dolayı 1/16000sn gibi hızlara çıkabiliyor. Perde ömrü diye bir durum da yok tabii ki. Ayrıca elektronik olduğu için çekim sırasında son derece sessiz. Bu bence önemli çünkü perde sesi bazı durumlarda can sıkıcı olabiliyor.

    + Basamaklama özellikleri arasında derinlik, beyaz dengesi ve resim modları basamaklama da mevcut. Derinlikte sizin seçtiğiniz aralıklarla diyaframı değiştirerek alan derinliği farklı olan 3 poz çekiyor. Beyaz dengesinde normal pozun yanında biraz daha soğuk ve sıcak fotoğraflar çekiyor. Resim modu derken ise ön ayarlı jpeg ayarlarından bahsediyorum. Canlı, portre, siyah beyaz, manzara, retro...

    + Dokunmatik ekran oldukça hassas. Arayüz de bence kullanışlı. Liveview modunda her ayar elinizin altında.

    + Iso aralığı 100-25600 arasında ve 1/3 adım aralıklarla ayarlanabiliyor.

    + Sürekli çekim modu 6 fps fakat buffer'dan dolayı bunu çok uzun süre devam ettiremiyor tabii ki. Yavaşlamaya başlamadan önce 20 civarı jpegten sonra yavaşlamaya başlıyor. RAW'da buffer daha da çabuk doluyor tabii ki.

    + Burst modu ise 1,2 veya 3 saniye sürede toplam 30 tane fotoğraf çekiyor. Deklanşöre 1 kez basmanız yeterli ve seçtiğiniz süreye göre fotoğrafları çekip kaydediyor. Mesela 1 saniyede 30 poz çekmesini isterseniz 3 salisede 1 tane çekmiş oluyor. 30 tane fotoğrafı kaydetmesi 4-5 saniye kadar sürüyor. Ayrıca fotoğrafları 5mp boyutunda çekiyor. Dolayısıyla sürekli ve burst çekimlere baktığımız zaman hareketli nesneler için mükemmel bir makine olmadığını anlıyoruz fakat ondan bunu bekleyen yok zaten. İşi görüyor yine de. Hafıza kartı da bu durumu etkileyen faktörlerden biri.

    + Diyafram öncelikli, deklanşör öncelikli, manuel, program, auto ve wifi modlarının yanında bir de "SMART" modu bulunuyor. Bu mod özellikle Samsung kameralarda bulunan, tembellere kolaylık sağlayan özellikleri içeriyor :) Güzel yüz, en iyi yüz, art arda çekim, çocuk çekimi, manzara, makro, yiyecek, partiler ve iç mekanlar, hareket dondurma, zengin ton (hdr), panorama, şelale, silüet, gün batımı, gece, havai fişek, ışık izi modları mevcut.

    + Dinamik mesafe özelliği ile fotoğrafın aydınlık bölgelerindeki detayları artırmayı hedefliyor. Arka arkaya 3 fotoğraf çekip birleştirdiği HDR modu da var.

    + Dahili flaşı küçük ama 5-6 metre mesafede oldukça etkili (Harici flaş çok daha güçlü.). Gücü 1/2 adım aralıklarla -2 ve +2 arasında ayarlanabiliyor. Akıllı Flaş, Otomatik, Otomatik+Kırmızı göz azaltma, Dolgu, Dolgu+Kırmızı göz azaltma, 1. Perde, 2. Perde gibi modları var. Senkronizasyon hızı 1/200.

    + Beyaz dengesi için ön ayarlı modların yanında 2500K ile 10000K arasında ince ayar yapılabiliyor.

    + 35 tane odaklama noktası var, yüz algılama, nesne izleme vs. gibi bilindik özelliklerin hepsi var. Nesne izleme ne kadar iyidir hiç bilmiyorum yalnız. Kullanmadım. Ekrana dokunduğumuzda odaklansın mı, yoksa dokunduğumuz yere odaklanıp fotoğraf çeksin mi vb. ayarlamalar da mevcut. Odaklama teknolojisi olarak kontrast tipinde odaklama kullanıyor. Bunu kompaktlardan, cep telefonlarından ve birçok aynasız modelden biliyoruz. Gündüzleri son derece hızlı fakat ışık düştükçe odaklama hızı da azalıyor. Bu konuda diğer cihazlardan geride değil ama hibrid odaklama sahibi cihazlardan ve dlsr'lardan geride olduğu açık.

