Şimdi Ara

SAMSUNG GALAXY S23/S23+ [ANA KONU] (2223. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
44.480
Cevap
649
Favori
2.828.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
156 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 22202221222222232224
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Tekrar uzun uzun açıklayayım herkes anlasın ve şu uygulamaların & cihazların batarya sağlığı yüzdesi aldatmacasına kanıp da pillerini değiştirmemezlik ederek şikayetlenip durmasın.

Lityum-iyon pillerin kimyasal yaşlanması fiziksel bir gerçek. Bu pillerde hem zamanla olan hem de şarj-deşarj döngülerine bağlı bozulma meydana gelir. Bu süreç, pil kullanılmasa bile sürekli devam eder. Dolayısıyla bir pilin, söz konusu kullanıcıdan yola çıkarak 22 ay sonunda yalnızca %8 kapasite kaybetmesi, bu kimyasal gerçeklerle çelişir.

Gerçek kullanım koşulları ise çok daha yıpratıcı. 22 ay, ortalama bir kullanıcı için yaklaşık 650 günlük kullanım demek. Günde 0,8–1 tam döngü kabul edilirse bu ~500-600 döngü eder. Kaliteli hücreler bile bu kadar döngüde genellikle %10–15 kapasite kaybeder. Bu da pil sağlığının en iyi ihtimalle %85–90 aralığına düşmesi gerektiğini gösterir.

Dolayısıyla “%92” değeri, hem döngü hem takvim yaşlanmasını birlikte düşününce istatistiksel olarak fazla iyimser.

Bu arada ısı faktörü de göz ardı edilemez. S23 gibi cihazlar yüksek performanslı SoC’lar (Snapdragon 8 Gen 2 gibi) barındırır ve şarj sırasında, oyun oynarken veya yazın ortam sıcaklıkları arttığında pil 35-45 °C seviyelerine çıkar. Bilimsel araştırmalar, her 10 °C sıcaklık artışının yaşlanma hızını 2 katına çıkarabildiğini gösteriyor. Gerçek kullanıcı senaryosunda bu ısıya sık sık ulaşıldığı için, ideal laboratuvar koşullarındaki “%92” senaryosu gerçekçi değil.

Ayrıca “Pil sağlığı” yazılım tarafından tahmin edilir, ölçülmez. Telefonun gösterdiği değer, gerçek fiziksel kapasite değil, sistemin tahmini algoritmasıdır. Bu algoritmalar genellikle kullanıcı memnuniyetini korumak adına yumuşatılmış sonuçlar verir. Yani cihaz “%92” gösterse bile, gerçek kapasite en iyi ihtimalle %85'dir. Söz konusu kullanıcının şikayetlerinden anladığımız kadarıyla bundan daha düşük olduğu da belli. Verdiği ekran açık sürelerine göre %75 civarı olabilir.

Çeşitli Li-ion hücre testlerinde (örneğin NCA/NCM hücre tiplerinde) 500 tam döngü sonunda kapasite kaybı %10-15 bandındadır. Bu, endüstri standardıdır. 22 aylık bir kullanımda bu kadar az düşüş gözlenmesi ölçüm hatasına veya yazılımın kalibrasyon sapmasına işaret eder.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Frederick S. F kullanıcısına yanıt

iPhone ve yeni nesil Samsung cihazlarda ölçümü mikrodenetleyici; voltaj, bataryadaki direnç ve döngü sayısınına bakarak hesaplıyor. Hata payı var ama sizin ya da yapay zekanın düşündüğü kadar yüksek değil ve sandığınız gibi tahmine dayalı veya yazılımsal ölçülmüyor. Cevap verdiğim şeyleri yapay zeka tekrar tekrar yazmış. O yüzden çoğuna tekrar açıklama yapmayacağım. Yapay zekaya yazdırmak yerine kendiniz yazdıklarımı okuyup cevap vermek isterseniz tekrar anlayabileceğiniz şekilde açıklayabilirim.

S23 serisinin ayarlarında veya uzaktan bağlantıyla görülen pil sağlığının kesin doğru olduğunu söylemiyorum. Bu cihazda denetleyici yok, pil tahmini döngü sayısına ve dolan hücre sayısına bakılarak tahmini olarak ölçülüyor. S25 ve aynı zamanda çıkan cihazlarda bu denetleyici mevcut.

