Şimdi Ara

SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
6
Favori
20.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bendeki 840 pro değerleri neden düşük olabilir? rapid mod kapalı bu arada.
     SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI
  • quote:

    Orijinalden alıntı: p@l@

    bendeki 840 pro değerleri neden düşük olabilir? rapid mod kapalı bu arada.
     SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI

    ahci modu açıp temiz bir kurulum yap var ise elinde sata kablosunu değiştir
  • bende de 250gb 850evo var fakat surekli arkaplanda biseyler yaziliyor. 3 gun kullandim 136gb yazilmis diyor ve surekli bisey yapmamama ragmen artarak ilerliyor. 3 gun kullandim sadece windows 10 ve fifa 16 yukledim. bu kadar ucuk bi yazma olabilir mi ki surekli artarak devam ediyor optimizasyonlari da yaptim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 15 Ocak 2015; 3:38:11 Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz. Şikayet Paylaş Cevap Alıntı PM
    ssd nin bilgisayara açma vve kapama süresi pek fazla etki etmemiş herhalde. ben de sony vaio var corsair 128 gb gs takmışım. bilgisayar 15 saniyede açılıyor, win 8.1 logonun altındaki dönen küçük noktaları görmüyorum :D oturumun ismi bile zor farkediyorum. kapanış 7-10 sn. büyük konuşmayayım samsung ürünlerini imkanı yok almam bana dandik geliyor. iğrençötesi itici mide bulandırıcı tiksindirici :D sadece note2-3-4 ün kalem özellikleri cezbediyor, o özellikteki kalem başka telefonda olsa imkanı yok samsungu almam. ama senin ssd gelince hayırlı olsun güle güle kullan zevk ve tercih meselesi saygı duyarım. zaten farklı olmak ta zenginlik değil midir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bianconero

    bende de 250gb 850evo var fakat surekli arkaplanda biseyler yaziliyor. 3 gun kullandim 136gb yazilmis diyor ve surekli bisey yapmamama ragmen artarak ilerliyor. 3 gun kullandim sadece windows 10 ve fifa 16 yukledim. bu kadar ucuk bi yazma olabilir mi ki surekli artarak devam ediyor optimizasyonlari da yaptim.

    kimse bilmiyor mu ssd durup dururken veri yaziyor. sanal bellek, prefect, hibernate, geri yukleme gibi ozellikleri kapattim. magician optimizasyonlarini da yapmama ragmen fareyi biraksamda yazmaya devam ediyor. normal midir bu? 42gb dolu diskte ama 136gb yazim var ve surekli artarak gidiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • moriq M kullanıcısına yanıt
    cevap için teşekkür ederim ancak zaten ahcii mod açık ayrıca laptopta kullanıyorum diski.kablo yok yani. ancak şöyle 1 şey var ki1k bad yazıyor kırmızı renkli. acaba format atıp yeniden mi windows kursam. gerçi disk performansıyla ne alakası olur ki?
     SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi p@l@ -- 12 Ocak 2016; 22:56:22 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bianconero


    quote:

    Orijinalden alıntı: Bianconero

    bende de 250gb 850evo var fakat surekli arkaplanda biseyler yaziliyor. 3 gun kullandim 136gb yazilmis diyor ve surekli bisey yapmamama ragmen artarak ilerliyor. 3 gun kullandim sadece windows 10 ve fifa 16 yukledim. bu kadar ucuk bi yazma olabilir mi ki surekli artarak devam ediyor optimizasyonlari da yaptim.

    kimse bilmiyor mu ssd durup dururken veri yaziyor. sanal bellek, prefect, hibernate, geri yukleme gibi ozellikleri kapattim. magician optimizasyonlarini da yapmama ragmen fareyi biraksamda yazmaya devam ediyor. normal midir bu? 42gb dolu diskte ama 136gb yazim var ve surekli artarak gidiyor.

    Merhaba.

