Şimdi Ara

Sağlıklı Besin Olarak Tükettiğimiz Ton Balığı Aslında Zararlı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle sizlere sormak isterim gerçekten doğru mudur diye,ayriyetten bu yazıyı sosyal medya üzerinden ''Farkındalık Zamanı'' isimli bir sayfadan buldum oradan alıntılayarak okuduklarımı aynen yazıyorum.

    Eğer sıklıkla Ton balığı tüketen biriyseniz bu yazıdan sonra bir aydınlanma yaşayabilir, Ton balığı tüketiminizi gözden geçirebilirsiniz.

    Günümüzde insanlara “sağlıklı besin” diye yedirilmeye çalışılan, piyasadaki en sağlıksız yiyeceklerden biridir.

    Sağlıklı Besin Olarak Tükettiğimiz Ton Balığı Aslında Zararlı mı?

    Abd’de doktorlar 20 yasinin altindakilerin hic tuketmemesi gerektigini, 20-40 yas arasi kadinlarin mumkunse hic tuketmemesini, genc erkeklerin de en fazla 10-15 gunde 1 porsiyon tuketmesini tavsiye ediyor. peki neden? dogadaki balik cinslerine baktigimizda “buyuk balik kucuk baligi yer” kurali gecerlidir. her balik kendisinden kucuk baliklari yer ve yedigi baliklardaki bakterileri, zararli maddeleri ve atiklari da toplar. gunumuzde ortalama bir balinanin ortalama bir sehir coplugu kadar zehirli madde tasimasinin sebebi de budur. haliyle ton baligi da buyukce bir balik cinsi oldugu icin (kucuk konserve kutulari sizi yaniltmasin, ortalama bir ton baligi bir insandan daha buyuktur) kucuk baliklardaki bir cok zehirli unsuru icinde barindirir.Ton baliklari civa konusunda cok “zengin” bir balik turudur. ufak baliklarda az miktarda bulunan civa ton baliklarinda cokca bulunur cunku bu baligin civa’yi vucuttan atacak bir sistemi yoktur. bir ton baligi ufak baliklari yedikce vucudunda civa birikir ve yakalnip konserve haline getirilen ortalama bir ton baliginda bir insan icin oldukca zararli miktarda civa bulunur.

    Peki civa neden zararlidir? buna cevap bulmak icin japonya’nin minamata kentine gidiyoruz. minamata 1900’lerin basinda kimyasal urunler ureten ve civa uretiminin de yapildigi bir sahil kasabasiydi. uretilen kimyasal maddelerin atiklari okyanusa bosaltiliyordu ve insanlar en basta bunda bir sakinca gormuyordu. bu fabrika disinda kasabanin en onemli gecim kaynaklarindan biri de balikcilikti.

    bir gun kasabadaki sokak kedilerinin garip davranislari dikkat cekti. kediler sacma sapan hareketlerde bulunuyordu, bazilari durup dururken yere yigilirken bazilari yururken onlerindeki duvari gormeyip kafayi tosluyordu. kedilerin ilginc davranislari dikkat cekse de kimse sebebini anlayamadi. halbuki kediler kirlenen denizdeki baliklari yiyordu ve ilk zarar goren onlar olmustu. kedilerin cogunda agir beyin travmasi vardi ve yeni dogan yavru kedilerin onemli bir kismi ozurlu olarak doguyordu.

    Birkac yil sonra kasabadaki cocuklar da garip davranislar sergilemeye basladi. dahasi, kasabada dunya’ya gelen bebeklerde de gariplikler vardi. cogu insan kasabanin “lanetlenmis” oldugunu veya “kotu ruhlar tarafindan ziyaret edildigini” dusunuyordu. hatta kasabada ortaya cikan hastaliga kasabanin ismi olan “minamata sendromu” verildi. doktorlar birkac yil boyunca sorunun cevabini aramaya calisti ve gercek ortaya ciktiginda cok gec olmustu cunku kasabada son birkac yil boyunca dogan cocuklarin tamamina yakini beyin ozurluydu.

