Şimdi Ara

Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
3
Favori
3.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • GÜNCELLEME;

    OtoburPirana rumuzlu arkadaşımızın ricası üzerine Far Cry 5, CS-GO ve DOTA 2 için 2133 Mhz RAM ile testler de eklenmiştir.



    Merhaba arkadaşlar,

    Ryzen işlemcilerde RAM hızlarının ciddi oranda FPS artışına yol açtığı bilinen bir gerçek, ancak forumda buna dair hiç kimse herhangi bir test yapmamış bu bağlamda elimdeki oyunların bazılarıyla sizleri bilgilendirmek adına bir test yapmaya karar verdim. Testi 3,9 Ghz Ryzen 1700 ve RX 460 4GB ile gerçekleştirdim. Normal şartlar altında RX 460 ile böyle bir test olmaz, ancak ayarları 360P Low gibi noktalara getirdiğimden bütün testler CPU darboğazlı bir şekilde yapıldı. Yani 720P Ultra'da 1080Ti ne ise 360P Low'da da RX 460 4GB o oluyor bir nevi.

    Testleri yaptığım sistem AGESA 1.0.2a mikrokodlu Crosshair 6004 BIOS'una sahip. Ayrıca sistemimizde çift kanal 16 GB Bellek mevcut. Ekran kartı sürücüsü olarak Radeon Adrenaline Edition 18.3.3'ü kullandım. Ayrıca testler en az 3 kez alınarak 3 test sonucunun ortalaması alınmıştır. Test sonuçları MSI Afterburner'in benchmark özelliği kullanılarak alınmıştır. Daha önce FRAPS ile test alsam da şu anda gerçek zamanlı veri sunması açısından MSI Afterburner'in benchmark özelliği daha hoşuma gidiyor. Ancak MSI Afterburner ile benchmark alırken test sonuçlarının biraz daha düşük çıktığını belirtmemde fayda var. Afterburner olmadan test ettiğimde takriben %4-5 daha yüksek FPS gözlemledim. Bunu da not etmekte fayda var.

    Karşılaştırma yaparken Adata markasına ait görece bütçe dostu ucuz bir RAM kiti kullandım. Bu RAM kitinde Hynix markasının MFR zarları kullanıldığından 3200 Mhz'nin üzerine çıkmak pek mümkün değil. Adata'nın bu kitinden son derece memnun kaldığımı söyleyebilirim. RAM'larınızla biraz uğraşarak stok ayarlarda kullanılan bir FlareX performansına ulaştırabiliyorsunuz. RAM'ın XMP ayarı 3000Mhz 16-18-18-36-55 iken bu RAM'ın karşısına yine aynı kiti elle 3200 16-17-17-36-56 yaparak koydum, ayrıca 3200 Mhz manual RAM OC'sinde alt zamanlamaları da elle olabildiğince düşürdüm. Son olarak da 3000 Mhz Manual isimli ayar 14-15-15-15-30-52 ve olabildiğince azaltılmış alt zamanlamalara sahip. Hadi test sonuçlarına geçelim.


    İlk testimiz AIDA 64'ün bellek gecikme testi;

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Bu alanda 3200 ve 3000 Mhz manuel ayarlarımızla sırasıyla %18 ve %14,4'lük bir azalma görüyoruz. Oldukça önemli bir azalma olduğunu söyleyebilirim. Örneğin 2.nesil Ryzen'lerde bellek gecikmesi aynı ayarlarda %11 dolaylarında azalmıştı. Yani, bu manuel ayarlamaları yaparak 1.nesil Ryzen'imizi adeta 2.nesil Ryzen seviyesine çıkarıyoruz.

    Şimdi sıkılgan arkadaşlar için hap bilgi olarak hazırlanan 8 oyun testinin ortalamasına dair sonuç ile oyun testlerine başlayalım;

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Sıradaki test oyun denince şu sıralar akla ilk gelen oyunlardan biri BF 1;

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    BF1'de çok ciddi olmasa da %5 dolaylarında bir artış gözlemledim. Testi yaptığım ortam single player Campaign modunda Through Mud and Blood campaign'inin ilk görevi.

    Sırada CS-GO var. Yine acayip popüler bir oyun. Test yapmasaydık olmazdı.

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Burada biraz daha ilgi çekici bir sonuçla karşı karşıyayız. FPS'ler %7-8 dolaylarında arttı. Atölye kısmından indirilen "FPS Benchmark" haritası ile test yapılmış olup, minimum FPS'ler dumana girerken GPU'nun yer yer %100 kullanılması sebebiyle tam gerçeği yansıtamamakta.