    Sanırsam diğer arkadaşlar durumun farkında değiller.Fakat bende de böyle bir problem var. Özellikle son 4 gündür sırf bunu gözlemliyorum.Masaüstünde hiçbirşeye ellemesen bile 4-5 saatte 15 GB yazılmış oluyor SSD ye .Tüm optimizasyon ayarları yapılı enpedi sitesinden. 250 GB evo kullanıyorum ve içinde sadece windows 10 + sürücüler var. Başka hiçbirşey yok. 4 aydır kullanıyorum ve 1 TB yazmışım. Hiçbirşey yapmıyorum arkadaşlar.Butün gün internet vs.. çöp bile yükleyip silmiyorum sistemden ama yazma hızı hertürlü artıyor.Sizlerde kontrol edin arkadaşlar. Su gibi arttığını göreceksiniz. Ve çok çözüm aradım fakat bulamadım . Böyle artmaya devam ediyor şimdilik

    Şu fotoğraftaki çalışma saatine bakar mısınız ? yepyeni daha ve hiçbirşeyde yapmadım. Aşınma bile %6 lara gelmiş.

    Mümkün ise herkes S.M.A.R.T veya HEALT kısmını paylaşabilirse sorunun bireysel mi yoksa genel mi olduğunu anlamış oluruz.
     SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeneCa61 -- 31 Ocak 2016; 19:21:10 >




  • Bu bir problem degil arkadaslar, Samsung SSD lerdeki yazılım ürünlerin daha uzun ömürlü ve performanslı olması icin sizin bilgisayarınızı kullanmadıgınız zamanlarda trim ve garbage collection gibi işler yapıyor. Nedir bunlar, ssd lerdeki hücrelerin eşit miktarda kullanılmasını, silinmesi gereken cöp verilerin silinmesini, dagınık birskeilde kaydedilmiş datalarin topluca kaydedilmesini, hücrelerdeki kayıtlı datanın güvenilirlik icin yeniden yazilması gerekiyorsa yeniden yazma işlemini yapıyor. Bunların sonucunda Ssd'nin performansını kaybetmeden , cok daha uzun yıllar kullanabiliyorsunuz. Merak etmeyin bu işlemler ssd'nizin ömrünü bitirecek kadar cok degil tam tersine ssd nizin performans ve ömrünü koruyan birsey. Zaten bu tur extralar biraz da Samsung'u one cıkarıyor bu ssd isinde sanırım. Zaten kimse ssd sinin sonunu gormeyecek bence , cunku 5 10 sene sonra yeni teknolojiler cıktıgında nasıl eski ram leri atıyorsak bunları da kullanılablir olmasına ragmen atıp yenilerini alacagız. Stres yapmaya gerek yok yani

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Toplamda 3 harddiskim var, 2 Eski model 500gb ve 1TB Sata II harddisk ve 1 adet 120 GB Sata 3 SSD var.
    4. Harddisk olarak almayı planlıyorum, AHCI ve kurulum için bir yönlendirme alabilir miyim?
    3 Harddiskte de farklı farklı işletim sistemleri var, hepsi farklı amaçlarla kullanılıyor. Biri ses düzenleme, biri video aranje, biri webtasarım vs.
    Sistemlerin BIOS ayarlarından çökmesini istemiyorum.
    Konuyla ilgili gerekirse ücretli bir bilgi alabileceğim deneyimli arkadaşımız var ise yönlendirme alabilirsem sevinirim :)
  • Arkadaşlar ne yaptıysam Achi moda geçmiyor bios kitleniyor ne yapmalıyım illa ide seçmem gerekiyor
  • Merhaba,

    İki sorum var kullanıcılarına bu üründen 2 adet aldım biri laptop diğeri masaüstü için gayet memnunum ancak;

    1- Fiyatı neden diğer marka model ssd lerden hep daha ucuz?
    2- Windows 10 da Magician yazılımı çalışmıyor hatta yüklenemiyor bile?
  • Bende Corsair Force GS Serisi 128GB sonrası 250GB 850 EVO ile yola devam ediyorum. backup wd red, harddisk artık bilgisayarlarda darboğaz değil. eskiden kullandıklarımız tam bir işkenceymiş. pro yerine evo serisinin daha yüksek kapasiteli modelini tavisye ederim. çok performans farkı yok.
  • Arkadaşlar burada evo 850 250 gb kutu açılımı videosu var.Bilgisayarın ssd takmadan önceki açılış süresi var ve devamında ssd ile pc açılış süresinin testinide çekip atacağım.umarım faydalı olur.BU YAZIYA TIKLA
  • quote:

    Orijinalden alıntı: applecomputer

    Açılın bilir kişi geldi.


