Şimdi Ara

Sabit yaz saati uygulaması ilk yılında ne kadar tasarruf sağladı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
0
Favori
2.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sabit yaz saati uygulaması ilk yılında ne kadar tasarruf sağladı?

    Sabit yaz saati uygulaması ile elektrik tüketiminde ciddi bir kazanç elde edileceğini projelendirip Enerji Bakanlığı’na sunan İstanbul Teknik Üniversitesi, uygulamanın yürürlüğe girmesinde etkin rol oynayan isimlerin başında gelmişti. İlk bir yılın ardından halen tartışılan çalışmaya dair İTÜ bir rapor yayınladı.


    İTÜ’nün Sabit Saat Uygulaması raporuna göre yıl boyunca Türkiye 1.308.297 MWh daha az elektrik tüketmiş. Bu tasarrufun tek zamanlı tarifeler için parasal ifadesi 538.6 milyon lira, üç zamanlı tarifeler içinse 801.6 milyon lira olarak gerçekleşmiş. Enerji ihtiyacı için dışa bağımlılığı yüksek olan ülkemiz için bu rakamlar kritik önem taşıyor.


    İTÜ, raporu hazırlarken uygulamanın yapılmadığı bir önceki yılın aynı dönemindeki rakamlarla gün gün karşılaştırma yapmış. Çıkan tasarruf miktarı, kışın beklenenden sert geçmesinin ve Türkiye’nin büyüme rakamları ile ortaya çıkan elektrik tüketim artışının etkilerinden arındırılmış.


    Sabit Saat Uygulaması olmadığı dönemde öğlen ve akşama doğru iki defa elektrik tüketimi zirve değere ulaşıyordu. Uygulama ile sadece öğlen saatleri için bir tepe noktası kalmış oldu. Bu durum da yoğunluğu karşılamak için özellikle gelecek 2 yılda acil olarak iki milyar dolarlık bir yatırım gerektirebileceği raporda ifade edilmiş. Tüketimin zamana yayılması ile bu yatırım ihtiyacı da olağan döngü içinde daha geniş bir zamana yayılmış.








  • Sabah kalktığınızda karanlık oluyor mu işe giderken. Ve Sabah uyandığınızda o karanlık evde hazırlanıp çıkana kadar, hatta işe ulaştığınızda dahi lamba yakıyor musunuz. işte sadece bu yönüyle bile bırak tasarrufu extra tüketim olduğunu bizzat deneyimleyerek yaşıyoruz. Bıraksınlar yalanı dolanı. Maksat başka.
    Klasik Ahmet Gözütok haberi. Bu değerler hepsi fasa fiso, bu uygulamanın asıl amacı araplarla aynı saat diliminde olmaktı. Halkın çoğunluğu bu uygulamadan rahatsızlar ve eski haline döndürülmesini istiyorlar. Hatta yargı bu işe el attı ama damat berat benim dediğim olacak dedi ve kararı yok saydı.

    Bilmeyenler için normalde olması gereken kış saatidir, şuan 1 saat ilerideyiz. Diğer ülkeler yaz saati uygulamasını kaldırıyorlar , biyolojik saati olumsuz etkiliyor diye.

    Edit: Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kalıcı yaz saatine geçilmesi nedeniyle elektrik tüketiminin azalmadığını, aksine geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6.53 oranında arttığını belirtti.

    Haberin devamı:https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201612211026434260-kalici-yaz-saati-enerji-tasarrufu/
    Bu kadar çok yandaş, yanlı ve hatalı bilgi kaynağı var birde siz olmayın....
    Toplam elektrik tüketimi arttı...
    İTÜ'de sıkıyorsa hükümete aykırı rapor düzenlesin...
    Ödediğim elektrik faturasını ben biliyorum. Bu kamu kurumlarının tüketimini düşürmüş olabilir. Ancak sabahın köründe ışık yokken, elektrik tüketmeye başlıyorum. eve geldiğimde karanlık tekrar elektrik tüketmeye başlıyorum. Kış saatinde böyle bir sorunum yoktu.
    Aynı dönemler arasında elektrik dağıtım şirketlerinin cirolarını karşılaştırdığınızda, kalıcı yaz saati ile adamlar ciro artışında coşmuş görünüyor.