    + Ekranda histogram, denge göstergesi (2 eksenli su terazisi) ve grid gösterebiliyor.

    + Optik önizleme özelliği de varmış ben de yeni gördüm :) Çekimden önce alan derinliğini görmek için bir önizleme yapıyor. Bu cihaza has bir özellik değil ama bulunması güzel.

    + Wifi veya Nfc üzerinden dosya paylaşımı yapılabiliyor. Ayrıca Facebook, Flickr, Picasa, Dropbox gibi sitelere yükleme ve mail olarak gönderme seçenekleri de mevcut. Ayrıca ekranı da tablet veya telefonunuza aktararak tamamen telefon üzerinden fotoğraf çekme işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Her tür ayarlamaya sahip ve dokunarak odaklama da aktif.

    + Şarjı oldukça iyi. Zaten 2330mah batarya diğer aynasızlara oranla oldukça yüksek. CIPA'ya göre 650 fotoğraf çekebiliyor fakat ben deneme amaçlı bir kere 900 adet çektim ve bitmedi. Daha devam ederdim ama ertesi gün için şarja takmam lazımdı. CIPA testi biraz ağır olduğu için o değeri aşması doğal. Ekran parlaklığını çok yükseltmeden (veya otomatik parlaklıkta tutarak) ve çok fazla fotoğraf incelemeden tek şarjla 1000 fotoğrafı aşmak mümkün. Bu konuda güvenilir bir makine. Aynasızlar içinde en iyi pil ömrüne sahip cihaz sanırım. Hatta giriş seviyesi dslr'lardan da önde.

    + Malzeme kalitesi de son derece iyi. Magnezyum kasaya sahip ve plastik kaplamada gıcırdama falan yok. Üst kısımdaki gri renkli kısım sanırım alüminyum ve lensi de tamamen alüminyum.

    + Son olarak ise kullanım klavuzundan bahsetmek istiyorum. Klavuzdan da mı bahsedilir demeyin çünkü bu kadar iyi bir klavuz için Samsung'u tebrik etmek lazım. Herşey çok sade anlatılmış ve cihazın özelliklerine geçmeden önce kameranın nasıl tutulması ve nasıl bir pozisyon almak gerektiğinden başlayarak, diyafram, perde hızı, iso tanımlamaları ve bunların pozlamayı nasıl etkilediği, odak uzaklığı, açı, perspektif, kompozisyon, alan derinliği, flaş kullanımı gibi temel bilgileri sade şekilde anlatması da özellikle giriş seviyesi kullanıcılar için çok önemli. Başka markaların klavuzlarında var mıdır bilmiyorum ama Samsung bu konuda çok iyi bir iş yapmış.

    *** Makinenin olumsuz yönleri de var tabii ki:

    - Kendi lenslerinde odak halkası olmadığı için manuel odaklama zor. NX lensleriyle beraber 5x veya 8x büyütme yaparak manuel odaklamayı kolaylaştırıyor.

    - 9-27mm lens ile pantolon cebine girmesi zor. Mont cebi veya en küçük çantalara bile sığıyor.

    - NX-M adaptörüyle beraber NX lenslerini kullanırken sürekli çekim modu ve flaş iptal oluyor. Burst modu kullanılabiliyor.

    - Ergonomisi daha iyi olabilirdi. Tuttuğumuz kısımda hiçbir çıkıntı yok. FLipbac gibi çözümler düşünülebilir. Gerçi kendi lensleriyle bir problem yok fakat NX lenslerini takınca lensten tutmak gerekiyor, yoksa hem tutmak zor oluyor hem de denge bozuluyor.

    - Gövde çok küçük olduğu için çok fazla tuş mevcut değil.