    Öncelike samsung un 850 evo serisi hakkında söyleyeceklerim var.
    Samsung bu seri için garanti süresini 5 yıl ya da 150 tbw olarak açıklamış yani iki parametreden biri aşıldığı zaman ürün garanti kapsamından çıkıyor.

    Hani 5 yılı anladık da nedir bu tbw (total bytes written) diyenler var. Öncelikle tbw nin bir hesaplama yolu var ama uzun uzun bu detaya girmek istemiyorum.
    Sadece yabancı bir forumda karşılaştığım 0.1 tbw değerinin yaklaşık 102gb olduğu. Yani aslında 150 tbw 150 000 gb gibi çok büyük bir sayıya takabul ediyor.
    Pek şimdi diyeceksiniz ki bu namussuz nasıl oluyor da iki kullanımda 0.01 tbw artış gösteriyor?

    Öncelikle şunu belirteyim benim elimde 500gb 850 evo msata versiyonu var. Kendisi devre şeklinde ve ram in yarısı kadar bir şey.
    Ve daha 10 günlük kullanımda 0.22 tbw ye ulaşmış durumda. Aslında 10 gün için gayet güzel bir sayı gibi durabilir ama pc yi sadece akşamları kullandım
    ve henüz sadece format ve gereklı programları kurdum. Demek ki oyun falan oynasam kursam günde 0.1 tbw gidecek. 3 senede ssd perte çıkacak.
    Peki sorun nereden kaynaklanyor ne yapmak lazım?

    Yine yabancı bir forumda karşılaştığım çözüm şu. Window 7 8 ve 10 kullanıcılarının işletim sistemine ait olan page file i ikinci bir disk e taşımaları benim pc de 7200rpm hdd var
    ve pagefile şu anda bu diskte bulunuyor. Page file denen zımbırtı aslında virtual (sanal) bellek dosyası ve bende bu dosya yaklaşık 8gb falan. 16gb ram var pc de.
    ayrıca swapfile ve hibernation file dosyaları da toplamda 5-10gb falan bu dosyalar ssd de olması pc nizin hızını uçuruyor ama bir yandan da ssd nin ömründen yiyor.
    Ayrıca disk birleştirme ve temizlik programlarını da sakın kullanmayın. yıl sonu tbw 300 e dayanır.
    Kapitalizm böyle bir şey arkadaşlar adamlar yememişler içmemişler size süper bi ssd üretmişler ama şayet max kapasitede ürünü kullanırsanız ömrü bir kelebeğin ömrü kadar olur diyorlar :)
    Arık seçim sizin ya bu dosyaları 2. bir diskte tutacaksınız tutmazsanız noolur disable edebilirsiniz tabi ama o zaman da habire script hataları almaya başlarsınız. işletim sistemi
    unstable olur. OS bir gece ansızın rahmetli olabilir.
    Max performance da kullandığımda power düğmesine basıp tüm programların ve arka plan uygulamalarının yüklenmesi yani ekranın gelmesinden bahsetmiyorum sql server Express kaspersky
    OneDrive vs herşeyin yüklenmesi toplam 15sn sürüyordu şimdi 30 saniyeye çıktı. malum param 2 senede bir ssd almaya yetmiyor meğer zenginlik buraya kadarmış arkadaşlar.
    Sağol samsung yine beni şaşırtmadığın için.Çok sağol.