    Mahkeme bu kanunsuz uygulamanın yürütmesini durdurma kararı verdi. Ancak ülkenin geldiği durum: hükümetin işine gelmeyen hiç bir karar bu ülkede uygulanamaz.

    Sen bu yandaşlık bültenini yayımlayacağına; ihalesiz, pazarlık usul ile dağıtılan ve kamunun zarara uğratılarak, millete koyan müteahhitlerin nasıl zengin edildiğini yaz!

    Sen yap, ben işlettirip seni zengin edeceğim modeli ile yaptırılan, hastane, köprü ve tünel ile bütçenin nasıl açık verdirilip devletin zarara uğratıldığını, artırılan vergilerle bu beceriksiz yönetimin faturasının nasıl halka kesildiğini yaz..

    Teknoloji sitesiniz, abu sabuk propaganda haberi yamayın!

    ALLAHTAN UTANIN!
    At yalanı s....m inananı.Ismarlama araştırma olduğu açık seçik belli.Ben ödediğim faturaya bakarım.Yaz saati uygulandığında sabah kalktığımda hava aydınlık oluyordu ve ben evde elektrik kullanmıyordum.Şimdi zifiri karanlıkta sabah namazına kalkar gibi kalkıyoruz.Bütün evlerde ışıklar yanıyor.Akşamda işten gelince de yanıyor.İstatistiğemi inanacaksınız yoksa yaşadığınıza mı ?


    Türkiye Elektrik İletim A.Ş. nin rakamlarını ve açıklamasını koydum hala inkar edıyorsun. Elektrıgı ulkeye dagıtan sırket acılamış tablo 2017 yılına aıt hala eskı dıyor, daha hangi yılda oldugunu bılmıyorsun.

    Ayriyetten de Elektrik Mühendisleri Odası'nın yazısını koydum. Hepsini inkar ediyorsun.

    Neyse sen kafanı kuma gömmeye devam et. Turkıyenın saatı 1 saat ılerı alınarak arabistanla aynı saat dılımıne getırıldı, zaten maksat buydu. sabah guneş ışığı artık 1 saat geç doğuyor, karanlıkta kalkıyoruz gelmiş tasarruf bahsedıyor. Akıl var mantık var.



    Bu kafayla bu yaşa kadar iyi gelmişsin.
  • Peki sanayilerde elektrik kesintilerinin sebebi neydi? Yedek parça fiyatlarında artış olacağı haberleri felan?

    Liselerin deyimiyle daha map yüklenmemiş biz okula gidiyoruz lafları?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tasarrufu bilmem ama sabit saat dilimi evdeki 6 tane saati her sene iki defa ayarlama derdimden kurtardı beni. Böyle kalsın.

  • O değil de 2 sene önce falan ülke geneli elektrik kesilmişti o açığa kavuştu mu aklıma geldi şimdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sen Evdeki 6 tane saati her sene 2 defa geri alma zahmetinden kurtul diye işçiler öğrenciler güneş doğmadan yollara düşsün.

  • canmania C kullanıcısına yanıt
    o M.e.b'nın sorunu.

  • Klasik Ahmet Gözütok haberi. Bu değerler hepsi fasa fiso, bu uygulamanın asıl amacı araplarla aynı saat diliminde olmaktı. Halkın çoğunluğu bu uygulamadan rahatsızlar ve eski haline döndürülmesini istiyorlar. Hatta yargı bu işe el attı ama damat berat benim dediğim olacak dedi ve kararı yok saydı.

    Bilmeyenler için normalde olması gereken kış saatidir, şuan 1 saat ilerideyiz. Diğer ülkeler yaz saati uygulamasını kaldırıyorlar , biyolojik saati olumsuz etkiliyor diye.

    Edit: Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kalıcı yaz saatine geçilmesi nedeniyle elektrik tüketiminin azalmadığını, aksine geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6.53 oranında arttığını belirtti.

    Haberin devamı:https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201612211026434260-kalici-yaz-saati-enerji-tasarrufu/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 17 Ekim 2017; 21:10:4 >




  • Uykudan baya tasarruf ettim.

  • Sabah kalktığınızda karanlık oluyor mu işe giderken. Ve Sabah uyandığınızda o karanlık evde hazırlanıp çıkana kadar, hatta işe ulaştığınızda dahi lamba yakıyor musunuz. işte sadece bu yönüyle bile bırak tasarrufu extra tüketim olduğunu bizzat deneyimleyerek yaşıyoruz. Bıraksınlar yalanı dolanı. Maksat başka.