    Şimdi "çok FPS olsun abi" diyen arkadaşların pek tercih etmediği bir oyun olan DOTA 2 var sırada, ama yine de yüksek FPS ile oynamak herkesin isteğidir.

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    DOTA 2'de %10'a varan bir FPS artışı mevcut. Testi son derece ciddi yoğunluktaki bir takım savaşının tekrarını oynatarak yaptım. Olabilecek en yoğun sahnenin 30 saniyelik benchmarkı olarak düşünebilirsiniz. Normalde alacağınız FPS'ler ekran kartınız yettiği müddetçe en az 40-50 FPS fazla olacaktır çünkü bu sırada ekranda 8 adet sürekli olarak skill kullanan kahramanlar mevcuttu. Ayrıca ilginç olan şey 3000 Mhz düşük zamanlamalı bellekler DOTA 2'de daha fazla FPS verdi. Test metodolojisinde bir hata olup olmadığını değerlendirebilmek adına testleri 3'er kez daha tekrarladım ve aldığım sonuç değişmedi.

    Şimdi Far Cry 5'e geçiyoruz

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Tam tek çekirdek seven bir oyun Far-Cry 5. Franchise'ın bir önceki oyunu Far-Cry Primal de benzer nitelikteydi. Oyunun tek çekirdeği sevdiği gibi düşük bellek gecikmesini de sevdiğini görüyoruz. Dolayısıyla en yüksek FPS'yi en düşük RAM gecikmeli konfigürasyon alıyor.

    Sıradaki oyunumuz FIFA18

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    FIFA 18'in RAM gecikmesinden ziyade işlem gücüyle çalıştığını görüyoruz. RAM konfigürasyonları arasında hata payı olan %2'nin dışına çıkan bir fark gözlemlenmedi. Frostbite oyun motoru biraz daha modern bir motor olduğu için bellek gecikme değeri ciddi bir darboğaz oluşturmuyor. Tam olarak aynı seviyede olmasa da benzer bir durumu Battlefield 1'de de gördük.

    Sırada Fortnite var

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Fortnite herkesin çok sevdiği bir oyun. Şu sıralar PUBG'yi dahi geçti. Oyuncu sayısı zannediyorum milyonlarla ifade ediliyor. Fortnite testi benim için en zor kısım oldu. Ancak sonunda kendime tekrarlanabilir bir test metodolojisi oluşturdum. Benzer FPS değerlerini aynı konfigürasyon ile 6 kez alınca test metodolojimi teyit etmiş oldum. Bu bağlamda Fortnite testleri 6şar kez yapılıp en yüksek ve en düşük değerler yok sayılmıştır. Gerçekten çok karın ağrısı bir test oldu. Çünkü testi alana kadar öldüğüm çok oldu. Performans farkına gelince %10'a varan bir fark oluşmuş durumda. Oyunun gerçekten RAM sevdiğini görüyoruz. Ancak 300-350 gibi FPS'lerden bahsediyoruz. Aradaki farkın ne kadar önemli olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum. Neticede kimse 1080Ti ile 720p'de oyun oynamıyor. Ha 300 almışsın ha 350. Biz burada sadece konfigürasyonlar arasındaki farkı ortaya koymaya çalışıyoruz.

    Şimdi Shadow of Mordor sonuçlarına bakalım

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Shadow of Mordor oldukça eski bir oyun. Ancak elimdeki güncel sayılabilecek orjinal oyunlardan biri olduğu için test sonucunu ekledim. Aradaki fark yine ilgi çekici boyutta. 3200 Mhz RAM'ın 3000 Mhz XMP'li RAM'a göre %9'a varan bir FPS artışı sağladığını görüyoruz. Yine 3000 Mhz düşük zamanlama değerlerine sahip Manual konfigürasyonda da %7'ye varan bir FPS artışı mevcut.

    Son olarak Wolfenstein II oyununun testiyle incelemeye nokta koyuyoruz.

    Ryzen-RAM Hızına Göre Oyun Testleri(Forum İncelemesi)

    Wolfenstein II çok güncel bir oyun motoruna sahip Vulkan destekli bir oyun olduğu için bellek gecikmesinden ciddi anlamda etkilendiğini gözlemleyemiyoruz. %3-4 civarı bir fark olduğunu belirtelim.