    Kusura bakma da bana göre çok boş ve laf salatası gibi bir yazı olmuş.
    Neden mi?
    1) Pagefile dosyasını taşımak demişsiniz de gören de sanki klasör şeklinde sağ tık yapıp "Kes-Yapıştır" ile taşınıyor sanacak, şahsen dışarıdan bakınca bilmeyen adam böyle düşünür. Kısaca siz lafı uzatmışsınız, Pagefile dosyasını taşımak demek, sanal belleği SSD'de kapatıp HDD'de açmak demektir. Bir kere şunu söyleyeyim bazı özel uygulama ve oyunlar sistem diskinde de sanal bellek olmasını istediğinden bu her zaman %100 sağlıklı bir çözüm olmaz. Mesela bende GTA 5 sorun çıkarıyor sadece HDD'de sanal bellek açık olup SSD'de kapalı olduğu için, bu yüzden mecbur ikisinde de açıyorum sanal belleği. Ha evet yine de SSD sağlığı açısından sanal belleğe ihtiyaç duyan uygulama yoksa, sanal belleği kapatmak doğrudur. Ama dediğim gibi pagefile dosyasını taşımak diye bir şey yok, sadece birindeki sanal belleği kapatıp ötekindekini açıyorsunuz.

    2) Samsung Magician'da "Maximum Reliability" ile "Maximum Performance" seçenekleri arasında önemli bir 'ayar farkı' yok. Performans'ta sadece hibernation açık, Reliability'de ise kapalı. Tek fark bu, diğer ayarların hepsi aynı, bir de performansta indexing search yani dizin arama açık, diğerinde kapalı. Bu da önemsiz bir şey. Bu yüzden "max. reliability"yi seçerseniz de yüksek performans alırsınız. Rahat olun. Saatlerce, günlerce ben bunları test etmekle uğraştım.

    Bir kere herkes şunu bilsin SSD'lerde günlük ev kullanıcısı olarak 0.01 TB (bu da 10 gb civarı) kullanım olması OLDUKÇA NORMALDİR. Bir yıl içerisinde her gün 10 GB veri yazılsa, senede 3.65 TB veri demek. 120 gb'lık 850 evo var bende ve ömrü bunda sınır 75 TB, şimdi 75 TB'ı 3.65'e bölün bakalım..? Yaklaşık 20 sene ediyor. Hadi biz kötü tarafını düşünürsek 15 sene diyelim. Normal bir ev kullanıcısı/PC-oyuncusu olarak söylüyorum bunları. Ki bazen bende 2 günde bir 0.01 TB artıyor yani bazı günlerde artma olmuyor, pc günde 15-16 saat açık kalıyor. Film, oyun, müzik, video vs... normal bir ev kullanıcısı olarak takılıyorum.

    Şimdi ben 15 sene dedim haydi gene en kötüsünü düşünün bütün oyunları SSD'ye attığınızı varsayalım yine en ama en kötü bu SSD'ler 7-8 sene garanti sizi götürür. Günlük 0.05 TB artışınız olsa bile bu dediğim geçerli. Korkmayın yani. Şu an ben SSD'yi alalı 10 ay oldu ve 2.30 TB veri yazılmış daha.

    Üstte bir arkadaş da "4 ayda 1 tb yazılmış" demiş, korkmasın bende de o civarlardaydı ilk 4-5 ay içerisinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frozzy45 -- 25 Mart 2016; 0:36:50 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fulton

    quote:

    Orijinalden alıntı: applecomputer

    Açılın bilir kişi geldi.


    Öncelike samsung un 850 evo serisi hakkında söyleyeceklerim var.
    Samsung bu seri için garanti süresini 5 yıl ya da 150 tbw olarak açıklamış yani iki parametreden biri aşıldığı zaman ürün garanti kapsamından çıkıyor.