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201710171030628493-itu-yaz-saati-tasarruf/
    Verdiğiniz haberin tarihi Aralık 2016, plan henüz 3 aylıkken geçerli olan bir değerlendirme.
  • Karanlikta soğukta yağmurda dolmuş beklerken iyi tasarruf ettik ama

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Artık haberin başlığına bakarak yazarı tahmin edebiliyorum.
  • Ülkenin doğusu ve batısında insanlar gün ışığından en etkili şekilde yararlanabilmesi için farklı saat dilimi kullanılmalı yada farklı mesai saat dilimleri kullanmalı

  • Çocuklarımız için sorun olmasın yeter. Karanlık vakti gitmeleri çok zor.
  • bilgehankalkan kullanıcısına yanıt
    Fark eden bir şey olmuyor, sabah işe okula vs. karanlıkta gıdıyorsun doğal olarak daha fazla elektrık harcanıyor. Zaten buyuk cogunluk bu durumdan sıkayetcı, eger faydalı olsaydı dıger ulkeler de kalıcı yaz saatıne gecerlerdı. Bızde tum yıl yaz saatı uygulandıgı ıcın faydadan zıyade zararı oluyor.
  • ne tasarrufu gece karanlıgında kalkıyo millet maksat daha çok enerji harçatıp vergiden kazanmak geçsinler o işi sanki çocuk kandırıyolar

  • "Çıkan tasarruf miktarı, kışın beklenenden sert geçmesinin ve Türkiye’nin büyüme rakamları ile ortaya çıkan elektrik tüketim artışının etkilerinden arındırılmış."

    Evet, belli ki çok güzel arındırmışlar.

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Her ülke için bu durum aynı olamaz, coğrafi konumdan ve ülkenin elektrik tüketimi açısından çözüm farklı olacaktır. Kişisel olarak beni etkilemedi, çocukların durumunu düşününce de üzülüyorum.
    Ancak rakamlara inanmayacak kadar da sığ değilim, ortada matematiksel bir gerçek varsa ben ona inanırım, ona inanılması gerekir. Verdiğiniz haberdeki değerler doğrudur belki ancak bu haberdeki değerlerin yanlış olduğunu göstermez bu. Yıla vurulduğunda değerler toplamda azalmış olabilir. Eğer bu haberdeki açıklamanın yalan/yanlış olduğu bir şekilde ortaya dökülürse o zaman buna inanmam. Mesela Koç Holding bir istatistik yayınlasa bununla ilgili. Bilindiği gibi neredeyse her sektörde varlar ve onların belirteceği rakamlar küçük bir ölçek niteliğinde olacaktır. Belediyeler de aynı şekilde açıklamalar yapsalar güzel olur. Kişisel fikirlerden öte gerçekleri böyle ölçebiliriz diye düşünüyorum.




  • strathmorea kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum,kesinlikle haklısınız.

  • Benim faturalarım arttı, iş yerlerinin faturaları arttı.
    Artık 8:00'de iş başı yerine 8:30'da iş başı yapıyoruz.
    İş yerinde onlarca Projektör ve diğer aydınlatmalar var. 1 saat fazla yanması ne kadar yük getirdi Berat ve Ahmet farkında değil.
    Ek olarak çocuklar okula, kadınlar işe karanlıkta gidiyor. Tedirgin oluyoruz. Önceden kendileri gidebiiyorlardı şimdi bizzat bırakmak zorunda kalıyorum. Hırsızlık, gasp, tecavüz, darp, cinayet arttı nasıl güveneyim?
    Terbiyesizin biri de çıkmış 6 tane saatin ayarını artık yapmıyorum demiş. Sen yılda 2 kere 6 tane saatin ayarını yapamıyorsan yaşama zaten, tuvalete de gitme o zaman.

    Onlar görmüyorlar mı ki, biz geceyi içinde rahat etsinler diye, gündüzü de (her şeyi) gösterici (aydınlık) olarak yarattık. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için elbette (Allah varlığını gösteren) deliller vardır. (Neml - 86)

    De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.” ( Felak- 113 "1-5")





  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.