    Sonuç: Ryzen platformda düşük bellek gecikme değeri son derece önem taşıyor. Amacınız en yüksek FPS'yi almak ise yüksek hızlı bir RAM ile sisteminizi kurmanız en mantıklısı. Ram alanında Adata markası ilgimi oldukça çekiyor. F/P oranı yüksek ürünler satıyorlar. Bu kitler o dönem çok güzeldi. Şimdi de internette 1300 TL'ye 3600 CL17 RGB 8*2 GB Kitlerini gördüm ki bu piyasada bu kura rağmen oldukça güzel bir fiyat. O kit ile biraz alt zamanlamaları ve ana zamanlamaları azalttığınızda Ryzen işlemcinizle Star Wars Battlefront II gibi çekirdek canavarı oyunlarda, aynı RAM konfigürasyonundaki 8700K'den dahi daha yüksek performans alabilirsiniz. Ben uygun fiyatlı 3466 CL16 Corsair bir kiti Amazon'dan uygun fiyata aldım bekliyorum. Ancak ben almadan önce bu RAM'lar çıkmış olsaydı muhakkak onları alırdım. Ayrıca şu anda piyasadaki en ucuz 8*2 soğutuculu RAM kitinin(2400 Mhz) en ucuz fiyatının 1050 TL olduğunu da bilerek değerlendirme yapmak lazım. 200 Lira daha verip daha güçlü bir DDR4 aldığınızda sistem RAM'ınız DDR5'e geçildiğinde dahi güncel bir hızda kalacaktır. Bu tarz incelemelerin arttırılabilmesi adına beni teşvik etmek için gönderiyi beğenirseniz makbule geçer.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 29 Mayıs 2018; 23:28:35 >



  • Hocam 3600 alırsanız 3600 olarak kullanamazsınız. Lakin 3600 alıp manuel ayar ile çok güzel bir 3200 şeklinde kullanabilirsiniz. Amazon'dan alacağınız da çok iyi olacaktır. Hem biraz daha uygun. Amazon kapıya kadar geliyor. Gümrük vergisini peşin alıyor. Ben henüz teslim almadım. Ancak sipariş ile teslim arasındaki süre maksimum 10 gün. Ki o kadar da sürmüyor.

    @Elsa

    Hocam muhtemelen Dota 2, 3000 Mhz'de düşük olan bir latency'den etkileniyor. Genel paket olarak 3200 daha düşük bellek gecikmesine sahip olsa da diyelim örneğin TFAW timing değeri daha düşük olan DOTA 2'de o sahneyi daha iyi çizebiliyor gibi düşünebiliriz. Zaten nihai ortalamada da 3000'in geçmediğini, ancak 3200 Manual OC'nin %2 civarı aşağısında performans verdiğini görebilirsiniz.
  • Elinize, emeğinize sağlık. Oldukça iyi ve yararlı bir paylaşım. Benim de beklediğim testlerden biriydi. Teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok iyi inceleme teşekkürler ederim.donanim forumu böyle olmalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.C.B -- 29 Mayıs 2018; 21:57:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel faydalı konu olmuş. Bir benzerini bende açmıştım 3-4 ay önce. Şimdilerde işten güçten koşuşturmadan güncelleyemiyorum. 1. nesil ryzen işlemcilerde tecrübelerime göre 2133-3000mhz arasında Minimum %10 maksimum %40 lık bir performans artışı var.
  • Hocam lafı mı olur. Ne ala insanlara bir şeyler katabiliyorsak. Hoşunuza gittiyse çok memnun oldum.

    @jam&jam

    Hocam bu tarz hoş sözlerinizi duymak adına böyle bir incelemeye giriştim. Beğendiyseniz ne ala. Malum editörlerimiz pek donanım içeriği üretmiyor.

    @vamp

    Hocam RAM gerçekten çok önemli. Düzgün main ve sub timingli 3200 Mhz bir RAM ile ya da 3600 CL17 falan bir RAM ile arada FPS anlamında fark falan kalmaz. Zaten o FPS'lerin pek bir önemi yok diye düşünüyorum. Lakin FPS fetişisti arkadaşlar da böyle memnun olabilir.
  • Ustam elinize emeğinize sağlık. Güzel bir karşılaşma olmuş.

    Daha önce intel tarafında bu testin benzerini görmüştüm. Ve bellek hızı yelpazesi daha geniş bir test olmasına rağmen performans farkları %5 i geçmiyordu. Burada hız farkı çok az olmasına rağmen %5 den fazla performans farkı var.



    Acaba bir ricada bulunsam deneme imkanınız olur mu?

    Bellek hızlarını 2133 veya 2400mhz ile de karşılaştırma yapabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OtoburPirana kullanıcısına yanıt
    Hocam vakit bulduğumda CS-GO, DOTA 2 ve Far Cry 5 sonuçlarına 2133 Mhz de ekleyeceğim.
  • OtoburPirana kullanıcısına yanıt
    Hocam bahsettiğim üç oyunun test sonuçlarını 2133 Mhz Auto RAM ayarının sonuçlarını ekleyerek güncelledim. Bilgilerinize.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 29 Mayıs 2018; 23:33:21 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OtoburPirana

    Ustam elinize emeğinize sağlık. Güzel bir karşılaşma olmuş.