    Hani 5 yılı anladık da nedir bu tbw (total bytes written) diyenler var. Öncelikle tbw nin bir hesaplama yolu var ama uzun uzun bu detaya girmek istemiyorum.
    Sadece yabancı bir forumda karşılaştığım 0.1 tbw değerinin yaklaşık 102gb olduğu. Yani aslında 150 tbw 150 000 gb gibi çok büyük bir sayıya takabul ediyor.
    Pek şimdi diyeceksiniz ki bu namussuz nasıl oluyor da iki kullanımda 0.01 tbw artış gösteriyor?

    Öncelikle şunu belirteyim benim elimde 500gb 850 evo msata versiyonu var. Kendisi devre şeklinde ve ram in yarısı kadar bir şey.
    Ve daha 10 günlük kullanımda 0.22 tbw ye ulaşmış durumda. Aslında 10 gün için gayet güzel bir sayı gibi durabilir ama pc yi sadece akşamları kullandım
    ve henüz sadece format ve gereklı programları kurdum. Demek ki oyun falan oynasam kursam günde 0.1 tbw gidecek. 3 senede ssd perte çıkacak.
    Peki sorun nereden kaynaklanyor ne yapmak lazım?

    Yine yabancı bir forumda karşılaştığım çözüm şu. Window 7 8 ve 10 kullanıcılarının işletim sistemine ait olan page file i ikinci bir disk e taşımaları benim pc de 7200rpm hdd var
    ve pagefile şu anda bu diskte bulunuyor. Page file denen zımbırtı aslında virtual (sanal) bellek dosyası ve bende bu dosya yaklaşık 8gb falan. 16gb ram var pc de.
    ayrıca swapfile ve hibernation file dosyaları da toplamda 5-10gb falan bu dosyalar ssd de olması pc nizin hızını uçuruyor ama bir yandan da ssd nin ömründen yiyor.
    Ayrıca disk birleştirme ve temizlik programlarını da sakın kullanmayın. yıl sonu tbw 300 e dayanır.
    Kapitalizm böyle bir şey arkadaşlar adamlar yememişler içmemişler size süper bi ssd üretmişler ama şayet max kapasitede ürünü kullanırsanız ömrü bir kelebeğin ömrü kadar olur diyorlar :)
    Arık seçim sizin ya bu dosyaları 2. bir diskte tutacaksınız tutmazsanız noolur disable edebilirsiniz tabi ama o zaman da habire script hataları almaya başlarsınız. işletim sistemi
    unstable olur. OS bir gece ansızın rahmetli olabilir.
    Max performance da kullandığımda power düğmesine basıp tüm programların ve arka plan uygulamalarının yüklenmesi yani ekranın gelmesinden bahsetmiyorum sql server Express kaspersky
    OneDrive vs herşeyin yüklenmesi toplam 15sn sürüyordu şimdi 30 saniyeye çıktı. malum param 2 senede bir ssd almaya yetmiyor meğer zenginlik buraya kadarmış arkadaşlar.
    Sağol samsung yine beni şaşırtmadığın için.Çok sağol.




    Kusura bakma da bana göre çok boş ve laf salatası gibi bir yazı olmuş.
    Neden mi?
    1) Pagefile dosyasını taşımak demişsiniz de gören de sanki klasör şeklinde sağ tık yapıp "Kes-Yapıştır" ile taşınıyor sanacak, şahsen dışarıdan bakınca bilmeyen adam böyle düşünür. Kısaca siz lafı uzatmışsınız, Pagefile dosyasını taşımak demek, sanal belleği SSD'de kapatıp HDD'de açmak demektir. Bir kere şunu söyleyeyim bazı özel uygulama ve oyunlar sistem diskinde de sanal bellek olmasını istediğinden bu her zaman %100 sağlıklı bir çözüm olmaz. Mesela bende GTA 5 sorun çıkarıyor sadece HDD'de sanal bellek açık olup SSD'de kapalı olduğu için, bu yüzden mecbur ikisinde de açıyorum sanal belleği. Ha evet yine de SSD sağlığı açısından sanal belleğe ihtiyaç duyan uygulama yoksa, sanal belleği kapatmak doğrudur. Ama dediğim gibi pagefile dosyasını taşımak diye bir şey yok, sadece birindeki sanal belleği kapatıp ötekindekini açıyorsunuz.