    Sonraki yillarda olay ortaya cikti. fabrikadan denize atilan maddelerin en zararlisi civaydi. civa gelismemis veya gelismekte olan beyin hucrelerine (ve hatta sinir sisteminin diger bolgelerine de) cok buyuk zararlar veren bir madde. kasabadaki baliklardan ozellikle ton baliginda cok miktarda civa tespit edilmisti. civanin insan vucudundan atilmasi 3 yil surdugu icin buradan ton baligi yiyen bir kadin 3 yil icinde hamile kaliyorsa cocugu zarar goruyordu. yine bir cocugun beyninin gelismesi 20’li yaslara kadar devam ettigi icin cocuk yasta ton baligi yiyenler de zarar goruyordu.

    Sonradan yapilan arastirmalarda dunya’nin neresinden cikartilirsa cikartilsin ton baliklarinda olmasi gerekenden kat kat fazla civa oldugu ortaya cikti. amerika’da bugun doktorlar ton baligi tuketiminin mumkun oldugunca azaltilmasi gerektigini soyluyorlar. ton baligi sirketler tarafindan “saglikli besin” olarak tanitiliyor cunku dusuk yag ve yuksek protein oranina sahip ama sirketler nedense yuksek civa oranindan bahsetmiyorlar.Bu her ton baligi yiyen kadinin ozurlu cocuk sahibi olacagi anlamina gelmiyor ama bunun almaya degmeyen bir risk oldugu asikar. yani haftada 1 ton baligi yiyen bir kadinin cocugun ozurlu olma ihtimali %5 bile olsa bu cok buyuk bir risktir cunku bunu yapan 100 kadinin 5’inin ozurlu cocuk sahibi olacagi anlamina geliyor. erkekler cocuk dogurmadigi icin 20’li yaslardan sonra ton baligi tuketmesinde risk daha az olacaktir ama yine de fazla tuketilmemesi tavsiye ediliyor.

    Michigan universitesi’nde 1998 ile 2008 arasinda yapilan bir arastirmada denizdeki ton baliklarindaki civa oraninin her yil ortalama %4 arttigi ve ton baliklarinin giderek daha da zehirli bir hal aldigi ortaya cikmis. harvard universite’sinde yapilan bir baska arastirmada da 1989 ile 2009 arasinda ton baliklarindaki civa oraninin %30’luk bir artis gosterdigi ortaya cikmis. dunya giderek kirleniyor ve baliklar da bundan nasibini alan yiyecekler arasinda. genelde bir balik ne kadar kucukse yenilmesi o kadar guvenlidir denir cunku buyuk baliklar kucuk baliklari yiyerek onlarin zehirlerini de biriktirmektedir.

    Yabanci gazete, dergi ve sitelerde bu konuda bir suru yazi var ama turkce siteleri taradigimda cok az bilgi bulabildim. nedense turkiye’de ton baliginin olasi zararlari konusunda kimse bir sey soylemiyor. dikkatli olmakta fayda var.


    Buna minamata sendromu sendromu deniyormuş seve seve yediğim ton balığında böyle iddaalar olması üzdü Sağlıklı Besin Olarak Tükettiğimiz Ton Balığı Aslında Zararlı mı?
    ,ne kadar doğrudur bilemiyorum yorumlarınızı bekliyorum.



    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.




  • Doğrudur tabi ton balığında ki civa miktarı gerçekten tehlikelimidir yoksa abartılacak kadar değişenidir bilemem. Genelde bu tarz haberler şişirilir cilalanır öyle verilir. lakin insan besin zincirinin en tepesindeki canlı. Yani en çok zararlı madde insanda birikir n