    Daha önce intel tarafında bu testin benzerini görmüştüm. Ve bellek hızı yelpazesi daha geniş bir test olmasına rağmen performans farkları %5 i geçmiyordu. Burada hız farkı çok az olmasına rağmen %5 den fazla performans farkı var.



    Acaba bir ricada bulunsam deneme imkanınız olur mu?

    Bellek hızlarını 2133 veya 2400mhz ile de karşılaştırma yapabilir misiniz?
    https://forum.donanimhaber.com/ryzen-1700x-ram-hizi-oyun-testleri-2133mhz-2933mhz--131174969#131174969

    benim eski konuyuda inceleyin. belki aradığınız cevaplar olabilir
  • Bu ara benim 2400 luk Corsair leri değişsemmi diye düşünürken beni durduk yere zarara sokucak bir paylaşım olmus :)) Teşekkür ler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • suspect58 kullanıcısına yanıt
    Hocam alma niyetiniz varsa Amazon'dan şu RAM'ı alabilirsiniz;

    https://www.amazon.com/Corsair-Vengeance-2x8GB-PC4-27700-CMR16GX4M2C3466C16/dp/B06ZXY4V59

    İçerisinde Samsung B-Die var. Ryzen ile çok iyi OC olabilen bir Ram zarı.

    Ülke içerisinde de Adata 3600 C17 Spectrix RGB serisi RAM'ları var. EPTTAVM'de 1300 TL'ye mevcut. Taksit de yapıyorlar. Diğer RAM'ların fiyatları çok fahiş. Piyasada gördüğüm F/P olan iki güzel RAM bunlar. Ben Amazon'dan linkini verdiğim ürünü aldım. Onun da incelemesini yayınlayabilirim.
  • ProcODT 60 ohm denediniz mi 3200MHz manual icin?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elsa kullanıcısına yanıt
    ProcODT 60 ohm zaten hocam. Sub-Timing'ler Kitin izin verdiği derecede tight zaten.
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Msi b350m gaming eo anakartim var max 3200 destekledigini hatirliyorum 3600 benim icin gereksiz sanirim birde amazondan alirsak sorun olmuyor degilmi kapiya kadar geliyor gumruk takilma yok ve kac gunde teslim aldiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightsniffer

    ProcODT 60 ohm zaten hocam. Sub-Timing'ler Kitin izin verdiği derecede tight zaten.
    3200mhz'nin Nasil daha düşük skor aldığını anlamaya çalışıyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • suspect58 kullanıcısına yanıt
    Bozuk çıkarsa taktik vereyim Ptt nin şehirindeki merkezi yerine git yurtdışı gönderiler için forumu doldur ramini zarfa koy iste onlardan normal postami telgraf gibimi neyse o şekilde gönder ucuza kapatırsın diğer türlü pahali oluyor .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • suspect58 kullanıcısına yanıt
    Elsa kullanıcısına yanıt
    Hocam 3600 alırsanız 3600 olarak kullanamazsınız. Lakin 3600 alıp manuel ayar ile çok güzel bir 3200 şeklinde kullanabilirsiniz. Amazon'dan alacağınız da çok iyi olacaktır. Hem biraz daha uygun. Amazon kapıya kadar geliyor. Gümrük vergisini peşin alıyor. Ben henüz teslim almadım. Ancak sipariş ile teslim arasındaki süre maksimum 10 gün. Ki o kadar da sürmüyor.

    @Elsa

    Hocam muhtemelen Dota 2, 3000 Mhz'de düşük olan bir latency'den etkileniyor. Genel paket olarak 3200 daha düşük bellek gecikmesine sahip olsa da diyelim örneğin TFAW timing değeri daha düşük olan DOTA 2'de o sahneyi daha iyi çizebiliyor gibi düşünebiliriz. Zaten nihai ortalamada da 3000'in geçmediğini, ancak 3200 Manual OC'nin %2 civarı aşağısında performans verdiğini görebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 30 Mayıs 2018; 4:22:43 >
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Geçen yıl oc yaptığımda dota 2 de mavi ekran yiyordum siz ramleri oc liyince böyle bir hatayla karşılaştınız mı hiç ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline saglik

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightsniffer

    Hocam bahsettiğim üç oyunun test sonuçlarını 2133 Mhz Auto RAM ayarının sonuçlarını ekleyerek güncelledim. Bilgilerinize.
    Çok teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.