    2) Samsung Magician'da "Maximum Reliability" ile "Maximum Performance" seçenekleri arasında önemli bir 'ayar farkı' yok. Performans'ta sadece hibernation açık, Reliability'de ise kapalı. Tek fark bu, diğer ayarların hepsi aynı, bir de performansta indexing search yani dizin arama açık, diğerinde kapalı. Bu da önemsiz bir şey. Bu yüzden "max. reliability"yi seçerseniz de yüksek performans alırsınız. Rahat olun. Saatlerce, günlerce ben bunları test etmekle uğraştım.

    Bir kere herkes şunu bilsin SSD'lerde günlük ev kullanıcısı olarak 0.01 TB (bu da 10 gb civarı) kullanım olması OLDUKÇA NORMALDİR. Bir yıl içerisinde her gün 10 GB veri yazılsa, senede 3.65 TB veri demek. 120 gb'lık 850 evo var bende ve ömrü bunda sınır 75 TB, şimdi 75 TB'ı 3.65'e bölün bakalım..? Yaklaşık 20 sene ediyor. Hadi biz kötü tarafını düşünürsek 15 sene diyelim. Normal bir ev kullanıcısı/PC-oyuncusu olarak söylüyorum bunları. Ki bazen bende 2 günde bir 0.01 TB artıyor yani bazı günlerde artma olmuyor, pc günde 15-16 saat açık kalıyor. Film, oyun, müzik, video vs... normal bir ev kullanıcısı olarak takılıyorum.

    Şimdi ben 15 sene dedim haydi gene en kötüsünü düşünün bütün oyunları SSD'ye attığınızı varsayalım yine en ama en kötü bu SSD'ler 7-8 sene garanti sizi götürür. Günlük 0.05 TB artışınız olsa bile bu dediğim geçerli. Korkmayın yani. Şu an ben SSD'yi alalı 10 ay oldu ve 2.30 TB veri yazılmış daha.

    Üstte bir arkadaş da "4 ayda 1 tb yazılmış" demiş, korkmasın bende de o civarlardaydı ilk 4-5 ay içerisinde.

    Fulton'a katılıyorum, ayrıca garanti süresinin bitmesi demek ürünün artık kullanılmayacagı çöpe atılacagı ömrünü tükettiği anlamına gelmiyor. Ssdlabs sitesinde Samsung labaratuarlarında bırakın 150 TB , 8 PB yani 8000 küsür terabyte i devirmis ssd ler oldugundan bahsediyordu. Samsung zaten siz onu bırakmadıkca sizi bırakmayacak ssd diye tanıtıyor. Kaldıki muhtemelen 10 sene sonra cok daha üstün depolama aracları cıkınca onlara gecis yapacaksın. Bu sebeple ssd nin ömrü bitmesin diye kasmayın bence. Tam tersine full performansın keyfini cikarın derim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • maximum performans olan bölümü Apply yapıyorun reset atıyor ve aktif oluyor. ama pc'yi tekrar kapatıp açtığımda yine bu şekle giriyor pasif konumuna.neden bunu yapıyor
    Bu mesaja eklenen görseller:

     SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI
  • Arkadaşlar bu Total bytes Written olayı tam olarak nasıl bir durum çözebilen var mı? benim her gün sürekli bu rakam artıyor işlem yapmıyor olmama rağmen :S ?
  •  SAMSUNG 850 EVO İNCELEME VE TEST SONUÇLARI

    şuan ki sata2 hdd min performansı bu, eğer yanlış yoksa.

    Anakartımda yalnızca sata2 girişi var. Konuda bahsi geçen samsung hdd yi alıp taksam hızda artış olur mu?
  • İnceleme için teşekkürler, emeğinize sağlık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • https://www.amazon.com/gp/product/B01AAKZRP2/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

    Amazondan 750 evo almayı planlıyorum hız olarak 850 den farkı nedir ?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.