Benim anlatmaya çalıştığım çoğu kişi telefonunu ekstrem kullanmıyor ve 2 yılda %90 pil sağlığı oldukça normal bir değer olarak kalıyor. Sizin sandığınız gibi 2 yılda bir kesin pil değişmesi gerekmiyor. 2019'dan beri çalışan Mi 9 cihazım hala 2 saat ekran süresi veriyor ki pil döngüsü muhtemelen 1000 üzerinde ve batarya kapasitesinin 3300 mAh olduğunu hatırlayın. Ben bu cihazla 2022 yılında bile 5 saati geçen ekran süreleri alıyordum. Yani laboratuvar testiyle gerçek kullanıcı deneyimi çok farklı sonuçlar verir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fearless coward -- 9 Kasım 2025; 11:58:31 >

• fearless coward kullanıcısına yanıt

Yapay zeka ithamınızı iltifat olarak kabul ediyorum, ve kullanıcıların 2. yılın sonuna yaklaşmış ve fark edilir bir verim kaybı olduğunu düşündükleri S23 cihaz bataryalarını garantiden ücretsiz değiştirip değiştirmeme kararlarını elbette kendilerine bırakıyorum. Herkese mutlu pazarlar.

Çok doğru söylediniz, size de mutlu pazarlar.

Uygun fiyat alınabilir

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

x (formerly twitter)
    Ersin Çahmutoğlu (@ersincmt) on X
    https://x.com/ersincmt/status/1987597060539826567

Android 14 Mart 2025 surumundeyim, hicbir sikinti yok, guncelleyip de telefonumu ele gecirmelerine izin vermem. Landfall adli program ses kaydi yapiyormusmus lafa bak. Google Gemini yapmiyor mu? SOnra hani Android 16 cok guvenliydi? Hani mikrofon calisinca yesil isik yanacakti? Hepsi hikaye iste. Android 14 candir.

Benimde %92 görünüyordu.
    Son çare telefon komple sıfırladım ve herseyi manuel olarak kurdum. İlk defa bu kadar yüksek ekran süresi aldım.
    Yakın zamanda pili orijinali ile değiştirecegim.

O zaman gerçeği öğrenmiş olacağız her birlikte.
    Ben de merak ediyorum gerçekten.

Merhaba hocam. s23 kullanıyorum one uı 6.1 var. Ekran sürem güncelleme sonrası azaldı. One uı 8 tavsiye eder misiniz?

İnternete bağlı hiç bir cihazın güvenlik garantisi yok hocam. Apple güvenli diyenler için de bir cihazın en zayıf halkası kullanıcısıdır derim.

Iste hocam, kullanici kendisi kabul etmezse herhangi bir casus yazilim kurulmasi (devletler istemedigi surece) mumkun degildir, bunu sen de bilirsin. Bizim millete suraya tikla 200 lirayi al desek aninda tiklar kurar izin verir, sonra parasi gidince aglar. Bunlar icin ANdroid versiyonunu degistirmek ise yaramaz, Halki degistirmek lazim ki o da maalesef mumkun degil.

Ben insaat'larda calisiyorum. Cehalet nedir hepinizden cok daha iyi bilirim. Sizlerin hayatinda gordugu cahil insan sayisinin 1000 katini gordum insaatlarda :)

Telefon yazilimi falan hikaye, cehalet en buyuk zayiflik.

OneUI 8 geldiğinden beri vardı, Edge demek ki eski bir chromium sürümü kullanıyor, daha yeni boşluk gelmiş. O zaman siz daha çok bekliceksiniz düzelmesi için veya Chrome beta geçip kurtulacaksınız :)

Orijinalden alıntı: DarkEagles_1903

İlginç. Edge kullanıyorum ona gelen bugünkü güncelleme ile de alt barda boşluk oldu :D

En güncel sürüm olan Edge 142.0.3595.66 Stable kullanıyorum (Chromium sürümü 142.0.7444.135). Bende alt barda boşluk veya herhangi başka bir sorun yok, güncel One UI 8 yüklü.

SAMSUNG GALAXY S23/S23+ [ANA KONU]

• 
Sayfa: önceki 22202221222222232224
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.