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    PSN:LightningTR

    Bir nefesine bile sahip olamadığımız bu dünya için zalime boyunmu eğeceğiz.
  • en sevdiğim yiyeceklerden biri olan ton balığını bıraktım. dün yedim kendime gelemedim içim fena sıkıldı falan. zararlı
    _____________________________
  • Zararlı yada değil bu kadar uzun yazmanın ne manası var hergün ton balığı yiyoruz ya balık balıktır zararlıysa hepsi zararlıdır her gıdanın kısmende olaa bir zararı vardır bu kadar öldüm bittim edebiyatı yapmayın millet balığı çiğ yiyor sonra herşeyi kafayatakıyorum antidepresan alsam zararı varmı diye konu açarsınız yeter be.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volkan1x -- 12 Mayıs 2016; 16:46:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Volkan1x

    Zararlı yada değil bu kadar uzun yazmanın ne manası var hergün ton balığı yiyoruz ya balık balıktır zararlıysa hepsi zararlıdır her gıdanın kısmende olaa bir zararı vardır bu kadar öldüm bittim edebiyatı yapmayın millet balığı çiğ yiyor sonra herşeyi kafayatakıyorum antidepresan alsam zararı varmı diye konu açarsınız yeter be.

    Ne alakasi var? Yazi rahatsiz ettiyse okumayabilirdiniz.Oraya alinti yaptigimi fikirleri merak ettigimi yazmisim daha neyin tartismasi bu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • Pahalı olmasa baya yerdim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Haftada 300 gramdan fazla yememek lazım diyorlar. Son 5-6 aydır her hafta 240-320 gram yiyorum, sorun olmadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khanjui -- 12 Mayıs 2016; 16:50:41 >
    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aynen 2 konserve yediğimde bi garip hissediyorum kendimi hafif mide bulantısı ve pişmanlık hissi oluyor
    _____________________________
  • Ereny96 E kullanıcısına yanıt
    Okumadım zaten okusam sövüp çıkardım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • özet geç kardeşim bu nedir?
    _____________________________
    sadece biri
  • taha435 T kullanıcısına yanıt
    İçerdiği yüksek miktar civadan dolayi zararli deniyor olay bu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KarmaLia

    Pahalı olmasa baya yerdim.

    Bimde 2*160 gram 5 lira civarindaydi ikisini birden yiyince midede sorun yapiyor ama 😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M4A4

    aynen 2 konserve yediğimde bi garip hissediyorum kendimi hafif mide bulantısı ve pişmanlık hissi oluyor

    Aynisi bende de oluyor belkide bi alakasi vardir veya sorun asiri yagdan olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • Aman çok sağlıksız şimdi erken ölürsünüz falan mükemmel hayatınız biter hepinizin milyarları var ya
    _____________________________
    Tipsiz Olmak Nedir?

    Yolda yürürken insanların size uzaylı görmüş gibi bakmasıdır. Her ortamda yalnız kalmanızdır. Özgüveninizin olmamasıdır. Psikolojinizin bozuk olmasıdır. Hayata 40-0 geride başlamanızdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: khanjui

    Haftada 300 gramdan fazla yememek lazım diyorlar. Son 5-6 aydır her hafta 240-320 gram yiyorum, sorun olmadı.

    Umarim ilerleyen donemlerde de bir sorun olmaz 😊 Severek tuketiyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • Ereny96 E kullanıcısına yanıt
    ben yağı süzüyorum sonuna kadar yoksa o leş yağ içilirmi ya
    _____________________________
  • Nedense midemi bulandırıyor. Somon balığı da yağlı ancak Ton balığı anlam veremediğim bir rahatsızlık uyandırıyor. İstavrit tercihimdir.
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M4A1-S

    Aman çok sağlıksız şimdi erken ölürsünüz falan mükemmel hayatınız biter hepinizin milyarları var ya

    Milyarlarim olsa sorun yok,cok yemekten öldü derler,ama yemeden ölürsek sıkıntı büyük

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • Dert etmeyin açın bi konserve oh miss



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProHookBlitz -- 12 Mayıs 2016; 17:04:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Crantola

    Nedense midemi bulandırıyor. Somon balığı da yağlı ancak Ton balığı anlam veremediğim bir rahatsızlık uyandırıyor. İstavrit tercihimdir.

    Somon firinda 0 yag ile guzel oluyor gercekten uzerine birde limon sosu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Menfaati bitenin muhabbeti de biter.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.