    - Ekran çözünürlüğü yüksek değil ama kalitesine düşük diyemem. 192ppi çok da düşük değil zaten. Ekran parlaklığı ise iyi seviyede.

    +++ Bazı yerlede NX-M adaptöründen bahsediyorum fakat fiyatı 300TL civarında olduğu için fazla kişinin tercih edeceğini sanmıyorum. Benim NX lenslerim olduğu içinve çok uygun bir fiyata yakaladığım için aldım. Yoksa 300tl verir miydim bilmiyorum. 200mm lens 35mm eşdeğerine göre 540mm'ye yükseliyor ve 60mm macro lenste ise 1:1 büyütme oranı 1.8:1'e çıkıyor. Alan derinliği ile alakalı da bazı avantajları var. Benim adaptörle NX lensleri kullanma sebeplerim bunlar.

    Unuttuğum birşey var mı bilmiyorum fakat kısa sürede bu kadarını yapabildim. Eklememi istediğiniz nokta varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Dağınık ve zor takip edilebilir bir inceleme olduysa kusura bakmayın. Düzenlemeler yapacağım.

    Benim makine hakkında kısa yorumuma gelirsek özellikle şimdiki fiyatıyla (~500tl) fotoğraf makinesi sektöründe fiyatının hakkını en iyi veren makine olduğunu düşünüyorum. Kompakt makinelerin bu fiyata satıldığını düşünürsek bence kaçırılmaması gereken bir makine.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 25 Ocak 2016; 15:47:50 >







  • Biraz da kendi çektiğim fotoğraflardan bir kısmını ekleyeyim. Bir kısım renk, gölge açma vs. düzenlemeler var. Fotoğrafların bazıları NX-M adaptör vasıtasıyla takılmış NX lensler ile çekilmiştir. Daha fazlası için: /photos/33790486@N08/sets/72157661280122059/

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Dragonfly by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Dandelion by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Orange mushroom by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Cat by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Give me love by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Mushrooms in the mist by Vyc_Majoris, on Flickr

     SAMSUNG NX MİNİ Mini İnceleme
    Dog by Vyc_Majoris, on Flickr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 17 Ocak 2016; 6:22:54 >




  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 16 Ekim 2015; 1:19:01 >
  • Beklediğimden çok daha iyi bir konu olmuş, ellerinize, emeğinize sağlık..
    Bu ürünün 9mm ve 9-27mm olarak satışı var. Lens 27mm olunca fiyatı neredeyse 2 katına çıkıyor.
    9mm günümüzde cep telefonlarında bile kullanılan bir lens, ayrıca 9mm versiyonu satın alırsanız sonradan 210 tl gibi bir fiyata lens adaptörü alıp samsung lenslerini ekleyebiliyorsunuz ancak ayrıca satın aldığınız lens fiyatları ve doğal olarak performansları NX Mini'nin hitap ettiği kesim için çok yüksek. 9mm lens ile zoom bile yapılamazken, satın alırken 9-27mm almak daha mantıklı sanırım. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
  • umbaba kullanıcısına yanıt
    9-27mm'li kit sadece 100 lira daha fazla normalde. Nerede 2 katı fiyatla satılıyor? 9-27mm piyasada çok azaldığı için uçuk fiyatlara satanlar olabilir. N11'de kargo dahil 594 lira ve yanında birkaç hediye de veriyor. Bu arada adaptörü 210 liraya kim satıyor?

    9-27mm boyut harici çok daha mantıklı tabii ki. OIS başlı başına önemli bir özellik zaten.

    Ben adaptörün pahalı olduğunu ve çoğu kişiye hitap etmeyeceğini ama benim açımdan avantajlı olduğu için kullandığımı söyledim. Ben adaptörü 100 liraya aldım mesela ve elimde NX lensler de olunca çok mantıklı oldu. Yoksa tabii ki hem adaptör hem de NX lensleri toplam alınca fiyat yüksek oluyor. Adaptör biraz ekstrem bir durum yani. 2.7 crop faktörü kullanmak isteyen kişiler alabilir fakat öyle bir amacı olmayanlar o kadar para vereceğine NX300 gibi modellere de yönelebilir çünkü fiyat oralara çıkıyor. Eğer adaptör alınırsa ilk alınacak lens olarak 30mm F/2'yi önerebilirim. İnanılmaz keskin ve başarılı bir lenstir. Piyasada diğer sistemler de dahil olmak üzere f/p olarak en iyi lens olduğunu düşünüyorum. Keskinlikte de aynı şekilde. 9mm+17mm f/1.8 gibi bir kombinasyon da yapılabilir.




  • Hocam öncelikle elinize sağlık . İşten gelip bu kadar kısa zaman zarfında çok emek çekmişsiniz . Bahsettiğiniz noktalar bana göre hemen herşeyi özetler nitelikte . Fotoğraflar da bana göre 1" sensör için oldukça iyi . Beni beynimden vuran nokta batarya oldu , 1000 kare aynasız makine için harika bir değer .

    Eminim ben dahil pek çok arkadaşa ışık tutmuş ve tutacaktır bu inceleme . Paylaşım için tekrar çok çok çok teşekkürler . .
  • CavaLieR-G kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.
  • Aklımdan geçen bir nokta da keşke bu gövdeye m42 lensleri bağlayabilsek . Hiç olmadı m39 lensler bile olabilir .
  • CavaLieR-G kullanıcısına yanıt
    NX-M adaptör ile olabilir sadece. Yani 2 adet adaptör kullanılarak takılabilir. Tabi nx-m adaptörü pahalı olduğu için başka yöntemlere bakmak lazım.

    Mesela C mounta çevrilip o da m42'ye veya istenilen herhangi bir mounta çevrilebilir.

    http://www.ebay.com/itm/Cine-C-mount-lens-onto-Samsung-NX-Mini-Camera-Adapter-/181897574377?hash=item2a59f0b7e9

    Fiyat yüksek fakat adaptör resmen 1-2 liraya mal olmuştur :) 3 boyutlu bir yazıcı ile kolaylıkla yapılabilir. Ya da işi bilen birine yaptırılabilir.

    Şurada 13$ kargoyu da katınca birkaç dolar daha ucuza geliyor ve ayrıntılı fotoğrafları var.

    https://www.fotodioxpro.com/lens-mount-adapters/mirrorless-dslr/fotodiox-pro-lens-adapter-c-mount-lens-to-samsung-nx-camera.html

    Şu adreste tartışması geçmiş ve 2. sayfada kendisi yapan biri de var:

    http://www.dpreview.com/forums/thread/3707258

    Kısacası mümkün fakat ya pahalı ya da uğraşmak lazım biraz. Bize göre değil yani :)




  • Merhaba,

    Öncelikle bu güzel incelemen için teşekkür ederim. Harika bir kaynak olmuş.

    Lens ile ilgili sormak istediğim bir kaç soru var.

    Fotoğraf konusunda bilgili bir arkadaşım 9-27 mm lens için f3.5 - 5.6' nın düşük olduğunu ve 17 mm f1.8 lens almamın daha iyi olacağını önerdi.

    Sadece body satın alıp, f1.8 lens almak sence yeterli mi? Yanında destekleyici bir lense ihtiyaç var mı?

    9mm ve 17 mm nin iyi bir kombin olabileceğinden bahsetmişsin, 9 mm yi hangi alanlarda kullanmak için öneriyorsun.

    Aslında soruya cevap verebilmek için 9mm, 9-27 mm ve 17 mm arasındaki işlev farkından bahsetmen mümkün mü?

    İlgin için teşekkür ederim.
  • ultimacave U kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Hangi lensi almalıyım sorusu en çok sorulanlardan biri ama bence bunu sormamak lazım. Bunda başkasının fikrine danışmaya gerek yok ki. 9mm sabit bir lens ve size yaklaşık olarak cep telefonunuzaki kadar geniş açı sağlar, hatta belki biraz daha fazla. 17mm ise bunun 2x zoom yapılmış hali. 9-27mm ise size hem geniş açı hem de 3x zoom sağlıyor. Aralarındaki işlev farkı budur.

    Size nasıl bir görüş açıcsı lazımsa ondan almanız lazım. Bunu sadece siz bilebilirsiniz. 9mm lens almanın 9-27mm'ye göre tek artısı daha küçük boyutlu olması. 17mm ise 1.8 diyaframıyla öne çıkıyor. En iyi kombinasyon 9-27mm+17mm olur çünkü hem geniş açısı var, hem 3x zoom var hem de düşük ışıklı ortamlar için 1.8 diyafram var.
  • hocam amatör bi fotoğrafcı olarak lensin fotoğrafa olan etkisini bildiğimden bence kit lens ile çekilen fotoları göz önünde bulundurmamız lazım.
    ben internette bi tane canon lens dönüştürücü buldum 150 lira gibi bir rakama. alıp 18-135 ve 50mm 1.8 kullanmayı düşünüyorum. ileride tabiki lensleri geliştirebilirim sizce böyle birşey mümkünmüdür ? 50mm 1.8 özellikle keskinliğindende faydalanmak istiyorum.
    beni aydınlatırsanız sevinirim.
    bu arada elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: canbazoğlu

    hocam amatör bi fotoğrafcı olarak lensin fotoğrafa olan etkisini bildiğimden bence kit lens ile çekilen fotoları göz önünde bulundurmamız lazım.
    ben internette bi tane canon lens dönüştürücü buldum 150 lira gibi bir rakama. alıp 18-135 ve 50mm 1.8 kullanmayı düşünüyorum. ileride tabiki lensleri geliştirebilirim sizce böyle birşey mümkünmüdür ? 50mm 1.8 özellikle keskinliğindende faydalanmak istiyorum.
    beni aydınlatırsanız sevinirim.
    bu arada elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

    Hocam kullanmanız olası ancak otofokus hızı adaptör araya girince oldukça düşüyor bunu da göz önünde bulundurun . Ancak tabiki alan derinliği bakımından oldukça avantaj sağlar size . Samsung 17mm F1.8 lensi de inceleyin derim , 35mm karşılığı 51mm , yani crop 35mm'ye denk gelir . Fena bir açı sayılmaz . Fiyatı da 350 lira civarında sıfır olarak




  • canbazoğlu C kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.

    Kit lens ile alakalı olarak söylediğiniz cümleyi anlamadım. Lens kalitesi her makine için önemlidir. Niye sadece kit lens ile değerlendirelim? Bir sürü para harcayıp full frame makine alanlar kit lens kalitesindeki lenslerle mi çekim yapıyorlar? Mantığı gerçekten çözemedim. Yoksa saat geç olduğu için mi anlayamıyorum? :) Biraz daha açar mısınız?

    Başka lensler kullanabilirsiniz ama diyaframı değiştiremezsiniz çünkü lensin makineyle elektronik bir bağlantısı olmayacak ve dolayısıyla diyaframı manuel olarak değiştirmeniz lazım fakat lensin üzerinde diyafram halkası da yok. Buna dikkat etmek lazım yani. Dönüştürücü elektronik ise iş değişir tabi ama öyle bir ürün var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 20 Ekim 2015; 1:19:02 >
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    yani 50 mm kullanmak hayal oldu
  • canbazoğlu C kullanıcısına yanıt
    FD bayonetli 50mm 1.8 çok uygun fiyatlara bulunabilir. Oldukça kaliteli bir lenstir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    http://farm4.staticflickr.com/3304/5778615656_19f511db17.jpg bundan mı bahsediyoruz ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canbazoğlu -- 23 Ekim 2015; 1:48:16 >
  • canbazoğlu C kullanıcısına yanıt
    O veya daha yenisi:

    http://urun.gittigidiyor.com/fotograf-kamera/canon-50-mm-1-8-fd-lens-kusursuz-190241022
  • Merhaba, geniş açı kompakt bir makinaya ihtiyacım var, bütçe olarak 1.500 TL'ye çıkabilirim. Canon sx60 21 mm diyor açıklamada, bu cihaz için 9 mm denmiş kafam karıştı. Bu iki makinadan hangisi daha geniş açı ile resim çeker.
  • Def-Tech kullanıcısına yanıt
    SX60 daha geniş çeker.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.